Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Доносите много плода“

„Доносите много плода“

„Доносите много плода“

’Доносите много плода и покажите да сте моји ученици‘ (ЈОВАН 15:8).

1. (а) О ком је захтеву Исус говорио апостолима? (б) Које питање треба да поставимо себи?

 БИЛО ЈЕ последње вече пред његову смрт. Исус је издвојио доста времена да би охрабрио апостоле једним срдачним говором. Поноћ је већ сигурно прошла, али он је покренут љубављу према својим блиским пријатељима и даље говорио. А онда их је, усред тог разговора, подсетио на још један захтев који је требало да испуне да би остали његови ученици. Он је рекао: „Тиме се мој Отац прославља, да доносите много плода и да покажете да сте моји ученици“ (Јован 15:8). Да ли ми данас испуњавамо тај захтев? Шта значи ’доносити много плода‘? Да бисмо то сазнали, хајде да анализирамо тај разговор.

2. Које је поређење о плоду Исус испричао последње вечери пред своју смрт?

2 Савет у погледу доношења плода је део једног поређења које је Исус испричао апостолима. Он је рекао: „Ја сам прави чокот, а мој Отац је виноградар. Сваку лозу на мени која не доноси плод он уклања, а сваку која доноси плод он чисти, како би донела више плода. Ви сте већ чисти због речи коју сам вам говорио. Останите у мени и ја ћу остати у вама. Као што лоза не може сама од себе да донесе плод, ако не остане на чокоту, исто тако не можете ни ви ако не останете у мени. Ја сам чокот, ви сте лозе... Тиме се мој Отац прославља, да доносите много плода и да покажете да сте моји ученици. Као што је Отац волео мене и ја сам волео вас, останите у мојој љубави. Ако држите моје заповести, остаћете у мојој љубави“ (Јован 15:1-10).

3. Шта Исусови следбеници морају радити да би доносили плод?

3 У овом поређењу, Виноградар је Јехова, чокот је Исус, а лозе су апостоли којима се Исус обраћао. Апостоли ће доносити плод све док се буду трудили да ’остану‘ у Исусу. Исус је затим објаснио на који би начин апостолима пошло за руком да остану у овом важном јединству: „Ако држите моје заповести, остаћете у мојој љубави.“ Касније ће апостол Јован написати сухришћанима нешто слично: „Онај ко држи [Христове] заповести остаје у њему“ a (1. Јованова 2:24; 3:24). Дакле, Христови следбеници остају у јединству с њим када држе његове заповести, а онда им то јединство омогућава да доносе плод. Који је то плод који треба да доносимо?

Прилика за раст

4. Шта можемо да научимо из чињенице да Јехова „уклања“ сваку лозу која не доноси плод?

4 У поређењу о чокоту, Јехова „уклања“, то јест одсеца, лозу која не доноси плод. Шта нам ово говори? Не говори нам само то да се од свих ученика тражи да доносе плод већ и да то сви могу, без обзира на њихове околности или ограничења. На крају крајева, ако би Јехова ’уклонио‘, то јест одстранио, неког Христовог ученика зато што није успео да постигне нешто што није могао, то би било у супротности с његовим начином поступања, иза кога стоји љубав (Псалам 103:14; Колошанима 3:23; 1. Јованова 5:3).

5. (а) Како Исусово поређење показује да можемо доносити више плода? (б) Које ћемо две врсте плода размотрити?

5 Исусово поређење о чокоту показује и то да у складу са својим околностима морамо тежити да будемо активнији као ученици. Запази како је Исус то формулисао: „Сваку лозу на мени која не доноси плод он уклања, а сваку која доноси плод он чисти, како би донела више плода“ (Јован 15:2). Исус је пред крај поређења подстакао своје ученике да доносе „много плода“ (8. стих). Која се порука налази у овоме? Ми као ученици никада не треба да постанемо самозадовољни (Откривење 3:14, 15, 19). Уместо тога, треба да тражимо начине да доносимо више плода. Какве плодове треба да доносимо? То су (1) „плод духа“ и (2) плод Краљевства (Галатима 5:22, 23; Матеј 24:14).

Плод хришћанских особина

6. Како је Исус Христ истакао важност првог дела плода духа?

6 На првом месту међу ’плодом духа‘ налази се љубав. Божји свети дух утиче на то да се љубав развија код хришћана зато што они слушају заповест коју је Исус дао мало пре него што је испричао поређење о чокоту који доноси плод. Исус је рекао својим апостолима: „Дајем вам нову заповест, да волите један другога“ (Јован 13:34). Штавише, Исус је током читавог разговора те последње ноћи свог живота на земљи увек изнова подсећао апостоле на то колико је потребно да показују љубав (Јован 14:15, 21, 23, 24; 15:12, 13, 17).

7. Како је апостол Петар показао да је доношење плода повезано са испољавањем Христових особина?

7 Петар, који је био присутан те ноћи, разумео је да прави Христови ученици треба да показују љубав какву је он показивао и с њом повезане особине. Петар је годинама касније охрабрио хришћане да развијају особине као што су самоконтрола, братска наклоност и љубав. Додао је да ће нас развијање тих особина ’спречити да будемо било неактивни било бесплодни‘ (2. Петрова 1:5-8). У каквим год да смо околностима, можемо да показујемо плод духа. Зато се трудимо да у потпунијој мери показујемо љубав, љубазност, благост и друге Христове особине јер „против таквих ствари нема закона“, то јест ограничења (Галатима 5:23). Да, доносимо „више плода“.

Доносити плод Краљевства

8. (а) Каква веза постоји између плода духа и плода Краљевства? (б) Које питање заслужује да га размотримо?

8 Шарени и сочни плодови украшавају биљку. Међутим, ти плодови не служе само за украс. Плодови су важни и зато што носе семе које служи за размножавање биљке. Слично томе, плод духа не служи само да би украшавао нашу хришћанску личност. Особине као што су љубав и вера мотивишу нас да ширимо поруку сличну семену, поруку о Краљевству која се налази у Божјој Речи. Запази како апостол Павле наглашава ову важну везу. Он каже: „Ми верујемо [а вера је део плода духа] и зато говоримо“ (2. Коринћанима 4:13). На тај начин, Павле даље објашњава, „приносимо Богу жртву хвале, то јест плод усана“ — што је друга врста плода који треба да показујемо (Јеврејима 13:15). Да ли у нашем животу можемо да доносимо више плода, или да као објавитељи Божјег Краљевства чак доносимо „много плода“?

9. Да ли доносити плод значи стварати ученике? Објасни.

9 Да бисмо исправно одговорили на то питање, прво треба да разумемо од чега се састоји плод Краљевства. Да ли би било тачно када бисмо закључили да доносити плод значи стварати ученике? (Матеј 28:19). Да ли се под плодом који би требало да доносимо првенствено подразумевају особе којима помажемо да постану крштени обожаваоци Јехове? Не. Да је то тако, ситуација би била врло обесхрабрујућа за сву ону драгу браћу и сестре који годинама верно објављују поруку о Краљевству на подручјима где нема тако много одазива. Да, ако плод Краљевства који доносимо представљају само нови ученици, онда би та вредна браћа била попут неплодних лоза из Исусовог поређења! Наравно да то није тако. Шта је онда првенствено плод Краљевства који доносимо својом службом?

Доносити плод ширењем семена о Краљевству

10. Како Исусово поређење о сејачу и различитим врстама земље показује шта јесте плод Краљевства, а шта није?

10 Исусово поређење о сејачу и различитим врстама земље указује на одговор који је охрабрујућ за оне који сведоче на подручјима где нема тако пуно одазива. Исус је рекао да је семе порука о Краљевству која се налази у Божјој Речи, а да земља представља симболично срце особе. Нешто семена ’падне на добру земљу и, пошто изникну, донесе плод‘ (Лука 8:8). Какав плод? Па, након што стабљика пшенице изникне и сазри, она доноси плод, и то не мале стабљике пшенице већ ново семе. Исто тако, оно што хришћанин доноси као плод не подразумева обавезно нове ученике већ ново семе о Краљевству.

11. Како се може дефинисати плод Краљевства?

11 Дакле, плод у овом случају нису ни нови ученици, нити лепе хришћанске особине. Пошто је семе које се сеје реч о Краљевству, плод мора бити вишеструко умножено то семе. Доношење плода у овом случају односи се на говорење о Краљевству (Матеј 24:14). Да ли можемо да доносимо тај плод Краљевства — да објављујемо добру вест о Краљевству — без обзира на то какве су наше околности? Да, могуће је! Исус у истом поређењу објашњава зашто.

Дати најбоље на Божју славу

12. Да ли сви хришћани могу да доносе плод Краљевства? Објасни.

12 „Оно које је посејано на добру земљу“, рекао је Исус, „доноси плод и даје, један стоструко, други шездесетоструко, трећи пак тридесетоструко“ (Матеј 13:23). Посејано семе у зависности од околности може донети различит плод. Слично томе, оно што можемо урадити у објављивању добре вести може варирати у зависности од околности и Исус је показао да је свестан тога. Неки имају више прилика, други су здравији и имају више снаге. Дакле, оно што ми можемо урадити може бити више или мање у односу на друге, али Јехова је задовољан све док то представља оно најбоље (Галатима 6:4). Чак и ако поодмакле године или нека исцрпљујућа болест ограничавају наше учешће у делу проповедања, нема сумње да нас наш саосећајни Отац Јехова сматра особама које ’доносе много плода‘. Зашто? Зато што му дајемо ’све што имамо‘ — службу целом душом b (Марко 12:43, 44; Лука 10:27).

13. (а) Који је најважнији разлог због ког ’идемо‘ да бисмо доносили плод Краљевства? (б) Шта ће нам помоћи да доносимо плод на подручјима где нема тако пуно одзива? (Види оквир на 21. страни.)

13 Ако задржимо на уму зашто доносимо плод Краљевства, бићемо покренути да ’идемо и доносимо плод‘ у складу са својим могућностима (Јован 15:16). Исус је рекао који је најважнији разлог: „Тиме се мој Отац прославља, да доносите много плода“ (Јован 15:8). Да, наше дело проповедања свети Јеховино име пред читавим човечанством (Псалам 109:30). Онор, једна верна сестра која има нешто више од 70 година, запажа: „Чак је и на подручјима где нема великог одзива предност представљати Свевишњега.“ Када је Клодио, који је реван Сведок од 1974, био упитан зашто и даље проповеда и поред тога што мало људи с његовог подручја повољно реагује, он је цитирао Јована 4:34, где читамо следеће Исусове речи: „Моја храна је да вршим вољу онога који ме је послао и да довршим његово дело.“ Клодио је додао: „Попут Исуса, не желим само да почнем с делом објављивања Краљевства већ хоћу и да га завршим“ (Јован 17:4). Многи Јеховини сведоци широм света деле њихово мишљење. (Види оквир на 21. страни „Како ’доносити плод са истрајношћу‘“.)

Проповедати и поучавати

14. (а) Коју је двоструку сврху имало дело Јована Крститеља и Исуса Христа? (б) Како би описао оно што хришћани данас раде?

14 Први објавитељ Краљевства о коме се говори у Јеванђељима је Јован Крститељ (Матеј 3:1, 2; Лука 3:18). Он је у првом реду требало да „сведочи“ и то је и урадио с дубоком вером и надом да ће ’поверовати људи свих врста‘ (Јован 1:6, 7). И заиста, неки којима је Јован проповедао постали су Христови ученици (Јован 1:35-37). Дакле, Јован је и проповедао и стварао ученике. И Исус је проповедао и поучавао (Матеј 4:23; 11:1). Онда не изненађује што Исус није заповедио својим следбеницима само да проповедају поруку о Краљевству већ и да особама које прихвате ту поруку помогну да постану његови ученици (Матеј 28:19, 20). Због тога је наше данашње дело комбинација проповедања и поучавања.

15. Каква сличност постоји у одазиву на дело проповедања које се спроводило у првом веку н. е. и на оно које се спроводи данас?

15 Од оних који су у првом веку н. е. чули Павла како проповеда и поучава, „неки почеше да верују у оно што је било речено; а други нису веровали“ (Дела апостолска 28:24). Данашњи одазив људи је доста сличан. Нажалост, већи део семена Краљевства пада на земљу која не даје плод. И поред тога, нешто семена још увек пада на добру земљу, пушта корење и ниче, баш као што је Исус и прорекао. Штавише, широм света сваке седмице у просеку 5 000 људи постају прави Христови ученици! Ти нови ученици „верују у оно што је било речено“, упркос томе што већина људи не верује. Шта је допринело да њихово срце буде пријемљиво за поруку о Краљевству? Значајну улогу у томе често има лично занимање које покажу Сведоци — што се симболично речено може упоредити са заливањем недавно посејаног семена (1. Коринћанима 3:6). Осмотри само два од многобројних примера.

Значај личног занимања

16, 17. Зашто је важно да показујемо лично занимање за људе с којима долазимо у контакт у служби?

16 Каролин, једна млада Сведокиња из Белгије, посетила је једну старију жену која није била заинтересована за поруку о Краљевству. Пошто је рука те жене била у завојима, Каролин и сестра која је била с њом понудиле су се да помогну, али је жена то одбила. Два дана касније, ове две сестре су поново дошле код те жене и упитале је како се осећа. „То је потпуно променило ситуацију“, каже Каролин. „Она је била задивљена када је видела да нам је стварно било стало до ње. Позвала нас је у кућу и започеле смо библијски студиј.“

17 Сенди, Сведокиња из Сједињених Држава, такође показује да јој је стало до оних којима проповеда. Она прати рубрику у локалним новинама у којој се објављују рођења и затим посећује родитеље с књигом Моја књига библијских прича. c Пошто су мајке обично код куће и посетиоцима с поносом показују своју бебу, често је могуће започети разговор. „Разговарам с родитељима о томе колико је важно да путем читања развију везу између себе и новорођенчета“, објашњава Сенди. „Касније говорим о изазовима одгајања детета у данашњем друштву.“ Недавно су, као резултат такве посете, једна мајка и шесторо њене деце почели да служе Јехови. Преузимање иницијативе и показивање личног занимања могу довести до сличних радосних резултата и у нашој служби.

18. (а) Зашто можемо испунити захтев да ’доносимо много плода‘? (б) Која три захтева о којима се говори у Јеванђељу по Јовану настојиш да испуниш?

18 Колико је охрабрујуће знати да можемо испунити захтев да ’доносимо много плода‘! Без обзира да ли смо млади или стари, здрави или болесни, да ли проповедамо на подручју где се много или мало људи одазива на нашу поруку, сви можемо доносити много плода. Како? Тако што у потпунијој мери испољавамо плод духа и тако што ширимо поруку о Божјем Краљевству колико год нам то могућности дозвољавају. У исто време, настојимо да ’останемо у Исусовој речи‘ и да ’имамо љубав међу собом‘. У Јеванђељу по Јовану налазимо три важна захтева за сваког ко жели да буде његов следбеник. Ако испуњавамо те захтеве, доказујемо да смо „заиста [Христови] ученици“ (Јован 8:31; 13:35).

[Фусноте]

a Иако се у Исусовом поређењу лозе на чокоту односе на Исусове апостоле и друге хришћане који ће наследити место у Божјем небеском Краљевству, у том поређењу постоје истине које могу бити од користи свим данашњим Христовим следбеницима (Јован 3:16; 10:16).

b Они који због старости или болести не могу излазити из куће, могу сведочити путем писама или, где је прикладно, путем телефона, или можда могу разговарати о доброј вести са онима који их посећују.

c Објавили Јеховини сведоци.

Питања за понављање

• Који плод треба обилније да доносимо?

• Зашто можемо испунити циљ да ’доносимо много плода‘?

• Која смо три важна захтева осмотрили из Јеванђеља по Јовану, која мора испунити свако ко жели да буде Христов следбеник?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слика на 21. страни]

КАКО ’ДОНОСИТИ ПЛОД СА ИСТРАЈНОШЋУ‘

ШТА ти помаже да и надаље верно проповедаш поруку о Краљевству на подручјима где нема толико одазива? Ево како су неки одговорили на ово питање.

„То што знам да имамо Исусову потпуну подршку охрабрује ме да будем оптимиста и да истрајем, без обзира на то како реагују људи на подручју“ (Хари, 72 године, крштен 1946).

„Увек ме охрабри стих из 2. Коринћанима 2:17. Тамо каже да учествујемо у служби ’пред Божјим очима, у Христу‘. Када сам у служби уживам у друштву својих најбољих пријатеља“ (Клодио, 43 године, крштен 1974).

„Искрено речено, тешко ми је да идем у службу. Ипак, доживљавам истинитост речи које се налазе у Псалму 18:30: ’С Богом својим и бедеме прескачем‘“ (Џерард, 79 година, крштен 1955).

„Пружа ми задовољство када у служби могу да прочитам барем један стих јер је тада Библија испитала нечије срце“ (Еленор, 26 година, крштена 1989).

„Трудим се да користим различите уводе. Тих увода има толико много да нећу успети све да их употребим у преосталим годинама свог живота“ (Пол, 79 година, крштен 1940).

„Не схватам лично када неко негативно реагује. Трудим се да током разговора будем опуштен и да слушам шта људи имају да кажу“ (Данијел, 75 година, крштен 1946).

„Срела сам неку недавно крштену браћу и сестре који су ми рекли да је моје учешће у делу проповедања допринело да они постану Сведоци. Неко други је касније проучавао Библију с њима и помогао им да напредују, а да ја то нисам ни знала. Радује ме то што знам да је наша служба тимски рад“ (Џоун, 66 година, крштена 1954).

Шта теби помаже да ’доносиш плод са истрајношћу‘? (Лука 8:15).

[Слике на 20. страни]

Много плода доносимо када испољавамо плод духа и објављујемо поруку о Краљевству

[Слика на 23. страни]

Шта је Исус мислио када је апостолима рекао: „Доносите много плода“?