Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како су неки добили одговоре

Како су неки добили одговоре

Како су неки добили одговоре

МИЛИОНИ људи се моле. Једни су уверени да су добили одговор на своје молитве. Други се питају да ли су њихове молитве уопште саслушане. Трећи траже одговоре, али нису размишљали о томе да своје молбе упуте Богу у молитви.

Библија каже да истинити Бог ’слуша молитве‘ (Псалам 65:3). Ако се молиш, да ли си сигуран да су твоје молитве упућене правом Богу? Да ли су то молитве на које ће Бог одговорити?

У свим деловима света, многи би на ова питања одговорили са „да“! Како су добили одговоре? Шта су кроз њих сазнали?

Ко је Бог?

Једна учитељица из Португала коју су поучавале калуђерице и свештеници била је искрени верник. Када је у цркви дошло до промена и напуштања обичаја које је, зато што је тако била поучена, сматрала важнима, била је збуњена. Током једног путовања упознала се са источњачким начинима обожавања и почела је да се пита да ли постоји један прави Бог. Како треба да обожава Бога? Када је упитала свештеника о неким стварима из Библије, није наишла на разумевање и разочарала се.

Католичка црква је у њеном граду делила памфлете који су упозоравали парохијане да не разговарају с Јеховиним сведоцима. Међутим, она још увек није добила одговоре на своја питања. Једног дана када су Сведокиње покуцале на њена врата, саслушала их је и заинтересовало ју је оно што је чула. Тада је први пут разговарала са Сведоцима.

Да би добила одговоре на многа питања која је имала, ова жена је почела да проучава Библију са Сведоцима. Сваке седмице је имала припремљен дугачак списак питања за њих. Желела је да зна Божје име, да ли постоји само један прави Бог, да ли он одобрава употребу ликова у обожавању и још много тога. Приметила је да се сви одговори које је добијала не темеље на личном мишљењу људи већ на Библији и зато је била изненађена и усхићена због оног што је учила. Постепено је добила одговоре на многа питања. Данас она обожава Јехову духом и истином, што је Исус Христ и рекао за ’праве обожаваоце‘ (Јован 4:23).

На Шри Ланки су чланови једне породице редовно заједно читали Библију, али нису добијали одговоре на многа питања која су им била важна. Иако им је била потребна помоћ, свештеник није могао да им је пружи. Међутим, посетили су их Јеховини сведоци и уручили им библијску литературу која им је била од помоћи. Касније, када су им Јеховини сведоци пружили задовољавајуће одговоре на њихова питања која су се тицала Библије, пристали су на библијски студиј. Били су веома заинтересовани за оно што су учили путем студија.

Међутим, пошто је жена од малена била поучавана у цркви то ју је спречавало да види да је Отац Исуса Христа ’једини истинити Бог‘, као што је то сам Исус рекао (Јован 17:1, 3). Она је била поучена да је Исус једнак Оцу и да ту „мистерију“ не треба испитивати. Очајна и искрено желећи да пронађе истину, помолила се Јехови, користећи његово име и молила га да јој покаже ко је стварно Исус. Онда је још једном пажљиво испитала одговарајуће стихове (Јован 14:28; 17:21; 1. Коринћанима 8:5, 6). Имала је осећај као да су јој се отвориле очи и јасно је видела да је Јехова — Створитељ неба и земље и Отац Исуса Христа — прави Бог (Исаија 42:8; Јеремија 10:10-12).

Патња — зашто?

Човек по имену Јов је страшно пропатио. Сва његова деца су погинула у олуји, а он је постао сиромашан. Такође је патио од тешке болести и био је под притиском лажних пријатеља. У таквој ситуацији, Јов је у неколико наврата говорио непромишљено (Јов 6:3NW). Али Бог је узео у обзир његове околности (Јов 35:15NW). Знао је шта му је у срцу и пружио је савет који му је био потребан. Он то чини и данас.

Кастро, који живи у Мозамбику, имао је свега десет година када му је умрла мајка. То га је јако погодило. „Зашто је умрла и оставила нас?“, питао је. Иако су га одгајили богобојазни родитељи, био је збуњен. Шта му је ублажило бол у срцу? Утеху је пронашао читајући једну малу Библију на чичева језику и разговарајући о њој са својом старијом браћом.

Кастро је с временом схватио да је његова мајка умрла због наслеђене несавршености, а не због тога што је Бог неправедан (Римљанима 5:12; 6:23). Библијско обећање о ускрсењу потпуно га је утешило јер је на темељу њега имао веру да ће опет видети своју мајку (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15). Нажалост, након само четири године, умро му је и отац. Али, овог пута је Кастро лакше поднео губитак. Он данас воли Јехову и лојално му служи. Радост коју има очигледна је свима који га познају.

Библијске истине које су утешиле Кастра утешиле су и многе друге који су изгубили своје вољене. Неки који су били у великим невољама због дела покварених људи, питају попут Јова: ’Зашто бездушници живе?‘ (Јов 21:7). Када људи стварно саслушају одговор који Бог даје у својој Речи, схватају да Бог поступа тако да то заправо буде за њихово добро (2. Петрова 3:9).

Барбара, која је одрасла у Сједињеним Државама, није лично доживела страхоте рата. Али, она је одрасла у свету у коме се много ратовало. Свакодневно се извештавало о свирепостима почињеним у ратовима. Током школовања је учила о историјским догађајима који су је збуњивали зато што је изгледало да су били непредвидиви. Зашто су се ствари одвијале на такав начин? Да ли је Богу стало до тога шта се догађа? Веровала је да Бог постоји, али није била сигурна шта да мисли о њему.

Међутим, Барбарин поглед на живот се постепено мењао што је био резултат дружења с Јеховиним сведоцима. Слушала је оно што су јој говорили и проучавала је Библију с њима. Посећивала је састанке у Дворани Краљевства. Чак је била на једном од њихових великих конгреса. Штавише, када је постављала питања, приметила је да од Сведока није добијала различита мишљења. Уместо тога, одговори Сведока су се слагали зато што се њихово мишљење заснива на Библији.

Сведоци су указали на библијски доказ да је свет под утицајем Сатане Ђавола који над њим влада, и да свет одражава његов дух (Јован 14:30; 2. Коринћанима 4:4; Ефешанима 2:1-3; 1. Јованова 5:19). Објаснили су јој да су догађаји који су је збуњивали били проречени у Библији. (Данило, поглавља 2, 7 и 8.) Бог их је прорекао јер има способност да предвиди будућност када то жели. Неке од тих догађаја Бог је проузроковао, а друге је једноставно дозволио. Сведоци су показали Барбари да су у Библији проречене и лепе и ружне ствари које се дешавају у наше доба и да она објашњава њихово значење (Матеј 24:3-14). Показали су јој библијска обећања о новом свету у ком ће преовладавати праведност и у ком неће бити патње (2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4).

Барбара је постепено схватала да иако Јехова Бог није одговоран за патњу, он је не зауставља тиме што би присиљавао људе да буду послушни његовим заповестима када они то не желе (Поновљени закони 30:19, 20). Бог је за људе припремио вечни живот испуњен срећом, али сада нам пружа прилику да покажемо да ли ћемо живети у складу с његовим праведним путевима (Откривење 14:6, 7). Барбара је одлучила да сазна шта то Бог захтева од нас и да удовољи тим захтевима. Такође је међу Јеховиним сведоцима пронашла ону врсту љубави за коју је Исус рекао да ће идентификовати његове праве следбенике (Јован 13:34, 35).

И ти такође можеш извући корист из онога што је њој помогло.

Живот који има смисао

Чак и они који на изглед добро живе могу тражити одговоре на питања која их збуњују. На пример, један младић из Британије по имену Метју одувек је снажно желео да сазна ко је прави Бог и која је сврха живота. Када је имао 17 година умро му је отац. Касније је завршио музичку академију, а онда је почео све више и више осећати испразност материјалистичког начина живота. Преселио се у Лондон и почео је да се дрогира, да посећује ноћне клубове, да се бави астрологијом, спиритизмом, зен-будизмом и другим врстама филозофије — све не би ли пронашао задовољавајући начин живота. Једног дана је у очајању преклињао Бога да му помогне да пронађе истину.

Два дана касније, Метју је срео једног старог пријатеља и објаснио му свој проблем. Тај човек је проучавао с Јеховиним сведоцима. Када му је показао 2. Тимотеју 3:1-5, Метју је био запањен с каквом тачношћу Библија описује свет око нас. Када је прочитао Проповед на гори, то му је дирнуло срце. (Матеј, поглавља 5-7.) Због критика упућених на рачун Јеховиних сведока које је прочитао, испрва је оклевао али је на крају одлучио да посећује састанке у оближњој Дворани Краљевства.

Уживао је у програму и почео је да проучава Библију с једним скупштинским старешином. Ускоро је увидео да је оно што је учио управо оно што је тражио — то је био одговор на његову молитву Богу. Користило му је то што је прекинуо с навикама које Бог не одобрава. Како је развијао здрав страх од Бога, то га је покренуло да свој живот усклади с Божјим заповестима. Метју је увидео да управо такав начин живота има прави смисао (Проповедник 12:15).

То што су Метју и други који су споменути у овом чланку пронашли задовољавајућ начин живота није било предодређено. Заправо, они су научили да Јехова Бог има одређену намеру која одражава његову љубав, а која се односи на све који драге воље пристају да буду послушни његовим заповестима (Дела апостолска 10:34, 35). Та намера укључује вечни живот у свету без рата, ослобођеном од болести, глади — чак и од смрти (Исаија 2:4; 25:6-8; 33:24; Јован 3:16). Да ли и ти то желиш? Ако желиш, можеш сазнати више о томе како пронаћи кључ за задовољавајућ живот тако што ћеш посећивати састанке у Дворани Краљевства Јеховиних сведока на којима се разматра Библија. Срдачно си позван да дођеш.

[Слика на 7. страни]

Горљиво се моли Богу користећи његово име

[Слика на 7. страни]

Проучавај Библију са онима који заиста научавају оно што она садржи

[Слике на 7. страни]

Посећуј састанке у Дворани Краљевства

[Извор слике на 4. страни]

Планинар: Chad Ehlers/Index Stock Photography