Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли питаш „где је Јехова“?

Да ли питаш „где је Јехова“?

Да ли питаш „где је Јехова“?

„Од мене одступише... Не питаше они: Где је Јехова?“ (ЈЕРЕМИЈА 2:5, 6).

1. Када питају „где је Бог?“, шта људи имају на уму?

 „ГДЕ је Бог?“ Многи људи постављају ово питање. Неки од њих једноставно покушавају да докуче једну од основних чињеница везаних за Створитеља, наиме, где се налази? Други постављају ово питање када се догоди нека велика катастрофа или када они лично имају много проблема и не могу да схвате зашто Бог ништа не предузима. Има и оних који ништа не питају зато што одбацују и саму помисао да Бог постоји (Псалам 10:4).

2. Ко је успешан у својој потрази за Богом?

2 Наравно, много је и оних који признају да има обиље доказа да Бог постоји (Псалам 19:2; 104:24). Неки од њих су задовољни већ само тиме што припадају некој религији. Међутим, жарка љубав према истини покренула је милионе људи широм света да траже правог Бога. Њихов труд није био узалудан зато што он „није далеко ни од једног од нас“ (Дела апостолска 17:26-28).

3. (а) Где Бог живи? (б) Шта подразумева библијско питање „где је Јехова“?

3 Када особа стварно пронађе Јехову, она увиди да је ’Дух‘, невидљив за људске очи (Јован 4:24). Исус је указао на правог Бога као на ’свог Оца који је на небу‘. Шта то значи? То значи да је место на ком живи наш небески Отац у духовном смислу узвишено, баш као што је дословно небо високо изнад земље (Матеј 12:50; Исаија 63:15). Међутим, иако дословним очима не можемо видети Бога, он нам омогућује да га упознамо и да научимо много тога о његовим намерама (Излазак 33:20; 34:6, 7). Он одговара на питања искрених људи који трагају за смислом живота. У погледу ствари које се тичу нашег живота, пружа нам добар темељ на основу ког можемо утврдити његов став, то јест, како он гледа на те ствари и да ли је оно што ми желимо у складу с његовим намерама. Он жели да испитамо такве ствари и да се потрудимо да пронађемо одговоре. Јехова је преко пророка Јеремије прекорио древне Израелце због тога што то нису радили. Знали су Божје име, али нису питали „где је Јехова“ (Јеремија 2:6). Није им била од првенствене важности Јеховина намера. Нису тражили његово вођство. Када треба да донесеш неку одлуку, малу или велику, да ли питаш „где је Јехова“?

Они који питају Бога

4. Како нам може користити пример који је Давид оставио тиме што је питао Јехову?

4 Давид, Јесејев син, развио је снажну веру у Јехову још док је био млад. Он је познавао Јехову као ’живог Бога‘. Давид је лично осетио Јеховину заштиту. Покренут вером и љубављу према ’Јеховином имену‘, убио је добро наоружаног филистејског дива Голијата (1. Самуилова 17:26, 34-51). Међутим, Давид није постао самоуверен због тог успеха. Није почео да мисли да ће га Јехова благословити ма шта да ради. У годинама које су уследиле, увек изнова је тражио одговор од Јехове када је требало да донесе неку одлуку (1. Самуилова 23:2; 30:8; 2. Самуилова 2:1; 5:19). И даље се молио: „Покажи ми, Јехова, путеве своје, научи ме стазама својим! Упути ме истини својој, научи ме, јер ти си Бог спасења мога и у тебе се ја увек уздам“ (Псалам 25:4, 5). Какав изванредан пример за нас!

5, 6. Како је Јосафат тражио Јехову у различитим ситуацијама у животу?

5 У данима краља Јосафата, петог краља у Давидовој краљевској лози, здружене снаге три народа кренуле су у рат против Јуде. Суочен са овом ситуацијом која је претила читавом народу, Јосафат је ’обратио своје лице да тражи [Јехову]‘ (2. Летописа 20:1-3ДК). Ово није било први пут да је Јосафат тражио Јехову. Тај краљ се клонио обожавања Вала које је практиковало отпадничко северно краљевство Израела и изабрао је да ходи Јеховиним путевима (2. Летописа 17:3, 4). Стога, како је Јосафат, суочен са опасношћу, ’тражио Јехову‘?

6 Јосафат је у јавној молитви коју је упутио у Јерусалиму у том критичном времену, показао да није заборавио чињеницу да је Јехова свемоћан. Дубоко је размишљао о Јеховиној намери која је откривена када је протерао народе и земљу дао Израелу у наслеђе. Краљ је признао да му је потребна Јеховина помоћ (2. Летописа 20:6-12). Да ли је Јехова у тој прилици дозволио да га нађу? Јесте. Преко Јазила, једног Левита, Јехова је пружио конкретно упутство и следећег дана је свом народу дао победу (2. Летописа 20:14-28). Како можеш бити сигуран да ће Јехова и теби дозволити да га нађеш када му се будеш обратио за вођство?

7. Чије молитве Бог слуша?

7 Јехова није пристран. Он позива људе из свих народа да га траже у молитви (Псалам 65:3; Дела апостолска 10:34, 35). Он види шта се налази у срцу оних који му се моле. Уверава нас да слуша молитве праведника (Пословице 15:29). Дозвољава да га нађу неки од оних који се раније нису интересовали за њега, али сада понизно траже његово вођство (Исаија 65:1). Чак слуша молитве оних који су кршили његов закон, али се сада понизно кају због тога (Псалам 32:5, 6; Дела апостолска 3:19). Међутим, особа се узалуд моли ако њено срце није послушно Богу (Марко 7:6, 7). Осмотри неке примере.

Тражили су, али нису добили

8. Зашто Јехова није услишио молитве краља Саула?

8 Након што је пророк Самуило рекао краљу Саулу да га је Јехова одбацио због непослушности, Саул се поклонио пред Јеховом (1. Самуилова 15:30, 31). Међутим, то није било искрено и од срца. Саул није желео да буде послушан Богу већ да буде угледан међу људима. Касније, када су Филистеји кренули у рат против Израела, Саул је само форме ради питао Јехову. Међутим, када није добио одговор, посаветовао се са спиритистичким медијем иако је знао да Јехова то осуђује (Поновљени закони 18:10-12; 1. Самуилова 28:6, 7). Сажимајући ову ситуацију, у 1. Летописа 10:14 каже се о Саулу: „Он не пита Јехову.“ Зашто је ово речено за Саула? Зато што се Саулове молитве нису заснивале на вери. Дакле, било је као да се није ни молио.

9. Шта није ваљало код Седекијине молбе за Јеховино вођство?

9 Слично томе, док се приближавао крај Јудиног краљевства, Јехови је било упућивано више молитви и од његових пророка се тражио савет. Међутим, људи су вршили идолопоклонство и у исто време говорили да поштују Јехову (Софонија 1:4-6). Иако су формално питали Бога, нису припремили срце да буде подложно његовој вољи. Краљ Седекија је молио Јеремију да пита Јехову за њега. Јехова је већ рекао краљу шта је требало да ради. Међутим, због недостатка вере и због страха од људи, тај краљ није послушао Јеховину реч, а Јехова му није дао неки други одговор који би се краљу више свидео (Јеремија 21:1-12; 38:14-19).

10. Шта је било погрешно у начину на који је Јоанан тражио Јеховино вођство, и шта учимо из његове грешке?

10 Након што је вавилонска војска уништила Јерусалим и одвела јеврејске заробљенике, Јоанан се припремио да одведе у Египат малу групу Јевреја који су остали у Јуди. Све су испланирали, али пре поласка су замолили Јеремију да се помоли за њих и да тражи вођство од Јехове. Међутим, када нису добили одговор који су желели да чују, наставили су онако како су испланирали (Јеремија 41:16–43:7). Да ли из ових догађаја извлачиш поуке које ти могу помоћи да нађеш Јехову када га будеш тражио?

„Уверавајте се“

11. Зашто треба да примењујемо оно што стоји у Ефешанима 5:10?

11 Да бисмо обожавали Бога на исправан начин потребно је више од тога да своје предање симболизујемо крштењем у води, посећујемо скупштинске састанке и учествујемо у служби. Право обожавање обухвата наш целокупан живот. Сваки дан смо изложени притисцима — од којих су неки суптилни, док су други сасвим очигледни — због којих можемо скренути с пута који је у складу са оданошћу Богу. Како ћемо реаговати на те притиске? Када је писао верним хришћанима из Ефеса, апостол Павле их је подстакао: „Уверавајте се и даље у оно што је прихватљиво Господу“ (Ефешанима 5:10). Многе ситуације које су споменуте у Писму показују колико је то мудро.

12. Зашто Јехова није био задовољан када је Давид хтео да ковчег савеза пренесе у Јерусалим?

12 Након што је ковчег савеза био враћен у Израел и много година чуван у Киријат-Јариму, краљ Давид је пожелео да га пренесе у Јерусалим. Разговарао је с кнезовима и рекао да ће се ковчег преместити ’ако они нађу да је то добро, и ако је прихватљиво Јехови‘. Али није довољно пажње посветио истраживању како би установио шта је Јеховина воља у тој ствари. Да је то урадио, ковчег никада не би био стављен на кола. Носили би га на раменима Левити из Катове породице, што би било у складу с Божјим јасним упутством. Премда је Давид често питао Јехову, у овој прилици је пропустио да то уради на исправан начин. Последице су биле катастрофалне. Давид је касније признао: „Јехова, Бог наш, удари нас; јер га не тражисмо као што треба“ (1. Летописа 13:1-3; 15:11-13; Бројеви 4:4-6, 15; 7:1-9).

13. Који се подсетник налази у песми која је певана када је ковчег успешно пренесен?

13 Када су Левити на крају пренели ковчег из Овид-Едомове куће у Јерусалим, певана је песма коју је Давид компоновао. У тој песми се налазио један срдачан подсетник: „Тражите Јехову и помоћ његову! тражите лице његово једнако! Памтите чудеса његова, знаке његове и судове уста његових“ (1. Летописа 16:11, 12).

14. Коју поуку можемо извући из Соломоновог доброг примера, и из грешака које је направио у позним годинама?

14 Давид је пре своје смрти овако посаветовао свог сина Соломона: „Ако [Јехову] тражиш он ће дати да га ти нађеш“ (1. Летописа 28:9). Када је постао краљ, Соломон је отишао у Гаваон где се налазио шатор од састанка и принео је жртве Јехови. Јехова је тамо позвао Соломона рекавши: „Ишти шта хоћеш да ти дам.“ У одговору на Соломонову молбу, Јехова му је великодушно дао мудрост и знање да суди Израелу и томе је још додао богатство и част (2. Летописа 1:3-12). Соломон је користећи архитектонски план који је Јехова дао Давиду саградио величанствени храм. Међутим, када се радило о браку, Соломон је пропустио да тражи Јехову. Оженио се женама које нису обожавале правог Бога. Те жене су у његовим позним годинама одвукле његово срце од Јехове (1. Краљевима 11:1-10). Без обзира колико смо можда угледни, мудри или способни, важно је да се ’и даље уверавамо у оно што је прихватљиво Господу‘!

15. Зашто је Аса са уверењем могао да моли Јехову да избави Јуду када је на њу кренуо Зара Етиопљанин?

15 Колико је то важно, још више показује извештај о краљевању Асе, Соломоновог праунука. Једанаест година након што је Аса постао краљ, Зара Етиопљанин је с војском од милион људи кренуо на Јуду. Да ли ће Јехова избавити Јуду? Јехова је више од 500 година раније јасно рекао шта његов народ може да очекује ако га буде слушао и држао његове заповести, а шта може да очекује ако то не буде чинио (Поновљени закони 28:1, 7, 15, 25). Аса је на почетку владавине уклонио из свог краљевства олтаре и ликове који су се користили у лажном обожавању. Подстицао је народ да ’тражи Јехову‘. Аса је то чинио пре него што му је запретила опасност. Зато што је имао веру у Јехову, могао је да га моли да им помогне. Какав је био исход? Јуди је била дата величанствена победа (2. Летописа 14:2-12).

16, 17. (а) На шта је Јехова подсетио Асу иако је изашао као победник? (б) Каква је помоћ била пружена Аси када је поступио немудро, али како је реаговао? (в) Како нам може користити разматрање Асиних поступака?

16 Штавише, када се Аса вратио као победник, Јехова је послао Азарију да дочека краља и каже му: „Чујте ме, Асо и све племе Јудино и Бењаминово! Јехова је с вама, јер сте ви с њим, и ако га тражите наћи ћете га; ако ли га оставите и он ће вас оставити“ (2. Летописа 15:2). Аса је са обновљеном ревношћу унапређивао право обожавање. Међутим, пропустио је да тражи Јехову када се 24 године касније поново суочио с ратом. Није потражио савет у Божјој Речи и заборавио је оно што је Јехова урадио када је етиопска војска напала Јуду. Лакомислено је склопио савез са Сиријом (2. Летописа 16:1-6).

17 Јехова је због тога послао пророка Ананија да укори Асу. Чак и тада, када је постало јасно какво је Јеховино гледиште, Аса је могао добро да прође. Уместо тога, он се разгневио и наредио да се Ананије затвори у тамницу (2. Летописа 16:7-10). Како је то тужно! А како је с нама? Да ли тражимо Бога, а онда одбијамо да прихватимо савет? Када нас неки брижни старешина посаветује помоћу Библије зато што смо се превише уплели у свет, да ли ценимо помоћ која нам се пружа с пуно љубави да бисмо увидели ’шта је прихватљиво Господу‘?

Не заборави да питаш

18. Како нам може користити оно што је Елијуј рекао Јову?

18 Чак и особа која већ дуги низ година верно служи Јехови може погрешити када је под притиском. Када је Јова погодила једна страшна болест, када је изгубио своју децу и поседе и био лажно оптужен од стране својих пријатеља, мислио је само на себе. Елијуј га је подсетио: „Нико не каже: Где је Бог, створитељ мој?“ (Јов 35:10). Требало је да Јов усмери пажњу на Јехову и да размисли како Он гледа на ту ситуацију. Јов је понизно прихватио тај подсетник и његов пример нам може помоћи да и ми радимо исто.

19. Шта су Израелци често пропуштали да ураде?

19 Израелци су знали како је Бог поступао с њима у прошлости. Међутим, то су често заборављали када су се суочавали са извесним ситуацијама у животу (Јеремија 2:5, 6, 8). Када је требало донети неке одлуке нису питали „где је Јехова“ већ су тежили за личним задовољством (Исаија 5:11, 12).

Настави да питаш „где је Јехова“

20, 21. (а) Ко је данас показао Јелисејев дух у погледу тражења Јеховиног вођства? (б) Како можемо опонашати пример њихове вере, и како нам он може користити?

20 Када је Илијиној служби дошао крај, његов слуга Јелисеј је узео плашт који је спао са Илије, отишао на Јордан, ударио по води и упитао: „Где је Јехова, Бог Илијин?“ (2. Краљевима 2:14). Јехова је одговорио на ово питање тако што је показао да је његов дух сада био на Јелисеју. Шта можемо научити из овога?

21 Нешто слично се догодило и у савремено доба. Неки помазани хришћани који су предводили у делу проповедања су умрли. Браћа којој је било поверено надгледање разматрала су Писмо и молила се Јехови за вођство. Они нису заборавили да питају „где је Јехова“. Јехова је зато наставио да води свој народ и да благосиља његову активност. Да ли опонашамо њихову веру? (Јеврејима 13:7). Ако је опонашамо, остаћемо близу Јеховине организације, одазиваћемо се на њено вођство и у потпуности ћемо учествовати у делу које се обавља под вођством Исуса Христа (Захарија 8:23).

Како би одговорио?

• С којом намером треба да питамо „где је Јехова“?

• Како можемо пронаћи одговор на питање „где је Јехова“?

• Зашто Бог не одговара на неке молитве за вођство?

• Који нам библијски примери показују да је потребно да се ’и даље уверавамо у оно што је прихватљиво Господу‘?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Како је краљ Јосафат тражио Јехову?

[Слика на 10. страни]

Зашто је Саул тражио савет од спиритистичког медија?

[Слике на 12. страни]

Моли се, проучавај и дубоко размишљај да би утврдио „где је Јехова“