Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сада је важније него икада да останемо будни!

Сада је важније него икада да останемо будни!

Сада је важније него икада да останемо будни!

„Не спавајмо као остали што спавају, него останимо будни и будимо трезвени“ (1. СОЛУЊАНИМА 5:6).

1, 2. (а) Какви су градови били Помпеја и Херкуланум? (б) Које су упозорење игнорисали многи становници Помпеје и Херкуланума, и с којим последицама?

 У ПРВОМ веку наше ере, Помпеја и Херкуланум су била два напредна римска града која су се налазила у подножју планине Везув. Ова два града су била популарна одмаралишта богатих Римљана. Позоришта у овим градовима су могла да приме више од хиљаду гледалаца, а у Помпеји је постојао огроман амфитеатар у који је могао доћи готово читав град. Археолози су у Помпеји избројали 118 гостионица и крчми од којих су неке служиле као коцкарнице, а неке као јавне куће. Слике на зидовима и други остаци сведоче да су неморал и материјализам били изузетно раширени.

2 А онда је 24. августа 79. н. е. на планини Везув дошло до ерупције. Вулканолози верују да прва експлозија, која је ова два града покрила пепелом, вероватно није спречила становнике ових градова да побегну. Изгледа да су многи то и урадили. Међутим, други, који су потценили опасност или су једноставно игнорисали знаке упозорења, остали су. Затим су око поноћи талас усијаних гасова, лава и стење продрли у Херкуланум и прогутали све становнике који су остали у граду. Рано идућег јутра, слична лавина је убила све у Помпеји. Какве трагичне последице због не обраћања пажње на знаке упозорења!

Крај јеврејског система ствари

3. Која сличност постоји између уништења Јерусалима и уништења Помпеје и Херкуланума?

3 Ужасан крај Помпеје и Херкуланума надмашила је катаклизма коју је Јерусалим доживео девет година раније иако је ту катастрофу изазвао човек. То уништење је описано као „једна од најстрашнијих опсада у историји“ и према неким извештајима, оно је довело до смрти више од милион Јевреја. Међутим, попут катастрофе која је задесила Помпеју и Херкуланум, уништење Јерусалима се није догодило без упозорења.

4. Који је пророчански знак Исус дао да би упозорио своје следбенике да је близу крај система ствари, и како се то првобитно испунило у првом веку?

4 Исус Христ је предвидео уништење града и прорекао је догађаје који ће му претходити — узнемиравајуће догађаје као што су ратови, несташице хране, земљотреси и безакоње. На сцену ће доћи лажни пророци, али добра вест о Божјем Краљевству ће се проповедати широм света (Матеј 24:4-7, 11-14). Исусове речи данас имају главно испуњење, али и тада су се испуниле, иако у једном мањем обиму. Историја бележи једну озбиљну глад у Јудеји (Дела апостолска 11:28). Јеврејски историчар Јосиф извештава да се у подручју Јерусалима кратко пре уништења тог града догодио земљотрес. Како се приближавао крај Јерусалима, непрестано су избијале побуне, крвави сукоби између јеврејских политичких фракција и масакри у неколико градова у којима није било чисто јеврејско становништво. Ипак, добра вест о Краљевству се проповедала „у целом стварству које је под небом“ (Колошанима 1:23).

5, 6. (а) Које су се Исусове пророчанске речи испуниле 66. н. е.? (б) Зашто је у Јерусалиму погинуло толико много људи када је он на крају пао 70. н. е.?

5 На крају, 66. н. е., Јевреји су се побунили против Рима. Када је Цестије Гал довео војску и опколио Јерусалим, Исусови следбеници су се присетили Исусових речи: „Кад видите да је Јерусалим опколила улогорена војска, тада знајте да се његово опустошење приближило. Тада они који буду у Јудеји нека беже у горе, а они који буду усред њега нека га напусте, а они који су у селима нека не улазе у њега“ (Лука 21:20, 21). Дошло је време да се напусти Јерусалим, али како? Гал је неочекивано повукао трупе и тиме омогућио хришћанима из Јерусалима и Јудеје да послушају Исусове речи и побегну у горе (Матеј 24:15, 16).

6 Четири године касније, отприлике у време Пасхе, римска војска се вратила под генералом Титом који је био решен да угуши јеврејску побуну. Његова војска је опколила Јерусалим и изградила „утврђење од зашиљених стубова“ чиме је бекство било онемогућено (Лука 19:43, 44). Упркос опасности од рата, Јевреји из целог Римског царства су дошли у Јерусалим да би прославили Пасху. Сада су били у клопци. Према Јосифу, ови беспомоћни посетиоци су сачињавали већину жртава римске опсаде. a Када је Јерусалим на крају пао, била је убијена отприлике једна седмина свих Јевреја из Римског царства. Уништење Јерусалима и његовог храма означило је крај јеврејске државе и њеног религиозног система заснованог на Мојсијевом закону b (Марко 13:1, 2).

7. Зашто су верни хришћани преживели уништење Јерусалима?

7 Јеврејски хришћани су 70. н. е. могли да погину или да буду заробљени са свима осталима из Јерусалима. Међутим, према историјским доказима, они су послушали Исусово упозорење које је он дао 37 година раније. Отишли су из града и нису се вратили.

Правовремена апостолска упозорења

8. Коју је потребу Петар увидео, и које је Исусове речи вероватно имао на уму?

8 У овом времену предстоји далеко веће уништење, уништење које ће окончати овај систем ствари. Шест година пре уништења Јерусалима, апостол Петар је дао један врло важан и правовремен савет који се посебно односи на данашње хришћане: Бдите! Петар је увидео потребу да хришћани пробуде своје „способности јасног размишљања“ како не би игнорисали „заповести Господа“ Исуса Христа (2. Петрова 3:1, 2). Када је подстицао хришћане да буду будни, Петар је вероватно имао на уму оно што је Исус рекао апостолима неколико дана пре своје смрти: „Пазите, будите будни, јер не знате када је одређено време“ (Марко 13:33).

9. (а) Који би опасан став неки могли развити? (б) Зашто је скептичан став нарочито опасан?

9 Данас се неки ругају и кажу: „Где је та његова обећана присутност?“ (2. Петрова 3:3, 4). Ти појединци очигледно мисле да се у принципу ништа није променило и да ће све бити исто као од стварања света. Такав скептицизам је опасан. Сумње могу да ослабе наш осећај хитности, што може довести до тога да угађамо сопственим жељама (Лука 21:34). Осим тога, као што Петар то наводи, такви ругачи су заборавили Нојев потоп који је уништио читав један светски систем ствари. Ситуација се и те како мења! (Постање 6:13, 17; 2. Петрова 3:5, 6).

10. Којим речима Петар храбри оне који су можда постали нестрпљиви?

10 Петар помаже онима који читају његову посланицу да развију стрпљење тако што их подсећа зашто Бог често не реагује одмах. Петар најпре каже: „Један дан код Јехове [је] као хиљаду година и хиљаду година као један дан“ (2. Петрова 3:8). Пошто је Јехова вечан, он може узети у обзир све факторе и онда изабрати најбоље могуће време за деловање. Затим, Петар указује на то да Јехова жели да се сви људи покају. Божје стрпљење значи спасење за многе који би погинули ако би он пренагљено поступио (1. Тимотеју 2:3, 4; 2. Петрова 3:9). Међутим, то што је Јехова стрпљив не значи да он никада неће предузети акцију. Петар каже: „Јеховин дан ће доћи као лопов“ (2. Петрова 3:10).

11. Шта ће нам помоћи да останемо духовно будни, и како ће то, да тако кажемо, ’убрзати‘ долазак Јеховиног дана?

11 Вредно је запазити Петрово поређење. Није лако ухватити лопова, али већа је вероватноћа да ће лопова приметити стражар који је будан током целе ноћи него онај који с времена на време дрема. Како стражар може да остане будан? Лакше му је да остане будан ако шета около уместо да седи читаве ноћи. Слично томе, ако смо непрестано духовно активни то ће нам помоћи да као хришћани останемо будни. Зато нас Петар подстиче да будемо запослени „делима која припадају светом понашању и оданости Богу“ (2. Петрова 3:11). Таква активност ће нам помоћи да и даље ’чврсто држимо у мислима присутност Јеховиног дана‘. Грчка реч која је преведена са „чврсто држећи у мислима“ дословно се може превести као „убрзавајући“ (2. Петрова 3:12, фуснота у NW). Додуше, ми не можемо променити Јеховин временски план. Његов дан ће доћи у време које је он одредио. Али време од сада до тада ће на изглед проћи много брже ако смо запослени у служби за њега (1. Коринћанима 15:58).

12. Како ми као појединци можемо да искористимо Јеховино стрпљење?

12 Зато је свако ко мисли да Јеховин дан касни охрабрен да послуша Петров савет да стрпљиво чека на Јеховино одређено време. Заиста, можемо мудро искористити додатно време које постоји захваљујући Божјем стрпљењу. На пример, можемо наставити да развијамо важне хришћанске особине и да разговарамо о доброј вести с више људи него што би то иначе било могуће. Ако останемо будни, Јехова ће нас на крају овог система ствари пронаћи „без мрље и без мане, и у миру“ (2. Петрова 3:14, 15). Какав ће то благослов бити!

13. Које су речи које је Павле упутио хришћанима у Солуну нарочито одговарајуће у данашњем времену?

13 Павле говори о потреби да се остане духовно будан и у првој посланици хришћанима у Солуну. Он саветује: „Не спавајмо као остали што спавају, него останимо будни и будимо трезвени“ (1. Солуњанима 5:2, 6). Колико је ово потребно данас док се приближава уништење читавог света! Обожаваоци Јехове живе у свету који је равнодушан према духовним стварима и то може да утиче на њих. Зато Павле пружа следећи савет: „Будимо трезвени и обуцимо грудни оклоп вере и љубави и ставимо као кацигу наду спасења“ (1. Солуњанима 5:8). Редовно проучавање Божје Речи и редовно дружење с нашом браћом на састанцима помоћи ће нам да се држимо Павловог савета и да чувамо свој осећај хитности (Матеј 16:1-3).

Милиони су будни

14. Који статистички подаци показују да многи данас следе Петрово охрабрење да буду будни?

14 Да ли данас има много оних који следе надахнуто охрабрење да буду будни? Има. Током службене 2002. године, највећи број објавитеља је био 6 304 645 — а то је пораст од 3,1 посто у односу на 2001. годину. Они су пружили доказ да су духовно будни тако што су разговарајући с другима о Божјем Краљевству провели 1 202 381 302 сата. Та активност за њих није била успутна ствар. То је био централни део њиховог живота. Едуардо и Ноеми из Салвадора су један од примера какав став има већина њих.

15. Које искуство из Салвадора показује да су многи духовно будни?

15 Едуардо и Ноеми су пре извесног броја година обратили пажњу на Павлове речи да се ’мења сцена овог света‘ (1. Коринћанима 7:31). Они су поједноставили свој живот и започели пуновремену службу као пионири. Како је време пролазило, били су благословљени на многе начине и чак су учествовали у покрајинском и обласном делу. Упркос томе што су се суочили са озбиљним проблемима, Едуардо и Ноеми су уверени да су донели исправну одлуку када су жртвовали материјалну удобност зарад пуновремене службе. Многи од 29 269 објавитеља — укључујући и 2 454 пионира — у Салвадору показали су сличан самопожртвован дух и то је један разлог због којег је у тој земљи током прошле године дошло до пораста од 2 посто.

16. Који је став показао један млади брат из Обале Слоноваче?

16 Један млади хришћанин из Обале Слоноваче је показао исти став. Он је подружници написао следеће: „Служим као слуга помоћник, али не могу браћи да кажем да буду пионири док сам не поставим добар пример у том погледу. Зато сам оставио добро плаћени посао и сада имам сопствени посао уз који имам више времена за службу.“ Овај младић је постао један од 983 пионира који служе на Обали Слоноваче, која је прошле године имала 6 701 објавитеља и пораст од 5 посто.

17. Како је једна млада Сведокиња из Белгије показала да је предрасуде нису застрашиле?

17 Објавитељи Краљевства у Белгији, њих 24 961, и даље трпе због нетолеранције, предрасуда и дискриминације. Ипак, они су ревни и нису застрашени. Када је једна 16-годишња Сведокиња чула како су у школи током једног часа о етици Јеховини сведоци описани као секта, замолила је да јој се дозволи да исприча другу страну приче. Помоћу видео-касете Јеховини сведоци — организација иза имена и брошуре Јеховини сведоци — ко су они?, објаснила је ко су у ствари Сведоци. Информације су наишле на добар одазив и следеће седмице је ученицима био дат један тест у којем су сва питања била везана за хришћанску религију Јеховиних сведока.

18. Који доказ постоји да економски проблеми нису одвратили објавитеље у Аргентини и Мозамбику од служења Јехови?

18 Већина хришћана мора да се суочава са озбиљним проблемима током ових последњих дана. Али они и поред тога настоје да им то не одврати пажњу. Упркос добро познатим економским проблемима, Аргентина је прошле године известила нови највећи број 126 709 Сведока. У Мозамбику још увек влада сиромаштво. Ипак, учешће у делу сведочења је известило 37 563 објавитеља, што је пораст од 4 посто. За многе у Албанији живот није лак, али извештај из те земље показује да постоји леп пораст од 12 посто и да је достигнут највећи број објавитеља од 2 708. Очигледно је да Јеховин дух не ометају тешке околности када његове слуге стављају интересе Краљевства на прво место (Матеј 6:33).

19. (а) Шта показује да има још много искрених људи који су гладни библијске истине? (б) Који још детаљи из годишњег извештаја показују да су Јеховине слуге духовно будне? (Вити табелу на странама 12-15.)

19 Прошле године је широм света извештено да је сваког месеца у просеку вођено 5  309 289 библијских студија, што показује да има још много искрених људи који су гладни библијске истине. Од новог највећег броја присутних на Меморијалу који износи 15 597 746, већина њих још увек нису активне Јеховине слуге. Надамо се да ће расти њихово спознање као и љубав према Јехови и братству. Узбудљиво је видети да „велико мноштво“ ’других оваца‘ и даље доноси плодове док служи Створитељу „дан и ноћ у његовом храму“ заједно с помазаном браћом (Откривење 7:9, 15; Јован 10:16).

Поука од Лота

20. Шта учимо из примера Лота и његове жене?

20 Наравно, чак и верне Божје слуге могу привремено изгубити осећај хитности. Сети се Аврахамовог братанца Лота. Он је сазнао од два анђела који су га посетили да ће Бог уништити Содом и Гомору. Ова вест можда и није изненадила Лота, јер га је „страшно мучило распуштено понашање људи који пркосе закону“ (2. Петрова 2:7). Међутим, када су та два анђела дошла да га изведу из Содома, он „оклеваше“. Анђели су скоро морали да њега и његову породицу одвуку из града. Након тога, Лотова жена је игнорисала упутство анђела̂ да се не осврће. Њен попустљив став ју је скупо коштао (Постање 19:14-17, 26). Исус је упозорио: „Сетите се Лотове жене“ (Лука 17:32).

21. Зашто је сада више него икада раније од пресудне важности да останемо будни?

21 Катастрофа која је задесила Помпеју и Херкуланум, догађаји везани за уништење Јерусалима, као и примери из времена Нојевог потопа и Лота, показују колико је важно озбиљно схватити упозорења. Као Јеховине слуге, ми препознајемо знак времена краја (Матеј 24:3). Одвојили смо се од лажне религије (Откривење 18:4). Попут хришћана из првог века, потребно је ’да чврсто држимо у мислима присутност Јеховиног дана‘ (2. Петрова 3:12). Да, сада више него икада раније, морамо остати будни! Које кораке можемо предузети и које особине можемо развити да бисмо остали будни? Следећи чланак ће се позабавити тим стварима.

[Фусноте]

a Мало је вероватно да је Јерусалим у првом веку имао више од 120 000 становника. Еузебије рачуна да је 70. н. е., из јудејске провинције отпутовало у Јерусалим на Пасху 300 000 становника. Остатак погинулих је сигурно дошао из других делова царства.

b Наравно, из Јеховиног угла, Мојсијев закон је 33. н. е. био замењен новим савезом (Ефешанима 2:15).

Како би одговорио?

• Који је развој догађаја омогућио јеврејским хришћанима да остану живи приликом уништења Јерусалима?

• Како нам савети из посланица апостола Петра и Павла помажу да останемо будни?

• Ко данас пружа доказ да је потпуно будан?

• Који поуку извлачимо из извештаја о Лоту и његовој жени?

[Питања за разматрање]

[Табела на странама 12-15]

ИЗВЕШТАЈ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА ШИРОМ СВЕТА ЗА СЛУЖБЕНУ 2002. ГОДИНУ

(Види увезано годиште)

[Слика на 9. страни]

Хришћани из Јерусалима су 66. н. е. послушали Исусово упозорење

[Слике на 10. страни]

Активност помаже хришћанима да остану будни