Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лични студиј који нас опрема да будемо учитељи

Лични студиј који нас опрема да будемо учитељи

Лични студиј који нас опрема да будемо учитељи

„Размишљај о тим стварима; буди заокупљен њима, да твој напредак свима буде очигледан. Стално пази на себе и на своје поучавање“ (1. ТИМОТЕЈУ 4:15, 16).

1. Шта је тачно у погледу времена и личног студија?

 „СВЕ своје време има“, каже Библија у Проповеднику 3:1. То се свакако односи и на лични студиј. Многима је тешко да размишљају о духовним стварима када време или место нису одговарајући. На пример, да ли би ти било до проучавања након напорног радног дана и обилне вечере, посебно ако си се завалио у своју омиљену фотељу испред телевизора? Вероватно не би. Стога, шта је решење? Очигледно је да морамо изабрати када и где ћемо проучавати да би из нашег труда имали највећу могућу корист.

2. Које је време обично најбоље за лични студиј?

2 Многи су установили да им највише одговара да проучавају рано ујутру када су углавном најсвежији. Други користе подневну паузу за кратак студиј. Запази како се у следећим примерима указује на време за важне духовне активности. Давид, краљ древног Израела, написао је: „Зором ми милост своју јави, јер се у те уздам. Покажи ми пут којим да идем, јер ја к теби подижем душу своју“ (Псалам 143:8). Пророк Исаија је изразио слично цењење када је рекао: „Јехова, Вечни, вешт ми језик даде, да клонуле речју својом држим; и буди ми свако јутро уши да бих слушао као ученик што слуша.“ Суштина је да треба да проучавамо и да се молимо Јехови када нам је ум бистар, у које год доба дана то било (Исаија 50:4, 5; Псалам 5:4; 88:14).

3. Какви су услови пожељни за делотворан студиј?

3 Још један фактор који доприноси делотворном студију јесте да не седимо у најудобнијој фотељи или на каучу. То није начин да се остане будан. Када проучавамо, наш ум мора бити стимулисан, а изгледа да превише удобности има контраефекат. За студиј и медитацију је пожељно имати извесну меру тишине и да не постоји нешто што би могло да нас омета. Ако покушавамо да проучавамо уз укључени радио или ТВ, или поред деце која желе да им се посвети пажња, то нам неће донети најбоље резултате. Када је желео да медитира, Исус је одлазио на неко тихо место. Он је и говорио о томе колико је важно пронаћи неко осамљено место за молитву (Матеј 6:6; 14:13; Марко 6:30-32).

Лични студиј који нас опрема како да одговоримо

4, 5. Како брошура Захтеви представља практичну помоћ?

4 Лични студиј доноси задовољство када помоћу разних публикација, које нам помажу да разумемо Библију, залазимо дубље у неку тему, посебно када то радимо да бисмо одговорили на нечија искрена питања (1. Тимотеју 1:4; 2. Тимотеју 2:23). За почетак, многи нови проучавају брошуру Шта Бог захтева од нас? a, која тренутно постоји на 261 језику. То је врло једноставна али конкретна публикација која се темељи искључиво на Библији. Она помаже читаоцима да брзо схвате који су Божји захтеви за право обожавање. Међутим, њена концепција не оставља простора за детаљно проучавање сваке теме. Ако твој студент Библије поставља озбиљна питања у погледу одређених библијских тема које се разматрају, како можеш пронаћи више библијских информација које ће му пружити одговор на та питања?

5 Они који на свом језику имају Библиотеку Watchtower-а на CD-ROM-у, лако могу доћи до великог извора информација на компјутеру. Али шта да раде они који немају тако нешто? Хајде да се осврнемо на две теме које су обрађене у брошури Захтеви да бисмо видели како можемо да стекнемо више спознања и да пружимо детаљније одговоре — посебно ако неко постави питања као што су: Ко је Бог? и Какав је Исус у ствари био? (Излазак 5:2; Лука 9:18-20; 1. Петрова 3:15).

Ко је Бог?

6, 7. (а) Које се питање поставља о Богу? (б) Који је озбиљан пропуст направио један свештеник у свом предавању?

6 Друга лекција у брошури Захтеви одговара на једно важно питање: Ко је Бог? То је кључна ствар зато што особа не може обожавати правог Бога ако га не познаје или ако можда сумња да он постоји (Римљанима 1:19, 20; Јеврејима 11:6). Осим тога, људи широм света имају стотине различитих представа о томе ко је Бог (1. Коринћанима 8:4-6). Свака религиозна филозофија има другачији одговор на питање које се тиче Божјег идентитета. Већина религија хришћанског света сматра да је Бог Тројство. Један познати свештеник из Сједињених Држава је одржао предавање с насловом „Да ли познајеш Бога?“ али у том говору ниједном није споменуо Божје име, упркос томе што је неколико пута цитирао из Хебрејских списа. Наравно, читао је из превода Библије који употребљава неодређено и анонимно „Господ“ уместо Јехова или Јахве.

7 Тај свештеник је изоставио једну веома важну ствар када је цитирао Јеремију 31:33, 34 (ДК): ’Неће више учити пријатељ пријатеља ни брат брата говорећи: познајте Господа [на хебрејском „познајте Јехову“]; јер ће ме знати сви од малога до великога, говори Господ [на хебрејском Јехова].‘ Из превода који је он користио изостављено је Божје лично име Јехова (Псалам 103:1, 2).

8. Шта показује да је важно користити Божје име?

8 Псалам 8:10 показује зашто је толико важно користити Јеховино име: „Јехова, Јехова [„Господе“, NW] наш, величанствено ли је име твоје по свој земљи.“ Упореди то са следећим: „Господе, Господе наш! како је величанствено име твоје по свој земљи!“ (Псалам 8:9ДК). Ипак, као што је споменуто у претходном чланку, ми можемо стећи ’спознање Бога‘ ако допуштамо његовој Речи да нас просветли. Али које ће помоћно средство за проучавање Библије лако одговорити на наша питања која се односе на важност Божјег имена? (Пословице 2:1-6).

9. (а) Која нам публикација може помоћи да објаснимо колико је важно да се користи Божје име? (б) Како су многи преводиоци пропустили да покажу поштовање према Божјем имену?

9 Можемо узети брошуру Божанско име је вечно, која је преведена на 69 језика. b Део те брошуре под насловом „Божје име — његово значење и његово изговарање“ (стране 6-11), јасно показује да се хебрејски тетраграм (што на грчком значи „четири слова“) појављује скоро 7 000 пута у древним Хебрејским списима. Ипак, свештенство и преводиоци у јудаизму и хришћанству су га намерно изоставили из већине својих превода Библије. c Како могу да тврде да познају Бога и да имају добар однос с њим када одбијају да га зову по имену? Његово право име помаже да се разуме које су његове намере и то ко је он. Такође, од какве је користи део Исусове узорне молитве који каже „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“ ако се Божје име чак и не користи? (Матеј 6:9; Јован 5:43; 17:6).

Ко је Исус Христ?

10. Како можемо добити потпуну слику о Исусовом животу и његовој служби?

10 Трећа лекција у брошури Захтеви носи наслов „Ко је Исус Христ?“ Она у само шест одломака пружа веома кратку, општу слику о Исусу, његовом пореклу и сврси његовог доласка на Земљу. Међутим, најпотпунији извештај о његовом животу — ако изузмемо извештаје из самих Јеванђеља — пронаћи ћеш у књизи Највећи човек који је икада живео, која постоји на 104 језика.* Ова књига која се темељи на четири Јеванђеља пружа комплетан хронолошки извештај о Христовом животу и његовим учењима. Има 133 поглавља која говоре о догађајима из Исусовог живота и његове службе. За другачији, аналитичан приступ можеш погледати други том књиге Insight, под насловом „Исус Христ“.

11. (а) По чему се Јеховини сведоци разликују од других у погледу свог веровања о Исусу? (б) Који су неки библијски стихови који јасно оспоравају доктрину о Тројству, и која нам публикација у томе може користити?

11 У хришћанском свету постоји контроверза у погледу Исуса која се врти око тога да ли је он „Син Божји“ или „Бог Син“. Другим речима, постоји расправа око Тројства, кога Катехизам католичке цркве назива „главном мистеријом хришћанске вере“. За разлику од религија хришћанског света, Јеховини сведоци верују да је Исус створен од Бога али да није Бог. Ова тема је одлично размотрена у брошури Да ли треба веровати у Тројство?, која је преведена на 95 језика. d Међу бројним стиховима који су у тој брошури употребљени да се оспори доктрина о Тројству јесу Марко 13:32 и 1. Коринћанима 15:24, 28.

12. Које још питање заслужује нашу пажњу?

12 Ово разматрање везано за Бога и Исуса Христа служи да покаже како можемо лично проучавати с намером да помогнемо особама које не познају библијску истину да стекну тачно спознање (Јован 17:3). Међутим, шта је са онима који су већ годинама повезани с хришћанском скупштином? С обзиром на библијско спознање које су стекли, да ли и даље треба да обраћају пажњу личном студију Јеховине Речи?

Зашто ’стално пазити‘?

13. Који погрешан став неки имају према личном студију?

13 Некима који су већ годинама чланови скупштине може постати навика да се ослањају само на библијско спознање које су стекли током првих неколико година након што су постали Јеховини сведоци. Лако је рећи: „Не морам тако озбиљно да проучавам као нови. На крају крајева, колико сам већ пута за све ове године прочитао Библију, а тек колико сам библијских публикација прочитао.“ То би било као када бисмо рекли: „Сада више не морам да обраћам много пажње на то колико једем. Па толико сам пута јео у прошлости.“ Знамо да је нашем телу, да бисмо остали здрави и активни, непрестано потребна здрава и исправно припремљена храна. Колико је то важније када је реч о одржавању нашег духовног здравља и снаге! (Јеврејима 5:12-14).

14. Зашто треба стално да пазимо на себе?

14 Зато сви, без обзира да ли већ дуго проучавамо Библију или не, треба да следимо Павлов савет дат Тимотеју, који је у време када га је добио био зрео, одговоран надгледник: „Стално пази на себе и на своје поучавање. Остани код тих ствари, јер чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тимотеју 4:15, 16). Зашто би требало да овај Павлов савет узмемо к срцу? Присети се да је Павле истакао и потребу да се боримо против „Ђаволових сплетки [’лукавстава‘, ДК]“ и „против злих духовних сила на небеским местима“. И апостол Петар је упозорио да Ђаво ’тражи некога да прождере‘ и да би тај ’неко‘ могао да буде било ко од нас. Наше самозадовољство и неопрезност могло би бити баш прилика коју он вреба (Ефешанима 6:11, 12; 1. Петрова 5:8).

15. Каква нам је духовна одбрана на располагању, и како је можемо одржавати?

15 Стога, каква нам је одбрана на располагању? Апостол Павле нас подсећа: „Узмите потпуну ратну опрему од Бога, да бисте се могли одупрети у зли дан и, кад све темељно извршите, чврсто стати“ (Ефешанима 6:13). Делотворност те духовне ратне опреме не зависи само од тога у каквом је стању била на почетку већ и од њеног редовног одржавања. Због тога у потпуну ратну опрему од Бога мора спадати и најновије спознање о Божјој Речи. То наглашава колико је важно бити у току с разумевањем истине коју Јехова открива посредством своје Речи и класе верног и разборитог роба. Редован лични студиј Библије и библијских публикација је изузетно важан за одржавање духовне ратне опреме (Матеј 24:45-47; Ефешанима 6:14, 15).

16. Шта можемо учинити да бисмо били сигурни да је наш „велики штит вере“ у добром стању?

16 Као основни део наше одбрамбене ратне опреме, Павле истиче „велики штит вере“, помоћу којег можемо одбити и погасити Сатанине горуће стреле у облику лажних оптужби и отпадничких учења (Ефешанима 6:16). Зато је јако важно да проверавамо колико је јак наш штит вере и које кораке треба да предузмемо да бисмо га одржавали и јачали. Примера ради, могао би се питати: ’Како се припремам за седмични студиј Библије помоћу Куле стражаре? Да ли довољно проучавам како бих помоћу добро промишљених одговора на састанку могао да ’подстичем друге на љубав и добра дела‘? Да ли прочитам библијске стихове који су наведени али не и цитирани? Да ли одушевљеним учешћем на састанцима храбрим друге?‘ Духовна храна коју имамо је чврста и да бисмо из ње извукли потпуну корист потребно је да је добро сваримо (Јеврејима 5:14; 10:24).

17. (а) Који отров Сатана користи у настојању да поткопа нашу духовност? (б) Шта је противотров за Сатанин отров?

17 Сатана познаје слабости палог тела и његове сплетке су подмукле. Један од начина на који шири свој зао утицај је тако што чини да порнографија буде тако лако доступна на телевизији, Интернету, видеу и у виду штампаних публикација. Неки хришћани су дозволили да овај отров продре кроз њихову ослабљену одбрану и то је довело до губитка предности у скупштини и до још озбиљнијих последица (Ефешанима 4:17-19). Шта је противотров за тај Сатанин духовни отров? Не смемо запоставити свој редован, лични библијски студиј, хришћанске састанке и комплетну ратну опрему од Бога. Све то заједно нас оспособљава да разликујемо исправно од неисправног и да мрзимо оно што Бог мрзи (Псалам 97:10; Римљанима 12:9).

18. Како нам „мач духа“ може помоћи у нашој духовној борби?

18 Ако одржавамо навику да редовно проучавамо Библију, тачно спознање Божје Речи нам неће пружити само чврсту одбрану већ и ефикасан напад помоћу ’мача духа, то јест, Божје речи‘. Божја Реч је „оштрија... од сваког двосеклог мача и продире чак дотле да раздваја душу и дух, зглобове и њихову мождину, и може разабрати помисли и намере срца“ (Ефешанима 6:17; Јеврејима 4:12). Ако постанемо вешти у коришћењу тог ’мача‘, онда, када се суочимо са искушењима нећемо бити заварани оним што изгледа безопасно или чак пожељно, већ ћемо препознати да је то смртоносна замка коју је поставио зли. Наша ризница библијског спознања и разумевања помоћи ће нам да одбацимо оно што је зло и да чинимо оно што је добро. Зато сви треба да се запитамо: ’Да ли је мој мач у добром стању или је зарђао? Да ли ми је тешко да се присетим библијских стихова који могу ојачати напад?‘ Задржимо добре навике личног проучавања Библије и тако се противимо Ђаволу (Ефешанима 4:22-24).

19. Које користи можемо имати ако смо марљиви у личном студију?

19 Павле је написао: „Све је Писмо надахнуто од Бога, и корисно за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари, за васпитавање у праведности, да човек Божји буде сасвим способан, потпуно опремљен за свако добро дело.“ Ако узмемо к срцу ове Павлове речи упућене Тимотеју, можемо ојачати своју духовност и можемо учинити да наша служба буде делотворнија. Духовне старешине и слуге помоћници могу више користити скупштини и сви можемо остати чврсти у вери (2. Тимотеју 3:16, 17; Матеј 7:24-27).

[Фусноте]

a Новозаинтересоване особе које проучавају брошуру Захтеви, обично ће прећи на књигу Спознање које води до вечног живота. Обе публикације су објавили Јеховини сведоци. Овде наведени предлози ће помоћи да се уклоне препреке које би могле да коче духовни напредак.

b Објавили Јеховини сведоци. Они који на свом језику имају Insight on the Scriptures могу погледати други том под насловом „Јехова“.

c Неколико шпанских и каталонских превода представљају значајне изузетке зато што је у њима хебрејски тетраграматон преведен са „Јаве“, „Хаве“ и „Хеова“.

d Објавили Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Какве околности доприносе делотворном личном студију?

• Која се грешка налази у многим преводима Библије у погледу Божјег имена?

• Које библијске стихове би употребио да оповргнеш учење о Тројству?

• Шта морамо радити да бисмо се заштитили од Сатаниних сплетки, чак и ако смо већ годинама прави хришћани?

[Питања за разматрање]

[Слике на 19. страни]

За делотворан лични студиј потребно ти је одговарајуће окружење са што мање сметњи

[Слике на 23. страни]

Да ли је твој „мач“ у добром стању или је зарђао?