Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Супротставите се Ђаволу“

„Супротставите се Ђаволу“

„Супротставите се Ђаволу“

„Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас“ (ЈАКОВ 4:7).

1. Шта се може рећи о садашњем свету, и зашто помазаници и њихови сарадници треба да буду опрезни?

 „БОГ је нестао, али Ђаво је остао.“ Ове речи француског писца Андреа Малроа лако би могле да се примене и на свет у коме ми живимо. Данас је очигледно да поступци људи пре одражавају Ђаволову подмуклост него Божју вољу. Сатана заводи људе „сваким моћним делом и лажним знацима и чудесним предзнацима и са сваком неправедном преваром за оне који пропадају“ (2. Солуњанима 2:9, 10). Међутим, Сатана се у овим ’последњим данима‘ концентрише на Божје предане слуге и води рат с помазаним хришћанима „који држе Божје заповести и имају дело сведочења за Исуса“ (2. Тимотеју 3:1; Откривење 12:9, 17). Ти Сведоци и њихови сарадници који имају земаљску наду треба да буду опрезни.

2. Како је Сатана завео Еву, и које је страховање изразио апостол Павле?

2 Сатана је окорели варалица. Користећи змију као параван, преварио је Еву и навео је да помисли да ће бити срећнија ако поступа независно од Бога (Постање 3:1-6). Око четири хиљаде година касније, апостол Павле је изразио страховање да би помазани хришћани из Коринта могли постати жртве Сатанине препредености. Написао је следеће: „Бојим [се] да се на неки начин, као што је змија завела Еву својим лукавством, ваши умови не покваре и одврате од искрености и честитости које припадају Христу“ (2. Коринћанима 11:3). Сатана квари људски ум и деформише њихово размишљање. Баш као што је завео Еву, он може да наведе хришћане да погрешно резонују и да мисле да њихова срећа зависи од нечега што Јехова и његов Син не одобравају.

3. Коју заштиту од Ђавола пружа Јехова?

3 Сатана се може упоредити с птичарем који поставља замке да би ухватио неопрезне жртве. Да бисмо избегли Сатанине замке, треба да ’наставамо у заклону Свевишњега‘, на симболичном месту заштите које Јехова обезбеђује за оне који својим понашањем показују да признају његову универзалну сувереност (Псалам 91:1-3). Потребна нам је потпуна заштита коју Бог пружа путем своје Речи, свог духа и своје организације како бисмо „могли чврсто стати против Ђаволових сплетки“ (Ефешанима 6:11). Грчка реч за ’сплетке‘ може се превести и са „препредена дела“ или „смицалице“. Нема сумње да Ђаво користи многе смицалице и препредена дела у настојању да ухвати у замку Јеховине слуге.

Сатанине замке за прве хришћане

4. У каквом су свету живели први хришћани?

4 Хришћани из првог и другог века н. е. живели су у времену када је Римско царство било на врхунцу своје моћи. Pax Romana (Римски мир) омогућио је да трговина цвета. Тај напредак је владајућој класи донео много слободног времена и владари су гледали да обичан народ има обиље забаве како не би дизао буне. У неким периодима државних празника је било колико и радних дана. Вође су користиле државне фондове да би људима обезбедили хлеба и игара, тако да су им стомаци били пуни, а ум забављен.

5, 6. (а) Зашто за хришћане није било прикладно да посећују римска позоришта и арене? (б) Коју је превару Сатана користио, и како су хришћани могли да је избегну?

5 Да ли је та ситуација представљала опасност за прве хришћане? Судећи по упозорењима која су написали рани постапостолски писци, као што је Тертулијан, већи део забаве из тог времена обиловао је духовним и моралним опасностима за праве хришћане. Рецимо, већина јавних свечаности и игара одржавана је у част паганских богова (2. Коринћанима 6:14-18). У позориштима су чак и многи класични комади били или крајње неморални или крајње насилни. Како је време пролазило, тако је склоност народа ка класици ишчезавала, те су класични комади били замењени развратним пантомимским представама. Историчар Жером Каркопино каже следеће у својој књизи Daily Life in Ancient Rome: „У тим представама је глумицама било дозвољено да буду потпуно наге... Крв се обилно проливала... [Мимика] је допрла до дна перверзије која је завладала над људима те престонице. Људи нису осећали одвратност према таквим представама зато што су језиви покољи у аренама одавно угушили њихова осећања и изопачили њихове нагоне“ (Матеј 5:27, 28).

6 Гладијатори су се у аренама борили до смрти једни против других. Такође су се борили против дивљих животиња; или су их убијали или су били убијени. Осуђени криминалци и, на крају, многи хришћани били су бацани дивљим зверима. Чак и у том раном периоду, Сатана је, да би завео људе, настојао да ослаби њихову одбојност према неморалу и насиљу све док то не постане уобичајено и док обичан народ не почне да тежи за тим. Једини начин да се избегне та замка било је да се не иде у позоришта и арене (1. Коринћанима 15:32, 33).

7, 8. (а) Зашто за хришћанина није било мудро да присуствује тркама кочија? (б) Како је Сатана могао да искористи римска купатила да би ухватио хришћане у замку?

7 Трке кочија које су се одржавале у великим, елипсастим аренама, званим циркуси, несумњиво су биле узбудљиве, али биле су неприхватљиве за хришћане зато што су масе често постајале насилне. Један писац из трећег века је известио да су се неки гледаоци потукли, а Каркопино наводи да су „астролози и проститутке зарађивали новац“ испод трибина циркуса. Јасно је да римски циркуси нису били место за хришћане (1. Коринћанима 6:9, 10).

8 Шта је с чувеним римским купатилима? Сигурно да у самом купању није било ништа лоше. Али многа римска купатила су била велике установе у којима су се налазиле просторије за масажу, спортове, коцкање и места где се могло нешто појести и попити. Иако су, теоретски, за сваки пол постојали термини када су могли да користе купатила, често се толерисало заједничко купање. Климент Александријски је написао: „Купатила су била отворена како за мушкарце тако и за жене и они су се тамо свлачили ради разузданог одавања задовољствима.“ Тако је једна законита јавна институција лако могла да буде искоришћена као Сатанина замка за хришћане. Мудри су се клонили таквих места.

9. Које замке су рани хришћани морали да избегавају?

9 Коцкање је била омиљена разонода међу људима када је Римско царство било на врхунцу своје моћи. Рани хришћани су могли да избегну клађење на тркама кочија једноставно тако што би се клонили циркуса. Поред тога, у споредним просторијама гостионица и крчми било је ситнијег, противзаконитог коцкања. Људи су се кладили на паран или непаран број каменчића или костију које је у руци држао други играч. Коцкање је уносило узбуђење у живот, јер је пружало наду да ће се лако доћи до новца (Ефешанима 5:5). Надаље, конобарице у тим крчмама често су биле проститутке, што је представљало додатну опасност од сексуалног неморала. То су биле неке од замки које је Сатана постављао хришћанима који су живели у градовима Римског царства. Да ли се ствари данас битно разликују?

Данашње Сатанине замке

10. Како данашња ситуација личи на услове који су преовладавали у Римском царству?

10 У принципу, Сатанине замке се током векова нису промениле. Да „Сатана не би преварио“ хришћане који су живели у исквареном граду Коринту, апостол Павле им је дао снажан савет. Он је рекао: „Нисмо у незнању што се тиче [Сатаниних] сплетки“ (2. Коринћанима 2:11). Данашња ситуација у многим развијеним земљама слична је оној која је преовладавала у Римском царству док је оно било у свом зениту. Многи људи имају више слободног времена него икад. Државне лутрије чак и сиромашнима пружају трачак наде. Има много јефтине забаве која окупира мисли људи. Спортски стадиони су пуни, људи се коцкају, масе понекад бивају насилне, као и сами спортисти. Деградирајућа музика пуни уши људима и разврат се приказује у позориштима, биоскопима и на телевизији. У неким земљама је популарно заједничко коришћење сауна и топлих извора, а да и не спомињемо нудистичке плаже. Баш као и у првим вековима хришћанства, Сатана покушава да помоћу светске забаве намами Божје слуге.

11. Које се замке крију иза жеље за опуштањем и разонодом?

11 У свету у ком је стрес уобичајен, потреба за опуштањем и разонодом је сасвим нормална. Међутим, баш као што је у римским купатилима било ствари које су представљале потенцијалну опасност за прве хришћане, тако су се нека одмаралишта и летовалишта показала као замка коју Сатана користи да би данашње хришћане навео на неморал или пијанство. Павле је написао хришћанима у Коринту: „Немојте се заваравати. Лоша друштва кваре корисне навике. Отрезните се у складу с праведношћу и не чините грех, јер неки су без спознања о Богу“ (1. Коринћанима 15:33, 34).

12. Које су неке замке које Сатана користи да би завео данашње Јеховине слуге?

12 Из Евиног примера смо видели како се Сатана послужио лукавством да би покварио њено размишљање (2. Коринћанима 11:3). Једна од данашњих Ђаволових замки јесте да наведе хришћане да мисле да ће успети да привуку неке особе хришћанској истини ако снизе мерила колико је год могуће у настојању да покажу како су Јеховини сведоци као и сви други људи. Понекад оду предалеко и догоди се супротно (Агеј 2:12-14). Још једна Сатанина замка јесте да предане хришћане, како младе тако и старе, наведе да воде двоструки живот и на тај начин ’жалосте Божји свети дух‘ (Ефешанима 4:30). Неки су се ухватили у ову замку тако што су злоупотребљавали Интернет.

13. Која се прикривена замка сврстава у Ђаволова препредена дела, и који је савет из Пословица прикладан за ту ситуацију?

13 Још једна од Сатаниних замки је прикривени окултизам. Ниједан прави хришћанин се не би намерно упустио у сатанизам или спиритизам. Ипак, неки се ненамерно опусте када су у питању филмови, ТВ-емисије, видео-игре и чак књиге за децу и стрипови који унапређују насиље или мистицизам. Треба избегавати све што има призвук окултизма. Мудра пословица каже: „Трње, замке су на путу опакога, од њих бежи који душу своју чува“ (Пословице 22:5). С обзиром да је Сатана „бог овог система ствари“, у свему што је веома популарно вероватно би могла да буде скривена нека од његових замки (2. Коринћанима 4:4; 1. Јованова 2:15, 16).

Исус се противио Ђаволу

14. Како је Исус одолео Ђаволовом првом искушењу?

14 Исус је оставио одличан пример у томе како се треба супротставити Ђаволу и натерати га да побегне од нас. Након што се крстио и постио 40 дана, дошао је Сатана да га искуша (Матеј 4:1-11). Сатана је приликом првог искушења покушао да искористи природну потребу за храном коју је Исус осетио након поста. Предложио је Исусу да изврши прво чудо да би задовољио своју физичку потребу. Цитирајући Поновљене законе 8:3, Исус је одбио да своју моћ употреби за себичне циљеве и духовну храну је ставио испред телесне.

15. (а) Коју природну жељу је Сатана искористио да би искушао Исуса? (б) Које је једно од главних Ђаволових препредених дела која користи против данашњих Божјих слугу, и како можемо да му се супротставимо?

15 Једна интересантна мисао у погледу овог искушења јесте да Ђаво није настојао да наведе Исуса да почини сексуални грех. Изгледа да је у овој ситуацији најјача физичка потреба, која се могла искористити да се Исус искуша, била глад — природна жудња за храном. Која искушења Ђаво користи да би намамио данашње Божје слуге? Искушења има много и различита су, али као једно од главних препредених дела која он користи у настојању да сломи беспрекорност Јеховиних слугу јесу сексуална искушења. Опонашајући Исуса, ми се можемо супротставити Ђаволу и одупрети искушењима. Исус се присетио одговарајућих стихова и то му је помогло да се одупре када га је Сатана искушавао, што значи да се и ми, када смо искушани да починимо сексуални неморал, можемо присетити стихова као што су Постање 39:9 и 1. Коринћанима 6:18.

16. (а) Како је Сатана други пут кушао Исуса? (б) Како би Сатана могао покушати и нас да искуша да испитамо Јехову?

16 Ђаво је затим изазвао Исуса да скочи с храмског зида и да тиме провери да ли је Бог способан да га заштити уз помоћ Његових анђела. Исус је цитирао Поновљене законе 6:16 и одбио је да испита свог Оца. Сатана нас неће искушати да скочимо с неког храмског зида, али може нас искушати да испитамо Јехову. Да ли смо искушани да видимо колико тесно можемо да опонашамо свет у погледу облачења и дотеривања, а да не добијемо савет? Да ли смо искушани на пољу сумњиве забаве? Тада би се могло рећи да испитујемо Јехову. Ако тежимо ка томе, Сатана ће се прилепити уз нас уместо да побегне и непрестано ће покушавати да нас намами да станемо на његову страну.

17. (а) Како је Ђаво трећи пут искушао Исуса? (б) Како се Јаков 4:7 може показати истинитим у нашем случају?

17 Када је Сатана понудио Исусу сва краљевства света у замену за један једини чин обожавања, Исус му се опет супротставио цитирајући Писмо и чврсто је заузео став за искључиво обожавање свог Оца (Поновљени закони 5:9; 6:13; 10:20). Сатана нам неће понудити краљевства света, али стално нас искушава сјајем материјализма, чак и изгледом да створимо неко своје лично мало краљевство. Да ли реагујемо попут Исуса и остајемо одани искључиво Јехови? Ако је одговор потврдан, оно што се десило Исусу десиће се и нама. У Матејевом извештају стоји: „Тада га Ђаво остави“ (Матеј 4:11). Сатана ће нас оставити ако заузмемо чврст став против њега тиме што се присећамо одговарајућих библијских начела и практично их примењујемо. Ученик Јаков је написао: „Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас“ (Јаков 4:7). Један хришћанин је написао подружници Јеховиних сведока у Француској: „Сатана је стварно лукав. И поред тога што имам најбоље намере, веома ми је тешко да контролишем своја осећања и жеље. Ипак, уз храброст, стрпљење и, изнад свега, Јеховину помоћ, успевам да идем даље и да се чврсто држим истине.“

Потпуно опремљени да се супротставимо Ђаволу

18. Која нам духовна бојна опрема помаже да се супротстављамо Ђаволу?

18 Јехова нам је обезбедио потпуну духовну бојну опрему да би нам омогућио да ’чврсто станемо против Ђаволових сплетки‘ (Ефешанима 6:11-18). Наша љубав према истини ће опасати наша бедра, то јест припремити нас за хришћанску активност. Наша одлучност да се држимо Јеховиних мерила праведности биће попут грудног оклопа који ће штитити наше срце. Ако су наше ноге обувене у добру вест, редовно ћемо учествовати у делу проповедања и то ће нас духовно јачати и штитити. Наша јака вера биће попут великог штита и штитиће нас од ’горућих стрела злога‘, његових препредених напада и искушења. Ако смо уверени у испуњење Јеховиних обећања, то ће бити попут кациге која ће чувати наше способности размишљања и дати нам унутрашњи мир (Филипљанима 4:7). Ако постанемо вешти у руковању Божјом Речју, она ће бити попут мача који можемо да употребимо да бисмо помогли људима да се ослободе духовног робовања Сатани. Тим мачем се можемо послужити и да би себе одбранили, као што је Исус урадио када је био искушан.

19. Шта је још потребно осим ’супротстављања Ђаволу‘?

19 Ако користимо „потпуну ратну опрему од Бога“ и непрестано се молимо, можемо бити уверени да ће нас Јехова заштитити када нас Сатана нападне (Јован 17:15; 1. Коринћанима 10:13). Али Јаков је показао да није довољно ’супротстављати се Ђаволу‘. Изнад свега, морамо се и ’подлагати Богу‘ који брине за нас (Јаков 4:7, 8). У следећем чланку биће осмотрено како то можемо радити.

Како би одговорио?

• Које су Сатанине замке први хришћани морали да избегавају?

• Која препредена дела Сатана данас користи да би ухватио Јеховине слуге у замку?

• Како се Исус супротставио Ђаволовим искушењима?

• Која нам духовна бојна опрема помаже да се супротстављамо Ђаволу?

[Питања за разматрање]

[Слика на странама 8, 9]

Исус се одлучно супротставио Ђаволу

[Слике на 10. страни]

Хришћани из првог века су одбацили насилну и неморалну забаву

[Извор]

The Complete Encyclopedia of Illustration/J. G. Heck