Пређи на садржај

Пређи на садржај

Настој да друге видиш онако како их Јехова види

Настој да друге видиш онако како их Јехова види

Настој да друге видиш онако како их Јехова види

„Не гледа Јехова на оно што човек гледа“ (1. САМУИЛОВА 16:7).

1, 2. Како се Јеховино гледиште о Елијаву разликовало од Самуиловог гледишта, и шта учимо из тога?

 У 11. ВЕКУ пре н. е., Јехова је послао пророка Самуила на једну тајну мисију. Заповедио је пророку да оде у кућу човека који се звао Јесеј и да једног од Јесејевих синова помаже за будућег краља над Израелом. Спазивши Јесејевог прворођенца Елијава, Самуило је био сигуран да је пронашао човека ког је Јехова изабрао. Али Јехова је рекао: „Не обазири се на лице његово ни на стас његов, јер сам га одбацио. Не гледа Јехова на оно што човек гледа. Човек гледа оно што очи виде, а Јехова гледа на срце“ (1. Самуилова 16:6, 7). Самуило није видео Елијава онако како га је Јехова видео. a

2 Људи тако лако погреше када просуђују друге! С једне стране, може нас заварати леп и пријатан спољашњи изглед особа које су у ствари бескрупулозне. С друге стране, можемо бити строги и крути када процењујемо искрене особе чији нам карактер смета.

3, 4. (а) На шта треба да буду решена два хришћанина ако међу њима настану проблеми? (б) Која питања треба себи да поставимо када дође до озбиљног неспоразума с неким суверником?

3 Може доћи до проблема када брзо судимо другима — чак и онима које познајемо већ годинама. Можда си се озбиљно посвађао с хришћанином који ти је некада био близак пријатељ. Да ли би волео да изгладиш ту ствар? Шта ће ти помоћи да то постигнеш?

4 Зашто не би пажљиво и у позитивном смислу размишљао о карактеру тог брата или те сестре која ти је некада била пријатељ? Приликом тога, узми у обзир следеће Исусове речи: „Нико не може доћи к мени ако га Отац, који ме је послао, не привуче“ (Јован 6:44). Онда се запитај: ’Зашто је Јехова привукао ту особу свом Сину? Које лепе особине има та особа? Да ли сам превидео или потценио те особине? Зашто смо уопште постали пријатељи? Шта ме је привукло тој особи?‘ Можда ће ти у почетку бити тешко да размишљаш о њеним добрим особинама, посебно ако су твоја осећања већ неко време повређена. Међутим, то је важан корак ка изглађивању вашег односа. Да бисмо видели како се то може урадити, хајде да потражимо добре особине код два човека на које се понекад гледа кроз призму њихових грешака. То су пророк Јона и апостол Петар.

Реалан поглед на Јону

5. Који је задатак био дат Јони, и како је он поступио?

5 Јона је служио као пророк у северном краљевству Израела у данима краља Јеровоама II, Јоасовог сина (2. Краљевима 14:23-25). Једног дана, Јехова је заповедио Јони да из Израела оде у Ниниву, престоницу моћног Асирског царства. С којим задатком? Да упозори становнике Ниниве да ће њихов велики град бити уништен (Јона 1:1, 2). Уместо да следи Божје упутство, Јона је побегао! Укрцао се на брод за Тарсис који је био далеко од Ниниве (Јона 1:3).

6. Зашто је Јехова изабрао да Јона оде у Ниниву?

6 Шта ти пада на памет када помислиш на Јону? Да ли о њему размишљаш као о непослушном пророку? Површно размишљање о Јони може довести до таквог закључка. Али да ли је Бог изабрао Јону за пророка зато што је био непослушан? Наравно да није! Јона је сигурно имао добрих особина. Погледај његов досије као пророка.

7. Под којим је околностима Јона служио Јехови у Израелу, и како познавање тих околности утиче на твоје мишљење о њему?

7 Јона је у ствари верно служио у Израелу, на подручју где је врло мало људи обраћало пажњу на његову поруку. Пророк Амос, који је живео отприлике у исто време кад и Јона, описао је Израелце тог доба као материјалисте који су волели задовољства. b У земљи су се догађале лоше ствари, али Израелци се уопште нису освртали на то (Амос 3:13-15; 4:4; 6:4-6). Ипак, Јона је из дана у дан верно обављао свој задатак да им проповеда. Ако си објавитељ добре вести онда знаш колико је тешко разговарати с људима који су задовољни сами собом и равнодушни. Стога, премда увиђамо Јонине слабости, немојмо превидети ни његову верност и истрајност у проповедању неверним Израелцима.

8. С којим би се тешкоћама суочио један израелски пророк у Ниниви?

8 Отићи у Ниниву представљало би много тежи задатак. Да би дошао до тог града, Јона би морао да препешачи око 800 километара — то би било напорно путовање за које би му требало око месец дана. По доласку, пророк би морао да проповеда Асирцима који су били познати по својој окрутности. Њихови ратови су често били обележени садизмом. Чак су се и хвалисали својом суровошћу. Није чудо што је Нинива била названа ’крвнички град‘! (Наум 3:1, 7).

9. Које је особине Јона испољио када је снажна олуја угрозила живот морнара?

9 Пошто није желео да прихвати Јеховину заповест, Јона се укрцао на брод који га је све више удаљавао од његове доделе. Ипак, Јехова није изгубио поверење у свог пророка, нити га је заменио неким другим пророком. Уместо тога, Јехова је покушао да помогне Јони да схвати колико је важан његов задатак. Бог је проузроковао да море захвати снажна олуја. Таласи су бацали тамо-амо брод на којем је био Јона. Изгледало је да ће невини људи страдати, и то све због Јоне! (Јона 1:4). Шта ће Јона урадити? Пошто није желео да морнари изгубе живот због њега, Јона им је рекао: „Узмите ме и баците ме у море, и море ће вам се смирити“ (Јона 1:12). Када су га морнари бацили у море, Јона није имао ниједан разлог да мисли да ће га Јехова спасти (Јона 1:15). Међутим, био је спреман да умре како не би морнари изгубили живот. Зар није очигледно да је Јона у овој прилици испољио особине као што су храброст, понизност и љубав?

10. Шта се догодило када је Јехова поново доделио задатак Јони?

10 Јехова је на крају спасао Јону. Да ли је Јона због поступака које смо мало пре осмотрили постао трајно неподобан да служи као Божји представник? Није. Јехова је милостиво и с пуно љубави поново доделио Јони да проповеда Нинивљанима. Када је стигао у Ниниву, Јона је храбро рекао њеним становницима да је Јехова видео њихову велику злоћу и да ће њихов град бити уништен за 40 дана (Јона 1:2; 3:4). Када су чули поруку коју је Јона изнео без околишања, Нинивљани су се покајали и њихов град је био поштеђен.

11. Шта показује да је Јона научио једну вредну лекцију?

11 Јона још увек није имао исправно гледиште. Међутим, Јехова је помоћу једног примера стрпљиво помогао Јони да схвати да Он не гледа пуку спољашњост. Он испитује срце (Јона 4:5-11). Јона је научио ову вредну лекцију што је видљиво из искреног извештаја који је сам написао. То што је био спреман да забележи своје мане и да при том спомене и неугодне детаље, пружа такође доказ да је био понизан. Потребна је храброст да би се признала грешка!

12. (а) Како знамо да Исус види људе онако како их Јехова види? (б) Које смо гледиште о људима којима проповедамо охрабрени да задржимо? (Види оквир на 18. страни.)

12 Вековима касније, Исус Христ је позитивно говорио о једном догађају из Јониног живота. Он је рекао: „Као што је Јона био у утроби огромне рибе три дана и три ноћи, тако ће и Син човечји бити у срцу земље три дана и три ноћи“ (Матеј 12:40). Када буде ускрснут, Јона ће сазнати да је Исус упоредио време које је провео у гробу са овом не баш хвале вредном епизодом његовог живота. Зар нам није драго што служимо Богу који не одбацује своје слуге када погреше? Псалмиста је написао: „Као што отац синове своје жали, тако жали Јехова оне који га се боје; јер он зна за грађу нашу, памти да смо прах“ (Псалам 103:13, 14). Да, тај „прах“ — у који спадају и данашњи несавршени људи — може много да постигне уз подршку Божјег светог духа!

Уравнотежено гледиште о Петру

13. Којих се Петрових особина можемо присетити, али зашто га је Исус изабрао да буде апостол?

13 Хајде да сада накратко осмотримо други пример, пример апостола Петра. Када би те неко замолио да опишеш Петра, да ли би истог момента помислио на особине као што су брзоплетост, непромишљеност и чак дрскост? Петар је понекад био такав. Међутим, да ли би Исус изабрао Петра да буде један од 12 апостола да је Петар стварно био брзоплет, непромишљен и дрзак човек? (Лука 6:12-14). Наравно да не би! Исус очигледно није гледао на те мане већ на Петрове добре особине.

14. (а) Како би се могло објаснити то што је Петар на изглед говорио без устезања? (б) Зашто треба да будемо захвални за то што је Петар често постављао питања?

14 Петар је понекад говорио у име других апостола. Неки би из овога могли закључити да му је недостајала понизност. Али да ли је баш тако? Неки кажу да је Петар можда био старији од других апостола — можда је био старији и од Исуса. Ако је то тачно, то можда објашњава зашто је тако често први говорио (Матеј 16:22). Међутим, треба осмотрити још један фактор. Петар је био духован човек. Његова жеђ за знањем покретала га је да поставља питања, а од тога и ми имамо користи. Исус је одговарајући на Петрова питања рекао много драгоцених ствари које су сачуване у Библији. Примера ради, Исус је говорио о ’верном настојнику‘ одговарајући на једно Петрово питање (Лука 12:41-44). Помисли и на Петрово питање: „Остависмо све и пођосмо за тобом; шта ће у ствари бити с нама?“ У одговору, Исус је дао следеће охрабрујуће обећање: „Ко је оставио куће или браћу или сестре или оца или мајку или децу или земљу ради мог имена, добиће много пута више и наследиће вечни живот“ (Матеј 15:15; 18:21, 22; 19:27-29).

15. Зашто се може рећи да је Петар заиста био лојалан?

15 Петар је имао још једну добру особину — био је лојалан. Када су многи ученици престали да следе Исуса зато што нису разумели једно од његових учења, Петар је без оклевања у име 12 апостола рекао следеће: „Господе, коме ћемо отићи? Ти имаш речи вечног живота“ (Јован 6:66-68). Како су само те речи дирнуле Исусово срце! Касније, када је руља дошла да ухапси Господа, већина апостола је побегла. Међутим, Петар је издалека пратио мноштво људи и ушао је право у двориште првосвештеника. Тамо је отишао зато што је био храбар, а не кукавица. Док су Исуса испитивали, Петар се придружио групи Јевреја који су се грејали поред ватре. Препознао га је један од првосвештеникових робова и оптужио да је био са Исусом. Истина, Петар се одрекао свог Господара, али не заборавимо да су га лојалност и брига за Исуса довели у ту опасну ситуацију с којом већина апостола није имала храбрости да се суочи (Јован 18:15-27).

16. Из ког практичног разлога смо осмотрили Јонине и Петрове позитивне особине?

16 Петрове позитивне особине су далеко надмашиле његове мане. Исто је и с Јоном. Баш као што смо Јону и Петра сагледали у позитивнијем светлу него што бисмо то можда иначе урадили, тако се морамо учити да будемо позитивнији када размишљамо о особинама наше духовне браће и сестара. Због тога ћемо бити у бољим односима с њима. Зашто је заиста важно да имамо позитивније гледиште о браћи и сестрама?

Данашња примена поуке

17, 18. (а) Зашто међу хришћанима може доћи до несугласица? (б) Који нам библијски савет може помоћи да решимо потешкоће које имамо са суверницима?

17 Мушкарци, жене и деца који данас уједињено служе Јехови потичу из свих економских слојева, различите су расе и разликују се по нивоу образовања (Откривење 7:9, 10). Какву разноликост видимо у хришћанској скупштини! Пошто тесно сарађујемо јер смо чврсто уједињени у служењу Богу, неминовно је да понекад настану тешкоће (Римљанима 12:10; Филипљанима 2:3).

18 Премда примећујемо недостатке своје браће, ми се не усредсређујемо на њих. Настојимо да опонашамо Јехову, о којем је псалмиста певао: „Ако би ти, Јехова, безакоња памтио, Јехова, ко би могао опстојати [„остати“, ДК]?“ (Псалам 130:3). Уместо да се усредсређујемо на карактерне црте које би могле да нас раздвоје, „тежимо за оним што доприноси миру и за оним што служи узајамном изграђивању“ (Римљанима 14:19). Ми настојимо да друге видимо онако како их Јехова види тако што превиђамо њихове мане и усредсређујемо се на њихове добре особине. То нам помаже да ’подносимо једни друге‘ (Колошанима 3:13).

19. Наведи неке практичне кораке које би хришћанин могао предузети да би решио озбиљне неспоразуме?

19 Шта ако дође до неспоразума преко којих једноставно не можемо прећи? (Псалам 4:4ДК). Да ли је између тебе и неког суверника дошло до таквог неспоразума? Зашто не би покушао да изгладиш ту ствар? (Постање 32:13-15). Пре свега, помоли се Јехови и затражи његово вођство. Онда, имајући на уму лепе особине те особе, приђи јој „с благошћу која припада мудрости“ (Јаков 3:13). Реци јој да желиш да изгладиш ваш однос. Сети се надахнутог савета: ’Буди брз да чујеш, спор да говориш, спор на гнев‘ (Јаков 1:19). Савет да се буде „спор на гнев“ указује на то да друга особа може урадити или рећи нешто што те може наљутити. Ако дође до тога, моли Јехову да ти помогне да сачуваш самоконтролу (Галатима 5:22, 23). Дозволи свом брату да каже што жели и пажљиво га слушај. Немој га прекидати, чак и када се не слажеш са свиме што каже. Његово гледиште је можда погрешно, али то је његово гледиште. Покушај да сагледаш проблем из његове перспективе. То укључује да себе видиш из угла твог брата (Пословице 18:17).

20. Када се решавају неспоразуми, који ће даљњи кораци вероватно довести до помирења?

20 Буди љубазан када дође твој ред да говориш (Колошанима 4:6). Реци свом брату које особине код њега цениш. Извини се ако си на било који начин допринео неспоразуму. Захвали Јехови ако твоја понизна настојања доведу до помирења. Ако не дође до помирења, настави да молиш Јехову за вођство док у исто време тражиш следеће прилике да обновиш мир (Римљанима 12:18).

21. Како ти је ово разматрање помогло да друге видиш онако како их Јехова види?

21 Јехова воли све своје слуге. Њему је драго што све нас и поред наших несавршености може употребити за службу њему. Што више учимо о томе како он гледа на друге, више ћемо волети своју браћу и сестре. Ако наша љубав према неком сухришћанину више није као некада, она се поново може распламсати. Имаћемо велике благослове ако се будемо трудили да на позитиван начин гледамо на друге — да, да их видимо онако како их Јехова види!

[Фусноте]

a Касније је постало јасно да наочити Елијав није имао потребне особине за израелског краља. Када је филистејски див Голијат позвао Израелце да се боре, Елијав и други људи из Израела су устукнули од страха (1. Самуилова 17:11, 28-30).

b Јеровоам II је захваљујући неким важним освајањима и томе што је поново освојио територије које су некад биле под израелском влашћу, убирао већи порез чиме се богатство северног краљевства знатно повећало (2. Самуилова 8:6; 2. Краљевима 14:23-28; 2. Летописа 8:3, 4; Амос 6:2).

Како би одговорио?

• Како је Јехова гледао на пропусте његових верних слугу?

• Које добре Јонине и Петрове особине можеш набројати?

• Које си гледиште о твојој хришћанској браћи одлучан да задржиш?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 18. страни]

Размишљај о томе како Бог гледа на људе

Да ли док размишљаш о библијском извештају о Јони увиђаш потребу да из другог угла гледаш људе којима редовно проповедаш добру вест? И они су можда задовољни сами собом или су равнодушни, као Израелци, или се можда противе Божјој поруци. Међутим, како Јехова Бог гледа на њих? Чак се и неки људи који су истакнути у овом систему ствари могу окренути Јехови, баш као што се краљ Ниниве покајао због Јониног проповедања (Јона 3:6, 7).

[Слика на 15. страни]

Да ли друге видиш онако како их Јехова види?

[Слика на странама 16, 17]

Исус је рекао нешто позитивно о Јонином искуству