Пређи на садржај

Пређи на садржај

Укрепите своје руке

Укрепите своје руке

Укрепите своје руке

У БИБЛИЈИ се руке спомињу више од 1 800 пута. Идиоми у којима се спомињу руке користе се на разноврсне начине. На пример, чисте руке означавају невиност (2. Самуилова 22:21; Псалам 24:3, 4). Отворена рука представља показивање великодушности (Поновљени закони 15:11; Псалам 145:16). За онога који ризикује живот каже се да своју душу ставља у своје руке (1. Самуилова 19:5NW). Када неком клону руке значи да је обесхрабрен (2. Летописа 15:7). Укрепити нечије руке значи ојачати и оспособити га за неко дело (1. Самуилова 23:16, ДК).

Данас постоји хитна потреба да своје руке укрепимо. Живимо у ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘ (2. Тимотеју 3:1). Када смо обесхрабрени, склони смо да се предамо, да нам руке клону. Уобичајено је видети како тинејџери напуштају школе, како супрузи остављају своју породицу, а мајке децу. Као хришћани, потребно је да укрепимо своје руке како бисмо издржали кушње с којима се суочавамо у нашој служби Богу (Матеј 24:13). На тај начин радујемо Јеховино срце (Пословице 27:11).

Како се руке могу укрепити

У данима Јездре, било је неопходно да Јевреји укрепе своје руке како би завршили обнову Јеховиног храма у Јерусалиму. Како су њихове руке биле укрепљене? Извештај каже: „И празноваше празник пријеснијех хљебова седам дана веселећи се; јер их развесели Господ и обрати срце цара Асирскога к њима да укријепи руке њихове у послу око дома Бога, Бога Израиљева“ (Јездра 6:22, ДК). Јасно је да је Јехова уз помоћ своје активне силе навео „краља Асирије“ да пусти Божји народ да се врати и подбудио народ да заврши започети посао.

Касније, када је било потребно да се јерусалимски зидови поправе, Немија је својој браћи укрепио руке за тај задатак. Читамо: „Казах им како је добра рука Бога мојега нада мном и ријечи цареве које ми је рекао. Тада рекоше: устанимо и зидајмо. И укријепише им се руке на добро.“ Укрепљених руку, Немија и његови сународници били су у стању да поново изграде зидове Јерусалима за само 52 дана! (Немија 2:18; 6:9, 15, ДК).

Слично томе, Јехова укрепљује наше руке да бисмо проповедали добру вест о Краљевству (Матеј 24:14). Он то чини тако што ’нас опрема сваким добром да би вршили његову вољу‘ (Јеврејима 13:21). Ставио је у наше руке алате најбољег квалитета. Имамо Библију и на Библији темељене књиге, часописе, брошуре, трактате и аудио и видео снимке које можемо користити да бисмо дошли до људи широм света. У ствари, наше публикације су на располагању на око 380 језика. Осим тога, путем скупштинских састанака, посебних скупова и конгреса Јехова обезбеђује теократско образовање и обуку о томе како да користимо ова добра средства у обављању наше службе.

Иако Јехова укрепљује наше руке на многе начине, он такође очекује од нас да се напрежемо. Сети се шта је пророк Јелисеј рекао краљу Јоасу, који је дошао код Јелисеја да тражи помоћ у борби против сиријских освајача. Јелисеј је рекао краљу да узме стреле и да њима удари о земљу. Библијски извештај наводи: „Он удари три пута, па стаде. Човек Божји се расрди на њ, и рече: Требао си ударати пет или шест пута; тад би ти потукао Сирце до истребљења њихова; сад ћеш их само три пута тући“ (2. Краљевима 13:18, 19) Пошто се није горљиво напрезао, Јоас је само делимично успео у борби са Сиријцима.

Исто начело се примењује и на нас ако желимо да извршимо оно што нам Јехова додељује. Уместо да бринемо о препрекама које су нам на путу или о томе колико задатак може бити тежак, треба да га обављамо ревно и целим срцем. Треба да укрепимо своје руке и да се поуздамо у Јехову да ће нам помоћи (Исаија 35:3, 4).

Јехова ће укрепити наше руке

Јехова ће нам сигурно помоћи и укрепиће наше руке како бисмо вршили његову вољу. Наравно, Бог неће извести неко чудо и учинити све за нас. Он од нас очекује да учинимо свој део — да свакодневно читамо Библију, да се припремамо за састанке и редовно присуствујемо, што чешће учествујемо у служби и да му се стално молимо. Ако савесно и марљиво радимо свој део докле год за то постоји прилика, Јехова ће нам дати снагу да радимо оно што он очекује од нас (Филипљанима 4:13).

Осмотри случај једног хришћанина којем су у току једне године умрле и супруга и мајка. Његов бол је још био свеж када је његова снаха оставила његовог сина и напустила хришћански начин живота. „Схватио сам да не можемо бирати своје кушње, нити њихово време ни њихову учесталост“, рекао је тај брат. Како добија снагу да настави даље? „Молитва и лични студиј ме попут појаса за спасавање чувају да не потонем. Такође ме веома теши подршка моје духовне браће и сестара. Изнад свега, увидео сам колико је важно изградити добар лични однос с Јеховом пре него што наиђу тешке ситуације.“

Без обзира на твоја животна искуства, буди одлучан да се потпуно поуздаш у Јехову и да добро искористиш све оно што он обезбеђује да би укрепио твоје руке. Тада ће твоја служба Јехови бити најбољег квалитета и на тај начин ћеш донети хвалу и част његовом драгоценом имену (Јеврејима 13:15).

[Слика на 31. страни]

Пошто се није горљиво напрезао, Јоас је само делимично имао успеха у борби против Сиријаца