Пређи на садржај

Пређи на садржај

Какво значење Господова вечера има за тебе?

Какво значење Господова вечера има за тебе?

Какво значење Господова вечера има за тебе?

„Ко год недостојно једе хлеб или пије чашу Господову, биће крив у погледу Господовог тела и крви“ (1. КОРИНЋАНИМА 11:27).

1. Који је најважнији догађај који је планиран за 2003. годину, и које је његово порекло?

 НАЈВАЖНИЈИ догађај који је планиран за 2003. годину одиграће се 16. априла након заласка сунца. Јеховини сведоци ће се тада састати да би обележили Меморијал смрти Исуса Христа. Као што је показано у претходном чланку, Исус је успоставио овај Меморијал, који се назива и Господова вечера, након што су он и апостоли прославили Пасху 14. нисана 33. н. е. Симболи на Меморијалу, бесквасни хлеб и црно вино, представљају Христово безгрешно тело и његову проливену крв — једину жртву која може откупити човечанство од наслеђеног греха и смрти (Римљанима 5:12; 6:23).

2. Које је упозорење забележено у 1. Коринћанима 11:27?

2 Они који узимају симболе на Меморијалу морају то радити достојно. Апостол Павле је то разјаснио када је писао хришћанима у древном Коринту где се Господова вечера није обележавала на исправан начин (1. Коринћанима 11:20-22). Павле је написао: „Ко год недостојно једе хлеб или пије чашу Господову, биће крив у погледу Господовог тела и крви“ (1. Коринћанима 11:27). Шта значе ове речи?

Неки су га недостојно обележавали

3. Како су се многи хришћани из Коринта понашали на обележавању Господове вечере?

3 Многи хришћани у Коринту су на недостојан начин учествовали на Меморијалу. Међу њима су постојале поделе, и барем једно извесно време, неки су доносили своју вечеру и јели је пре или за време тог састанка, често претерујући с јелом и пићем. Нису били будни ни у менталном ни у духовном погледу. Због тога су били ’криви у погледу Господовог тела и крви‘. С друге стране, они који нису вечерали били су гладни и нису могли да се усредсреде на састанак. Да, многи су учествовали без поштовања и нису у потпуности схватили колико је озбиљан тај догађај. Уопште не чуди што су на себе навукли осуду! (1. Коринћанима 11:27-34).

4, 5. Зашто је неопходно да они који редовно узимају симболе на Меморијалу изврше једно самоиспитивање?

4 Неопходно је да сваке године, док се приближава Меморијал, они који обично узимају симболе изврше једно самоиспитивање. Они морају бити духовно здрави да би на исправан начин учествовали у овом заједничком оброку. Свако ко показује непоштовање, или чак презир према Исусовој жртви, у опасности је да буде ’истребљен из Божјег народа‘, баш као што би био истребљен неки Израелац који би учествовао у заједничком оброку када је нечист (Левитска 7:20; Јеврејима 10:28-31).

5 Павле је упоредио Меморијал са заједничким оброком у древном Израелу. Говорио је о онима који учествују с Христом када је рекао: „Не можете пити Јеховину чашу и чашу демона̂; не можете имати удела у ’Јеховином столу‘ и столу демона̂“ (1. Коринћанима 10:16-21). Ако неко ко редовно узима симболе на Меморијалу почини неки озбиљан грех, он тај грех треба да призна Јехови и да потражи духовну помоћ од старешина из скупштине (Пословице 28:13; Јаков 5:13-16). Ако се искрено каје и доноси плодове који доликују покајању, тада не би недостојно узимао симболе (Лука 3:8).

Присуствовање посматрача пуних поштовања

6. За кога је Бог задржао предност учествовања на Господовој вечери?

6 Да ли они који чине добро остатку од 144 000 Христове браће треба да учествују на Господовој вечери? (Матеј 25:31-40; Откривење 14:1). Не. Бог је ту предност задржао за оне које је помазао светим духом да буду „сунаследници Христови“ (Римљанима 8:14-18; 1. Јованова 2:20). Какав је онда положај оних који се надају да ће заувек живети у рају на земљи под владавином Краљевства? (Лука 23:43; Откривење 21:3, 4). Пошто нису сунаследници са Исусом и немају небеску наду, они присуствују Меморијалу као посматрачи пуни поштовања (Римљанима 6:3-5).

7. Како су хришћани из првог века знали да треба да узимају симболе на Меморијалу?

7 Прави хришћани из првог века били су помазани светим духом. Многи од њих су користили неке од чудесних дарова духа, као што је говорење језицима. Због тога им је било јасно да су помазани духом и да треба да узимају симболе на Меморијалу. Међутим, данас се то може утврдити на основу следећих надахнутих речи: „Сви које води Божји дух, они су Божји синови. Јер нисте примили дух ропства, који би опет узроковао страх, него сте примили дух посинаштва, дух којим вичемо: ’Ава, Оче!‘“ (Римљанима 8:14, 15).

8. Кога представља ’пшеница‘, а кога ’кукољ‘ о којима се говори у 13. поглављу Матеја?

8 Прави помазаници су током векова расли попут ’пшенице‘ међу ’кукољем‘, то јест лажним хришћанима (Матеј 13:24-30, 36-43). Од 1870-их, ’пшеница‘ је постајала све уочљивија тако да је нешто касније помазаним хришћанским надгледницима било речено: „Онима који се окупљају [ради Меморијала], старешине... треба да поставе следеће услове: (1) да верују у [Христову] крв; и (2) да буду предани Господу и његовој служби, до смрти. Они онда треба да позову све оне који имају такав став и који су предани да се прикључе прослави Господове смрти (Студије Писма, том 6, Ново стварство, страна 473). a

Потрага за ’другим овцама‘

9. Како је 1935. утврђен идентитет ’великог мноштва‘, и како је то утицало на неке који су узимали симболе на Меморијалу?

9 Јеховина организација је с временом почела да се усредсређује и на особе које нису биле Христови помазани следбеници. Средином 1930-их дошло је до значајног развоја догађаја у том правцу. Пре тога, Божји народ је сматрао да је „велико мноштво“ из Откривења 7:9 секундарна духовна класа која ће бити на небу са 144 000 ускрснулих помазаника — попут деверуша или другарица Христове невесте (Псалам 45:15, 16; Откривење 7:4; 21:2, 9). Али, 31. маја 1935, у једном говору на конгресу Јеховиних сведока у Вашингтону (САД), на основу Писма било је објашњено да „велико мноштво“ („народ многи“, Даничић-Караџић) представља „друге овце“ које живе у времену краја (Јован 10:16). После тог конгреса, неки од оних који су раније узимали симболе на Меморијалу схватили су да немају небеску већ земаљску наду и зато су престали да узимају симболе.

10. Како би описао наду и одговорности данашњих ’других оваца‘?

10 Од 1935, посебна пажња је усредсређена на потрагу за ’другим овцама‘ које ће поверовати у откупнину, предати се Богу и пружити подршку помазаном ’малом стаду‘ у делу проповедања о Краљевству (Лука 12:32). Те друге овце се надају да ће заувек живети на земљи и то је једино по чему се разликују од данашњег остатка наследника Краљевства. Попут странаца који су у древном Израелу обожавали Јехову и подлагали се Закону, данашње друге овце прихватају хришћанске одговорности, као што је проповедање добре вести заједно с члановима духовног Израела (Галатима 6:16). Међутим, баш као што ниједан странац није могао да постане краљ или свештеник у Израелу, тако нико од тих других оваца не може владати у небеском Краљевству нити служити као свештеник (Поновљени закони 17:15).

11. Зашто би датум крштења могао да покаже коју наду има дотична особа?

11 Дакле, у 1930-им бивало је јасније да је, у суштини, небеска класа већ изабрана. Отада већ деценијама траје потрага за другим овцама које имају земаљску наду. Ако неки помазаник постане неверан, највероватније је да ће особа која већ дуго и верно служи Богу као друга овца бити позвана да попуни то упражњено место међу 144 000.

Одакле погрешне претпоставке

12. Под којим околностима особа треба да престане са узимањем симбола на Меморијалу, и зашто?

12 Помазани хришћани су апсолутно сигурни да имају небески позив. Али шта ако неко узима симболе на Меморијалу, а нема овај позив? Сада када су постали свесни да никада нису имали небеску наду, савест ће их сигурно подстаћи да престану са узимањем симбола. Бог неће благонаклоно гледати на било кога ко се представља као особа која је позвана да буде небески краљ и свештеник, а свестан је да никада стварно није имао тај позив (Римљанима 9:16; Откривење 20:6). Јехова је погубио Левита Кореја зато што је дрско тражио Ароново свештенство (Излазак 28:1; Бројеви 16:4-11, 31-35). Ако било који хришћанин схвати да није требало да узима симболе на Меморијалу, он треба да престане с тиме и да понизно моли Јехову за опроштај (Псалам 19:13, 14).

13, 14. Зашто би неки могли погрешно претпоставити да имају небески позив?

13 Зашто би неки могли погрешно претпоставити да имају небески позив? Смрт брачног друга или нека друга трагедија може довести до тога да изгубе интересовање за живот на земљи. С друге стране, можда желе исту наду коју има њихов близак пријатељ који изјављује да је помазани хришћанин. Наравно, Бог никоме није дао задатак да храбри друге да посегну за том предношћу. Осим тога, он не изабира наследнике Краљевства тако што проузрокује да они чују неке гласове који им то кажу.

14 Неки могу бити наведени да мисле да имају небески позив због лажне религиозне доктрине да сви добри људи иду на небо. Зато морамо пазити да на нас не би утицала некадашња погрешна гледишта или други фактори. Примера ради, неко би се могао питати: ’Да ли користим лекове који утичу на моје емоције? Да ли сам особа која има јаке емоције и да ли ме оне могу преварити?‘

15, 16. Зашто би неки могли погрешно да закључе да су помазаници?

15 За неке би било добро да се питају: ’Да ли желим да се истичем? Да ли већ сада волим да имам ауторитет или желим да га имам и као будући сунаследник с Христом?‘ Када су у првом веку били позвани наследници Краљевства, нису сви имали одговорна места у скупштини. Особе с небеским позивом не траже славу нити се хвалишу тиме што су помазаници. Они показују понизност која се и очекује од особа које имају „Христов ум“ (1. Коринћанима 2:16).

16 Неки су можда закључили да имају небески позив зато што су стекли доста библијског спознања. Али помазање духом не подразумева изванредно разумевање, што се види на основу тога што је Павле морао да посаветује неке помазанике (1. Коринћанима 3:1-3; Јеврејима 5:11-14). Бог је пружио средство преко ког сви из његовог народа добијају духовну храну (Матеј 24:45-47). Зато нико не треба да мисли да би му помазање дало већу мудрост од оних који имају земаљску наду. То што је неко вешт у давању библијских одговора, сведочењу или изношењу библијских говора не значи да је помазан духом. И хришћани са земаљском надом су добри у томе.

17. Од чега и од кога зависи помазање духом?

17 Ако се неки суверник распитује о небеском позиву, старешина или неки други зрели хришћанин може разговарати с њим о томе. Међутим, нико не може извести закључак уместо другог. Ако неко стварно има овај позив, он не мора да пита друге о томе. Помазаницима је дато ’ново рођење које није помоћу распадљивог него помоћу нераспадљивог плодног семена, посредством речи живог и вечног Бога‘ (1. Петрова 1:23). Бог помоћу свог духа и своје Речи усађује ’семе‘ у особу, које је чини ’новим стварством‘ с небеском надом (2. Коринћанима 5:17). Јехова то одлучује. Помазање „не зависи... од онога који хоће нити од онога који трчи, него од Бога“ (Римљанима 9:16). Стога, како особа може бити сигурна да има небески позив?

Зашто су сигурни

18. Како Божји дух сведочи с духом помазаника̂?

18 Помазани хришћани знају да имају небески позив зато што им то сведочи свети дух. „Примили [сте] дух посинаштва, дух којим вичемо: ’Ава, Оче!‘ Сам дух сведочи с нашим духом да смо Божја деца. Дакле, ако смо деца, и наследници смо: да, наследници Божји, а сунаследници Христови, под условом да страдамо с њим да бисмо заједно с њим били и прослављени“ (Римљанима 8:15-17). Под утицајем светог духа, преовладавајући став, то јест дух помазаника нагони их да на себе примене оно што Писмо каже о Јеховиној духовној деци (1. Јованова 3:2). Божји дух им пружа осећај да су његови синови и побуђује код њих јединствену наду (Галатима 4:6, 7). Да, биће дивно када будемо заувек живели на земљи у савршенству окружени породицом и пријатељима, али Бог њима није дао такву наду. Он помоћу свог духа код њих изазива тако снажну небеску наду да су они спремни да жртвују све оно што их везује за земљу и све оно што би могли имати када би живели на земљи (2. Коринћанима 5:1-5, 8; 2. Петрова 1:13, 14).

19. Коју улогу игра нови савез у животу помазаног хришћанина?

19 Помазани хришћани су сигурни у своју небеску наду, сигурни су да су узети у нови савез. Исус је то споменуо када је успоставио Меморијал и рекао: „Ова чаша представља нови савез на основу моје крви, која треба да се пролије за вас“ (Лука 22:20). Учесници овог новог савеза су Бог и помазаници (Јеремија 31:31-34; Јеврејима 12:22-24). Посредник је Исус. Пошто је тај нови савез ступио на снагу када је проливена Христова крв, тај савез је склопљен не само с Јеврејима већ и с људима из нација, као народ за Јеховино име, и постали су део Аврахамовог ’семена‘ (Галатима 3:26-29; Дела апостолска 15:14). Овај ’вечни савез‘ омогућава свим духовним Израелцима да буду ускрснути у вечни живот на небу (Јеврејима 13:20).

20. Који је савез склопљен између Христа и помазаника?

20 Помазаници су сигурни у своју наду. С њима је склопљен још један савез, савез за Краљевство. Што се тиче њиховог удела с Христом, он је рекао: „Ви сте они који су остали са мном у мојим кушњама; и ја с вама склапам савез, као што је мој Отац склопио савез са мном, за краљевство“ (Лука 22:28-30). Овај савез између Христа и њему придружених краљева вечно ће остати на снази (Откривење 22:5).

Период Меморијала — време за радост

21. Како нам период Меморијала може користити?

21 Период Меморијала доноси многе радости. Може нам користити ако се држимо распореда за читање Библије који је одређен за тај период. Такође, то је нарочито подесно време за молитву, дубоко размишљање о Исусовом животу на земљи и његовој смрти, као и за учешће у делу проповедања о Краљевству (Псалам 77:12ДК; Филипљанима 4:6, 7). Са̂мо обележавање Меморијала нас подсећа на жртву која је дата за нас и на љубав према нама коју су тиме показали Бог и Христ (Матеј 20:28; Јован 3:16). Та припрема пружа нам наду и утеху, и треба да ојача нашу решеност да тежимо за оним за чиме је тежио Исус (Излазак 34:6; Јеврејима 12:3). Осим тога, Меморијал треба да нас охрабри да испунимо своје предање као Божје слуге и да будемо лојални следбеници његовог вољеног Сина.

22. Који је највећи дар који је Бог дао човечанству, и како између осталог можемо показати да ценимо тај дар?

22 Јехова нам стварно даје добре дарове! (Јаков 1:17). Имамо вођство његове Речи, помоћ његовог духа и наду у вечни живот. Највећи Божји дар је Исусова жртва за грехе помазаника, као и за грехе свих других који показују веру (1. Јованова 2:1, 2). Стога, колико теби значи Исусова смрт? Да ли ћеш бити међу онима који ће показати захвалност за њу тако што ће се окупити 16. априла 2003. да би након заласка сунца обележили Господову вечеру?

[Фуснота]

a Објавили Јеховини сведоци, али више није у штампи.

Како би одговорио?

• Ко треба да узима симболе на Меморијалу?

• Зашто „друге овце“ присуствују Господовој вечери само као посматрачи пуни поштовања?

• Како помазани хришћани знају да треба да узимају хлеб и вино на Меморијалу Христове смрти?

• За шта је подесан период Меморијала?

[Питања за разматрање]

[Графикон/Слике на 18. страни]

Број присутних на Меморијалу

У МИЛИОНИМА

15 597 746

15

14

13 147 201

13

12

11

10

 9

 8

 7

 6

 5

4 925 643

 4

 3

 2

 1

878 303

63 146

1935. 1955. 1975. 1995. 2002.

[Слика на 18. страни]

Да ли ћеш ове године присуствовати Господовој вечери?

[Слике на 21. страни]

Период Меморијала је подесно време да више читамо Библију и учествујемо у делу проповедања о Краљевству