Пређи на садржај

Пређи на садржај

Остани постојан, и победи у трци за живот

Остани постојан, и победи у трци за живот

Остани постојан, и победи у трци за живот

КАДА би морао да пловиш бурним морем, на чему би најрадије желео да се нађеш? Да ли на неком слабашном чамцу или на једној чврстој, снажној лађи? Несумњиво би изабрао лађу, с обзиром да би далеко успешније савладала силовите таласе.

Док пролазимо кроз овај буран и опасан систем ствари, суочавамо се с врло неугодним изазовима. На пример, млади су усред конфузних идеја и трендова овога света понекад збуњени и несигурни. Појединци који су недавно постали хришћани можда се још увек осећају прилично несигурно. Чак и неке постојане особе које годинама верно служе Богу, могу бити испитане због тога што се њихова ишчекивања још увек нису у потпуности испунила.

Таква осећања нису ништа ново. Јеховине верне слуге попут Мојсија, Јова и Давида повремено су се осећале несигурно (Бројеви 11:14, 15; Јов 3:1-4; Псалам 55:5). Ипак, њихов живот је одисао постојаном оданошћу Јехови. Њихов добар пример охрабрује нас на постојаност, али Сатана Ђаво жели да нас избаци из трке за вечни живот (Лука 22:31). Како онда можемо остати постојани, „чврсти у вери“ (1. Петрова 5:9). Сем тога, како можемо ојачати сувернике?

Јехова жели да будемо постојани

Уколико смо верни Јехови, он ће увек бити ту да нам помогне да останемо стабилни. Псалмиста Давид се суочио с многим искушењима, али уздао се у Бога и зато је могао да пева: „Извади ме [Јехова] из јаме пропасти, из дна блатне баре, и на камен ноге ми постави, и утврди стопе моје“ (Псалам 40:3).

Јехова нам даје снагу да водимо ’добру борбу вере‘ тако да се можемо ’чврсто ухватити вечног живота‘ (1. Тимотеју 6:12). Такође нам помаже да останемо стабилни и да из нашег духовног рата изађемо као победници. Апостол Павле је подстакао сухришћане да ’јачају у Господу и у моћи његове снаге‘ и да ’обуку потпуну ратну опрему од Бога да би могли чврсто да стану против Ђаволових сплетки‘ (Ефешанима 6:10-17). Али, шта би могло да нас пољуља, и како се можемо заштитити од таквих опасних утицаја?

Чувај се ствари које те могу пољуљати

Мудро је задржати на уму ову важну чињеницу: Одлуке које доносимо, кад-тад ће утицати на нашу хришћанску постојаност, било на позитиван, било на негативан начин. Млади се суочавају са одлукама по питању каријере, вишег образовања и брака. Одрасли понекад морају да одлуче да ли да се преселе или да нађу додатни посао. Свакодневно доносимо одлуке како ћемо користити време, и у погледу многих других ствари. Шта ће нам помоћи да доносимо мудре одлуке које ће допринети нашој постојаности као Божјих слугу? Једна дугогодишња хришћанка је рекла: „Када треба нешто да одлучим молим се Јехови за помоћ. Верујем да је важно прихватити и применити савете које добијемо из Библије, на хришћанским састанцима, од старешина и из библијских публикација.“

Када доносимо одлуке, требало би да се запитамо: ’Да ли ћу за пет или десет година бити задовољан или ћу зажалити због одлука које данас доносим? Да ли дајем све од себе да ме одлуке које доносим не пољуљају у духовном погледу, већ да оне допринесу мом духовном напретку?‘ (Филипљанима 3:16).

Због тога што су подлегле искушењима или дозволиле себи да се приближе граници да прекрше Божје законе, неке крштене особе су постале непостојане. Неки од оних који су били искључени из скупштине због тога што се нису кајали и што су наставили да греше, веома су се трудили да би били поново примљени, али онда су због сличног понашања — понекад убрзо — били опет искључени. Да ли је то можда зато што се нису молили Богу за помоћ да се ’гнушају зла и чврсто држе добра‘? (Римљанима 12:9; Псалам 97:10). Сви морамо да ’поравнамо стазе за своје ноге‘ (Јеврејима 12:13). Хајде зато да размотримо неке тачке које нам могу помоћи да задржимо духовну стабилност.

Задржи постојаност помоћу хришћанске активности

Један начин на који можемо задржати стабилан корак у трци за живот јесте да будемо богато запослени у делу проповедања о Краљевству. Да, хришћанска служба нам пружа драгоцену помоћ да нам срце и мисли остану усмерени на вршење Божје воље и да будемо усредсређени на награду вечног живота. У том погледу, Павле је подстакао Коринћане: „Браћо моја вољена, будите постојани, непоколебљиви, увек богато запослени у Господовом делу, знајући да ваш труд у Господу није узалудан“ (1. Коринћанима 15:58). Израз „постојан“ означава оног „који није подвргнут променама, сталан“. „Непоколебљив“ може бити онај ’који се не може уздрмати, који је чврст‘. Према томе, када смо запослени у служби, то може наш хришћански живот учинити постојаним. Када помажемо другима да упознају Јехову, то даје смисао нашем животу и доноси нам срећу (Дела апостолска 20:35).

Полин, хришћанка која је провела више од 30 година у мисионарској служби и другим облицима пуновремене службе, примећује: „Служба је вид заштите зато што ме сведочење другима уверава да заиста поседујем истину.“ Слично уверење произлази и из редовног учествовања у другим хришћанским активностима, као што су присуствовање састанцима у сврху обожавања и марљиво лично проучавање Библије.

Постојани због братства пуног љубави

То што смо део светске организације правих обожавалаца може нам и те како помоћи да будемо постојани. Какав је само благослов бити у заједници са светским братством пуним љубави! (1. Петрова 2:17). Штавише, и ми можемо помоћи својим суверницима да буду постојани.

Узми у обзир како је праведан човек Јов помагао другима. Чак је и лажни тешитељ Елифас био принуђен да призна: „Речи твоје подизаху оне који падаху, учвршћивао си колена што клецаху“ (Јов 4:4). Какви смо ми по том питању? Као појединци имамо одговорност да помажемо нашој духовној браћи и сестрама да истрају у Божјој служби. Наше опхођење према њима треба да буде у духу ових речи: „Укрепите руке клонуле, изнемогла учврстите колена“ (Исаија 35:3). Зашто онда не поставиш себи за циљ да једно или двоје сухришћана ојачаш и охрабриш сваки пут када присуствујеш састанку? (Јеврејима 10:24, 25). Речи похвале и захвалности за то што настављају да се труде да угоде Јехови заиста им могу помоћи да остану постојани и да победе у трци за живот.

Хришћанске старешине могу много постићи тако што охрабрују нове. То могу да ураде када пруже корисне предлоге и здрав савет из Писма и када сарађују с њима у служби на терену. Апостол Павле је увек користио прилике да ојача друге. Чезнуо је да види хришћане из Рима како би им помогао да духовно очврсну (Римљанима 1:11). Своју вољену браћу и сестре из Филипа сматрао је својом ’радошћу и венцем‘ и подстицао их је да ’стоје чврсто у Господу‘ (Филипљанима 4:1). Када је чуо за невоље своје браће у Солуну, Павле је послао Тимотеја да их ’учврсти и утеши да никог не би пољуљале невоље‘ (1. Солуњанима 3:1-3).

Апостоли Павле и Петар знали су за веран труд својих суобожавалаца и ценили су га (Колошанима 2:5; 1. Солуњанима 3:7, 8; 2. Петрова 1:12). Слично њима, усредсредимо се, не на слабости наше браће, већ на њихове добре особине и на то што воде успешну борбу како би остали постојани и славили Јехову.

Уколико смо негативни или критички настројени, нехотице бисмо могли отежати некоме да остане чврст у вери. Колико је одговарајуће сетити се да су наша браћа ’измучена и расејана‘ у овом систему ствари! (Матеј 9:36). Они с правом очекују да у хришћанској скупштини пронађу утеху и окрепу. Зато сви ми дајмо све од себе да бисмо изградили сувернике и помогли им да остану постојани.

Можда се неки повремено према нама опходе на начин који би могао да ослаби нашу постојаност. Да ли ћемо дозволити да нас груб коментар или нељубазан поступак успори у нашој служби Јехови? Не дозволимо никада и никоме да нас одвоји од наше постојаности! (2. Петрова 3:17).

Божја обећања — фактор стабилности

Јеховино обећање о предивној будућности под владавином Краљевства улива наду која нам помаже да задржимо своју постојаност (Јеврејима 6:19). Осим тога, уверење да Бог увек испуњава своја обећања мотивише нас да ’останемо будни и да чврсто стојимо у вери‘ (1. Коринћанима 16:13; Јеврејима 3:6). Наша вера може бити испитана ако изгледа да испуњење неких Божјих обећања касни. Зато је преко потребно да будемо пажљиви да не бисмо били заведени лажним учењима и одвучени од наше наде (Колошанима 1:23; Јеврејима 13:9).

Лош пример Израелаца који су изгубили живот зато што нису имали веру у Јеховина обећања треба да нам служи као упозорење (Псалам 78:37). Уместо да будемо попут њих, будимо постојани и са осећајем хитности служимо Богу у овим последњим данима. Један искусни старешина је рекао: „Сваки дан живим као да ће велики Јеховин дан доћи сутра“ (Јоил 1:15).

Да, велики Јеховин дан је близу. Ипак, немамо чега да се бојимо све док смо близу Бога. Ако чврсто прионемо уз његова праведна мерила и останемо постојани, можемо успешно трчати трку за вечни живот! (Пословице 11:19; 1. Тимотеју 6:12, 17-19).

[Слика на 23. страни]

Чиниш ли све што је у твојој моћи да помогнеш сухришћанима да остану постојани?

[Извор слике на 21. страни]

The Complete Encyclopedia of Illustration/J. G. Heck