Пређи на садржај

Пређи на садржај

Подупирање правог обожавања — некад и сад

Подупирање правог обожавања — некад и сад

Подупирање правог обожавања — некад и сад

ДА ЛИ се сећаш како се звао човек који је оплакивао древни Јерусалим? ’Исус‘, можда ћеш рећи — и заиста, Исус је то учинио (Лука 19:28, 41). Међутим, вековима пре него што је Исус ходао земљом, један други верни Божји слуга оплакивао је Јерусалим. Он се звао Немија (Немија 1:3, 4).

Због чега је Немија био толико тужан да је оплакивао Јерусалим? Шта је он учинио за добробит тог града и његових становника? И шта можемо научити из његовог примера? Да бисмо добили одговоре, осмотримо неке догађаје из његових дана.

Осећајан човек од акције

Немија је био постављен за намесника Јерусалима, док је пре тога био високи службеник на персијском двору у граду Сусану. Ипак, удобан живот није умањио његову бригу за добробит његове јеврејске браће у далеком Јерусалиму. У ствари, прво што је учинио када су јеврејски изасланици из Јерусалима посетили Сусан било је ’да их запита за избегле Јудеје, који беху остали из ропства и за Јерусалим‘ (Немија 1:2). Када су посетиоци одговорили да су људи у Јерусалиму „у највећој невољи“ и да су градски зидови „разваљени“, Немија је ’сео и заплакао се и остао неколико дана у очајању‘. После тога, он је изразио своју тугу у усрдној молитви Јехови (Немија 1:3-11). Зашто је Немија био тако тужан? Зато што је Јерусалим био центар обожавања Јехове на земљи, а био је запуштен (1. Краљевима 11:36). Штавише, оронуло стање града је било одраз слабог духовног стања његових становника (Немија 1:6, 7).

Немијина брига за Јерусалим и саосећање с тамошњим Јеврејима покренули су га да учини нешто. Чим му је персијски краљ допустио да оде са својих дужности, Немија је почео да планира дуг пут до Јерусалима (Немија 2:5, 6). Он је желео да уложи своју снагу, време и способности у подупирању потребних радова око поновне изградње. Неколико дана после доласка, већ је имао спреман план за поправку комплетних јерусалимских зидина (Немија 2:11-18).

Немија је расподелио огроман посао поправке зидова многобројним породицама које су радиле раме уз раме. a Више од 40 група је добило задатак да ради на поправци једног ’дела‘. Какав је био резултат? С тако много радника — укључујући и децу која су се придружила својим родитељима — који су улагали своје време и енергију, један наизглед немогућ посао постао је могућ (Немија 3:11, 12, 19, 20). За два месеца рада зид је у потпуности био обновљен! Немија је написао да су чак и они који су се противили тим пословима око поправке били принуђени да признају да је ’то дело свршено вољом Бога нашега‘ (Немија 6:15, 16).

Пример који се памти

Немија није уложио само своје време и организационе способности. Такође је употребио своја материјална средства да би подупро право обожавање. Он је користио свој новац како би откупио своју браћу Јевреје из ропства. Давао је новац без камате. Он никада није ’био тежак‘ (ДК) Јеврејима на тај начин што би захтевао неку новчану надокнаду, на шта је као намесник имао право. Уместо тога, његов дом је увек био отворен да угости ’сто и педесет људи, Јудеја и управитеља, осим оних који долажаху из околних народа‘. Сваки дан је за своје госте обезбедио „једно говече, шест овнова изабраних и птица“. Осим тога, сваких десет дана им је о свом трошку давао „изобиља вина“ (Немија 5:8, 10, 14-18).

Какав је само изванредан пример пружио Немија свим Божјим слугама у то време а и сада! Овај храбри Божји слуга је спремно и драговољно употребио своја материјална добра да би подржао раднике, као и да би унапредио право обожавање. Зато је могао да моли Јехову: „Помени ме Боже мој, на добро за све што сам учинио за овај народ!“ (Немија 5:19). Јехова ће сигурно управо тако и учинити (Јеврејима 6:10).

Немијин пример се и данас следи

Дирљиво је видети да Јеховин народ и данас на сличан начин показује срдачност, спремност за рад и самопожртвованост у корист правог обожавања. Када чујемо да су наши суобожаваоци у потешкоћама, дубоко смо забринути за њихову добробит (Римљанима 12:15). Слично Немији, ми се обраћамо Јехови у молитви да подржи нашу браћу у вери која су у невољи, тако што га молимо: „Нека буде ухо твоје пригнуто к молитви слуге твога и к молитви слуга твојих, који хоће да се боје имена твога“ (Немија 1:11; Колошанима 4:2).

Међутим, наша заинтересованост за духовну и физичку добробит наше хришћанске браће и за унапређивање правог обожавања не утиче само на наша осећања. Она нас такође покрећу на акцију. Они чије околности то дозвољавају, подстакнути су љубављу да напусте релативну удобност свог дома и да се попут Немије преселе на друго место како би помогли онима који су у потреби. Не плашећи се лошијих услова живота с којима се ти добровољци могу суочити у неким деловима света, они тамо подупиру право обожавање, служећи раме уз раме са својом хришћанском браћом. Дух самопожртвованости који они показују заиста је вредан похвале.

Чинити наш удео близу куће

Разумљиво, већина нас није у могућности да се пресели на друго место. Ми подупиремо право обожавање близу своје куће. То је такође приказано у књизи Немије. Запази детаљ који је Немија додао о неким верним породицама које су учествовале у пословима око поправке. Он је записао: „Једаја, син Арумафов, [ради] преко пута куће своје... Венијамин и Асув радише преко пута својих кућа; а за њима Азарија, син Масије, сина Ананијина уз своју кућу“ (Немија 3:10, 23, 30, курзив наш). Ти мушкарци и њихове породице су знатно допринеле унапређењу правог обожавања чинећи свој удео у радовима око поправке близу своје куће.

Данас, многи од нас подупиру право обожавање у својој средини на различите начине. Учествујемо у пројектима изградње Дворана Краљевства, у акцијама пружања хуманитарне помоћи и што је најважније, у делу проповедања о Краљевству. Осим тога, било да смо у могућности да учествујемо у градњи или пружању хуманитарне помоћи или нисмо, сви имамо искрену жељу да подупиремо право обожавање својим материјалним средствима, баш као што је то Немија у своје време великодушно чинио. (Види оквир „Обележја добровољног давања“.)

Проналажење потребних средстава за финансирање све обимнијег штампања, хуманитарних активности и бројних других служби које се врше по читавој земаљској кугли, понекад изгледа немогуће. Међутим, сети се да је и поправка огромног јерусалимског зида такође изгледала немогућа (Немија 4:10). Ипак, зато што су задаци били раздељени многим спремним породицама, посао је био завршен. Слично је и данас. И даље ћемо имати довољно средстава за наше активности широм света уколико свако од нас настави да се брине за одређени део тог светског дела.

Оквир „Начини на који се неки одлучују да дају“ показује неколико могућности на које се дело Краљевства може материјално подржати. Током протекле године, многи међу Божјим народом дали су подршку на тај начин и Водеће тело Јеховиних сведока би желело да овом приликом изрази своју дубоку захвалност сваком кога је срце подстакло да учествује у овом добровољном давању. Изнад свега, захваљујемо Јехови за свесрдни труд и за богате благослове које даје свом народу у унапређивању правог обожавања широм света. Да, док размишљамо како нас Јеховина рука води свих ових година, покренути смо да поновимо Немијине речи, које је захвално изрекао: „Како је добра рука Божја била нада мном“ (Немија 2:18).

[Фуснота]

a Немија 3:5 бележи да су неки истакнути Јевреји, „главни људи“, одбили да учествују у тим радовима, али они су били изузетак. Људи различитог профила — свештеници, златари, мирисари, кнезови, трговци — сви су подупрли тај пројекат (стихови 1, 8, 9, 32).

[Оквир⁄Слике на странама 28, 29]

Начини на који се неки одлучују да дају

ПРИЛОЗИ ЗА СВЕТСКО ДЕЛО

Многи одвоје на страну, то јест одреде извесну суму коју стављају у кутије за прилоге с натписом „Прилози за дело Краљевства (Матеј 24:14)“.

Сваког месеца скупштине прослеђују те суме локалној подружници. Добровољне донације у новцу такође се могу послати директно локалној подружници или подружници која је надлежна за вашу земљу. Такође се може поклањати накит или друге драгоцености. Уз такве прилоге треба приложити кратко писмо у коме се наводи да је то непосредан поклон.

СПОРАЗУМ О УСЛОВНОЈ ДОНАЦИЈИ

Новац се може поверити Заједници уз посебан споразум по којем би се донација вратила донатору, уколико би он имао неку личну потребу. За даљње информације, молимо вас ступите у везу с подружницом у вашој земљи.

ПЛАНИРАЊЕ У ДОБРОТВОРНЕ СВРХЕ

Осим директних поклона у новцу и условних новчаних донација, постоје и други начини давања у корист службе за Краљевство широм света. У њих спадају:

Осигурање. Заједница може бити именована као корисник полисе животног осигурања или пензијског осигурања.

Банковни рачуни. Банковни рачуни, депозитне потврде или појединачни пензијски рачуни могу се депоновани дати Заједници или се могу учинити наплативим у случају смрти, у складу с локалним банковним захтевима.

Вредносни папири и обвезнице. Вредносни папири и обвезнице могу се дати Заједници као директан дар.

Некретнине. Некретнине које се могу продати могу се поклонити Заједници, било као директан дар или доживотно власништво донатора који може до краја живота остати да живи у њима. Контактирај с подружницом у својој земљи пре вршења преноса права власништва било какве некретнине.

Тестаменти и задужбине. Имовина или новац могу се завештати Заједници путем законски састављеног тестамента или Заједница може бити именована као корисник задужбине. Тестамент у корист религиозне организације може омогућити одређене пореске олакшице.

Они који су заинтересовани за било који од ових споразума о планирању у добротворне сврхе, треба да ступе у везу с локалном подружницом, или с подружницом која је надлежна за њихову земљу.

Јеховини сведоци Хришћанска верска заједница П. Фах 173, 11 080 Београд Телефони (011) 196-224 и 197-109

[Оквир на 30. страни]

Обележја добровољног давања

У својим писмима Коринћанима, апостол Павле је споменуо три значајна обележја добровољног давања. (1) Када је писао о сакупљању новца, Павле је дао упутство: „Сваког првог дана у недељи нека свако од вас у својој кући ставља нешто на страну“ (1. Коринћанима 16:2а). На тај начин, потребно је да се добровољни прилог унапред испланира и да се то ради систематски. (2) Павле је такође написао да свака особа треба да даје ’у складу са својим приходом‘ (1. Коринћанима 16:2бNew International Version). Другим речима, особа која жели да учествује у добровољном давању може то учинити сразмерно својим могућностима. Чак ако неки хришћанин мало зарађује, његов мали прилог Јехова цени (Лука 21:1-4). (3) Павле је надаље написао: „Свако [нека] учини како је одлучио у свом срцу, не нерадо нити од морања, јер Бог воли веселог даваоца“ (2. Коринћанима 9:7). Искрени хришћани дају од срца — весело.

[Слике на 26. страни]

Немија је био осећајан човек од акције

[Слике на 30. страни]

Добровољним прилозима се подупиру штампање, пружање хуманитарне помоћи, изградња Дворана Краљевства и друге корисне службе у целом свету