Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Пасите Божје стадо“

„Пасите Божје стадо“

„Дођите к мени... и ја ћу вас окрепити“

„Пасите Божје стадо“

„Ви сте увек ту да нас саслушате и поделите охрабрујуће мисли из Библије“ (Памела).

„Хвала вам за све што чините у корист свих нас. То нам заиста много значи“ (Роберт).

ПАМЕЛА и Роберт су били покренути да напишу ове захвалне речи хришћанским старешинама у својим скупштинама. И друге Божје слуге широм света такође су захвалне за сталну подршку и бригу коју добијају од оних који ’пасу Божје стадо‘ (1. Петрова 5:2). Заиста, Јеховин народ је захвалан за многе ствари које старешине чине у њихову корист и за начин на који они то чине.

„Богато запослени“

Хришћанским старешинама су поверене многобројне одговорности (Лука 12:48). Они припремају говоре за скупштинске састанке и учествују у јавном проповедању добре вести о Божјем Краљевству. У њихове обавезе спадају и пастирске посете код суобожавалаца. Старешине посвећују своје време онима којима треба посебна пажња — како старијима тако и другима — и све то без занемаривања духовне и материјалне добробити своје породице (Јов 29:12-15; 1. Тимотеју 3:4, 5; 5:8). Неке старешине помажу у изградњи Дворана Краљевства. Други служе у Одборима за односе с болницама или су чланови Групе за посећивање пацијената. А многи од њих су добровољци на већим скуповима и конгресима. Да, старешине су „богато запослене у Господовом делу“ (1. Коринћанима 15:58). Није ни чудо што такав напоран рад старешина дубоко поштују они који су поверени њиховој бризи! (1. Солуњанима 5:12, 13).

Старешине које редовно посећују сухришћане код куће или на неком другом месту да би их духовно ојачали, јесу извор охрабрења. „Да нисам имао подршку и охрабрење старешина“, каже Томас, који је одрастао без оца, „мислим да данас не бих служио Јехови као пуновремени слуга.“ Многи млади који су одрасли у породицама с једним родитељем признају да им је пажња коју су им поклониле старешине помогла да развију лични однос с Богом.

Старији у скупштини много цене пастирске посете. Када су двојица старешина посетила један брачни пар мисионара, који су у својим 80-им годинама, тај брачни пар је написао: „Желимо да изразимо цењење за вашу посету која нам је веома добродошла. Када сте отишли, поново смо прочитали стихове које сте разматрали с нама. Никада нећемо заборавити ваше речи охрабрења.“ Једна 70-годишња удовица је написала старешинама: „Молила сам се Јехови за помоћ и он ми је послао вас двојицу. Ваша посета је била благослов од Јехове!“ Да ли су те недавно посетиле старешине из твоје скупштине и да ли ти је то користило? Наравно, свако од нас цени њихов труд у пастирењу стада које им је поверено!

Пастири који опонашају Бога и Христа

Јехова је Пастир пун љубави (Псалам 23:1-4; Јеремија 31:10; 1. Петрова 2:25). Исус Христ је такође један изванредан духовни Пастир. У ствари, он је назван „врсни пастир“, ’велики пастир‘ и „главни пастир“ (Јован 10:11; Јеврејима 13:20; 1. Петрова 5:4). Како је Исус поступао са онима који су желели да постану његови ученици? Он им је упутио позив пун топлине: „Дођите к мени сви који сте уморни и оптерећени, и ја ћу вас окрепити“ (Матеј 11:28).

Старешине данас на сличан начин настоје да буду извор окрепе и заштита стаду. Такви људи ће „бити као заклон од ветра, као уточиште од поплаве, као потоци живе воде у пресухој земљи, као сенка од велике стене у земљи зажареној“ (Исаија 32:2). Ови љубазни заштитници окрепљују и тиме заслужују поштовање стада и стичу Божје одобравање (Филипљанима 2:29; 1. Тимотеју 5:17).

Драгоцена подршка њихових супруга

Божји народ је захвалан за хришћанске старешине и за подршку пуну љубави коју они добијају од својих супруга. Таква подршка често значи жртве с њихове стране. Понекад су оне код куће док се њихови мужеви брину за скупштинске ствари или су у пастирским посетама. Понекад оно што су пажљиво испланирали морају да одложе када искрсне неки проблем у скупштини који треба хитно решавати. „Чак и тада“, каже Мишел, „када видим колико је мој муж заузет припремањем за састанке или пастирским посетама, имам на уму да ради за Јехову и трудим се да му будем подршка колико год то могу.“

Шерил, која је такође удата за старешину, каже: „Знам да браћа и сестре у скупштини имају потребу да разговарају са старешинама, и ја желим да они осете да могу прићи мом мужу кад год им је потребна његова помоћ.“ Жене које подупиру своје мужеве, као што су Мишел и Шерил, драговољно се жртвују тако да њихови мужеви могу бринути за Божје овце. Супруге старешина су цењене због пружања такве подршке.

Ипак, један старешина који има пуно обавеза не сме да занемари духовне и друге потребе своје супруге и деце. Старешина који је ожењен мора бити ’без оптужбе, муж једне жене, да има децу која верују и која нису оптужена за раскалашеност нити непокорна‘ (Титу 1:6). Он мора бринути за своју породицу на побожан начин како се у Писму захтева од хришћанских надгледника (1. Тимотеју 3:1-7).

За старешину који има пуно обавеза, супруга која пружа подршку јесте право благо! Тако размишљају обзирне старешине. Управо то и Библија каже: „Да ли је неко нашао добру жену? Нашао је добро и Јехова му показује наклоност“ (Пословице 18:22, NW). Такве старешине речима и делима показују својим женама да их искрено цене. Поред искрене молитве и пријатног заједничког студија, ови хришћански парови одвајају време да би заједно уживали у неким стварима као што је шетња плажом или парком или пешачење кроз шуму. Да, старешине уживају да с пуно љубави брину о својим супругама (1. Петрова 3:7).

Старешине које несебично пасу Божје стадо јесу извор духовне окрепе за Јеховин народ. Они су заиста ’дарови у облику људи‘, благослов за скупштину! (Ефешанима 4:8, 11-13).