Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свим се срцем својим уздај у Јехову

Свим се срцем својим уздај у Јехову

Свим се срцем својим уздај у Јехову

„У тебе се уздају који знају име твоје“ (ПСАЛАМ 9:11).

1, 2. Које су неке од ствари од којих људи узалудно очекују сигурност?

 ДАНАС, када толико тога прети нашој добробити, сасвим је нормално потражити некога или нешто што ће нам улити сигурност. Неки људи мисле да ће им више новца обезбедити сигурну будућност, али новац је у суштини врло несигурно уточиште. Библија каже: „Ко се у богатство своје узда, тај ће да пропадне“ (Пословице 11:28). Други се окрећу људским владарима, али чак и најбољи међу њима праве грешке. Осим тога, сви они на крају умру. Библија мудро каже: „Не уздајте се у кнезове, у сина човјечијега, у којега нема помоћи“ (Псалам 146:3ДК). Ове надахнуте речи нас упозоравају и на то да се не ослањамо на сопствене снаге. И ми смо само ’човечији синови‘.

2 Пророк Исаија је критиковао народне вође у Израелу зато што су се поуздали у „лажно уточиште“ (Исаија 28:15-17ДК). Тражећи сигурност, склопили су политичке савезе са суседним земљама. Такви савези су били непоуздани — били су лаж. Многе данашње религиозне вође на сличан начин развијају односе с политичким вођама. И ти савези ће се показати као ’лаж‘ (Откривење 17:16, 17). Они неће донети трајну сигурност.

Исус Навин и Халев — добри примери

3, 4. По чему се разликовао извештај Исуса Навина и Халева од извештаја осталих десет ухода?

3 Из ког извора онда треба да очекујемо сигурност? Из истог извора из ког су је у Мојсијевим данима очекивали Исус Навин и Халев. Убрзо по свом ослобођењу из Египта, нација је била спремна да уђе у Ханан, у Обећану земљу. Дванаест људи је било послато да извиде каква је земља и након 40 дана су се вратили да предају свој извештај. Само су њих двојица, Исус Навин и Халев, повољно говорили о шансама Израела да заузме Ханан. И други су потврдили да је земља добра, али су рекли: „Народ који у њој настава [је] јак и градови су им утврђени и велики... Не можемо ми ићи на онај народ, јер је јачи од нас“ (Бројеви 13:27, 28, 31).

4 Израелци су послушали десет ухода и уплашили су се, чак су почели да мрмљају против Мојсија. Исус Навин и Халев су на крају срчано рекли: „Земља коју прођосмо и уходисмо, врло је добра земља. Ако нам је наклоњен Јехова, он ће нас одвести у ту земљу и даће нам је; то је земља у којој тече млеко и мед. Само се не одмећите од Јехове, а не бојте се народа оне земље“ (Бројеви 14:6-9). Међутим, Израелци су одбили да послушају и због тога им у то време није било дозвољено да уђу у Обећану земљу.

5. Зашто су Исус Навин и Халев донели добар извештај?

5 Зашто су Исус Навин и Халев донели добар извештај док су осталих десет ухода донели лош извештај? Свих 12 су видели исте утврђене градове и јаке народе. Десет ухода су били у праву када су рекли да Израел није довољно јак да би освојио земљу. И Исус Навин и Халев су били свесни тога. Међутим, тих десет ухода су на ствари гледали с телесног становишта. С друге стране, Исус Навин и Халев су се поуздали у Јехову. Они су видели његова моћна дела у Египту, код Црвеног мора и у подножју Синајске горе. Штавише, деценијама касније, сами извештаји о тим делима били су довољни да подстакну Раву из Јерихона да ризикује свој живот због Јеховиних слугу! (Исус Навин 2:1-24; 6:22-25). Исус Навин и Халев, сведоци Јеховиних дела, имали су потпуно поверење у то да ће се Бог и надаље борити за свој народ. Њихово поверење је било оправдано четрдесет година касније када је нова генерација Израелаца, под вођством Исуса Навина, ушла у Ханан и покорила ту земљу.

Зашто треба безусловно да се поуздамо у Јехову

6. Зашто су хришћани данас под притиском, и у кога треба да се уздају?

6 Као Израелци некада, и ми се у овим ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘ суочавамо с противницима који су јачи од нас (2. Тимотеју 3:1). На нас се врши притисак у моралном, духовном, понекад чак и физичком погледу. Ти притисци долазе из надљудског извора, Сатане Ђавола, и зато их сами не можемо издржати (Ефешанима 6:12; 1. Јованова 5:19). Ко нам може помоћи? Један верни човек из древних времена је у молитви Јехови рекао следеће: „У тебе се уздају који знају име твоје“ (Псалам 9:11). Ако заиста познајемо Јехову и разумемо значење његовог имена, потпуно ћемо се поуздати у њега попут Исуса Навина и Халева (Јован 17:3).

7, 8. (а) Како нам стварство пружа разлоге да се уздамо у Јехову? (б) Које нам разлоге Библија пружа да се уздамо у Јехову?

7 Зашто треба да се уздамо у Јехову? Исус Навин и Халев су то радили делимично зато што су видели испољавања његове моћи. То исто видимо и ми. На пример, погледај Јеховина дела стварања, укључујући и свемир с милијардама галаксија. Снажне физичке силе које Јехова контролише показују да је он заиста Свемоћан. Док посматрамо чуда стварања морамо се сложити с Јовом који је рекао о Јехови: „Ко ће му се одупрети? Ко ће њему казат: Шта то радиш?“ (Јов 9:12). Заиста, ако је Јехова на нашој страни, не треба да се бојимо никога у читавом свемиру (Римљанима 8:31).

8 Узми у обзир и Јеховину Реч, Библију. Овај неисцрпан извор божанске мудрости нам и те како може помоћи да превазиђемо лоше навике и да свој живот ускладимо с Јеховином вољом (Јеврејима 4:12). Библија нам је помогла да упознамо Јехову по имену и да разумемо значење његовог имена (Излазак 3:14NW). Знамо да Јехова, да би испунио своје намере, може да постане шта год изабере — Отац пун љубави, праведни Судија и Ратник који побеђује. Осим тога, видимо како се његова реч увек испуњава. Док проучавамо Божју Реч, покренути смо да, попут псалмисте, кажемо: „У реч [се] твоју уздам“ (Псалам 119:42; Исаија 40:8).

9. Како откупнина и Исусово ускрсење јачају наше поуздање у Јехову?

9 Откупнина је још један разлог за поуздање у Јехову (Матеј 20:28). Како је дивно то што је Бог послао свог Сина да умре како би нас откупио! Откупнина је заиста делотворна. Она покрива грехе свих људи који се кају и искреног срца прилазе Јехови (Јован 3:16; Јеврејима 6:10; 1. Јованова 4:16, 19). Да би откупнина била плаћена, требало је да Исус ускрсне. То чудо, које је видело на стотине очевидаца, представља додатни разлог да имамо поуздање у Јехову. То је гаранција да се наша нада неће претворити у разочарање (Дела апостолска 17:31; Римљанима 5:5; 1. Коринћанима 15:3-8).

10. Које личне разлоге имамо да се уздамо у Јехову?

10 Ово су само неки разлози због којих можемо и треба да имамо апсолутно поуздање у Јехову. Има их још много и неки од њих су лични разлози. На пример, сви се ми с времена на време суочавамо с тешким околностима у животу. Када следимо вођство од Јехове да бисмо изашли на крај с њима, увиђамо колико је практично то вођство (Јаков 1:5-8). Што се више у свакодневном животу ослањамо на Јехову и видимо користи које произлазе из тога, то ће наше поуздање у њега бити јаче.

Давид се уздао у Јехову

11. Упркос којим околностима се Давид уздао у Јехову?

11 Давид из древног Израела уздао се у Јехову. Он се суочио с претњама краља Саула који је желео да га убије, и с моћном филистејском војском која је покушавала да освоји Израел. Ипак, он је преживео и чак је из свега тога изашао као победник. Зашто? Сам Давид објашњава: „Јехова је светлост моја и спасење моје; кога да се бојим? Јехова је бранич живота мога; кога да се плашим?“ (Псалам 27:1). И ми ћемо изаћи као победници ако се исто тако уздамо у Јехову.

12, 13. Како је Давид показао да треба да се уздамо у Јехову чак и када противници користе свој језик као оружје против нас?

12 Давид се једном приликом молио на следећи начин: „Чуј, Боже, глас мој у јаду моме! Од страшнога непријатеља сачувај живот мој! Склони ме од замке бездушника, од бесне чете злочинаца, који као мач свој језик оштре, и као стреле одапињу речи своје жучне, да праведног из потаје убију. Изненада гађају га и ничега се не боје“ (Псалам 64:2-5). Не знамо тачно шта је Давида покренуло да запише ове речи, али знамо да противници данас на сличан начин ’оштре свој језик‘, то јест користе говор као оружје. Они „гађају“ недужне хришћане ’стрелама‘, то јест речима или штампаним материјалом, с циљем да нас прикажу у погрешном светлу. Какав ће бити исход ако се непоколебљиво уздамо у Јехову?

13 Давид наставља и каже: „Бог [ће] одапети на њих стреле своје; и ено их: већ су погођени! Обори их језик њихов!... Веселиће се праведник у Јехови, и уздаће се у њега“ (Псалам 64:8-11). Да, иако непријатељи имају оштар језик усмерен против нас, на крају ће их ’оборити њихов језик‘. Јехова ће на крају преокренути ствари да исход буде позитиван, тако да ће они који се уздају у њега имати разлога да се радују.

Језекијино поуздање је било награђено

14. (а) У којој се озбиљној ситуацији Језекија поуздао у Јехову? (б) Како је Језекија показао да није поверовао лажима Асираца?

14 Још једна особа чије је поуздање у Јехову било награђено био је краљ Језекија. Моћна асирска војска је претила Јерусалиму за време владавине краља Језекије. Та војска је покорила многе друге нације. Чак је освојила и све градове у Јуди изузев Јерусалима, те се Сенахериб хвалисао да ће покорити и тај град. Преко Равсака је саопштио да ће поуздање у Египат бити бескорисно, што је било тачно. Међутим, онда је рекао: „Да те не вара Бог твој, у кога се уздаш говорећи: Неће се Јерусалим дати у руке краљу Асирскоме“ (Исаија 37:10). Међутим, Језекија је знао да га Јехова неће преварити и зато је у молитви рекао следеће: „Јехова, Боже наш, избави нас из [асирских] руку, да познају сва краљевства на земљи да си ти сам Јехова!“ (Исаија 37:20). Јехова је услишио Језекијину молитву. У само једној ноћи, један анђео је побио 185 000 асирских војника. Јерусалим је био поштеђен, а Сенахериб је отишао из Јуде. Сви који су чули за овај догађај схватили су колико је Јехова моћан.

15. Шта ће нам једино помоћи да се припремимо за било коју тешку ситуацију у којој бисмо се могли наћи у овом нестабилном свету?

15 Попут Језекије, и ми смо данас у рату. У нашем случају, тај рат је духовне природе. Ипак, као духовни ратници треба да учимо вештине преживљавања. Треба да очекујемо нападе и да се припремимо како бисмо им одолели (Ефешанима 6:11, 12, 17). Околности се у овом нестабилном свету могу зачас променити. До грађанских немира може доћи сасвим неочекивано. У земљама које су познате по својој религиозној толеранцији може наступити нетолеранција. Бићемо спремни за било шта што се може догодити само ако се, попут Језекије, припремимо тако што развијамо чврсто поуздање у Јехову.

Шта значи поуздати се у Јехову?

16, 17. Како показујемо да се уздамо у Јехову?

16 Поуздати се у Јехову подразумева више од самих речи. Поуздање обухвата наше срце и показујемо га делима. Ако се уздамо у Јехову, потпуно ћемо се уздати у његову Реч Библију. Свакодневно ћемо је читати, дубоко размишљати о њој и дозвољавати јој да нас води (Псалам 119:105). Поуздати се у Јехову такође значи уздати се у моћ светог духа. Свети дух нам може помоћи да развијамо плод који се допада Јехови и да надвладамо чврсто укорењене лоше навике (1. Коринћанима 6:11; Галатима 5:22-24). Многи су захваљујући помоћи светог духа успели да престану с пушењем или дрогирањем. Други су престали с неморалним начином живота. Да, када се уздамо у Јехову, тада се можемо ослонити на његову снагу, а не на своју сопствену (Ефешанима 3:14-18).

17 Сем тога, поуздање у Јехову подразумева поуздање у оне у које се он узда. На пример, Јехова се постарао да „верни и разборити роб“ брине о интересима Краљевства на земљи (Матеј 24:45-47). Ми не покушавамо да будемо независни, нити игноришемо улогу верног роба зато што имамо поуздање у оно што нам Јехова пружа. Надаље, у хришћанским скупштинама служе старешине које су, како каже апостол Павле, наименоване светим духом (Дела апостолска 20:28). Поуздање у Јехову показујемо и тиме што сарађујемо са старешинама у скупштини (Јеврејима 13:17).

Следи Павлов пример

18. Како хришћани данас следе Павлов пример, али у шта се не уздају?

18 Апостол Павле се током своје службе суочио с многим притисцима, баш као што се и ми суочавамо. У његовим данима властима је била представљена погрешна слика о хришћанству и он је с времена на време настојао да исправи те погрешне утиске или да законски утврди дело проповедања (Дела апостолска 28:19-22; Филипљанима 1:7). Хришћани данас следе његов пример. Где год је то могуће, помажемо другима да стекну праву слику о нашем делу и за то користимо све прилике и могућности које нам стоје на располагању. Сем тога, настојимо да одбранимо и законски утврдимо добру вест. Међутим, ми се не уздамо потпуно у та настојања зато што не сматрамо да наш успех или неуспех зависи од добијених судских спорова или стицања повољног публицитета. Уместо тога, уздамо се у Јехову. Ми имамо на уму охрабрујуће мисли које је он саопштио Израелу: „У миру и уздању биће сила ваша“ (Исаија 30:15ДК).

19. Како је под прогонством било оправдано поверење у Јехову које су имала наша браћа?

19 Током савремене историје, наше дело је извесно време било забрањено или ограничено у Источној и Западној Европи, деловима Азије и Африке, и у земљама Северне и Јужне Америке. Да ли то значи да смо погрешили што смо се уздали у Јехову? Не. Он је с разлогом понекад допуштао жестоко прогонство и у исто време је с пуно љубави подржавао оне који су били мета тог прогонства. Многи хришћани су управо под прогонством стекли дивну репутацију као они који имају веру и поуздање у Бога.

20. Иако нам користи слобода коју нам гарантује закон, у којим стварима никад нећемо направити компромис?

20 С друге стране, у већини земаља имамо законски признат статус и понекад медији повољно говоре о нама. Захвални смо због тога и свесни смо да је то такође у складу с Јеховиним намерама. Уз његов благослов, већу слободу не користимо за лагоднији живот већ за јавну и потпуну службу Јехови. Међутим, никада нећемо компромитовати своју неутралност, смањити проповедничку активност или на било који други начин ограничити своју службу Јехови само да би власти имале позитивно мишљење о нама. Ми смо поданици Месијанског краљевства и чврсто стојимо на страни Јеховине суверености. Своју наду не полажемо у овај систем ствари, већ у нови свет, када ће Месијанско краљевство бити једина владавина над читавом планетом. Ни бомбе, ни ракете, чак ни нуклеарни напади не могу уздрмати ту владавину нити је оборити с неба. Она је непобедива и испуниће оно што Јехова намерава (Данило 2:44; Јеврејима 12:28; Откривење 6:2).

21. Који смо пут одлучни да следимо?

21 Павле каже: „Ми нисмо од оних који се повлаче, за уништење, него од оних који имају веру, да душу живом сачувамо“ (Јеврејима 10:39). Зато, верно служимо Јехови све до самог краја. Имамо сваки разлог да се потпуно уздамо у Јехову, како сада тако и у сву вечност (Псалам 37:3; 125:1).

Шта си научио?

• Зашто су Исус Навин и Халев донели добар извештај?

• Који су неки разлози због којих безусловно треба да се уздамо у Јехову?

• Шта значи уздати се у Јехову?

• Који смо став одлучни да заузмемо зато што се уздамо у Јехову?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Зашто су Исус Навин и Халев донели добар извештај?

[Слике на 16. страни]

Стварство нам пружа снажан разлог да се уздамо у Јехову

[Извор]

Све три слике: Courtesy of Anglo-Australian Observatory, photograph by David Malin

[Слика на 18. страни]

Поуздање у Јехову подразумева поуздање у оне у које се он узда