Пређи на садржај

Пређи на садржај

За капетановим столом

За капетановим столом

За капетановим столом

ЗАНИМЉИВИ људи, укусна храна и пријатан разговор доприносе томе да оброк за капетановим столом на броду буде право уживање. Али један разговор за столом Роберта Џ. Смита, капетана који је био за кормилима бродова компаније White Star Line, био је попут једне духовне гозбе (Исаија 25:6).

Године 1894, када је имао 24 године, Роберт је преузео команду над путничким бродом Kinclune of Dundee и први пут је опловио свет. Касније је био капетан бродова који су били власништво компаније White Star Line, и ту су спадали бродови Cedric, Cevic и Runic. a Док је на једном од ових бродова прелазио Атлантик, путујући из Њујорка за Ливерпул у Енглеској, Роберт је за капетановим столом био домаћин Чарлсу Тејзу Раселу. Разговор с Раселом је подстакао Робертово занимање за библијску поруку, и да би сазнао нешто више, Роберт је са задовољством узео од Расела Студије Писма.

Роберт и Расел су путем писама били у контакту и захваљујући томе расло је Робертово интересовање за библијску поруку. Роберт је новостечено спознање поделио са својом женом. Убрзо су обоје постали активни Истраживачи Библије, како су Јеховини сведоци тада били познати. Роберт је касније имао предност да износи библијске говоре. На пример, у Бризбену (Аустралија), говорио је на тему „Балзам у Гилеаду“ и показао је како Божја Реч има поруку која је „лек за све људске боли“. У Енглеској, његова жена и деца су помагали око приказивања „Фото-драме стварања“ тако што су уз слајдове пуштали снимљене Раселове коментаре.

Роберт је пренео својој деци наслеђе Краљевства које је добио. Данас, пет генерација касније, 18 чланова његове породице ревно преносе другима добру вест, захвални за оно што је било послужено на капетановом столу.

Путем својих публикација и библијског образовног дела, Јеховини сведоци помажу људима широм света да сазнају за библијску поруку која је заинтересовала капетана Смита. И ти можеш сазнати оно што се показало тако интересантним за капетановим столом.

[Фуснота]

a Сличним бродом, Титаником, који је доживо катастрофу на свом првом путовању, командовао је капетан Е. Џ. Смит (нису у сродству).

[Слика на 8. страни]

Роберт Џ. Смит

[Слика на 8. страни]

Чарлс Т. Расел