Пређи на садржај

Пређи на садржај

Благост — неопходна хришћанска особина

Благост — неопходна хришћанска особина

Благост — неопходна хришћанска особина

„Обуците се у... благост“ (КОЛОШАНИМА 3:12).

1. Зашто је благост изузетна особина?

 КАД је особа блага, пријатно је бити с њом. Међутим, мудри краљ Соломон је запазио да „мио [„благ“, NW] језик може и кости да ломи“ (Пословице 25:15). Благост је изузетна особина у којој су сједињене пријатност и снага.

2, 3. Каква веза постоји између благости и светог духа, и шта ћемо осмотрити у овом чланку?

2 Апостол Павле је у Галатима 5:22, 23 укључио и благост у „плод духа“. Грчка реч из 23. стиха која је у Преводу Нови свет преведена с „благост“, у другим библијским преводима на многим местима је преведена са „кротост“. У ствари, у већини језика је тешко пронаћи прецизан синоним за ову грчку реч зато што она не описује спољашњу пријатност и кротост, већ унутрашњу благост и племенитост; не описује нечије понашање већ стање његовог ума и срца.

3 Хајде да осмотримо четири библијска примера која ће нам помоћи да потпуније разумемо шта значи благост и колико је она вредна (Римљанима 15:4). Док осматрамо те примере, сазнаћемо не само шта подразумева ова особина већ и како је можемо стећи и испољавати у свему што радимо.

„Од велике вредности у Божјим очима“

4. Како знамо да Јехова веома цени благост?

4 Пошто је благост део плода Божјег духа, логично је да она треба да буде тесно повезана с Божјом величанственом личношћу. Апостол Петар је написао да је ’тих и благ дух од велике вредности у Божјим очима‘ (1. Петрова 3:4). Заиста, благост је Јеховина особина и он је веома цени. Нема сумње да је то већ довољан разлог да све Божје слуге развијају благост. Међутим, како свемоћни Бог, највиши Ауторитет у читавом свемиру, показује благост?

5. Коју наду имамо захваљујући Јеховиној благости?

5 Први људски пар, Адам и Ева, намерно нису послушали Божју јасну заповест да не једу с дрвета познања добра и зла (Постање 2:16, 17). Тај намеран чин непослушности довео је до греха, смрти и отуђио је од Бога како њих тако и њихово будуће потомство (Римљанима 5:12). Иако је Јехова сасвим оправдано донео такву пресуду, он није безосећајно отписао човечанство сматрајући га непоправљивим и да га је немогуће откупити (Псалам 130:3). Уместо тога, због своје милости и жеље да не буде строг и захтеван — што је израз благости — Јехова је обезбедио средство помоћу којега грешно човечанство може да му приступи и задобије његову наклоност. Да, посредством дара откупне жртве свог Сина, Исуса Христа, Јехова нам омогућава да без страха или бојазни приступимо његовом узвишеном престолу (Римљанима 6:23; Јеврејима 4:14-16; 1. Јованова 4:9, 10, 18).

6. Како је благост била очигледна у Божјем опхођењу с Каином?

6 Давно пре него што је Исус дошао на земљу, Јеховина благост је дошла до изражаја када су му Каин и Авељ, Адамови синови, принели жртве. Пошто је видео стање њиховог срца, Јехова је одбио Каинов принос али је ’милостиво погледао‘ на Авеља и на његов принос. То што је Бог с наклоношћу погледао на верног Авеља и на његову жртву, изазвало је негативну реакцију код Каина. Библијски извештај каже: „Кајин се много расрди и лице му се намршти.“ Како је Јехова реаговао? Да ли се увредио због Каиновог лошег става? Није. С благошћу је питао Каина зашто је толико љут. Јехова је чак објаснио шта би Каин могао да уради да би му био „мио“ (Постање 4:3-7ДК). Јехова је заиста оличење благости (Излазак 34:6).

Благост привлачи и освежава

7, 8. (а) Како можемо спознати Јеховину благост? (б) Шта нам речи из Матеја 11:27-29 откривају о Јехови и Исусу?

7 Један од најбољих начина да спознамо Јеховине неупоредиве особине јесте проучавање живота и службе Исуса Христа (Јован 1:18; 14:6-9). Док је био у Галилеји током друге године своје проповедничке активности, Исус је извршио многа моћна дела у Хоразину, Витсаиди, Капернауму и околини. Међутим, већина људи због поноса и равнодушности није поверовала у њега. Како је Исус реаговао? Премда их је одлучно упозорио на последице њиховог неверства, сажалио се због јадног духовног стања у коме су се налазили амхаареци, обични људи међу њима (Матеј 9:35, 36; 11:20-24).

8 Оно што је Исус касније урадио показало је да је ’у потпуности познавао Оца‘ и да га је опонашао. Он је обичним људима упутио следећи срдачан позив: „Дођите к мени сви који сте уморни и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам благе нарави и понизна срца, и наћи ћете окрепу за своје душе.“ Те речи су и те како утешиле и окрепиле оне који су били тлачени и угњетавани! Оне на исти начин утичу чак и на нас данас. Ако се заиста обучемо у благост, бићемо међу онима ’којима Син хоће да открије‘ свог Оца (Матеј 11:27-29).

9. Која је особина повезана с благошћу, и како је Исус пружио добар пример у том погледу?

9 Понизност, то јест ’понизност у срцу‘, тесно је повезана с благошћу. Понос, с друге стране, доводи до самоузвисивања и често проузрокује да особа буде груба и неосетљива према другима (Пословице 16:18, 19NW). Исус је испољавао понизност све време своје службе на земљи. Чак и када је шест дана пре смрти ујахао у Јерусалим и био поздрављен као краљ Јевреја, Исус се много разликовао од светских владара. Он је испунио следеће Захаријино месијанско пророчанство: „Гле! Долази ти твој Краљ, благе нарави, и седи на магарцу, да, на магарету, младунчету магарице“ (Матеј 21:5; Захарија 9:9). Верни пророк Данило је имао једну визију у којој је Јехова пренео владалачки ауторитет на свог Сина. Међутим, једно раније пророчанство описује Исуса као „најнижега између људи“. Благост и понизност заиста иду руку под руку (Данило 4:17; 7:13, 14).

10. Зашто хришћанска благост не подразумева слабост?

10 Изузетна благост коју су испољили Јехова и Исус помаже нам да им се приближимо (Јаков 4:8). Наравно, благост не подразумева слабост. Далеко од тога! Јехова, свемоћни Бог, испољава обиље динамичке енергије и моћи. Његов гнев на неправеднике гори попут бесног пожара (Исаија 30:27; 40:26NW). Слично томе, Исус је био чврсто решен да не направи компромис, чак и када га је напао Сатана Ђаво. Није толерисао незакониту трговину којом су се бавиле религиозне вође његовог времена (Матеј 4:1-11; 21:12, 13; Јован 2:13-17). Ипак, остао је благе нарави када се суочавао с манама својих ученика и стрпљиво је подносио њихове слабости (Матеј 20:20-28). Један библијски изучавалац је добро описао благост на следећи начин: „Иза благости стоји снага челика.“ Испољавајмо зато ту Христову особину — благост.

Најкроткији човек свог времена

11, 12. Зашто је Мојсијева благост била изванредна када се узме у обзир његово одгајање?

11 Трећи пример који ћемо осмотрити је Мојсијев пример. Библија за њега каже да је био „устрпљив [„кротак“, ДК], више него ма који други човек на лицу земље“ (Бројеви 12:3). То је било записано под Божјим надахнућем. Мојсије је због своје изванредне благости био спреман да слуша Јеховина упутства.

12 Мојсије је одгајан на неуобичајен начин. Јехова се побринуо да овај син верних јеврејских родитеља буде спасен у време када су преовладавале преваре и убиства. Мојсије је првих неколико година провео под будним оком своје мајке која га је брижљиво поучавала о правом Богу Јехови. Касније је одведен из свог дома и живео је у окружењу које је било потпуно другачије. „Мојсије би поучен свој египатској мудрости“, испричао је рани хришћански мученик Стефан. „Заиста, [Мојсије] беше силан у својим речима и делима“ (Дела апостолска 7:22). Његова вера је дошла до изражаја када је запазио колико су неправде фараонови заповедници робова наносили његовој браћи. Морао је да побегне из Египта у Мадијам зато што је убио Египћанина кога је видео како туче једног Јеврејина (Излазак 1:15, 16; 2:1-15; Јеврејима 11:24, 25).

13. Како је Мојсијев 40-годишњи боравак у Мадијаму утицао на њега?

13 Мојсије је с 40 година био приморан да се у пустоши стара сам о себи. У Мадијаму се сусрео с Рагуилових седам ћерки и помогао им је да напоје велико стадо свога оца. Те младе жене су по повратку кући са одушевљењем испричале Рагуилу да их је „један Египћанин“ одбранио од пастира који су им правили проблеме. Мојсије је на позив Рагуила остао да живи с његовом породицом. Невоље кроз које је прошао нису изазвале огорченост код њега, нити му је због њих било тешко да се прилагоди новој средини. Његова жеља да врши Јеховину вољу никада није ослабила. За време 40 дугих година, током којих је бринуо о Рагуиловим овцама, оженио се Сефором и подигао своје синове, Мојсије је стекао и изоштрио особину која га је карактерисала. Да, невоља га је научила да буде благ (Излазак 2:16-22; Дела апостолска 7:29, 30).

14. Опиши догађај који се збио док је Мојсије био вођа Израела, а који показује да је он био благ.

14 Мојсије је био благ и након што га је Јехова поставио да буде вођа израелске нације. Један младић је рекао Мојсију да су Елдад и Модад пророковали у логору — иако нису били присутни када је Јехова излио свој дух на 70 старешина који су били именовани да помажу Мојсију. Исус Навин је рекао: „Мојсије, господару мој, забрани им!“ Мојсије му је благо одговорио: „Јеси ли ти ради мене љубоморан? Камо среће да сав народ Јеховин буде састављен од пророка, и да Јехова пусти дух свој на њих!“ (Бројеви 11:26-29). Благост је помогла да се смири та напета ситуација.

15. Зашто Мојсије, премда је био несавршен, представља добар пример који треба да следимо?

15 Изгледа да је у једној ситуацији Мојсије изгубио благост. У Мериви, близу Кадиса, пропустио је да припише славу Јехови, Чудотворцу (Бројеви 20:1, 9-13). Премда је Мојсије био несавршен, његова непоколебљива вера га је подржавала током читавог живота, а његова изузетна благост одушевљава и нас данас (Јеврејима 11:23-28).

Грубост насупрот благости

16, 17. Које упозорење налазимо у извештају о Навалу и Авигеји?

16 Један упозоравајућ пример потиче из Давидовог времена; недуго после смрти Божјег пророка Самуила. Тај пример је везан за један брачни пар, Навала и његову жену Авигеју. Њих двоје су били потпуно различити! Док је Авигеја била „паметна“, њен муж је био „тврд и рђав у делима својим“. Навал је грубо одбио да помогне Давидовим људима, који су штитили од лопова Навалова велика стада. Оправдано љути, Давид и група његових људи припасали су мачеве и кренули да се суоче с Навалом (1. Самуилова 25:2-13).

17 Када је Авигеја чула шта се догодило, брзо је припремила хлеб, вино, месо, колаче од сувог грожђа и смокава и изашла пред Давида. „Ја сам крива, господару! Дозволи да проговори теби слушкиња твоја, и чуј речи слушкиње своје“, преклињала га је. Давидово срце је смекшало због ове благе Авигејине молбе. Након што је саслушао Авигејино објашњење, Давид је рекао: „Да је благословен Јехова, Бог Израелов, који те данас посла мени на сусрет! Нек је благословен разум твој и да си ти благословена, која ме одврати данас да идем на крв“ (1. Самуилова 25:18, 24, 32, 33). Навалова грубост је на крају довела до његове смрти, а Авигеја је, на своју радост, због својих лепих особина постала Давидова жена. Њена благост је пример за све данашње Јеховине слуге (1. Самуилова 25:36-42).

Тежи ка благости

18, 19. (а) Које промене постају очигледне када се обучемо у благост? (б) Шта нам може помоћи да извршимо искрено самоиспитивање?

18 Дакле, благост је једна неопходна особина. Она је више од кротког понашања; то је привлачна карактерна црта која крепи друге. Можда смо у прошлости грубо говорили или се нељубазно понашали. Међутим, променили смо се и постали пријатнији откада смо упознали библијску истину. Павле је говорио о тој промени када је подстицао сухришћане следећим речима: „Обуците се у самилосну нежну наклоност, љубазност, понизност, благост и дуготрпљивост“ (Колошанима 3:12). Ову промену Библија пореди с преображајем из опасних дивљих звери — вука, пантера, лава, медведа и змије — у мирољубиве домаће животиње — јагње, јаре, теле и краву (Исаија 11:6-9; 65:25). Те промене личности су толико изванредне да се неки људи просто чуде. Међутим, пошто је благост део плода Божјег духа који је изузетан, ми ту промену приписујемо деловању тог духа.

19 Да ли то значи да када смо једном извршили потребне промене и предали се Јехови више не морамо да радимо на томе да имамо благу нарав? Наравно да не значи. Примера ради, да би нова одећа изгледала чисто и уредно потребно је стално водити рачуна о њој. Ако помно истражујемо Божју Реч и дубоко размишљамо о примерима који се налазе у њој, то ће нам помоћи да себе видимо у правом светлу. Шта огледало Божје надахнуте Речи открива о теби? (Јаков 1:23-25).

20. Како можемо успети да испољавамо благост?

20 Сасвим је природно да се људи разликују по темпераменту. Неким Божјим слугама је лакше да буду благи, док другима то пада мало теже. Па ипак, сви хришћани треба да развијају плод Божјег духа, који укључује и благост. Павле је с љубављу подстакао Тимотеја: „Тежи за праведношћу, оданошћу Богу, вером, љубављу, истрајношћу, благом нарави“ (1. Тимотеју 6:11). Реч „тежи“ указује на то да је потребан напор. Овај подстрек је у једном библијском преводу преведен са ’управи своје срце‘ (New Testament in Modern English, од Џ. Б. Филипса). Ако се потрудиш да дубоко размишљаш о примерима из Божје Речи, они се могу неизбрисиво урезати у твој ум. Ти примери ће те онда обликовати и водити (Јаков 1:21).

21. (а) Зашто треба да тежимо за благошћу? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

21 Начин на који се опходимо према другима показује колико смо постигли у овом погледу. „Ко је међу вама мудар и има разумевање?“, упитао је ученик Јаков. „Нека својим врсним понашањем покаже своја дела с благошћу која припада мудрости“ (Јаков 3:13). Како можемо испољавати ову хришћанску особину код куће, у хришћанској служби и у скупштини? Следећи чланак пружа корисне смернице.

Понављање

• Шта си научио о благости из примера

• Јехове?

• Исуса?

• Мојсија?

• Авигеје?

• Зашто треба да тежимо за благошћу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Зашто је Јехова с наклоношћу погледао на Авељев принос?

[Слика на 17. страни]

Исус је показао да благост и понизност иду руку под руку

[Слика на 18. страни]

Мојсије је оставио добар пример у погледу благости