Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пре и после — мрачна прошлост, светла будућност

Пре и после — мрачна прошлост, светла будућност

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“

Пре и после — мрачна прошлост, светла будућност

„БОЖЈА реч је жива и има моћ и оштрија је од сваког двосеклог мача... и може разабрати помисли и намере срца“ (Јеврејима 4:12). Тако се изразио апостол Павле када је говорио о томе да Божја порука има моћ да допре до срца. Та њена одлика нарочито је била очигледна током првог века н. е. Упркос нездравом утицају који је преовладавао у то време, они који су постали хришћани обукли су нову личност (Римљанима 1:28, 29; Колошанима 3:8-10).

Моћ Божје речи да преобликује, о чему се говори у Библији, данас није ништа мање очигледна. На пример, погледај искуство једног високог, снажног човека по имену Ричард. Пошто је био пргаве нарави, Ричард би се потукао због најмање провокације. Његов живот је био пун насиља. Чак је постао члан једног боксерског клуба. Напорно је тренирао и постао је првак Вестфалије (Немачка), у тешкој категорији. Много је пио и често се тукао. У једној од тих туча, једна особа је била убијена, а Ричард замало није завршио у затвору.

Шта је било с Ричардовим браком? „Пре него што смо Хајке и ја проучавали Библију“, присећа се Ричард, „свако од нас је живео на свој начин. Хајке је пуно времена проводила са својим пријатељицама, а ја бавећи се хобијима — углавном боксом, сурфовањем и роњењем.“

Када су Ричард и Хајке почели да проучавају Библију с Јеховиним сведоцима, Ричард је био обесхрабрен када је видео да мора да изврши на изглед немогуће промене да би свој живот довео у склад с високим мерилима Божје Речи. Међутим, када је боље упознао Јехову Бога, развио је снажну жељу да му угоди. Увидео је да они који воле насиље или ради забаве учествују у њему немају Божје одобравање. Ричард је схватио да ’онога ко воли насиље мрзи душа [Јеховина]‘ (Псалам 11:5).

Штавише, и Ричард и Хајке су били фасцинирани надом у вечни живот у рају на земљи. Желели су да заједно живе у рају! (Исаија 65:21-23). Позив „приближите се Богу, и он ће се приближити вама“, дубоко је дирнуо Ричарда (Јаков 4:8). Он је увидео колико је вредно следити надахнути савет: „Не завиди насилнику и његова не избери пута. Јер зле људе мрзи Јехова, а пријатељ је праведника“ (Пословице 3:31, 32).

Упркос томе што је имао јаку жељу да се промени, Ричард је схватио да то неће моћи сопственом снагом. Увидео је да је потребно да се моли за Божју помоћ. На тај начин је поступао у складу с речима које је Исус упутио апостолима: „Непрестано се молите, да не дођете у искушење. Дух је, додуше, срчан, али је тело слабо“ (Матеј 26:41).

Након што је сазнао како Бог гледа на насиље и изливе гнева, Ричард је био сигуран да је бокс неприхватљив спорт. Уз Јеховину помоћ и охрабрење оних који су с њим проучавали Библију, Ричард је раскрстио с насиљем. Престао је да боксује и да се туче и одлучио је да среди свој породични живот. „Када сам сазнао истину из Библије, то ми је помогло да застанем и размислим пре него што нешто урадим“, каже Ричард, који је сада надгледник благе нарави у једној скупштини Јеховиних сведока. Он додаје: „Сада се у односу с мојом женом и децом водим начелима љубави и поштовања. Као резултат тога, у нашој породици сада постоји блискост.“

Лоше обавештени људи понекад оптужују Јеховине сведоке да разарају породице. Међутим, примери попут Ричардовог побијају њихове тврдње. Заправо, библијска истина може донети стабилност породицама и светлу будућност онима који имају мрачну прошлост (Јеремија 29:11).

[Слика на 9. страни]

„Нада у рај на земљи мотивисала ме је да се мењам“

[Оквир на 9. страни]

Библијска начела на делу

Библија може имати моћан утицај у животу људи. Ево неких библијских начела која су помогла особама које су биле насилне да се промене:

„Ко је спор на гнев бољи је но јунак, а ко собом влада бољи је од оног који градове отима“ (Пословице 16:32). Неконтролисани гнев је знак слабости, а не снаге.

„Спор на гнев је који је разуман“ (Пословице 19:11). Када поседујемо увид и разумевање неке ситуације то нам помаже да видимо иза наводних разлога за сукоб и може нас спречити да гневно реагујемо.

„Не дружи се с човеком гневљивим... да се не навикнеш на стазе његове“ (Пословице 22:24, 25). Хришћани мудро избегавају друштво оних који су склони гневу.