Пређи на садржај

Пређи на садржај

Слушај шта дух говори!

Слушај шта дух говори!

Слушај шта дух говори!

„Ко има ухо, нека чује шта дух говори скупштинама“ (ОТКРИВЕЊЕ 3:22).

1, 2. Који се савет понавља у Исусовим порукама за седам скупштина наведених у Откривењу?

 ЈЕХОВИНЕ слуге морају обратити пажњу на духом надахнуте речи које је Исус Христ упутио за седам скупштина које се спомињу у библијској књизи Откривења. У ствари, свака од тих порука садржи следећи савет: „Ко има ухо, нека чује шта дух говори скупштинама“ (Откривење 2:7, 11, 17, 29; 3:6, 13, 22).

2 Већ смо осмотрили Исусове поруке које је упутио анђелима, то јест надгледницима у Ефесу, Смирни и Пергаму. Како нам може користити оно што је посредством светог духа рекао преосталим скупштинама?

Анђелу у Тијатири

3. Где се налазила Тијатира, и по ком производу је била нарочито позната?

3 „Син Божји“ је и похвалио и укорио скупштину у Тијатири. (Прочитај Откривење 2:18-29.) Тијатира (сада Акхисар) налазила се дуж притоке реке Гедиз (некада Хермос) на западу Мале Азије. Град је био чувен по многобројним занатима. Занатлије које су се бавиле израдом боја користиле су корен броћа како би добили њихов чувени скерлет, то јест пурпур. Лидија, која је постала хришћанка током Павлове посете Филипима у Грчкој, била је „продавачица пурпура из града Тијатире“ (Дела апостолска 16:12-15).

4. За шта је била похваљена скупштина у Тијатири?

4 Исус је похвалио скупштину у Тијатири због њених добрих дела, љубави, вере, истрајности и рада у служби. У ствари, ’њихових последњих дела било је више него оних пређашњих‘. Међутим, чак и ако имамо добру репутацију, не смемо никада занемарити наша морална мерила.

5-7. (а) Ко је била ’та жена Језавеља‘, и шта је требало урадити поводом утицаја који је имала? (б) У ком погледу Христова порука скупштини у Тијатири помаже побожним женама?

5 Скупштина у Тијатири је толерисала идолопоклонство, лажна учења и сексуални неморал. У њој се налазила ’та жена Језавеља‘ — можда група жена које су имале сличне особине као зла Језавеља која је била краљица десетоплеменског краљевства Израела. Неки изучаваоци указују да су ’пророчице‘ из Тијатире покушавале да наведу хришћане да обожавају богове и богиње занатлија и да учествују у празницима на којима је било хране жртвоване идолима. У данашњој хришћанској скупштини ниједна самозвана пророчица не сме настојати да манипулише другима!

6 Христ се припремао да ’баци жену Језавељу у болесничку постељу, и оне који с њом чине прељубу у велику невољу, ако се не покају због њених дела‘. Надгледници не смеју дозволити да на њих утичу таква лажна учења нити да потпадну под такав зли утицај, и ниједан хришћанин не мора да почини духовни или телесни блуд, или да учествује у идолопоклонству да би увидео да су „дубоке ствари Сатанине“ потпуно зле. Ако послушамо Исусово упозорење, ’чврсто ћемо се држати онога што имамо‘ и грех неће доминирати над нама. Пошто су одбацили безбожне поступке, жудње и стремљења, ускрснули помазаници добијају „власт над нацијама“ и придружиће се Христу када буде уништавао те нације. Данашње скупштине имају симболичне звезде, а помазаницима ће када буду ускрснути на небо бити дата „сјајна јутарња звезда“, Младожења Исус Христ (Откривење 22:16).

7 Скупштина у Тијатири је била упозорена да не толерише зли утицај отпадничких жена. Христова духом надахнута порука овој скупштини помаже побожним женама да се држе места које им је Бог доделио у овом времену. Оне не покушавају да доминирају над мушкарцима и не маме браћу на духовни или телесни блуд (1. Тимотеју 2:12). Уместо тога, побожне жене пружају пример у погледу добрих дела и службе чиме се Бог прославља (Псалам 68:11NW; 1. Петрова 3:1-6). Ако скупштина чува оно што има — чисто учење и понашање, и вредну службу за Краљевство — Христ ће доћи с величанственим наградама, а не са осудом.

Анђелу у Сарду

8. (а) Где се налазио Сард, и који су неки детаљи у вези с њим? (б) Зашто је скупштини у Сарду била потребна помоћ?

8 Скупштини у Сарду је хитно била потребна помоћ зато што је у духовном погледу била мртва. (Прочитај Откривење 3:1-6.) Смештен око 50 километара јужно од Тијатире, Сард је био напредан град. Трговина, плодност тог краја и производња вунених тканина и тепиха допринели су да Сард постане богат град са око 50 000 становника. Према историчару Јосифу, у Сарду је у првом веку н. е. постојала велика јеврејска заједница. Међу градским рушевинама налази се једна синагога и храм ефешке богиње Артемиде.

9. Шта треба да радимо ако је наша служба површна?

9 Христ је рекао анђелу скупштине у Сарду: „Знам твоја дела, да имаш име да си жив, а мртав си.“ Шта треба да радимо ако смо на изглед духовно будни, али смо поспани што се тиче хришћанских предности; службу обављамо површно и у духовном погледу ’тек што нисмо умрли‘? Тада треба да се ’присетимо онога што смо примили и чули‘ путем поруке о Краљевству и да почнемо поново да улажемо труд у светој служби. Несумњиво би требало да почнемо да свесрдно учествујемо на хришћанским састанцима (Јеврејима 10:24, 25). Христ је упозорио скупштину у Сарду: „Ако се не пробудиш, доћи ћу као лопов, и уопште нећеш знати у који ћу час доћи на тебе.“ Да ли се и данас може применити ово упозорење? Ускоро ћемо морати да положимо рачун.

10. Шта могу постићи неки појединци чак и у околностима попут оних које су владале у Сарду?

10 Чак и у околностима попут оних које су владале у Сарду, може бити неких појединаца који ’нису окаљали своје горње хаљине, и који могу ходити с Христом у белим хаљинама, јер су достојни‘. Они су задржали свој хришћански идентитет, остали су неокаљани и без моралне и религиозне мрље од овог света (Јаков 1:27). Зато Исус ’нипошто неће избрисати њихова имена из књиге живота, него ће их признати пред својим Оцем и пред његовим анђелима‘. Пошто је проглашена достојном да ходи с Христом, класа његове невесте коју сачињавају помазаници, биће одевена у светло, чисто, фино ланено платно којим су представљена праведна дела Божјих светих (Откривење 19:8). Величанствене предности службе које их очекују на небу подстичу их да победе овај свет. Благослови су припремљени и за оне који имају наду у вечни живот на земљи. И њихова имена су записана у књизи живота.

11. Шта треба да радимо ако постајемо духовно поспани?

11 Нико од нас не жели да западне у жалосно духовно стање у ком је била скупштина у Сарду. Међутим, шта треба да радимо ако увидимо да постајемо духовно поспани? За наше је добро да брзо предузмемо акцију. Претпоставимо да нас привлаче безбожни путеви, да слабије посећујемо састанке и да ређе идемо у службу. У том случају треба да у горљивој молитви тражимо Јеховину помоћ (Филипљанима 4:6, 7, 13). Свакодневно читање Библије као и проучавање Библије и публикација ’верног настојника‘ помоћи ће нам да останемо духовно будни (Лука 12:42-44). Тада ћемо бити попут хришћана из Сарда који су имали Христово одобравање и бићемо благослов за сувернике.

Анђелу у Филаделфији

12. Како би описао религиозну ситуацију у древној Филаделфији?

12 Исус је похвалио скупштину у Филаделфији. (Прочитај Откривење 3:7-13.) Филаделфија (сада Алашехир) била је напредни центар на западу Мале Азије у којем се производило вино. Штавише, главно божанство у том граду био је Дионис, бог вина. Очигледно је да су Јевреји из Филаделфије безуспешно убеђивали јеврејске хришћане да се и даље држе извесних обичаја које је прописивао Мојсијев закон или да им се врате.

13. Како је Христ употребио „Давидов кључ“?

13 Христ „има Давидов кључ“ и поверени су му сви поседи Краљевства и настојништво над домаћинством вере (Исаија 22:22; Лука 1:32). Исус је употребио тај кључ да би хришћанима из древне Филаделфије и из других места доделио предности повезане с Краљевством. Године 1919, ’верном настојнику‘ је отворио „велика врата“ која воде ка проповедању о Краљевству и која ниједан противник не може да затвори (1. Коринћанима 16:9; Колошанима 4:2-4). Наравно, врата која воде ка предностима Краљевства су затворена за оне из „Сатанине синагоге“ јер они нису духовни Израелци.

14. (а) Шта је Исус обећао скупштини у Филаделфији? (б) Како се можемо сачувати од пада у ’часу испитивања‘?

14 Исус је дао хришћанима из древне Филаделфије следеће обећање: „Зато што си се држао речи о мојој истрајности, и ја ћу сачувати тебе од часа испитивања, који ће доћи на целу настањену земљу.“ Да би се проповедало, потребна је она врста истрајности коју је испољио Исус. Он никада није устукнуо пред непријатељем већ је непрестано вршио вољу свог Оца. Христ је зато био ускрснут у бесмртни небески живот. Ако се чврсто држимо своје одлуке да обожавамо Јехову и ако подржавамо Краљевство тако што проповедамо добру вест, бићемо сачувани од садашњег периода испитивања, то јест „часа испитивања“. ’Чврсто ћемо се држати онога што имамо‘, што смо добили од Христа, и то тако што ћемо се напрезати да увећамо те поседе Краљевства. Помазаницима ће то донети непроцењиво вредан небески венац, а њиховим лојалним сарадницима вечни живот на земљи.

15. Шта се захтева од оних који ће бити ’стубови у Божјем храму‘?

15 Христ додаје: „Онога ко победи — њега ћу учинити стубом у храму мог Бога... и написаћу на њему име мог Бога и име града мог Бога, новог Јерусалима који силази с неба од мог Бога, и то моје ново име.“ Помазани надгледници морају подржавати право обожавање. Они морају остати достојни да буду чланови „новог Јерусалима“ и то тако што ће проповедати о Божјем Краљевству и чувати духовну чистоћу. То је неопходно ако желе да буду стубови у прослављеном небеском храму и ако као небески становници Божјег града желе да носе име тог града и да носе Христово име као његова невеста. И, наравно, морају ’чути шта дух говори скупштинама‘.

Анђелу у Лаодикији

16. Које су неке чињенице везане за Лаодикију?

16 Христ је укорио самозадовољну скупштину у Лаодикији. (Прочитај Откривење 3:14-22.) Као врло напредан занатски и банкарски центар, Лаодикија се налазила на око 150 километара источно од Ефеса, на раскршћу великих трговачких путева у плодној долини реке Ликус. Надалеко је била позната одећа од црне вуне из овог поднебља. С обзиром да се у њој налазила и чувена медицинска школа, Лаодикија је вероватно производила лек за очи познат као фригијски пудер. Асклепије, бог медицине, био је једно од главних божанстава у граду. Изгледа да је у Лаодикији живело много Јевреја, од којих су неки очигледно били прилично богати.

17. Зашто су Лаодикијци били укорени?

17 Обраћајући се скупштини у Лаодикији преко њеног „анђела“, Исус је ауторитативно говорио као „верни и истинити сведок, почетак Божјег стварства“ (Колошанима 1:13-16). Лаодикијци су били укорени зато што у духовном погледу нису били ни ’хладни ни врући‘. Исус се припремао да их избљује из својих уста зато што су били млаки. Њима није било тешко да схвате шта је Исус хтео да каже. У оближњем Хијерапољу је било извора топле воде, а у Колосима је било хладне воде. Међутим, пошто је вода издалека путем цеви била спровођена у Лаодикију, вероватно би била млака кад би стигла до града. Вода је на једном делу пута била спровођена помоћу аквадукта. Близу Лаодикије, пролазила је кроз пробушене камене блокове који су били зацементирани један уз други.

18, 19. Како се може помоћи данашњим хришћанима који су попут оних из Лаодикије?

18 Особе које су данас попут Лаодикијаца нису ни окрепљујуће вруће нити освежавајуће хладне. Оне ће бити испљунуте из уста баш као што се испљуне млака вода! Исус није желео да они буду његови заступници, то јест помазани „изасланици уместо Христа“ (2. Коринћанима 5:20). Ако се не покају, изгубиће своју предност да буду објавитељи Краљевства. Лаодикијци су тежили за материјалним богатствима и ’нису знали да су јадни и жаљења вредни и сиромашни и слепи и голи‘. Да више не би били духовно сиромашни, слепи и голи, сви који су данас попут Лаодикијаца треба да купе од Христа ’прочишћено злато‘ што представља прокушану веру, „беле горње хаљине“ што представља праведност и ’очну маст‘ која побољшава духовни вид. Хришћански надгледници желе да им помогну да буду свесни својих духовних потреба како би постали „богати у вери“ (Јаков 2:5; Матеј 5:3). Сем тога, надгледници треба да им помогну да користе духовну ’очну маст‘ — да прихвате и примењују Исусова учења и савете, да следе његов пример и усвоје његов мисаони став. То је лек против ’жеље тела и жеље очију и упадљивог разметања својим животним средствима‘ (1. Јованова 2:15-17).

19 Исус укорава и дисциплинује све оне које воли. Надгледници морају са обзирношћу да раде исто (Дела апостолска 20:28, 29). Требало је да Лаодикијци ’буду ревни и да се покају‘, то јест да промене начин на који су размишљали и да промене свој живот. Према томе, да ли смо можда навикли да водимо живот у коме је наша света служба Богу потиснута у други план? Ако јесмо, онда ’купимо од Исуса очну маст‘ да бисмо могли да видимо колико је важно најпре горљиво тражити Краљевство (Матеј 6:33).

20, 21. Ко се на исправан начин одазива на Исусово данашње ’куцање‘, и шта их очекује?

20 „Гле!“, каже Христ, „стојим на вратима и куцам. Ако ко чује мој глас и отвори врата, ући ћу к њему и вечераћу с њим и он са мном.“ Исус је често током оброка пружао духовне поуке (Лука 5:29-39; 7:36-50; 14:1-24). Данас он куца на врата скупштине која личи на ону из Лаодикије. Да ли ће се њени чланови одазвати на његово куцање, да ли ће оживети своју наклоност према њему, срдачно га дочекати и допустити му да их поучи? Ако то ураде, Христ ће јести с њима што ће им донети велике духовне користи.

21 Данашње „друге овце“ симболично говорећи дозвољавају Исусу да уђе и то води до вечног живота (Јован 10:16; Матеј 25:34-40, 46). Христ ће сваком помазанику који победи дати предност да ’седи с њим на његовом престолу, као што је и он победио и сео са својим Оцем на његов престо‘. Да, Исус сваком помазанику који победи обећава велику награду да на небу седне с њим на престо с десне стране његовог Оца. Друге овце које победе радоваће се предивном месту на земљи под владавином Краљевства.

Поуке за све нас

22, 23. (а) Како свим хришћанима могу користити Исусове речи које је упутио свакој од седам скупштина? (б) На шта треба да будемо одлучни?

22 Нема сумње да оно што је Исус рекао за седам скупштина у Малој Азији много може користити свим хришћанима. Примера ради, када запазе како је Христ упутио прикладну похвалу, хришћанске старешине пуне љубави бивају покренуте да похвале духовне појединце и скупштине. Тамо где постоји нека слабост, старешине помажу суверницима да примењују лек из Писма. Свима нама могу и надаље користити разни аспекти савета које је Христ дао за седам скупштина све дотле док их примењујемо уз молитве и то без одлагања. a

23 Ови последњи дани нису време за угађање себи, за материјализам нити за било шта друго што може проузроковати да Богу приносимо само симболичну службу. Нека зато све скупштине и даље јасно светле као свећњаци које ће Исус сачувати на свом месту. Као верни хришћани, увек будимо одлучни да обраћамо пажњу када Христ говори и да слушамо шта дух каже. Онда ћемо имати вечну радост као носиоци светла на Јеховину славу.

[Фуснота]

Како би одговорио?

• Ко је била ’та жена Језавеља‘, и зашто је побожне жене не опонашају?

• Које је стање постојало у скупштини у Сарду, и шта можемо учинити да не бисмо постали као многи хришћани који су тамо живели?

• Шта је Исус обећао скупштини у Филаделфији, и како се то односи на наше време?

• Зашто су Лаодикијци били укорени, али шта очекује ревне хришћане?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Морамо избегавати зле путеве ’те жене Језавеље‘

[Слике на 18. страни]

Исус је ставио пред своје следбенике „велика врата“ која воде ка предностима које су повезане с Краљевством

[Слика на 20. страни]

Да ли си срдачно дочекао Исуса и да ли га слушаш?