Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помен на погубљене Јеховине сведоке

Помен на погубљене Јеховине сведоке

Помен на погубљене Јеховине сведоке

НА ДАН 7. марта 2002, у граду Керменду (западна Мађарска), откривена је једна спомен-плоча. Тиме је обележена смрт три Јеховина сведока који су 1945. страдали од нациста.

Спомен-плоча је стављена на зид данашњег ватрогасног дома који се налази на Хуњадијевом путу, месту где су се некад извршавала јавна погубљења. Та плоча је посвећена ’хришћанима који су у марту 1945. били погубљени као лица која имају приговор савести. Антал Хениш (1911-1945), Берталан Сабо (1921-1945) и Јанош Жондор (1923-1945)‘.

Погубљење је било извршено само два месеца пре краја Другог светског рата. Зашто су ови хришћани убијени? Мађарске новине Vas Népe објашњавају: „После Хитлеровог доласка на власт у Немачкој, поред Јевреја и верни чланови Јеховиних сведока су били прогоњени и мучени, одвођени у концентрационе логоре и убијани, уколико се нису одрекли својих религиозних уверења... Марта 1945. у западној Мађарској је владао потпуни терор... Део тога је било депортовање и убијање Јеховиних сведока.“

Комеморативни програм се састојао из два дела. Први део програма је одржан у позоришту замка Батјањи, у којем су говорили професор Саболч Сита, директор Центра за документацију о холокаусту у Будимпешти; Ласло Донат, члан Скупштинског комитета за људска права, права мањине и верска питања; Калман Комјати, који је био сведок тих погубљења и који је сада историчар из тог града. Више од 500 присутних су препешачили град да би присуствовали другом делу програма— у којем је градоначелник Керменда Јожеф Хонфи открио ту спомен-плочу.

У свом опроштајном писму, Јан Жондор је охрабрио своју браћу и сестре да не тугују. Написао је: „Још увек су ми у мислима Јованове речи које се налазе у Откривењу 2:10: ’Покажи се верним до саме смрти‘...Кажите онима код куће да не тугују, јер дајем живот за истину а не зато што сам криминалац.“

[Слика на 32. страни]

Берталан Сабо

[Слика на 32. страни]

Антал Хениш

[Слика на 32. страни]

Јан Жондор