Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тајна вечера — шта је то?

Тајна вечера — шта је то?

Тајна вечера — шта је то?

НА ШТА помислиш када чујеш израз „тајна вечера“? Многи људи би помислили на чувену фреску у Милану коју је насликао Леонардо да Винчи (1452⁠-1519). Чињеница је да је Тајна вечера вековима била омиљена тема уметника, писаца и музичара.

Међутим, шта је Тајна вечера и какво значење има за људе који живе у 21. веку? У енциклопедијама и речницима ћеш наћи да је Тајна вечера, која се још назива и Господова вечера, оброк који је Исус Христ имао са својим апостолима вече уочи своје жртвене смрти. Пошто је то била последња вечера коју је Исус имао са својим верним следбеницима, неки људи је називају и Последња вечера. С обзиром да ју је успоставио сам Господ Исус Христ, назив Господова вечера је сасвим одговарајућ.

Током векова било је много људи који су жртвовали свој живот за оно што су сматрали вредним. Неке од тих жртава другима су донеле само привремене користи. Међутим, колико год да је хвале вредно то што су неки људи жртвовали свој живот, њихова смрт по значају није ни близу смрти Исуса Христа. Штавише, у историји човечанства обележеној проблемима, ниједна смрт не може имати толико далекосежан утицај. Зашто?

Позивамо те да прочиташ следећи чланак како би добио одговор на горе наведено питање и да би сазнао какво значење Господова вечера има за тебе.