Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уживај у личном студију Божје Речи

Уживај у личном студију Божје Речи

Уживај у личном студију Божје Речи

’Казиваћу [’медитираћу‘, NW] о свим делима твојим, спомињаћу све подвиге твоје‘ (ПСАЛАМ 77:13).

1, 2. (а) Зашто морамо одвојити време за медитирање? (б) Шта се мисли под појмом „медитирати“ и „размишљати“?

 ПОШТО смо ученици Исуса Христа, треба да будемо дубоко заинтересовани за наш однос с Богом и за оно што нас мотивише да му служимо. Међутим, данас је темпо живота већине људи тако брз да немају времена за медитирање. Потпуно су заокупљени бесомучном јурњавом за материјалним стварима, куповином и бесмисленим јурцањем за задовољствима. Како можемо избећи да се упустимо у ту трку за ништавним стварима? Баш као што сваког дана одвајамо одређено време за основне активности као што су узимање оброка и спавање, тако сваког дана морамо издвојити време за медитирање о Јеховиним делима и поступцима (Поновљени закони 8:3; Матеј 4:4).

2 Да ли икада застанеш да би медитирао? Шта значи „медитирати“? Под медитирањем се подразумева усредсређивање мисли, промишљање или размишљање. А реч „размислити“ значи мислити, промислити, нарочито мирно, озбиљно и дубоко размислити или размотрити. Од каквог је то значаја за нас?

3. С чиме је директно повезан духовни напредак?

3 Између осталог, то треба да нас подсети на оно што је апостол Павле написао свом сараднику Тимотеју: „Док не дођем, посвети се јавном читању, подстицању, поучавању... Размишљај о тим стварима; буди заокупљен њима, да твој напредак свима буде очигледан.“ Да, од Тимотеја се очекивало да напредује, а Павлове речи су показале да је постојала директна веза између размишљања о духовним стварима и напредовања. Исто је и данас. Да бисмо осетили радост коју доноси духовни напредак, још увек је неопходно да ’размишљамо‘ о стварима које су везане за Божју Реч и да будемо њима ’заокупљени‘ (1. Тимотеју 4:13-15).

4. Шта ти може помоћи да редовно размишљаш о Јеховиној Речи?

4 Од тебе и од рутине твоје породице зависи у које време ће ти бити најпогодније да медитираш. Многи рано ујутру размишљају о неком библијском цитату када читају брошурицу Свакодневно разматрање Писма. У ствари, око 20 000 добровољаца у Бетелима широм света започиње свој дан 15-минутним осматрањем библијског цитата који је предвиђен за тај дан. Иако сваког јутра само неколико чланова бетелске породице коментарише о стиху, остали размишљају о ономе што се говори и чита. Други Сведоци размишљају о Јеховиној Речи док иду на посао. Они слушају Библију, Кулу стражару и Пробудите се! на аудио-касетама које су доступне на неким језицима. Многе домаћице чине то исто док раде по кући. Сви они у суштини опонашају псалмисту Асафа који је написао: ’Спомињаћу ја дела Јеховина; спомињаћу твоја дела стара. Казиваћу [’медитираћу‘, NW] о свим делима твојим, спомињаћу све подвиге твоје‘ (Псалам 77:12, 13).

Исправан став доноси позитивне резултате

5. Зашто би требало да нам лични студиј буде важан?

5 У нашој савременој ери телевизије, видеа и компјутера, читање је доживело веома озбиљан ударац. То никако не сме бити случај код Јеховиних сведока. Читање Библије је попут конопца за спасавање који нас повезује с Јеховом. Хиљадама година раније, Исус Навин је наследио Мојсија на месту вође Израела. Исус Навин је морао да чита Божју Реч да би добио Јеховин благослов (Исус Навин 1:8; Псалам 1:1, 2). Тај захтев важи и данас. Међутим, некима је због ограниченог образовања тешко или напорно да је читају. Стога, шта нам може помоћи да развијемо жељу да читамо и проучавамо Божју Реч? Одговор се може наћи у речима краља Соломона које су забележене у Пословицама 2:1-6. Молимо те да отвориш своју Библију и прочиташ те стихове, а онда ћемо заједно продискутовати о њима.

6. Какав став треба да показујемо према спознању Бога?

6 На самом почетку налазимо следећи савет: „Ако примиш, сине, речи моје, поучења моја ако чуваш, и научиш ухо своје да на мудрост пази [’обрати пажњу‘, NW], и к разуму срце своје пригнеш“ (Пословице 2:1, 2). Шта учимо из ових речи? Учимо да свако има одговорност да проучава Божју Реч. Запази услов ’ако примиш речи моје‘. То је једно велико „ако“ зато што већина људи не обраћа пажњу на Божју Реч. Да бисмо имали радост у проучавању Божје Речи, морамо бити спремни да примимо Јеховине речи и да на њих гледамо као на благо које не желимо да изгубимо. Никада не смемо дозволити да због своје дневне рутине постанемо толико заузети да постанемо незаинтересовани за Божју Реч и чак да почнемо да сумњамо у њу (Римљанима 3:3, 4).

7. Зашто треба да присуствујемо хришћанским састанцима кад год је то могуће и да будемо пажљиви на њима?

7 Да ли заиста ’обраћамо пажњу‘ и помно слушамо када се на нашим хришћанским састанцима објашњава Божја Реч? (Ефешанима 4:20, 21). Да ли радимо на томе да ’пригнемо срце‘ како бисмо стекли разум? Можда говорник није баш много искусан, али док говори о Божјој Речи он заслужују да га пажљиво пратимо. Наравно, да бисмо обратили пажњу на Јеховину мудрост, морамо, кад год је то могуће, да будемо на хришћанским састанцима (Пословице 18:1NW). Замисли како је био разочаран свако ко је можда пропустио састанак у горњој соби у Јерусалиму на Пентекост 33. н. е.! Наши састанци нису тако спектакуларни као тај, али на њима се ипак разматра Библија, наш главни уџбеник. Стога, сваки састанак може бити благослов за нас ако обраћамо пажњу и у својој пратимо Библији док се чита из ње (Дела апостолска 2:1-4; Јеврејима 10:24, 25).

8, 9. (а) Шта се од нас захтева у погледу личног студија? (б) Како би упоредио вредност злата с поседовањем спознања о Богу?

8 Мудри краљ затим каже: „Ако призовеш мудрост и к разуму [„разборитости“, NW] глас обратиш“ (Пословице 2:3). Који став, то јест дух нам преносе ове речи? Наравно, преносе искрену жељу да се разуме Јеховина Реч! Оне изражавају спремност да се проучава с циљем да се стекне разборитост и увиди шта је Јеховина воља. То, свакако, изискује труд на шта нас упућују следеће Соломонове речи и једно поређење (Ефешанима 5:15-17).

9 Он наставља: „Ако као сребро тражиш [разумевање] и као благо сакривено добро истражујеш“ (Пословице 2:4). Ово нас подсећа на људе који су у прошлости трагајући за драгоценим металима сребром и златом били спремни на све. Људи су убијали због злата. Други су провели цео свој живот у потрази за њим. Међутим, какву стварну вредност има злато? Рецимо да си се изгубио у пустињи и да умиреш од жеђи, шта би више волео, златну полугу или чашу воде? А опет, с каквим жаром су људи трагали за златом које има вештачку и променљиву вредност! a С колико више жара ми треба да тражимо мудрост, разборитост и разумевање о Богу и његовој вољи! Али које користи проистичу из такве потраге? (Псалам 19:8-11; Пословице 3:13-18).

10. Шта можемо пронаћи ако проучавамо Божју Реч?

10 Соломон наставља своје излагање и каже: „Осетићеш тада страх од Јехове, и познање наћи ћеш ти Бога“ (Пословице 2:5). Како фасцинантна мисао — ми грешни људи можемо пронаћи ’спознање Бога‘, Јехове, сувереног Господа свемира! (Псалам 73:28NW; Дела апостолска 4:24). Филозофи и такозвани светски мудраци су вековима покушавали да докуче мистерије живота и свемира. Међутим, они нису успели да пронађу ’спознање Бога‘. Зашто? Иако се оно већ хиљадама година налази у Божјој Речи, Библији, они га одбацују као превише једноставно и зато га не прихватају и не разумеју (1. Коринћанима 1:18-21).

11. Које су неке користи које произлазе из личног студија?

11 Постоји још један мотив који Соломон истиче: „Јехова мудрост даје, из његових уста знање и разум [„разборитост“, NW] долазе“ (Пословице 2:6). Јехова од срца и великодушно даје мудрост, знање и разборитост свакоме ко је спреман да их тражи. Нема сумње да имамо сваки разлог да ценимо лични студиј Божје Речи и поред тога што су за њега потребни напор, дисциплина и жртве. Барем имамо одштампану Библију и не морамо да је преписујемо како су то радили неки људи из давнина! (Поновљени закони 17:18, 19).

Да бисмо ходили достојно Јехове

12. Шта треба да нас мотивише у тежњи за спознањем о Богу?

12 Шта треба да нас мотивише да имамо лични студиј? Да покажемо да смо бољи од других? Да покажемо да имамо више спознања? Да постанемо жива библијска енциклопедија? Не. Наш циљ је да живимо, говоримо и понашамо се као хришћани, увек спремни да помогнемо другима са окрепљујућим духом какав је поседовао Христ (Матеј 11:28-30). Апостол Павле је упозорио: „Спознање надима, а љубав изграђује“ (1. Коринћанима 8:1). Зато треба да имамо понизан став који је Мојсије испољио рекавши Јехови: „Покажи ми пут свој. Учини да те познам и нађем опет милост пред очима твојим“ (Излазак 33:13). Да, за спознањем треба да тежимо да бисмо угодили Богу, а не да бисмо импресионирали људе. Желимо да будемо достојне, понизне Божје слуге. Како можемо остварити тај циљ?

13. Шта је потребно да би неко постао достојан Божји слуга?

13 Павле је саветујући Тимотеја о томе како може да угоди Богу рекао: „Дај све од себе да се покажеш као признат пред Богом, као радник који нема чега да се стиди, који исправно управља речју истине“ (2. Тимотеју 2:15). Израз „исправно управља“ потиче од једног сложеног грчког глагола који дословно значи „сећи право“ (Kingdom Interlinear). Према неким изучаваоцима, ово подсећа на једног кројача који сече тканину према кроју, на земљорадника који плугом извлачи бразде по њиви и тако даље. Било како било, крајњи резултат мора бити прав, то јест тачан. Поента је у томе да је Тимотеј, ако је желео да буде достојан Божји слуга који ће имати његово одобравање, морао да ’да све од себе‘ како би био сигуран да су његово поучавање и понашање у складу с речју истине (1. Тимотеју 4:16).

14. Како наш лични студиј треба да утиче на оно што радимо и говоримо?

14 Павле је нагласио исту ствар када је подстицао сухришћане у Колосима да ’ходе достојно Јехове, с циљем да му потпуно угоде доношењем плода у сваком добром делу и растом у тачном спознању о Богу‘ (Колошанима 1:10). Павле овде то да се буде достојан Јехове повезује с ’доношењем плода у сваком добром делу‘, као и с ’растом у тачном спознању о Богу‘. Другим речима, Јехови није важно само то колико ценимо спознање већ и колико се тесно држимо његове Речи у ономе што радимо и говоримо (Римљанима 2:21, 22). То значи да ако желимо да угодимо Богу, наш лични студиј мора да утиче на наше размишљање и понашање.

15. Како можемо да чувамо и контролишемо свој ум и своје мисли?

15 Сатана је данас решен да уништи нашу духовност тако што изазива борбу коју водимо у свом уму (Римљанима 7:14-25). Зато да бисмо били достојни нашег Бога Јехове, морамо чувати и контролисати свој ум и своје мисли. Оружје које имамо је ’спознање Бога‘, које може да ’зароби сваку мисао да би је учинило послушном Христу‘. Желимо да избацимо из свог ума сваку себичну, телесну мисао и то је разлог више да поклонимо пажњу свакодневном проучавању Библије (2. Коринћанима 10:5).

Помоћна средства за разумевање

16. Како можемо да извучемо корист док нас Јехова поучава?

16 Јеховина поука доноси духовне и физичке користи. Она није нека досадна теологија којој недостаје практична вредност. Зато читамо следеће: „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи“ (Исаија 48:17). Како нас Јехова води својим путем који је за наше добро? Као прво, имамо његову надахнуту Реч, Библију. То је наш основни уџбеник у коме стално тражимо корисне информације. Зато је добро да уз отворену Библију обраћамо пажњу на оно што се износи на хришћанским састанцима. Корисни резултати који проистичу из тога могу се запазити у извештају о етиопском евнуху, који је забележен у 8. поглављу Дела апостолских.

17. Шта се десило у случају етиопског евнуха, и шта нам то говори?

17 Етиопски евнух се обратио на јудаизам. Искрено је веровао у Бога и проучавао је Писмо. Док је путовао у својој кочији, читао је Исаијину књигу када му је притрчао Филип и упитао га: „Да ли разумеш то што читаш?“ Како је евнух одговорио? „’Како бих могао ако ме ко не упути?‘ И замоли Филипа да се попне и седне с њим.“ Филип је затим, вођен светим духом, помогао евнуху да разуме Исаијино пророчанство (Дела апостолска 8:27-35). Шта нам ово говори? Говори нам да није довољно то што сами читамо Библију. Јехова, помоћу свог духа, користи класу верног и разборитог роба да би нам помогао да у право време разумемо његову Реч. Како се то постиже? (Матеј 24:45-47; Лука 12:42).

18. Како нам помаже класа верног и разборитог роба?

18 Иако се за тог роба каже да је ’веран и разборит‘, Исус није рекао да ће он бити непогрешив. Ова група верне помазане браће још увек се састоји од несавршених хришћана. Чак и када имају најбоље намере, они могу погрешити, као што се то понекад догађало у првом веку (Дела апостолска 10:9-15; Галатима 2:8, 11-14). Међутим, њихови мотиви су чисти и Јехова их користи да би нам обезбедио помоћна средства за проучавање Библије како бисмо изградили своју веру у Божју Реч и Његова обећања. Основно средство за лични студиј које нам је дао овај роб јесте Превод Светог писма Нови свет. Данас је у целини или делимично доступан на 42 језика и одштампан је у неколико издања у 114 милиона примерака. Како ово средство можемо ефикасно да користимо у свом личном студију? (2. Тимотеју 3:14-17).

19. Која су нека обележја Превода Светог писма Нови свет — с референцама која могу бити од користи у личном студију?

19 Узми за пример Превод Светог писма Нови свет — с референцама. Он има колоне референци, фусноте, малу конкорданцу као што је „Индекс библијских речи“ и „Индекс речи у фуснотама“, Додатак у коме су детаљно обрађене 43 теме, као и мапе и табеле. Има и „Предговор“ у којем се говори о многим изворима који су употребљени за овај јединствени превод Библије. Ако постоји на језику који разумеш, свим силама се потруди да се добро упознаш са овим карактеристикама и добро их користи. У сваком случају, Библија је полазна тачка за наш студиј, а Превод Нови свет је један превод који на исправан начин истиче Божје име док наглашава владавину Божјег Краљевства (Псалам 149:1-9; Данило 2:44; Матеј 6:9, 10).

20. Која питања у погледу личног студија сада захтевају одговоре?

20 Сада бисмо се могли запитати: ’Која нам је даљња помоћ потребна да бисмо разумели Библију? Како можемо одредити време за лични студиј? Како можемо да учинимо да наш студиј буде делотворнији? Како наш студиј требада утиче на друге?‘ Следећи чланак ће осмотрити ове важне аспекте нашег хришћанског напретка.

[Фуснота]

a Од 1979. вредност злата је варирала између чак 860 евра по унци 1980, до само 260 евра по унци 1999.

Да ли се сећаш?

• Шта значи „медитирати“ и „размишљати“?

• Какав став треба да имамо према проучавању Божје Речи?

• Шта треба да нас мотивише да имамо лични студиј?

• Која помоћна средства нам помажу да разумемо Библију?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Чланове бетелске породице духовно јача то што сваки дан започињу разматрањем неког библијског цитата

[Слике на 15. страни]

Док путујемо, можемо искористити време да слушамо Библију на касетама

[Слика на 16. страни]

Људи су дуго и напорно радили да би пронашли злато. Колико труда улажеш у проучавање Божје Речи?

[Извор]

Courtesy of California State Parks, 2002

[Слике на 17. страни]

Библија је благо које може водити до вечног живота