Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Останите у мојој речи‘

’Останите у мојој речи‘

’Останите у мојој речи‘

„Ако останете у мојој речи, заиста сте моји ученици“ (ЈОВАН 8:31).

1. (а) Шта је Исус оставио за собом када се вратио на небо? (б) Која питања ћемо осмотрити?

 КАДА се Исус Христ, оснивач хришћанства, вратио на небо, за собом није оставио ни написане књиге, ни подигнуте споменике, ни нагомилано богатство. Али, оставио је ученике као и конкретне захтеве које особа треба да испуни да би била његов следбеник. Штавише, у Јеванђељу по Јовану можемо прочитати да је Исус говорио о три важна захтева које мора испунити свако ко жели да буде његов следбеник. Који су то захтеви? Шта можемо учинити да бисмо их испунили? И како можемо бити сигурни да ми лично испуњавамо захтеве да бисмо били Христови ученици? a

2. Који је један важан захтев који особа треба да испуни да би била Христов ученик, како је забележено у Јеванђељу по Јовану?

2 Око шест месеци пре смрти, Исус је отишао у Јерусалим и проповедао је мноштву људи који су се тамо окупили да би прославили Празник сеница који је трајао седам дана. Као резултат тог проповедања, када је прошло пола празника, „многи из мноштва почеше да верују у њега“. Исус је наставио да проповеда тако да су задњег дана празника поново ’многи поверовали у њега‘ (Јован 7:10, 14, 31, 37; 8:30). Тада је Исус усмерио своју пажњу на нове вернике и саопштио један важан захтев који је особа требало да испуни да би била његов ученик, што је апостол Јован и забележио: „Ако останете у мојој речи, заиста сте моји ученици“ (Јован 8:31).

3. Која је особина потребна особи да би ’остала у [Исусовој] речи‘?

3 Тим речима Исус није указао да је новим верницима недостајала вера. Уместо тога, он је истакао да им се пружа прилика да постану његови прави ученици — ако остану у његовој „речи“, то јест ако буду истрајни. Они су прихватили његову „реч“, али требало је и да остану у њој (Јован 4:34; Јеврејима 3:14). Исус је сматрао да је истрајност толико важна особина за његове ученике да је у свом последњем разговору са апостолима, који је забележен у Јеванђељу по Јовану, два пута нагласио: ’Наставите да ме следите‘ (Јован 21:19, 22). Многи први хришћани су управо то урадили (2. Јованова 4). Шта им је помогло да истрају?

4. Шта је првим хришћанима помогло да истрају?

4 Апостол Јован, који је око седам деценија био верни Христов ученик, указао је на један битан фактор. Он је похвалио верне хришћане рекавши: „Јаки [сте] и реч Божја остаје у вама и победили сте злога.“ Ти Христови ученици су истрајали, то јест остали су у „речи Божјој“ зато што је „реч Божја“ остала у њима. Они су је искрено ценили (1. Јованова 2:14, 24). Исто је и данас. Да бисмо ’истрајали до краја‘ треба да се трудимо да „реч Божја“ остане у нама (Матеј 24:13). Како то можемо постићи? Одговор ће пружити једно поређење које је Исус испричао.

’Чути реч‘

5. (а) О којим различитим врстама земље је Исус говорио у једном од својих поређења? (б) Шта у Исусовом поређењу представља семе, а шта земља?

5 У Јеванђељима по Матеју, Марку и Луки забележено је Исусово поређење о сејачу који сеје семе (Матеј 13:1-9, 18-23; Марко 4:1-9, 14-20; Лука 8:4-8, 11-15). Док читаш те извештаје, запазићеш да је кључно обележје тог поређења да иста врста семена пада на различите врсте земље и самим тим долази до различитих резултата. Прва врста земље је тврда, друга је плитка, а трећа је зарасла у трње. За разлику од те три, четврта је ’добра земља‘. Према Исусовом објашњењу, семе је порука о Краљевству која се налази у Божјој Речи, а земља представља људе с различитим стањем срца. Иако људи који су представљени различитим врстама земље имају нешто заједничко, они који су приказани добром земљом имају једну карактеристику која их издваја од осталих.

6. (а) Како се четврта врста земље из Исусовог поређења разликује од остале три врсте, и шта то значи? (б) Шта је најважније да би особа истрајала као Христов ученик?

6 Извештај из Луке 8:12-15 показује да у сва четири случаја људи ’чују реч‘. Међутим, они с „врсним и добрим срцем“ иду даље од тога. Они је ’задржавају и доносе плод са истрајношћу‘. Добра земља, пошто је мека и дубока, омогућава корењу семена да продре дубоко, што води до тога да семе изникне и донесе плод (Лука 8:8). Слично томе, они који имају добро срце разумеју и цене „реч Божју“ и бивају заокупљени њоме (Римљанима 10:10; 2. Тимотеју 2:7). „Реч Божја“ остаје у њима. Они због тога са истрајношћу доносе плод. Дакле, да би особа могла да истраје као Христов ученик, најважније је да дубоко, искрено цени Божју Реч (1. Тимотеју 4:15). Међутим, како можемо развити такво искрено цењење Божје Речи?

Стање срца и дубоко размишљање

7. Која је активност тесно повезана с добрим срцем?

7 Запази с којом активношћу Библија увек изнова повезује добро срце. „Срце праведника размишља шта да одговара“ (Пословице 15:28, курзив наш). „Нека су ти угодне речи уста мојих, и пред тобом размишљања срца мога, Јехова“ (Псалам 19:15, курзив наш). „Мисли срца мога пуне су разума“ (Псалам 49:4, курзив наш).

8. (а) Шта треба да избегавамо, а шта треба да радимо када читамо Библију? (б) Како нам помаже када уз молитву дубоко размишљамо о Божјој Речи? (Укључи и оквир ’Утврђени у истини‘.)

8 Попут ових библијских писаца, и ми треба с цењењем и под молитвом да медитирамо о Божјој Речи и о Божјим поступцима. Када читамо Библију или на Библији темељене публикације, не треба да будемо попут ужурбаних туриста који јуре с једног места на друго, фотографишу све, али виде мало. Уместо тога, када проучавамо Библију, треба да издвојимо време како би застали и, такорећи, уживали у погледу. b Док размишљамо о ономе што читамо, „реч Божја“ утиче на наше срце. Она дотиче наше емоције и обликује наше размишљање. Осим тога, подстиче нас да у молитви кажемо Богу оно што нам је дубоко у срцу. Тако постајемо приврженији Јехови и љубав према њему нас подстиче да и даље следимо Исуса, чак и под тешким околностима (Матеј 10:22). Нема сумње, ако желимо да останемо верни до краја, морамо дубоко размишљати о ономе што Бог каже (Лука 21:19).

9. Како се можемо побринути да наше срце остане пријемљиво за „реч Божју“?

9 Исусово поређење још показује да постоје препреке које спречавају раст семена, „речи Божје“. Зато, ако желимо да останемо верни ученици, треба да (1) препознамо препреке које су представљене лошим стањем земље о којој се говори у поређењу и да (2) предузмемо кораке да уклонимо те препреке или да их избегнемо. На тај начин ћемо се побринути да наше срце остане пријемљиво за семе Краљевста и да и даље доноси плод.

„Поред пута“ — презаузетост

10. Опиши прву врсту земље из Исусовог поређења, и објасни шта она представља.

10 Прва врста земље на коју пада семе налази се „поред пута“, где семе бива „погажено“ (Лука 8:5). Земља која се налази поред пута који води кроз усеве је утабана због сталног проласка људи (Марко 2:23). Слично томе, они који дозвољавају да им брзи темпо живота у овом свету наметне неразумне захтеве у погледу времена и енергије, могу закључити да су презаузети и да зато немају времена да развију искрено цењење за „реч Божју“. Они је чују, али не медитирају о њој. Зато њихово срце не реагује. Пре него што стигну да је заволе, „долази Ђаво и узима реч из њихових срца да не би веровали и били спасени“ (Лука 8:12). Да ли се то може спречити?

11. Како можемо спречити да нам срце постане попут тврде земље?

11 Много тога се може урадити да срце не постане попут неплодне земље која се налази поред пута. Утабана и тврда земља би могла да постане мека и плодна ако би се изорала и када људи више не би пролазили преко ње. Слично томе, издвајање времена за проучавање и дубоко размишљање о Божјој Речи може довести до тога да срце постане попут добре, плодне земље. Да бисмо то постигли, од пресудне је важности да не постанемо презаузети свакодневним животним стварима (Лука 12:13-15). Уместо тога, постарај се да пронађеш време за дубоко размишљање о ’важнијим стварима‘ у животу (Филипљанима 1:9-11).

’На стени‘ — страшљивост

12. Шта је прави разлог због ког изданак вене на другој врсти земље из Исусовог поређења?

12 Када семе падне на другу врсту земље, оно не остане само на њеној површини као што је то код прве врсте земље. Семе пушта корен и ниче. Али када изађе сунце, изданак се спаруши од топлоте и увене. Међутим, запази следећи значајан детаљ. Изданак није увенуо због топлоте. На крају крајева, и биљка која је изникла на доброј земљи је изложена сунцу, али не вене — чак добро расте. Откуд таква разлика? Исус је објаснио да овај изданак вене ’јер није у дубокој земљи‘ и ’нема влаге‘ (Матеј 13:5, 6; Лука 8:6). Одмах испод површинског слоја земље налази се ’стена‘ која не дозвољава семену да пусти корење довољно дубоко да би дошло до влаге и да би се учврстило. Изданак вене јер је земља плитка.

13. Које особе личе на плитку земљу, и шта се у ствари крије иза њихове реакције?

13 Овај део поређења говори о особама које ’радосно примају реч‘ и „једно време“ ревно следе Исуса (Лука 8:13). Када осете жестину сунца, то јест ’невољу или прогонство‘, толико се уплаше да изгубе радост и снагу, и престају да следе Христа (Матеј 13:21). Међутим, противљење није главни узрок њиховог страха. На крају крајева, милиони Христових ученика подносе разне невоље, а ипак остају верни (2. Коринћанима 2:4; 7:5). Главни разлог због чега се неки уплаше и отпадну од истине је тај што због њиховог срца које личи на стену не размишљају довољно дубоко о изграђујућим и духовним стварима. Због тога је цењење које су развили према Јехови и његовој речи јако површно и сувише слабо да би издржали противљење. Како се може спречити да дође до тога?

14. Које кораке особа треба да предузме како јој срце не би постало попут плитке земље?

14 Особа се мора побринути да у њеном срцу не пребивају препреке сличне стени као што су дубоко укорењена огорченост, прикривена себичност или слична снажна али скривена осећања. Ако постоји таква препрека, моћ „речи Божје“ може да је отклони (Јеремија 23:29; Ефешанима 4:22; Јеврејима 4:12). Према томе, дубоко размишљање уз молитву ће довести до тога да се ’реч усади‘ дубоко у срце особе (Јаков 1:21). То ће јој улити снагу да се избори с периодима обесхрабрења и дати јој храброст да остане верна упркос кушњама.

„Међу трње“ — подељеност

15. (а) Зашто трећа врста земље о којој је Исус говорио заслужује посебну пажњу? (б) Шта се на крају дешава с трећом врстом земље, и зашто?

15 Трећа врста земље, с трњем, заслужује да јој обратимо посебну пажњу зато што у извесним погледима личи на добру земљу. Попут добре земље, земља с трњем омогућује семену да пусти корен и никне. Раст младе биљке се и на једној и на другој врсти земље у почетку одвија без разлике. Међутим, с временом настају околности које ће на крају угушити биљку. За разлику од добре земље, ова земља обраста у трње. Младој биљци која расте из ове земље смета ’трње које расте с њом‘. Извесно време се и трње и биљка боре за храну, светлост и простор, али на крају трње прекрива биљку и ’гуши је‘ (Лука 8:7).

16. (а) Које особе личе на земљу обраслу трњем? (б) Према извештајима из три Јеванђеља, шта је представљено трњем? (Види фусноту.)

16 Какве особе личе на земљу обраслу трњем? Исус објашњава: „То су они који су чули, али одвучени бригама и богатством и уживањима овог живота, потпуно се угуше и ништа не доведу до савршенства“ (Лука 8:14). Баш као што у земљи истовремено расту и семе које је посејао сејач и трње, тако и неке особе покушавају да у исто време направе места и за „реч Божју“ и за ’уживања овог живота‘. Истина из Божје Речи је посејана у њихово срце, али насупрот њој стоје друге тежње које захтевају да им се посвети пажња. Њихово симболично срце је подељено (Лука 9:57-62). Због тога не издвајају довољно времена да под молитвом дубоко размишљају о „речи Божјој“. Не успевају да у потпуности прихвате „реч Божју“ и зато им недостаје искрено цењење које им је потребно да би истрајали. Тежње које нису духовне могу полако засенити духовна интересовања, чак толико да она буду ’потпуно угушена‘. c Тужан крај за оне који не воле Јехову целим срцем! (Матеј 6:24; 22:37).

17. Чему треба да дамо приоритет у животу како нас не би угушило симболично трње о коме се говори у Исусовом поређењу?

17 Тиме што духовним стварима дајемо предност у односу на материјалне, избегавамо да нас угуше бриге и задовољства овог света (Матеј 6:31-33; Лука 21:34-36). Никада не треба да запоставимо читање Библије и дубоко размишљање о ономе што смо прочитали. Ако свој живот поједноставимо што је више могуће, пронаћи ћемо више времена за сталожено размишљање уз молитву (1. Тимотеју 6:6-8). Божје слуге које су то урадиле — које су, да тако кажемо, почупале трње да би обезбедиле више хране, светлости и простора биљци која доноси плод — имају Јеховин благослов. Сандра, која има 26 година, каже: „Када размислим о благословима које имам у истини, увиђам да свет не може да понуди ништа што би се с тиме могло упоредити!“ (Псалам 84:12).

18. Како можемо да останемо у „речи Божјој“ и да истрајемо као хришћани?

18 Дакле, јасно је да ћемо сви, како млади тако и стари, остати у „речи Божјој“ и истрајати као Христови ученици све дотле док „реч Божја“ остаје у нама. Зато се постарајмо да земља у нашем симболичном срцу никада не постане тврда, плитка или обрасла трњем, већ да увек буде мека и дубока. Тако ћемо у потпуности моћи да прихватимо „реч Божју“ и да ’доносимо плод са истрајношћу‘ (Лука 8:15).

[Фусноте]

a У овом чланку ћемо осмотрити први од тих захтева. Преостала два ћемо размотрити у следећим чланцима.

b Када под молитвом дубоко размишљаш о неком делу Библије који си прочитао, могао би се, на пример, упитати: ’Да ли ово што сам прочитао говори о једној или више Јеховиних особина? Како се то може повезати с темом Библије? Како ово могу применити у свом животу или га употребити да бих другима помогао?‘

c Према извештајима из три Јеванђеља о Исусовој параболи, семе је угушено бригама и задовољствима овог света, то јест ’бригама овог система ствари‘, ’преварном моћи богатства‘, ’жељама за осталим стварима‘ и „уживањима овог живота“ (Марко 4:19; Матеј 13:22; Лука 8:14; Јеремија 4:3, 4).

Како би одговорио?

• Зашто треба да ’останемо у Исусовој речи‘?

• Како можемо постићи да нам „реч Божја“ остане у срцу?

• Какве су особе представљене с четири врсте земље о којима је Исус говорио?

• Како можеш пронаћи време за медитирање о „речи Божјој“?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слика на 10. страни]

’УТВРЂЕНИ У ИСТИНИ‘

МНОГИ дугогодишњи Христови ученици доказују из године у годину да су ’утврђени у истини‘ (2. Петрова 1:12). Шта им помаже да истрају? Погледај шта су између осталог рекли.

„Сваки дан завршим тако што прочитам део Библије и помолим се. Онда размишљам о томе што сам прочитала“ (Џин, крштена 1939).

„Кад размишљам о томе колико нас Јехова, неко ко је толико узвишен, много воли, то ми пружа осећај сигурности и снагу да останем верна“ (Патриша, крштена 1946).

„То што се држим добрих навика проучавања Библије и што сам заокупљена ’дубоким стварима Божјим‘ помаже ми да и даље служим Јехови“ (1. Коринћанима 2:10; Ана, крштена 1939).

„Читам Библију и наше на Библији темељене публикације с циљем да испитам своје срце и мотиве“ (Зелда, крштена 1943).

„Најбоље се осећам кад могу да одем у шетњу и разговарам с Јеховом у молитви, и једноставно му кажем како се стварно осећам“ (Ралф, крштен 1947).

„Дан започињем тако што размотрим дневни цитат и прочитам део Библије. То ми пружа нешто ново о чему могу да размишљам током дана“ (Мари, крштена 1935).

„За мене је право освежење када разматрам неку библијску књигу стих по стих“ (Данијел, крштен 1946).

Када ти издвајаш време да би под молитвом размишљао о Божјој Речи? (Данило 6:10б; Марко 1:35; Дела апостолска 10:9).

[Слика на 13. страни]

Када духовним стварима дајемо приоритет можемо ’доносити плод са истрајношћу‘