Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто обележавати Господову вечеру?

Зашто обележавати Господову вечеру?

Зашто обележавати Господову вечеру?

„Од Господа [сам] примио оно што сам вам и предао“ (1. КОРИНЋАНИМА 11:23).

1, 2. Шта је Исус урадио Пасхалне ноћи 33. н. е.?

 ТУ ЈЕ био Јеховин јединорођени син и једанаест мушкараца који су ’остали с њим у његовим кушњама‘ (Лука 22:28). Било је вече, четвртак, 31. март 33. н. е. и пун месец је вероватно украшавао небо над Јерусалимом. Исус Христ и апостоли су управо прославили Пасху. Издајнику Јуди Искариотском је било речено да оде, али још није дошло време да и други оду. Зашто? Зато што се Исус припремао да уради нешто веома важно. Шта то?

2 С обзиром да је јеванђелиста Матеј био тамо, нека нам он то каже. Он је написао: „Исус узе хлеб и, изрекавши благослов, изломи га, даде га ученицима и рече: ’Узмите, једите. Ово представља моје тело.‘ Узе и чашу и, захваливши, даде им говорећи: ’Пијте из ње сви; јер ово представља моју „крв савеза“, која треба да се пролије за многе ради опроштења греха̂‘ “ (Матеј 26:26⁠-28). Да ли је то требало да буде догађај који се никада више неће поновити? Од каквог је значаја био тај догађај? Да ли он има неко значење за нас данас?

„Чините ово“

3. Зашто је било значајно оно што је Исус учинио у ноћи 14. нисана 33. н. е.?

3 Оно што је Исус Христ урадио у ноћи 14. нисана 33. н. е. било је много више од само неког успутног догађаја у његовом животу. Апостол Павле је говорио о томе када је писао помазаним хришћанима у Коринту где се након више од 20 година још увек радило оно што је Исус урадио те ноћи. Иако 33. н. е. Павле није био са Исусом и једанаесторицом апостола, нема сумње да је од неког апостола сазнао шта се тада догодило. Надаље, Павле је по свему судећи путем надахнутог откривења добио потврду у погледу извесних аспеката тог догађаја. Он је рекао: „Од Господа [сам] примио оно што сам вам и предао, да је Господ Исус оне ноћи у којој је требало да буде предат узео хлеб и, након што је захвалио, изломио га је и рекао: ’Ово представља моје тело које је за вас. Чините ово мени на спомен.‘ Исто је учинио и с чашом након што је вечерао, говорећи: ’Ова чаша представља нови савез на основу моје крви. Чините ово, кад год је пијете, мени на спомен‘ “ (1. Коринћанима 11:23⁠-25).

4. Зашто хришћани треба да обележавају Господову вечеру?

4 Јеванђелиста Лука потврђује да је Исус заповедио: „Чините ово мени на спомен“ (Лука 22:19). Ове речи су преведене и на следећи начин: „Радите то у знак сећања на мене“ (Today’s English Version) и „Радите то као помен мени“ (The Jerusalem Bible). Ово обележавање се често назива и Меморијал Христове смрти. Павле га је назвао и Господова вечера — што је одговарајући назив јер је то обележавање уведено током ноћи (1. Коринћанима 11:20). Хришћанима је заповеђено да обележавају Господову вечеру. Али зашто је успостављено ово обележавање?

Разлог успостављања

5, 6. (а) Који је један од разлога због којег је Исус успоставио Меморијал? (б) Наведи зашто је још успостављена Господова вечера.

5 Један разлог за успостављање Меморијала имао је везе с једном сврхом којој је послужила Исусова смрт. Он је својом смрћу оправдао суверенитет небеског Оца. Христ је тако доказао да је Сатана Ђаво лажов, јер је изнео неосновану оптужбу да људи служе Богу само из себичних мотива (Јов 2:1⁠-5). Исус је остао веран до смрти чиме је доказао да је та тврдња лажна и обрадовао је Јеховино срце (Пословице 27:11).

6 Господова вечера је успостављена и да би нас подсећала на то да је Исус својом смрћу као савршен, безгрешан човек, ’дао своју душу као откупнину у замену за многе‘ (Матеј 20:28). Када је први човек згрешио против Бога, изгубио је савршен живот и све што му је такав живот могао донети. Међутим, Исус је рекао: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Заиста, „плата коју даје грех [је] смрт, а дар који даје Бог је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа“ (Римљанима 6:23). Обележавање Господове вечере нас подсећа на велику љубав коју су путем Исусове жртвене смрти показали и он и Јехова. Треба да ценимо ту љубав!

Када обележавати?

7. Како помазани хришћани објављују Господову смрт кад год учествују на Меморијалу?

7 Павле је у погледу Господове вечере рекао следеће: „Кад год једете овај хлеб и пијете ову чашу, објављујете Господову смрт, док он не дође“ (1. Коринћанима 11:26). Помазани хришћани ће као појединци узимати симболе Меморијала све до своје смрти. Тако ће пред Јеховом Богом и људима увек изнова објављивати своју веру у Његову припрему Исусове откупне жртве.

8. Колико дуго ће помазаници обележавати Господову вечеру?

8 Колико дуго ће помазани хришћани обележавати Меморијал Христове смрти? „Док он не дође“, рекао је Павле, очигледно мислећи да ће то обележавање трајати док Исус не дође да прими своје помазане следбенике на небо путем ускрсења током његове „присутности“ (1. Солуњанима 4:14⁠-17). То се слаже са оним што је Исус рекао једанаесторици лојалних апостола: „Ако одем и припремим вам место, поново ћу доћи и примићу вас к себи, да и ви будете тамо где сам ја“ (Јован 14:3).

9. Шта значе Исусове речи које су забележене у Марку 14:25?

9 Када је успоставио Меморијал, Исус је указао на чашу вина и рекао је верним апостолима: „Сигурно више нећу пити од виноградског рода до оног дана кад ћу га пити новог у Божјем краљевству“ (Марко 14:25). Пошто Исус на небу неће пити дословно вино, очигледно је имао на уму радост која је понекад симболизована вином (Псалам 104:14, 15; Проповедник 10:19). Исус и његови следбеници су жељно ишчекивали велику радост коју ће им донети заједништво у Краљевству (Римљанима 8:23; 2. Коринћанима 5:2).

10. Колико често треба обележавати Меморијал?

10 Да ли Исусову смрт треба обележавати једном месечно, једном седмично или чак свакодневно? Не. Исус је успоставио оно што је названо Господова вечера и био је убијен на дан Пасхе која се обележавала ’као спомен‘ на ослобођење Израела из египатског ропства 1513. пре н. е. (Излазак 12:14ДК ). Пасха се одржавала само једном годишње, 14. дана јеврејског месеца нисана (Излазак 12:1⁠-6; Левитска 23:5). То показује да Исусову смрт треба обележавати само онолико пута колико и Пасху — једном годишње — не једном месечно, седмично или свакодневно.

11, 12. Шта историја открива у погледу раног обележавања Меморијала?

11 Дакле, Меморијал треба обележавати једном годишње и то 14. нисана. Једна енциклопедија каже: „Хришћани из Мале Азије су били називани кватродецимани [четрнаестерци] због њиховог обичаја да пасху [Господову вечеру] увек славе 14. нисана... Тај датум може пасти у петак или у било који други дан у седмици“ (The New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge, том 4, страна 44).

12 Коментаришући о обичајима из другог века н. е., историчар Ј. Л. фон Мосхајм каже да су кватродецимани обележавали Меморијал 14. нисана зато што су „следили Христов пример као што би следили неки закон“. Један други историчар каже: „Обичај који су имале кватродециманске цркве у Азији био је у складу са обичајем који је имала јерусалимска црква. У 2. веку, те цркве су на своју Пасху 14. нисана обележавале успомену на откуп који је ступио на снагу Христовом смрћу“ (Studia Patristica, том V, 1962, страна 8).

Значење хлеба

13. Какав је хлеб Исус употребио када је успоставио оно што је названо Господова вечера?

13 Када је успоставио Меморијал, Исус је ’узео хлеб, изрекао благослов, изломио га и дао [апостолима]‘ (Марко 14:22). Хлеб који је употребљен том приликом био је исти као и онај који је био употребљен на прослави Пасхе (Излазак 13:6⁠-10). Пошто је био испечен и без квасца, био је танак и крт и требало га је изломити да би се поделио. И хлеб који је Исус чудом умножио да би нахранио хиљаде људи био је такође танак и крт, што нам показује чињеница да га је Исус изломио да би га разделио (Матеј 14:19; 15:36). Из тога се може закључити да ломљење хлеба који се користи за Меморијал нема никаквог духовног значења.

14. (а) Зашто је сасвим на месту да хлеб који се користи за Меморијал буде без квасца? (б) Какав се хлеб може набавити или испећи за Господову вечеру?

14 Што се тиче хлеба који је употребљен приликом успостављања Меморијала, Исус је рекао: „Ово представља моје тело које је за вас“ (1. Коринћанима 11:24; Марко 14:22). То што је хлеб био без квасца било је сасвим на месту. Зашто? Зато што квасац може означавати поквареност, зло или грех (1. Коринћанима 5:6⁠-8). Хлеб је представљао Исусово савршено, безгрешно људско тело које је било предато као одговарајућа откупна жртва (Јеврејима 7:26; 10:5⁠-10). Јеховини сведоци имају то на уму и следе Исусов пример тако што на обележавању Меморијала користе бесквасни хлеб. У неким случајевима користе незачињени јеврејски мацес који нема додатака као што су лук или јаја. Иначе, бесквасни хлеб се може направити од мало интегралног брашна (где је могуће пшеничног) помешаног с мало воде. Тесто треба развући да буде танко и може се пећи у благо подмазаној тепсији док хлеб не постане сув и крт.

Значење вина

15. Шта је садржала чаша коју је Христ употребио када је успоставио Меморијал своје смрти?

15 Након што је поделио бесквасни хлеб, Исус је узео чашу, ’захвалио и дао је [апостолима], и сви су пили из ње‘. Исус је објаснио: „Ово представља моју ’крв савеза‘, која треба да се пролије за многе“ (Марко 14:23, 24). Шта је било у тој чаши? Ферментисано вино, а не неферментисани сок од грожђа. Када Писмо говори о вину, не мисли се на неферментисани сок од грожђа. На пример, „старе винске мехове“, као што је Исус рекао, не би поцепао сок од грожђа већ ферментисано вино. Христови непријатељи су га оптужили да се „одаје вину“. Та оптужба би била бесмислена да је вино било обичан сок од грожђа (Матеј 9:17; 11:19). Вино се пило приликом обележавања Пасхе и Христ га је употребио када је успоставио Меморијал своје смрти.

16, 17. Какво је вино прикладно за обележавање Меморијала, и зашто?

16 Само је црно вино одговарајућ симбол онога што представља садржај те чаше, наиме, Исусове проливене крви. Он сам је рекао: „Ово представља моју ’крв савеза‘, која треба да се пролије за многе.“ Апостол Петар је такође написао: „Знате [ви помазани хришћани] да нисте распадљивим стварима, сребром или златом, избављени од свог бесплодног начина понашања који сте по предању примили од својих праочева, него драгоценом крвљу, као што је крв јагњета без мане и без мрље, наиме Христовом“ (1. Петрова 1:18, 19).

17 Нема никакве сумње у то да је Исус приликом успостављања Меморијала употребио вино од црног грожђа. Међутим, нека данашња црна вина нису прихватљива зато што су обогаћена дестилатима или ракијом, или су им додате неке биљке и зачини. Исусова крв је била потпуно одговарајућа; није било потребе да јој се додаје било шта. Стога, вина као што су порто, шери и вермут нису прикладна. У чаши на Меморијалу треба да буде незаслађено и необогаћено црно вино. Може се употребити домаће, незаслађено вино од црног грожђа, као и вина као што су црни бургундац и црни кларет.

18. Зашто Исус није извршио чудо у погледу хлеба и вина на Меморијалу?

18 Када је успоставио ту Вечеру, Исус није извршио чудо и претворио те симболе у дословно тело и крв. Једење људског тела и пијење крви представљало би канибализам, кршење Божјег закона (Постање 9:3, 4; Левитска 17:10). Исус је те вечери још увек имао тело и крв. Тек следећег послеподнева, истог тог јеврејског 14. нисана, његово тело је принето као савршена жртва, а његова крв је било проливена. Отуда су хлеб и вино који се употребљавају на Меморијалу симболи који представљају Христово тело и његову крв. a

Меморијал — заједнички оброк

19. Зашто се приликом обележавања Господове вечере може користити више чаша и тањира?

19 Када је Исус успоставио Меморијал, позвао је верне апостоле да пију из исте чаше. У Матејевом Јеванђељу стоји: „[Исус] узе чашу и, захваливши, даде им говорећи: ’Пијте из ње сви‘ “ (Матеј 26:27). То што је била употребљена само једна чаша, а не неколико, није представљало проблем зато што је том приликом било само једанаест учесника који су очигледно седели за истим столом и зато су врло лако могли да додају чашу један другом. Ове године, у више од 94 000 скупштина Јеховиних сведока широм света окупиће се милиони да би обележили Господову вечеру. С обзиром да ће се исте вечери одржати толико много састанака ради тог обележавања, немогуће је да једна једина чаша послужи свима. Али, велике скупштине успевају да се држе тог принципа, тако што користе неколико чаша тако да се оне могу пронети кроз публику у разумном времену. Слично томе, за хлеб се може користити више тањира. Ништа у Писму не указује на то да сама чаша или посуда треба да има неки посебан изглед. Међутим, она и тањир треба да буду у складу с достојанством тог догађаја. Мудро је не напунити чашу толико да постоји опасност да се вино проспе током проношења кроз публику.

20, 21. Зашто можемо рећи да је Меморијал заједнички оброк?

20 Иако се може користити више од једног тањира хлеба и чаше вина, Меморијал је заједнички оброк. У древном Израелу, човек је могао да обезбеди заједнички оброк тако што би донео животињу у Божје светилиште где би она била заклана. Део животиње је био спаљен на олтару, део је припао свештенику који је вршио службу, а део је припао Ароновим синовима који су служили као свештеници, с тим што су онај који је принео жртву и његово домаћинство учествовали у оброку (Левитска 3:1⁠-16; 7:28⁠-36). И Меморијал је заједнички оброк зато што обухвата дељење.

21 Јехова је укључен у овај заједнички оброк као Оснивач тог уређења. Исус је жртва, а помазани хришћани узимају симболе као они који се придружују том оброку. То што учесници у том оброку једу за Јеховиним столом значи да су у миру с њим. У складу с тим, Павле је написао: „Чаша благослова коју благосиљамо, није ли заједништво у Христовој крви? Хлеб који ломимо, није ли заједништво у Христовом телу? Пошто је један хлеб, ми смо, иако нас је много, једно тело, јер сви имамо удела у том једном хлебу“ (1. Коринћанима 10:16, 17).

22. Која ћемо питања у вези с Меморијалом размотрити?

22 Господова вечера је једина годишња религиозна прослава коју обележавају Јеховини сведоци. То је на месту зато што је Исус заповедио својим следбеницима: „Чините ово мени на спомен.“ На Меморијалу обележавамо Исусову смрт, смрт којом је подржан Јеховин суверенитет. Као што смо запазили, на овом заједничком оброку хлеб представља Христово жртвовано људско тело, а вино његову проливену крв. Ипак, врло мало њих узима ове симболе. Зашто? Да ли Меморијал има икакво значење за милионе оних који их не узимају? Заиста, шта за тебе треба да представља Господова вечера?

[Фуснота]

a Види књигу Insight on the Scriptures, том 2, страна 271, коју су објавили Јеховини сведоци.

Како би одговорио?

• Зашто је Исус успоставио Господову вечеру?

• Колико често треба обележавати Меморијал?

• Шта на Меморијалу представља бесквасни хлеб?

• Шта на Меморијалу представља вино?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Исус је успоставио Господову вечеру