Пређи на садржај

Пређи на садржај

Не дозволи да срце твог детета буде препуштено случају!

Не дозволи да срце твог детета буде препуштено случају!

Не дозволи да срце твог детета буде препуштено случају!

У РУКАМА вештог грнчара комад бескорисне глине се може претворити у веома привлачну посуду. Мали број занатлија може направити нешто тако велико од нечег тако незнатног. Грнчари су хиљадама година били потребни друштву за производњу шоља, тањира, лонаца, ћупова и украсних ваза.

Исто тако и родитељи дају непроцењив допринос друштву тако што обликују карактер и личност своје деце. Библија упоређује сваког од нас с глином. Бог је родитељима дао важан задатак у обликовању „глине“, то јест своје деце (Јов 33:6NW; Постање 18:19). Као и код израде предивног предмета од грнчарије, тако и обликовање детета у одговорну и уравнотежену одраслу особу није нимало лак задатак. До такве трансформације не долази пуким случајем.

Многе ствари могу снажно утицати на обликовање срца наше деце. Нажалост, неки од ових утицаја су штетни. Дакле, уместо да срце детета препусти случају, један мудри родитељ ће одгајати дете „према путу којим треба да иде“, надајући се да „оно неће одступити од њега ни када остари“ (Пословице 22:6).

Током дугог, значајног процеса одгајања детета, мудри хришћански родитељи ће морати да посвете време уклањању негативних утицаја који прете срцу њиховог детета. Њихова љубав ће и те како бити испитана док децу стрпљиво ’поучавају и исправљају, што је део хришћанског одгајања‘ (Ефешанима 6:4, The New English Bible). Наравно, задатак родитеља ће бити много лакши ако с тим почну врло рано.

Рано почети

Грнчари воле да раде с глином која је довољно мекана да би се могла обликовати, али и довољно чврста да би задржала облик. Када пречисте глину, они настоје да је искористе у року од шест месеци. Слично томе, најбоље време да родитељи почну да обликују дететово срце јесте када је оно најпријемљивије и лако за обликовање.

Стручњаци за децу кажу да дете од осам месеци већ препознаје гласове матерњег језика, ствара блиску везу с родитељима, развија способности опажања и почиње да истражује свет око себе. Идеално време за започињање обликовања дететовог срца јесте када је оно још мало. Каква је само предност за ваше дете да и оно као Тимотеј ’познаје свете списе од најранијег детињства‘! (2. Тимотеју 3:15). a

Бебе природно опонашају своје родитеље. Осим што опонашају гласове, речи и покрете, оне уче о љубави, доброти и саосећању када виде да њихови родитељи показују те особине. Ако желимо да своје дете одгајамо у складу с Јеховиним законима, ти закони пре свега морају бити у нашем срцу. Такво искрено цењење покренуће родитеље да са својом децом редовно разговарају о Јехови и његовој Речи. „Говорићеш о њима“, подстиче Библија, „кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш“ (Поновљени закони 6:6, 7). Франциско и Роза објашњавају како то чине са своја два детета. b

„Осим уобичајених разговора, настојимо да сваког дана посебно са сваким дететом разговарамо најмање 15 минута. Када приметимо неки проблем, тада проводимо више времена с њима — и заиста откривамо проблеме. На пример, наш петогодишњи син је недавно дошао кући из обданишта и рекао нам да не верује у Јехову. Изгледа да га је један од другова из обданишта задиркивао и рекао да Бог не постоји.“

Ови родитељи су схватили да деца треба да развију веру у Створитеља. Таква вера се може градити на темељу њихове урођене заинтересованости за Божје стварство. Деца баш воле да мазе животиње, да беру цвеће или да се на морској обали играју у песку! Родитељи им могу помоћи да виде у каквој је вези стварство са Створитељем (Псалам 100:3; 104:24, 25). Осећаји страхопоштовања и поштовања које развију према Јеховином стварству може трајати током читавог њиховог живота (Псалам 111:2, 10). Уз такво цењење, дете може развити жељу да угоди Богу и страх да му не угоди. То ће га подстицати да ’избегава зло‘ (Пословице 16:6).

Иако је већина мале деце радознала и може брзо да учи, послушност можда не долази тако лако (Псалам 51:7). Деца могу повремено да инсистирају да буде по њиховом или да имају све што пожеле. Родитељи треба да буду одлучни, стрпљиви и доследни како би спречили да се ови ставови укорене (Ефешанима 6:4). То су учинили Филис и Пол, који су успешно подигли петоро деце.

Филис се присећа: „Иако је свако дете било другачије, свако од њих је желело да ради по своме. Није било лако, али су на крају научили шта значи ’не‘.“ Пол, њен муж, рекао је: „Често смо им износили разлоге својих одлука уколико су били довољно одрасли да то разумеју. Премда смо се стално трудили да будемо благи, учили смо их да поштују наш од Бога дат ауторитет.“

Премда године у којима се развија дете могу донети проблеме, већина родитеља мисли да највећи изазов долази током тинејџерског периода када се незрело срце суочава с много нових испита.

Допрети до срца тинејџера

Грнчар мора урадити свој посао пре него што се глина осуши. Да би себи продужио време, он може додати воде како би глина и даље била влажна и мекана. Слично томе, родитељи се морају много трудити да би спречили да отврдне срце њиховог тинејџера. Њихов главни алат је наравно Библија, којом они могу да ’укоре, исправно поставе ствари и потпуно опреме дете за свако добро дело‘ (2. Тимотеју 3:15-17).

Међутим, можда тинејџер не прихвата тако лако родитељски савет као што је то чинио када је био млађи. Тинејџери могу почети да поклањају више пажње вршњацима, тако да могу оклевати да отворено и спонтано разговарају с родитељима. Посебно је тада потребно стрпљење и умеће родитеља, пошто улоге родитеља и деце улазе у нову фазу. Тинејџер се мора навићи на физичке и емоционалне промене. Он мора почети да доноси одлуке и поставља циљеве који могу утицати на цео његов живот (2. Тимотеју 2:22). Током овог тешког периода, он се мора суочити са утицајем који може разорно деловати на његово срце — с притиском вршњака.

Такав притисак ретко долази у неком лако препознатљивом облику. Уместо тога, обично се испољава низом коментара или ситуација које подривају веру. Ови напади су за многе слаба тачка — један дубоко усађени страх да ће бити одбачени од других младих. Борећи се са осећајем нелагодности и желећи да буде прихваћена, млада особа може почети да прихвата „оно што је у свету“, што други млади подупиру (1. Јованова 2:15-17; Римљанима 12:2).

Да би ствари биле још горе, речи вршњака могу појачати природне жеље несавршеног срца. Наговарања „проводи се“ и „ради шта хоћеш“ можда звуче веома примамљиво. Марија се присећа свог искуства: „Слушала сам своје пријатеље који су веровали да млади имају права да се забављају колико год желе, без обзира на последице. Пошто сам желела да радим оно што и моји пријатељи, скоро да сам упала у озбиљну невољу.“ Као родитељ, ти треба да помогнеш свом тинејџеру да се избори с таквим притиском, али како то можеш чинити?

Својим речима и делима увек га изнова уверавај да бринеш. Потруди се да откријеш шта он мисли и покушај да разумеш његове проблеме, који могу бити много тежи него проблеми с којима си се ти суочавао у школи. Твом детету је нарочито у том периоду потребно да на тебе гледа као на некога у кога може имати поверења (Пословице 20:5). По његовим покретима тела или расположењу, можеш приметити узнемиреност или збуњеност. Одговори на његове тихе позиве у помоћ и ’утеши његово срце‘ (Колошанима 2:2).

Наравно, важно је бити чврст за оно што је исправно. Многи родитељи схватају да повремено мора доћи до несугласица између њих и деце, али они не смеју да попусте када је њихова одлука добро утемељена. С друге стране, утврди да ли добро разумеш ситуацију пре него што одлучиш да ли да примениш дисциплину с љубављу и како то да учиниш ако је потребно (Пословице 18:13).

Чак и унутар скупштине

Једна грнчарска посуда може изгледати да је довршена, али уколико се не пече у пећи, може је оштетити сама течност која се налази у њој. Библија упоређује кушње и потешкоће с таквим процесом печења, пошто оне показују каква смо врста људи. Наравно, Библија посебно говори о кушњама наше вере, али уопште гледајући, ово исто важи и за друге кушње (Јаков 1:2-4). Изненађујуће је то што неке тешке кушње с којима се млади суочавају могу доћи из скупштине.

Иако се чини да је твој тинејџер доброг духовног здравља, он се можда бори с подељеним срцем (1. Краљевима 18:21). На пример, Меган се суочавала са световним идејама које су потицале од младих који су долазили у Дворану Краљевства:

„Била сам под утицајем једне групе младих који су сматрали да је хришћанство досадно и да је препрека за забављање. Они су говорили нешто слично овоме: ’Чим постанем пунолетна, оставићу истину‘, или: ’Једва чекам да напустим истину‘. Избегавали су младе који би им рекли било шта другачије, називајући их свецима.“

Довољно је само једно или двоје с лошим ставом да би и други били наведени на слично. У групи појединци обично раде оно што већина чини. Лудост и разметање храброшћу могу поништити мудрост и пристојност. У многим земљама има тужних случајева младих хришћана који су упали у невољу јер су следили већину.

Наравно, тинејџерима је потребна извесна мера пријатног дружења. Како то можеш пружити као родитељ? Кажи отворено шта мислиш о њиховој забави и планирај занимљиве активности с породицом или у заједничком друштву млађих и старијих. Упознај пријатеље свог детета. Позови их на оброк или проведи вече с њима (Римљанима 12:13). Охрабри своје дете да се бави неком здравом активношћу, као што је свирање неког музичког инструмента, учење страног језика или неке друге вештине. То ће најчешће моћи да ради у сигурном окружењу свог дома.

Школовање може бити заштита

Школовање такође може помоћи тинејџеру да забаву стави на своје место. Лоли, која је 20 година директор једне велике школе, каже: „Видела сам много младих Сведока који су прошли кроз ову школу. Што се тиче понашања, многи су били за сваку похвалу, али неки се нису разликовали од осталих ученика. Примерни су по правилу били заинтересовани за учење. Од срца бих саветовала родитеље да буду активно заинтересовани за напредак деце у школи, да упознају њихове наставнике и да уверавају децу да је веома важно имати добар успех у школи. Нека деца ће се истицати, али сви могу постићи задовољавајући ниво знања и стећи поштовање својих наставника.“

Школовање може такође помоћи тинејџерима да духовно напредују. Оно им може помоћи да развију добре навике проучавања, менталну дисциплину и осећај одговорности. Њихова способност да течно читају и схватају појмове несумњиво ће их охрабрити да буду бољи ученици и учитељи Божје Речи (Немија 8:8). Обавезе које намећу школски задатаци и проучавање Библије могу им помоћи да рекреацију ставе на право место.

Признање теби и Јехови

У древној Грчкој многе вазе су носиле потписе грнчара и декоратера. Слично томе, у породици обично две особе учествују у обликовању детета. И отац и мајка учествују у обликовању дететовог срца, па можемо рећи да твоје дете носи оба „потписа“. Попут успешног грнчара и/или декоратера, можеш бити поносан због свог рада у обликовању младе, ваљане и привлачне особе (Пословице 23:24, 25).

Резултат тог великог труда увелико ће зависити од тога колико си обликовао срце свог детета. Надамо се да ћеш моћи да кажеш: „Закон Бога његовога у срцу је његовом, стопала се његова не спотичу“ (Псалам 37:31). Стање срца твог детета толико је драгоцено да га не би требало препустити случају.

[Фусноте]

a Неки родитељи читају Библију свом новорођенчету. Њихов умирујући глас и пријатна атмосфера могу код детета побудити цењење за читање до краја његовог живота.

b Нека имена су промењена.