Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како развити уравнотежен став према послу

Како развити уравнотежен став према послу

Како развити уравнотежен став према послу

У ДАНАШЊЕМ напетом свету глобалних тржишта, немилосрдне конкуренције и масовне производње има много људи који се не радују томе што сваки дан морају да иду на посао. Међутим, ми треба да уживамо у свом послу. Зашто? Зато што смо створени по Божјем обличју — а Бог налази задовољство у свом послу. На пример, када је прегледао оно што је урадио на крају шест стваралачких ’дана‘, или дугих периода, „погледа Бог све што је створио, и гле, све добро беше“, наводи се у Постању 1:31.

Јеховина љубав према раду без сумње је један од разлога због ког је он описан као ’срећан Бог‘ (1. Тимотеју 1:11). Зар онда није разумно да смо срећнији што га више опонашамо? У вези с тим је Соломон, краљ древног Израела и изврстан градитељ и организатор, написао: „Кад сваки човек једе и пије, и наужива се добра од свакога труда свога, то је од Бога дар“ (Проповедник 3:13).

На релативно нестабилном радном месту може бити веома тешко развити уравнотежен, здрав став према послу. Ипак, Јехова благосиља оне који следе његово љубазно вођство (Псалам 119:99, 100). Такве особе постају цењени и поуздани радници и отуда је мања вероватноћа да ће изгубити посао. Они такође уче да на свој живот и посао не гледају само кроз економску рачуницу већ и из духовне перспективе. То им омогућава да доносе савесне одлуке у животу и да увиде да њихова срећа и осећај сигурности не зависе од њиховог посла или често нестабилног тржишта рада (Матеј 6:31-33; 1. Коринћанима 2:14, 15). Такође им помаже да развијају заиста уравнотежен став према послу.

Развијај став према послу, који се допада Богу

Неки људи су радохоличари који свој посао стављају испред свега другог. Други живе за крај радног дана када могу да заврше с послом и да оду кући. Које је уравнотежено гледиште? Библија одговара: „Више вреди једна грст у миру него обе руке пуне са трудом и трчањем за ветром“ (Проповедник 4:6). Заправо, ако се у посао уложи превише снаге и времена, постиже се супротан ефекат — узалудно ’трчање за ветром‘. Зашто је то тако? Зато што тиме можемо нашкодити управо оним стварима које највише доприносе нашој срећи: нашем односу с породицом и пријатељима, нашој духовности, здрављу и чак дужини нашег животног века (1. Тимотеју 6:9, 10). Уравнотежен став је да будемо задовољни с мањом зарадом док у разумној мери уживамо у миру уместо да будемо оптерећени с превише посла и муке.

Тиме што препоручује овај уравнотежен став Библија не одобрава лењост (Пословице 20:4). Лењост разара самопоштовање и поштовање које други имају према нама. Што је још горе лењост разара наш однос с Богом. Библија отворено наводи да особа која одбија да ради не треба да живи на туђ рачун (2. Солуњанима 3:10). Уместо тога, она треба да промени свој начин живота и да напорно ради, те тако на достојанствен начин обезбеди средства за живот за себе и за оне који од ње зависе. Напорним радом можда ће чак моћи да помогне онима којима је помоћ стварно потребна — што је начин поступања на који Божја Реч охрабрује (Пословице 21:25, 26; Ефешанима 4:28).

Васпитавани од детињства да цене рад

Добре радне навике не долазе саме по себи; оне се стичу у детињству. Зато Библија подстиче родитеље: „Учи дете према путу којим треба да иде, и оно неће одступити од њега ни када остари“ (Пословице 22:6). Поред тога што сами пружају добар пример као марљиви радници, мудри родитељи почињу да обучавају своју децу тако што им дају да обаве неки кућни посао који одговара њиховом узрасту. Иако се деца можда буне када морају да ураде нешто по кући, с временом ће почети на себе да гледају као на цењене чланове породице — нарочито када их мама и тата похвале за добро обављен посао. Нажалост, неки родитељи не дају својој деци да раде скоро ништа, можда погрешно верујући да је то за њихово добро. Такви родитељи треба да размисле о Пословицама 29:21, где стоји: „Ако неко мази свог слугу [или потомство] од младости његове, он ће касније у животу постати незахвалник.“

Савесни родитељи су такође јако заинтересовани за школовање своје деце, охрабрујући их да уче и да се у том погледу марљиво залажу. То ће младима користити касније када се буду запослили.

Мудро бирај посао

Премда нам не говори којом врстом посла да се бавимо, Библија нам пружа добре смернице тако да не угрожавамо наш духовни напредак, службу Богу и друге важне одговорности. На пример, апостол Павле је написао: „Преостало време је скраћено. Од сада нека они који. . . користе свет [буду] као они који га не користе у потпуности; јер мења се сцена овог света“ (1. Коринћанима 7:29- 31). У данашњем систему ствари не постоји ништа што је трајно или потпуно стабилно. Улагати све време и енергију у овај систем ствари јесте као када бисмо све што уштедимо у животу уложили у кућу која је изграђена у подручју где постоји опасност од поплаве. Како би то била неразумна инвестиција!

Други библијски преводи фразу „не користити у потпуности“ преводе са „не бити заокупљен“ и „не окупирати се у потпуности“ (The Jerusalem Bible; Today’s English Version). Они који су мудри никада не губе из вида чињеницу да је време за садашњи систем ствари „скраћено“ и да ће „заокупљеност“ или „потпуна окупираност“ њиме неизбежно водити до разочарања и кајања (1. Јованова 2:15-17).

’Бог те нипошто неће напустити‘

Јехова познаје наше потребе чак боље од нас самих. Он такође зна докле смо дошли у испуњењу његове намере. Зато нас он подсећа: „Нека у вашем начину живота не буде љубави према новцу, и будите задовољни оним што имате. Јер [Бог] је рекао: ’Никако те нећу оставити и нипошто те нећу напустити‘“ (Јеврејима 13:5). Како су само утешне ове речи! Опонашајући Божју љубазну бригу за свој народ, Исус је добар део своје Проповеди на гори посветио томе да своје ученике поучи исправном ставу према раду и материјалним стварима (Матеј 6:19-33).

Јеховини сведоци настоје да следе те поуке. На пример, када је један послодавац понудио једном Сведоку који је електричар да ради прековремено, тај Сведок је то одбио. Зашто? Зато што није желео да му посао одузима време које је посвећивао својој породици и духовним стварима. Пошто је био добар и поуздан радник, његов послодавац је поштовао његове жеље. Наравно, ствари се не завршавају увек овако, па неко можда мора да потражи други посао како би наставио да живи уравнотеженим животом. Па ипак, они који се потпуно ослањају на Јехову обично увиде да добрим понашањем и напорним радом стичу наклоност својих послодаваца (Пословице 3:5, 6).

Када сав рад буде награђен

У садашњем, несавршеном систему ствари, запослење и изгледи за запослење увек ће пратити проблеми и неизвесност. Заправо, ствари се могу погоршати док свет постаје нестабилнији, а привреда се колеба или чак посрће. Али ова ситуација је привремена. Ускоро нико неће бити без посла. Штавише, целокупан рад ће бити јако занимљив и награђујућ. Како је то могуће? Шта ће довести до такве промене?

Преко свог пророка Исаије, Јехова је унапред указао на такво време. „Јер ћу нова ја небеса створити и нову земљу“, рекао је Јехова, „а што је пре било, то се неће помињати, нити ће на ум долазити“ (Исаија 65:17). Он је говорио о новој владавини коју ће он успоставити, под којом ће постојати једно потпуно ново и другачије људско друштво (Данило 2:44).

О животу и раду људи који ће тада живети пророчанство даље каже: „Они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести. Неће они другима куће за насеље градити, неће они другима винограде садити, јер народу моме, биће дани ко дани дрвету, изабраници моји уживаће дело руку својих. Неће они узалудно радити нити ће децу пропалу гледати, јер ће то род благословен бити од Јехове, и с њима ће деца бити њихова“ (Исаија 65:21-23).

Како ће само значајне промене донети тај нови свет који ће Бог створити! Зар не желиш да живиш у таквом свету где нећеш „узалудно радити“ већ ћеш у потпуности уживати у плодовима свог рада? Међутим, запази ко ће уживати у тим благословима: „То [ће] род благословен бити од Јехове.“ Ти можеш бити један од тих ’благословених‘ тако што ћеш учити о Јехови и удовољавати његовим захтевима. Исус је рекао: „А ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Јеховиним сведоцима биће драго да ти помогну у стицању тог животоважног спознања путем темељног и редовног проучавања Божје Речи, Библије.

[Оквир на 6. страни]

’ЗА ЊИМА ПОСТОЈИ СТАЛНА ПОТРЕБА‘

„Што год чините, радите на томе целом душом као Јехови, а не људима“, наводи Библија (Колошанима 3:23). Јасно је да ће послодавци тражити услуге оних радника чији је став према раду формиран према овом драгоценом начелу. Из тог разлога, Џ. Џ. Луна у својој књизи How to Be Invisible даје савет потенцијалним послодавцима да траже активне чланове одређених религиозних група, али и додаје: „У ствари, обично запошљавамо [Јеховине] Сведоке.“ Међу разлозима наводи то да су они познати по свом поштењу и да због тога „за њима као радницима постоји стална потреба“ на разним пословима.

[Слике на 5. страни]

Рад у равнотежи с духовним активностима и рекреацијом доноси задовољство