Пређи на садржај

Пређи на садржај

Фасцинантан бродски дневник

Фасцинантан бродски дневник

Фасцинантан бродски дневник

ИСТРАЖИВАЧ Ричард И. Бирд је од 1928. до 1956. водио пет експедиција на Антарктик. Захваљујући томе што је водио лични дневник као и прецизне бродске и авионске дневнике, он и његови сарадници су успели да утврде кретање ваздушних струја, направе мапе и прикупе значајне информације о антарктичком континенту.

Бирдове експедиције показују колико је важно водити дневник. У авионском или бродском дневнику бележе се појединости пловидбе, односно лета. Ове информације се касније могу користити да се испита оно што се догодило или да се анализирају подаци који могу бити корисни за будућа путовања.

Свето писмо пружа један фасцинантан извештај о Потопу који се одиграо у Нојевим данима. Тај свеопшти Потоп је трајао више од годину дана. Ноје, његова жена и тројица њихових синова са својим женама су, припремајући се за Потоп, 50 или 60 година градили арку — један огроман пловни објекат који је имао запремину од око 40 000 кубних метара. Која је била његова сврха? Да људима и животињама омогући да преживе Потоп (Постање 7:1-3).

У ствари, у библијској књизи Постања налази се извештај који би се могао назвати Нојев бродски дневник, који говори о догађајима од почетка Потопа па све док Ноје и његова породица нису напустили арку. Да ли је овај извештај значајан за нас данас?