Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пре и после — моћ Библије на делу

Пре и после — моћ Библије на делу

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“

Пре и после — моћ Библије на делу

ДА СИ срео Тонија док је био у раном тинејџерском узрасту, видео би једног грубог и насилног дечака који често посећује неке делове Сиднеја (Аустралија) који су на лошем гласу. Међу његовим пријатељима било је чланова банди. Често су били укључени у провалне крађе, сукобе међу бандама и оружане уличне обрачуне.

Тони је почео да пуши када је имао девет година. До своје 14. године, редовно је користио марихуану и водио је неморалан живот. До своје 16. године, био је зависник од хероина, а затим је користио кокаин, ЛСД — „у ствари“, објашњава Тони, „узимао сам било шта што би ме дрогирало“. Након тога успоставио је контакте с нарко-дилерима из два озлоглашена синдиката организованог криминала. Ускоро је постао познат као један од најпоузданијих дилера дроге на источној обали Аустралије.

Навика коришћења хероина и марихуане коштала је Тонија између 160 и 330 евра дневно. Али његову породицу је коштала много више. „Мојој жени и мени“, каже он, „криминалци су, у потрази за дрогом и новцем који смо имали у кући, у неколико наврата уперили сачмаре и ножеве у главу.“ Након што је три пута био у затвору, осећао је да мора да преиспита свој начин живота.

Премда је имао обичај да иде у цркву, Тони је имао осећај да је далеко од Бога који је наводно кажњавао грешнике у вечно горућем паклу. Међутим, када га је посетио један брачни пар Јеховиних сведока, био је изненађен сазнањем да Бог није такав. И било му је драго што је могао да промени свој живот и да добије благослове од Бога. Подстакла га је изјава Исуса Христа: „Богу је све могуће“ (Марко 10:27). Посебно су га дирнуле охрабрујуће речи: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8).

Тони се сада суочио са изазовом да свој живот доведе у склад с библијским мерилима. Он каже: „Пушење је била прва ствар с којом сам раскрстио — то је нешто што до тада нисам могао да урадим, мада сам много пута покушавао. Снагом од Јехове, био сам у стању да прекинем с навиком дрогирања хероином и марихуаном, којој сам робовао протеклих 15 година. Мислио сам да никада нећу моћи да прекинем са овим навикама.“

Уместо да се боји Бога који вечно мучи људе у паклу — што је доктрина коју Библија не научава — Тони и његова жена пригрлили су наду у вечни живот на рајској земљи (Псалам 37:10, 11; Пословице 2:21). „Било ми је потребно много времена и труда да бих свој живот довео у склад с Божјим мерилима“, признаје Тони, „али уз Јеховину помоћ успео сам.“

Да, овај бивши зависник од дроге постао је хришћанин. Добровољно трошећи своје време и материјална средства, он и његова жена провели су хиљаде сати у библијском образовном делу. Такође су запослени одгајањем двоје богобојазне деце. До ове радикалне промене дошло је захваљујући ненадмашној моћи Божје Речи, Библије. Заиста, као што каже апостол Павле, „Божја реч је жива и има моћ“ (Јеврејима 4:12).

Упркос оваквим позитивним примерима, неки неоправдано приговарају да образовно дело Јеховиних сведока које се темељи на Библији уништава породице и да уништава праве вредности код младих људи. Тонијев случај заиста побија такве тврдње.

Попут Тонија, многи су сазнали да се смртоносне зависности могу надвладати. Како? Вером у Бога и ослањањем на њега и његову Реч, као и уз помоћ подршке брижних сухришћана пуних љубави. Тони срећно закључује: „Видим како библијска начела штите моју децу. Библијске поуке спасле су мој брак. И сада моје комшије мирније спавају јер за њих више не представљам претњу.“

[Истакнути текст на 9. страни]

’Снагом од Јехове, био сам у стању да прекинем с навиком дрогирања којој сам робовао 15 година‘

[Оквир на 9. страни]

Библијска начела на делу

Различита библијска начела помогла су многим зависницима од дроге да прекину са овом лошом навиком. Међу тим начелима су:

„Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа, усавршујући светост у страху пред Богом“ (2. Коринћанима 7:1). Коришћење дроге коси се с Божјим законом.

„Страх од Јехове почетак је мудрости, а разум је наука светаца“ (Пословице 9:10). Дубоко поштовање према Богу темељено на тачном спознању о њему и његовим путевима многима је помогло да се ослободе утицаја дроге.

„Свим се срцем својим уздај у Јехову а на своју мисао немој се ослањати. Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити“ (Пословице 3:5, 6). Деструктивне навике могу се прекинути ако имамо дубоко поверење у Бога и потпуно се ослањамо на њега.