Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади који радују Јеховино срце

Млади који радују Јеховино срце

Млади који радују Јеховино срце

Ови студијски чланци посебно су припремљени за младе међу Јеховиним сведоцима. Због тога охрабрујемо младе да пажљиво проуче овај материјал и да слободно коментаришу када се он буде разматрао на скупштинском Студију Куле стражаре.

„Буди, сине, мудар, срце ми обрадуј, па ћу лако одговорити оном који ме ружи“ (ПОСЛОВИЦЕ 27:11).

1, 2. (а) Објасни да ли то што те привлаче ствари из света само по себи значи да не заслужујеш да будеш хришћанин (Римљанима 7:21). (б) Шта учиш из Асафовог примера? (Види оквир на 13. страни.)

 ЗАМИСЛИ да купујеш одећу. Док разгледаш унаоколо, за око ти западне један одевни предмет и допадне ти се на први поглед. Изгледа као да ти боја и стил савршено одговарају, а етикета показује да је цена права ситница. Али онда погледаш мало боље. На твоје запрепашћење, примећујеш да је тканина на рубовима излизана, а и да шавови нису баш нешто јаки. Тај одевни предмет јесте леп, али није квалитетан. Да ли би дао новац за тако нешто?

2 Упореди ово са ситуацијом у којој би се као млад хришћанин могао наћи. На први поглед, ствари из овог света — попут оног одевног предмета — могу изгледати веома привлачно. На пример, твоји школски другови можда иду на узбудљиве журке, дрогирају се, пију, имају момка или девојку и имају сексуалне односе пре брака. Да ли те понекад привлачи такав живот? Да ли чезнеш да макар пробаш ту њихову такозвану слободу? Ако чезнеш, немој одмах да закључиш да имаш зло срце и да не заслужујеш да будеш хришћанин. На крају крајева, Библија признаје да свет може бити изузетно примамљив — чак и особи која жели да угоди Богу (2. Тимотеју 4:10).

3. (а) Зашто је бескорисно тежити за стварима из света? (б) Како је једна хришћанка описала испразност тежњи за тим стварима?

3 Погледај сада мало боље, баш као што би погледао неки одевни предмет који би хтео да купиш. Запитај се: ’Какав је квалитет тканине и шавова овог система ствари?‘ Библија каже да „свет пролази“ (1. Јованова 2:17). Било које задовољство које овај свет може да понуди у најбољем случају може бити само привремено. Надаље, безбожно поступање има етикету на којој се налази јако висока цена. То сигурно није само ситница. Једна хришћанка која је прошла кроз оно што назива „болима који су последица проћердане младости“, каже: „Свет можда изгледа гламурозно и привлачно. И жели да верујете да без бола можете имати његов облик забаве. Али то једноставно није могуће. Свет ће вас искористити а кад заврши, одбациће вас.“ a Зашто би на такав начин протраћио своју младост?

Заштита од „злога“

4, 5. (а) За шта се кратко пре смрти Исус молио Јехови? (б) Зашто је то била одговарајућа молба?

4 Пошто схватају да овај систем ствари нема ништа квалитетно да понуди, млади међу Јеховиним сведоцима настоје да избегавају пријатељство са овим светом (Јаков 4:4). Да ли си и ти један од тих верних младих? Ако јеси, заслужујеш похвалу. Руку на срце, није лако одупирати се притиску вршњака и бити другачији, али има неко ко ти може помоћи.

5 Кратко пре смрти, Исус се молио Јехови да ’чува‘ његове ученике „због злога“ (Јован 17:15). Исус се молио за то с добрим разлогом. Знао је да његовим следбеницима, без обзира на њихове године, неће бити лако да остану на путу беспрекорности. Зашто им то неће бити лако? Између осталог, зато што ће се, како је и сам Исус признао, његови ученици суочити с моћним, невидљивим непријатељем — ’злим‘, то јест Сатаном Ђаволом. Библија каже да ово зло духовно створење „иде унаоколо као ричући лав, тражећи кога да прождере“ (1. Петрова 5:8).

6. Како знамо да Сатана нема милости према младима?

6 Сатана је током читаве историје мучио људе на најокрутније начине и у томе је садистички уживао. Погледај ужасну несрећу коју је Сатана нанео Јову и његовој породици (Јов 1:13-19; 2:7, 8). Надаље, можда се можеш сетити да су медији извештавали о неким догађајима у којима је дошао до изражаја Сатанин насилни дух. Ђаво вреба и у својој потрази за неким кога би прождро не показује милост ни према младима. Примера ради, на почетку првог века н. е., Ирод је смислио план да у Витлејему побије све дечаке од две године па наниже (Матеј 2:16). Вероватно је Сатана подстакао Ирода на тако нешто — и то све с намером да убије дете које би једног дана постало Божји обећани Месија и које би извршило Божју пресуду над Сатаном! (Постање 3:15). Очигледно је да Сатана нема милости према младима. Његов једини циљ јесте да прождере што је могуће више људи. Ово нарочито данас долази до изражаја зато што је Сатана збачен с неба на земљу и ’јако је гневан, знајући да има мало времена‘ (Откривење 12:9, 12).

7. (а) Која оштра супротност постоји између Јехове и Сатане? (б) Шта Јехова жели када је у питању твоја радост у животу?

7 У оштрој супротности у односу на Сатану који је ’јако гневан‘, Јехова је ’нежно самилостан‘ (Лука 1:78). Он је са̂мо оличење љубави. У ствари, ова величанствена особина до те мере карактерише нашег Створитеља да Библија каже: „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8). Каква очигледна разлика између бога овог система ствари и Бога кога имаш част да обожаваш! Док Сатана жели да прождире, Јехова „не жели да ико буде уништен“ (2. Петрова 3:9). Он цени живот сваког човека — укључујући и твој. Када те Јехова путем своје Речи подстиче да не будеш део света, он не покушава да ти ускрати да уживаш у животу или да ограничи твоју слободу (Јован 15:19). Баш супротно од тога, он те чува од злога. Твој небески Отац жели да имаш нешто далеко боље од пролазних задовољстава овог света. Он жели да добијеш ’прави живот‘ — вечни живот на рајској земљи (1. Тимотеју 6:17-19). Јехова жели да успеш и усмерава те ка том циљу (1. Тимотеју 2:4). Сем тога, Јехова ти упућује један посебан позив. О каквом се то позиву ради?

„Срце ми обрадуј“

8, 9. (а) Који дар можеш дати Јехови? (б) Како Сатана ружи Јехову, што се види на Јововом примеру?

8 Да ли си некада купио поклон за неког блиског пријатеља и онда када си му дао тај поклон посматрао како му се лице озарило од изненађења и захвалности? Вероватно си дуго размишљао какав поклон би се свидео тој особи. Размисли сада о овом питању: Какав поклон можеш понудити свом Створитељу, Јехови Богу? Можда ти ова идеја у први мах делује апсурдно. Шта би незнатни људи могли да дају Свемоћном? Да ли уопште постоји нешто што он нема, а што би му ти могао дати? Библија одговара у Пословицама 27:11: „Буди, сине, мудар, срце ми обрадуј, па ћу лако одговорити оном који ме ружи.“

9 Проучавајући Библију вероватно си сазнао да је Сатана Ђаво тај који ружи Јехову. Сатана тврди да ниједан човек не служи Јехови зато што га воли, већ из себичних разлога. Нека пате, тврди Сатана, и брзо ће окренути леђа правом обожавању. Примера ради, осмотри шта је Сатана рекао Јехови о праведном човеку Јову: „Ниси ли га ти подигао, њега и дом његов и све што је његово? Дела руку његових благословио си, и стада његова прекрилише земљу. Али испружи руку своју, дотакни се онога што све има, и сигуран сам да ће те у очи опсовати“ (Јов 1:10, 11).

10. (а) Како знамо да Сатана није довео у питање само Јовову беспрекорност? (б) Како си ти укључен у питање суверенитета?

10 Из библијског извештаја се види да Сатана није довео у питање само Јовову лојалност већ и лојалност свих других људи који служе Богу — укључујући и твоју. Штавише, говорећи о човечанству уопште, Сатана је рекао Јехови: „Све што човек [не само Јов већ сваки човек] има даће за живот свој“ (Јов 2:4). Да ли видиш своју улогу у овом важном питању? Пословице 27:11 показују да Јехова каже да постоји нешто што му можеш дати — могућност да одговори ономе који га ружи, Сатани. Замисли само — Суверен свемира те позива да учествујеш у пружању одговора на најважније питање свих времена. Имаш страхопоштовања вредну одговорност и предност! Да ли можеш испунити оно што Јехова очекује од тебе? Јов је успео у томе (Јов 2:9, 10). Успео је и Исус као и небројено много других људи кроз историју, укључујући и многе младе (Филипљанима 2:8; Откривење 6:9). И ти то можеш. Међутим, не дај се заварати, у овој ситуацији не може се бити неутралан. Својим поступцима ћеш показати да пружаш подршку или Сатанином ружењу или Јеховином одговору. Шта ћеш изабрати да подржиш?

Јехова брине за тебе!

11, 12. Да ли је Јехови битно да ли ћеш изабрати да му служиш или не? Објасни.

11 Да ли је Јехови стварно стало до тога шта ћеш изабрати? Зар му већ није довољно људи било верно и тиме му омогућило да Сатани пружи адекватан одговор? Истина, Ђаво је тврдио да нико не служи Јехови из љубави и већ је доказано да је та оптужба нетачна. Ипак, Јехова жели да станеш на његову страну у питању суверенитета зато што брине о теби као појединцу. Исус је рекао: „Мој Отац који је на небу не жели да погине ниједан од ових малих“ (Матеј 18:14).

12 Јасно је да је Јехова заинтересован за то какав ћеш начин поступања изабрати. И што је још важније, твој избор утиче на њега. Библија јасно показује да Јехова има дубока осећања на која могу утицати добри или лоши поступци људи. На пример, када су се Израелци бунили увек изнова, Јехови су тиме ’наносили бол‘ (Псалам 78:40, 41NW). Пре Потопа Нојевих дана, када је ’неваљалство људи било велико‘, Јехови је било „жао [„заболело га је“, NW] у срцу“ (Постање 6:5, 6). Размисли мало о овоме. Ако изабереш погрешан начин поступања, свом Створитељу можеш нанети бол. Ово не значи да је Бог слаб или да допушта да њиме владају емоције. То у ствари значи да те воли и да му је стало до твоје добробити. С друге стране, Јеховино срце се радује када чиниш оно што је исправно. Он је срећан не само зато што има још бољу могућност да Сатани пружи одговор већ и зато што те може наградити. То је нешто што он жели да ради. (Јеврејима 11:6). Јехова Бог је твој Отац који те заиста јако много воли!

Већ сада много благослова

13. Како служење Јехови већ сада доноси благослове?

13 Благослове који те очекују зато што служиш Јехови нећеш добити само у будућности. Многи млади међу Јеховиним сведоцима већ сада су, и то с добрим разлогом, благословљени радошћу и задовољством. Псалмиста је написао: „Праведне су наредбе Јеховине, — оне срце веселе“ (Псалам 19:9). Јехова зна много боље од било ког човека шта је добро за нас. Он је преко пророка Исаије изјавио следеће: „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи. Ох да си ти заповести моје слушао! Мир би твој као река био, срећа твоја као валови морски“ (Исаија 48:17, 18).

14. Како ти библијска начела могу помоћи да не западнеш у дугове?

14 Ако се држиш библијских начела, то ће ти помоћи да избегнеш много бола и туге. Примера ради, Библија каже да су људи који су заволели новац ’проболи себе многим болима‘ (1. Тимотеју 6:9, 10). Да ли је ико од твојих вршњака доживео сурову реалност ових речи? Неки младићи и девојке су у великим дуговима само зато што једноставно морају да имају најновију одећу неке познате марке и најсавременије техничке уређаје. Када дуго мораш отплаћивати рате уз високу камату за нешто што у ствари себи не можеш приуштити, то представља болан облик ропства! (Пословице 22:7).

15. Како те библијска начела штите од бола који проузрокује сексуални неморал?

15 Размисли и о сексуалном неморалу. Широм света сваке године небројено много неудатих тинејџерки остане у другом стању. Неке роде дете које нити желе нити могу да одгајају. Друге изврше абортус и носе тежак терет гриже савести. Има и младића и девојака који добију неку сексуално преносиву болест, као што је сида. Наравно, за некога ко познаје Јехову најтежа од свих последица јесте нарушен однос с Јеховом b (Галатима 5:19-21). Библија с добрим разлогом каже: „Бежите од блуда“ (1. Коринћанима 6:18).

Служити ’срећном Богу‘

16. (а) Како знамо да Јехова жели да уживаш у својој младости? (б) Зашто ти Јехова пружа смернице које би било добро да следиш?

16 Библија описује Јехову као „срећног Бога“ (1. Тимотеју 1:11). Он жели да и ти будеш срећан. Штавише, његова Реч каже: „Уживај у својој младости. Буди срећан док си још увек млад“ (Проповедник 11:9Today’s English Version). Међутим, Јехова види оно што нас очекује и може уочити дуготрајне резултате доброг понашања и последице лошег понашања. Зато ти пружа следећи савет: „Опомени се творца свога у данима младости своје, пре него дођу зли дани и стигну године кад ћеш рећи: Немам уживања у њима“ (Проповедник 12:3).

17, 18. Како је једна млада хришћанка изразила своју радост у служењу Јехови, и како ти можеш пронаћи исту ту радост?

17 Многи данашњи млади су пронашли велику радост у служењу Јехови. На пример, 15-годишња Лина каже: „Могу да идем уздигнуте главе. Здрава сам зато што не пушим и не дрогирам се. Скупштина ми пружа корисне смернице које ми помажу да се борим против страшног Сатаниног притиска. На лицу ми је осмех због тога што у Дворани Краљевства имам изграђујуће друштво. Надасве, имам ненадмашну наду у вечни живот на земљи.“

18 Попут Лине, многи млади хришћани воде снажну борбу за веру и то им доноси радост. Они увиђају да њихов живот — иако понекад пун изазова — има прави смисао и праву будућност. Зато настави да служиш Богу коме је стварно стало до тебе. Обрадуј његово срце и он ће учинити да будеш радостан како сада тако и у сву вечност! (Псалам 5:12).

[Фусноте]

a Погледај чланак „Истина ми је вратила живот“ из издања Пробудите се! од 22. октобра 1996.

b Утешно је знати да Јехова „много прашта“ када се особа покаје, престане да ради оно што је неисправно и призна своје грехе (Исаија 55:7).

Да ли се сећаш?

• Какву опасност ’зли‘, Сатана, представља за тебе?

• Како можеш обрадовати Јеховино срце?

• Како Библија показује да Јехова брине за тебе?

• Који су неки од благослова који произлазе из служења Јехови?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слика на 13. страни]

Праведан човек који се готово спотакао

Асаф је био истакнути Левит који је служио као музичар у Јеховином храму у древном Израелу. Чак је и компоновао песме које су се певале приликом јавног обожавања. Међутим, упркос јединственим предностима, Асафа је неко време привлачило безбожно поступање његових вршњака који су кршили Божје законе што на изглед није имало никакве последице. Асаф је касније признао: „Нога моја у мало не клону, у мало се не спотакоше кораци моји; јер завидех безумнима гледајући срећу бездушника“ (Псалам 73:2, 3).

Асаф је касније отишао у Божје светилиште и молио се у вези с тим. Када је на ствари поново почео да гледа с духовног становишта, схватио је да Јехова мрзи зло и да ће с временом и зли и праведни пожњети оно што су посејали (Псалам 73:17-20; Галатима 6:7, 8). Да, бездушници су на клизавом месту. На крају крајева, пашће када Јехова буде уништио овај безбожни систем (Откривење 21:8).

[Слике на 15. страни]

Јехови је стало до тебе док је Сатани циљ да те прождре

[Слика на 16. страни]

Многи млади су најсрећнији када служе Јехови са својим сухришћанима