Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пре и после — њен живот се променио

Пре и после — њен живот се променио

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“

Пре и после — њен живот се променио

МАЦЕПАНГ је имала заиста мучан и бесмислен живот! Она потиче из Лесота, земље која се налази у срцу Јужне Африке. Мацепанг је била католичке вероисповести. Уместо да јој помогну да се приближи Богу, калуђерице су је заправо годинама злостављале тако што су користиле новац као мамац да би је увукле у неморал.

Зато се Мацепанг разочарала у религију и није могла да верује да постоји Створитељ пун љубави који искрено брине за људе. Због занемаривања и злостављања које је претрпела, имала је дубоке емоционалне ожиљке и осећала се потпуно безвредно. Постала је веома насилна и агресивна те је упала у криминал.

Мацепанг је постала члан банде која је пљачкала људе по возовима. Била је ухапшена и осуђена на казну затвора у Јужној Африци. Касније је била депортована у своју домовину, Лесото, где је наставила с криминалом, пијанством, насиљем и неморалом.

Кад је била у тешкој депресији, очајнички је молила Бога за помоћ. Обећала је: „Боже, ако преживим, урадићу све што могу да бих ти служила.“

Ускоро су мисионарке Јеховиних сведока дошле у контакт с Мацепанг. Понудиле су јој библијски студиј. Кроз студиј је сазнала да Бог није равнодушан ни безосећајан. У ствари, увидела је да Сатана, „отац лажи“, делује лукаво и преварно како би навео људе да се осећају безвредно и да мисле да их Јехова уопште не може волети (Јован 8:44; Ефешанима 6:11).

Супротно томе, Мацепанг је утешило то што је сазнала да можемо имати самопоштовање ако се покајемо за прошле грехе, тражимо од Бога опроштај и настојимо да му угодимо! Помогнуто јој је да разуме да је ’Бог већи од нашег срца‘ и да се његово мишљење о нама може потпуно разликовати од нашег (1. Јованова 3:19, 20).

Мацепанг је била узбуђена када је прочитала речи псалмисте Давида: „Јехова је код оних који су скромна [„сломљеног“, NW] срца, и спасава оне који су смерна [„скрханог“, NW] духа“ (Псалам 34:19). Као једна од особа које су „скрханог духа“, сазнала је да Јехова не напушта своје слуге, чак и када су неки од њих обесхрабрени или мисле да ништа не вреде. Дирнуло ју је у срце када је сазнала да Бог брине за све своје слуге и подржава их у тешкоћама (Псалам 55:23; 1. Петрова 5:6, 7). Посебно су је дирнуле речи: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8).

Моћ Божје Речи, Библије, ускоро је постала очигледна у њеном животу. Почела је редовно да посећује хришћанске састанке и престала је с небиблијским понашањем. Какав је био резултат? Више не мисли да није достојна Божје љубави и наклоности. Након што се крстила као Јеховин сведок, провела је хиљаде сати у хришћанској служби као објавитељ добре вести о Краљевству. Упркос ожиљцима из прошлости, Мацепанг сада води срећан и смисаон живот. Какав је то само доказ да Библија има моћ да побољша живот! (Јеврејима 4:12).

[Истакнути текст на 9. страни]

„Боже, ако преживим, урадићу све што могу да бих ти служила“

[Оквир на 9. страни]

Библијска начела на делу

Ево неких библијских начела која су пружила утеху жртвама злостављања:

„Кад се у срцу моме умноже бриге, утехе твоје [Божје] ублажују душу моју“ (Псалам 94:19). Јеховине „утехе“ се налазе у његовој Речи и извор су велике окрепе. Када дубоко размишљамо о њима у молитви или у другим приликама, то нам помаже да одагнамо бриге и да изградимо поверење у Бога као у пријатеља који је пун разумевања.

„[Јехова] исцељује оне који су срца скрушена и превија ране њихове“ (Псалам 147:3). Ако ценимо Јеховино милосрђе и Исусову откупну жртву на основу које нам опрашта грехе, с поуздањем можемо приступити Богу без осећања кривице. То нам може пружити велику утеху и мир у срцу.

„Нико не може доћи к мени [Исусу Христу] ако га Отац, који ме је послао, не привуче; и ја ћу га ускрснути у последњи дан“ (Јован 6:44). Путем светог духа и дела проповедања о Краљевству, Јехова нас лично привлачи свом Сину и даје нам наду у вечни живот.