Пређи на садржај

Пређи на садржај

Христ говори скупштинама

Христ говори скупштинама

Христ говори скупштинама

„Ово говори онај који држи седам звезда у десници“ (ОТКРИВЕЊЕ 2:1).

1, 2. Зашто треба да нас занима оно што је Христ рекао свакој од седам скупштина у Малој Азији?

 ИСУС Христ, Јеховин јединорођени Син, служи као Поглавар хришћанске скупштине. Да би скупштина његових помазаних следбеника била без мане, Христ исказује своје поглаварство тако што је похваљује и исправља (Ефешанима 5:21-27). Примери тога налазе се у 2. и 3. поглављу Откривења где налазимо Исусове снажне и љубазне поруке које су намењене свакој од седам скупштина у Малој Азији.

2 Пре него што је чуо оно што је Исус рекао тим скупштинама, апостолу Јовану је била дата визија ’Господовог дана‘ (Откривење 1:10). Тај „дан“ је започео 1914. када је успостављено месијанско Краљевство. Стога, оно што је Христ рекао тим скупштинама изузетно је важно у овим последњим данима. Његово охрабрење и савети помажу нам да изађемо на крај са овим критичним временима (2. Тимотеју 3:1-5).

3. Шта у симболичном смислу представљају ’звезде‘, ’анђели‘ и ’златни свећњаци‘ које је видео апостол Јован?

3 Јован је видео прослављеног Исуса Христа како „држи седам звезда у десници“ и како „хода усред седам златних свећњака“, то јест скупштина. ’Звезде‘ представљају „анђеле седам скупштина“ (Откривење 1:20; 2:1). Звезде понекад представљају анђеле, али Христ не би користио човека да забележи поруке за духовна створења. Из тога логично произлази да ове ’звезде‘ представљају духом помазане надгледнике или старешинства. Израз ’анђели‘ односи се на њихову улогу као гласника. „Верни настојник“ је због раста Божје организације наименовао за надгледнике и оспособљене мушкарце међу Исусовим ’другим овцама‘ (Лука 12:42-44; Јован 10:16).

4. Како старешинама може користити ако обрате пажњу на оно што Христ говори скупштинама?

4 ’Звезде‘ су у Исусовој десници — под његовом су влашћу, контролом, имају његову наклоност и заштиту. Зато су одговорне њему. Ако обрате пажњу на његове речи које је упутио свакој од ових седам скупштина, данашње старешине ће увидети како могу решити сличне проблеме. Наравно, сви хришћани треба да слушају Божјег Сина (Марко 9:7). Стога, шта можемо научити ако обратимо пажњу док Христ говори скупштинама?

Анђелу у Ефесу

5. Какав је град био Ефес?

5 Исус је похвалио и укорио скупштину у Ефесу. (Прочитај Откривење 2:1-7.) У овом богатом трговачком и религиозном центру на западној обали Мале Азије налазио се огроман храм богиње Артемиде. Иако је Ефес био врло неморалан град у ком се практиковала магија и крива религија, Бог је у том граду благословио службу апостола Павла и других (Дела апостолска, 19. поглавље).

6. По чему су данашњи лојални хришћани слични хришћанима из древног Ефеса?

6 Христ је следећим речима похвалио скупштину у Ефесу: „Знам твоја дела, и твој труд и истрајност, и да не можеш да подносиш зле људе, и да искушаваш оне који кажу да су апостоли, а нису, и утврдио си да су лажови.“ Данашње скупштине правих Исусових следбеника имају сличну репутацију због добрих дела, напорног рада и истрајности. Они не толеришу лажну браћу која желе да се на њих гледа као на апостоле (2. Коринћанима 11:13, 26). Данашњи лојални хришћани попут Ефешана не ’подносе зле људе‘. Због тога, да би сачували чистоћу обожавања Јехове и заштитили скупштину, не друже се с непокајничким отпадницима (Галатима 2:4, 5; 2. Јованова 8-11).

7, 8. Који је озбиљан проблем постојао у скупштини у Ефесу, и како бисмо ми могли да се ухватимо у коштац са сличном ситуацијом?

7 Међутим, хришћани из Ефеса су имали један озбиљан проблем. „Ово имам против тебе“, рекао је Исус „што си оставио љубав коју си у почетку имао.“ Требало је да чланови те скупштине обнове прву љубав коју су имали према Јехови (Марко 12:28-30; Ефешанима 2:4; 5:1, 2). Морамо пазити да не изгубимо прву љубав према Богу (3. Јованова 3). Али шта треба да радимо ако нам ствари као што је жеља за богатством или тежња за задовољствима постану најбитније у животу? (1. Тимотеју 4:8; 6:9, 10). Тада треба горљиво да молимо Бога да нам помогне да такве тежње заменимо дубоко укорењеном љубављу према њему и захвалношћу за све што су он и његов Син урадили за нас (1. Јованова 4:10, 16).

8 Христ је подстакао Ефешане: „Сети [се] од чега си пао, и покај се и чини ранија дела.“ Шта ће се десити ако то не ураде? „Ако то не учиниш“, рекао је Исус, „долазим к теби, и уклонићу твој свећњак с његовог места.“ Ако би све овце изгубиле своју прву љубав, „свећњак“, то јест скупштина, више не би постојао. Зато се као ревни хришћани напрежимо да би скупштина и даље сијала у духовном погледу (Матеј 5:14-16).

9. Како треба да гледамо на секташтво?

9 Било је похвално то што су Ефешани мрзели „дела Николине секте“. Осим онога што је речено у Откривењу, не зна се ништа конкретно о пореклу, учењима и поступцима те секте. Међутим, с обзиром на то да је Исус осудио слеђење људи, треба да мрзимо секташтво, баш као што су га мрзели и хришћани из Ефеса (Матеј 23:10).

10. Шта ће доживети они који слушају шта дух говори?

10 Христ је рекао: „Ко има ухо, нека чује шта дух говори скупштинама.“ Док је био на земљи, Исус је говорио вођен Божјим духом (Исаија 61:1; Лука 4:16-21). Зато треба да обратимо пажњу на оно што Бог сада говори преко Исуса помоћу светог духа. Исус је под вођством духа обећао следеће: „Ономе ко победи даћу да једе с дрвета живота, које је у Божјем рају.“ За помазанике који слушају шта дух говори, то значи бесмртност у небеском „Божјем рају“, то јест самој Јеховиној присутности. „Велико мноштво“ које исто тако слуша шта дух говори, живеће у рају на земљи где ће пити од ’реке воде живота‘ и излечиће се помоћу ’лишћа дрвећа‘ које се налази дуж реке (Откривење 7:9; 22:1, 2; Лука 23:43).

11. Како једни друге можемо подстицати на љубав према Јехови?

11 Ефешани су изгубили своју прву љубав, али шта треба да радимо ако се нешто слично развије у данашњој скупштини? Сви ми треба да подстичемо једни друге на љубав према Јехови тако што ћемо говорити о његовим поступцима пуним љубави. Можемо изразити захвалност за Божју љубав коју је показао тако што је посредством свог вољеног Сина обезбедио откупнину (Јован 3:16; Римљанима 5:8). Када је то одговарајуће, можемо у коментарима и другим програмским тачкама на састанцима поменути Божју љубав. Љубав према Јехови можемо показати и тако што ћемо у хришћанској служби хвалити његово име (Псалам 145:10-13). Да, речима и делима можемо много допринети да оживи и ојача љубав коју је скупштина имала у почетку.

Анђелу у Смирни

12. Шта историја открива о Смирни и тамошњим религиозним обичајима?

12 Христ, „’Први и Последњи‘, који је умро па оживео“ путем ускрсења, похвалио је скупштину у Смирни. (Прочитај Откривење 2:8-11.) Смирна (сада Измир у Турској) налазила се на западној обали Мале Азије. Град су основали Грци, али су га око 580. пре н. е. уништили Лидијци. Наследници Александра Великог су на новом месту поново изградили Смирну. Постала је део римске провинције у Азији и била је напредан трговачки центар познат по лепим јавним зградама. Ту се налазио храм цезара Тиберија и због тога је тај град био центар обожавања цара. Обожаваоци су били дужни да запале мало тамјана и кажу „Цезар је Господ“. Хришћани то нису могли да раде зато што је њихов ’Господ био Исус‘. Због тога су имали невоље (Римљанима 10:9).

13. У ком су смислу хришћани из Смирне били богати иако су у материјалном погледу били сиромашни?

13 Осим невоља, хришћани из Смирне су подносили и сиромаштво до чега су вероватно довела нека економска ограничења јер нису обожавали цара. Сличне кушње погађају и данашње Јеховине слуге (Откривење 13:16, 17). Премда материјално сиромашни, они који су попут хришћана из Смирне духовно су богати и то је оно што је заиста важно! (Пословице 10:22; 3. Јованова 2).

14, 15. Коју утеху помазаници могу извући из Откривења 2:10?

14 Већина Јевреја у Смирни сачињавала је ’Сатанину синагогу‘ зато што су се држали небиблијских традиција, зато што су одбацили Божјег Сина и зато што су хулили на његове духом рођене следбенике (Римљанима 2:28, 29). Међутим, какву само утеху помазаници могу извући из следећих Исусових речи! Он каже: „Не бој се онога што имаш да претрпиш. Гле! Ђаво ће неке од вас бацати у затвор да будете потпуно искушани, и да десет дана имате невољу. Покажи се верним до саме смрти, и даћу ти венац живота“ (Откривење 2:10).

15 Исус се није плашио да умре како би подржао Јеховино право да влада као суверен (Филипљанима 2:5-8). Иако Сатана данас води рат против преосталих помазаника, они се не плаше онога што као група морају да претрпе — невоље, затварања и насилне смрти (Откривење 12:17). Они ће победити свет. И уместо пропадљивог венца од цвећа који су као круну носили победници у паганским играма, Христ обећава ускрснулим помазаницима да ће им дати „венац живота“ као бесмртним створењима на небу. Какав непроцењиви дар!

16. На које питање треба да се усредсредимо ако смо повезани са скупштином која је попут оне из древне Смирне?

16 Шта ако смо, било да имамо небеску или земаљску наду, повезани са скупштином која је попут оне из древне Смирне? У том случају, помозимо суверницима да се усредсреде на главни разлог због ког Бог допушта прогонство — због питања да ли он има право да влада као Суверен свемира. Сваки Јеховин сведок који чува своју беспрекорност доказује да је Сатана лажов и показује да чак и када је прогоњен човек може непоколебљиво заступати Божје право да влада као Суверен свемира (Пословице 27:11). Зато храбримо друге хришћане да издрже прогонство и да, као резултат тога, стално имају ’предност да неустрашиво врше свету службу [Јехови] у лојалности и праведности пред њим свих својих дана‘ — чак заувек (Лука 1:68, 69, 74, 75).

Анђелу у Пергаму

17, 18. Центар каквог обожавања се налазио у Пергаму, и до чега је могло довести ако би неко одбио да учествује у таквом идолопоклонству?

17 Скупштина у Пергаму је добила и похвалу и исправку. (Прочитај Откривење 2:12-17.) Смештен око 80 километара северно од Смирне, Пергам је био град прожет паганском религијом. Изгледа да су халдејски маги (астролози) из Вавилона побегли у тај град. У Пергаму је био чувени храм посвећен Асклепију, лажном богу излечења и медицине, и мноштво болесних људи се стицало у тај храм. Пергам је због храма који је био посвећен обожавању цезара Августа био назван „главним центром за обожавање цезара у раном царству“ (Encyclopædia Britannica, издање из 1959, том 17, страна 507).

18 У Пергаму се налазио и један олтар посвећен Зевсу. Град је такође био седиште обожавања људи које је било надахнуто од Ђавола. Није никакво чудо што је за тамошњу скупштину било речено да пребива где је „Сатанин престо“! Особа која је подржавала Јеховин суверенитет могла је да буде убијена због одбијања да обожава цара. Свет још увек лежи у Ђаволовој власти, а национални симболи се идолизују (1. Јованова 5:19). Од првог века до данашњих дана многи верни хришћани су умрли мученичком смрћу, попут оног кога је Христ назвао ’Антипа, мој сведок, верни, који је убијен код вас‘. Сигурно да Јехова Бог и Исус Христ не заборављају те лојалне слуге (1. Јованова 5:21).

19. Шта је Валам урадио, и на шта сви хришћани морају пазити?

19 Христ је говорио и о ’Валамовом учењу‘. Лажни пророк Валам је био похлепан и зато је покушао да прокуне Израел. Када је Бог преобратио његову клетву у благослов, Валам је у сарадњи с моавским краљем Валаком намамио многе Израелце на идолопоклонство и сексуални неморал. Хришћанске старешине треба да се непоколебљиво држе онога што је праведно, попут Финеса који је деловао против Валамових настојања (Бројеви 22:1–25:15; 2. Петрова 2:15, 16; Јуда 11). Штавише, сви хришћани морају да се чувају од идолопоклонства и да чувају скупштину како се у њу не би увукао сексуални неморал (Јуда 3, 4).

20. Шта хришћанин треба да ради ако почне да размишља о отпадничким идејама?

20 Скупштина у Пергаму је била у великој опасности зато што је дозволила да у њој постоје ’они који се чврсто држе учења Николине секте‘. Христ је рекао тој скупштини: „Покај се... Ако се не покајеш, долазим к теби брзо, и ратоваћу с њима дугим мачем својих уста.“ Секташи су желели да нанесу духовну штету хришћанима, а они који изазивају поделе и стварају секте неће наследити Божје Краљевство (Римљанима 16:17, 18; 1. Коринћанима 1:10; Галатима 5:19-21). Ако неки хришћанин почне да размишља о отпадничким идејама и пожели да их преноси другима, треба да обрати пажњу на Христово упозорење! Да не би доживео пропаст, треба да се покаје и да затражи духовну помоћ од скупштинских старешина (Јаков 5:13-18). Важно је да брзо предузме акцију зато што Исус брзо долази да изврши суд.

21, 22. Ко једе ’скривену ману‘, и шта то представља?

21 Верни помазани хришћани и њихови лојални сарадници не треба да се плаше предстојећег суда. Све оне који слушају Исусов савет, који је дат под вођством Божјег светог духа, очекују благослови. Примера ради, помазаници који победе свет биће позвани да једу ’скривену ману‘ и биће им дат „бели облутак“ на ком ће бити написано „ново име“.

22 Бог је обезбедио ману да би хранио Израелце током њиховог 40-годишњег путовања кроз пустош. Нешто од тог ’хлеба‘ налазило се у једном златном крчагу унутар ковчега савеза и тако је био скривен у Светињи над светињама у шатору од састанка, где је чудесна светлост симболизовала Јеховину присутност (Излазак 16:14, 15, 23, 26, 33; 26:34; Јеврејима 9:3, 4). Нико није смео да једе ту скривену ману. Међутим, Исусови помазани следбеници након ускрсења постају бесмртни што је симболизовано једењем ’скривене мане‘ (1. Коринћанима 15:53-57).

23. Шта означавају „бели облутак“ и „ново име“?

23 Црни облутак је у римским судовима значио осуду, а бели ослобађање. То што Исус даје „бели облутак“ помазаним хришћанима који излазе као победници указује на то да их он проглашава недужнима и чистима. С обзиром да су Римљани користили облутке и као улазнице за неке важне догађаје, „бели облутак“ може означавати да је помазаницима обезбеђено место на небу да би присуствовали Јагњетовој свадби (Откривење 19:7-9). „Ново име“ очигледно указује на њихову предност да буду уједињени са Исусом као сунаследници у небеском Краљевству. Све ово и те како храбри помазанике и њихове сараднике у Јеховиној служби, који се надају да ће живети у рају на земљи!

24. Који став о отпадништву треба да заузмемо?

24 Добро је задржати на уму да су отпадници представљали опасност по скупштину у Пергаму. Ако слична ситуација прети духовној добробити скупштине с којом смо повезани, потпуно одбацимо отпадништво и наставимо да ходимо у истини (Јован 8:32, 44; 3. Јованова 4). Пошто лажни учитељи или неки појединци који су склони отпадничким учењима могу искварити читаву скупштину, морамо задржати чврст став против отпадништва и никада не смемо да допустимо злобним убеђивањима да нас одврате од послушности истини (Галатима 5:7-12; 2. Јованова 8-11).

25. Којим скупштинама је Христ упутио поруке које ће бити осмотрене у наредном чланку?

25 Речи које смо осмотрили, којима је прослављени Исус Христ похвалио и посаветовао три од седам скупштина у Малој Азији, и те како подстичу на размишљање! Међутим, под вођством светог духа, он има доста тога да каже и за преостале четири скупштине. Ове поруке, упућене Тијатири, Сарду, Филаделфији и Лаодикији, биће осмотрене у наредном чланку.

Како би одговорио?

• Зашто треба да обратимо пажњу на оно што Христ говори скупштинама?

• Како можемо помоћи да се обнови прва љубав коју је скупштина имала?

• Зашто се може рећи да су материјално сиромашни хришћани из древне Смирне заправо били богати?

• Какав став треба да имамо према отпадничком размишљању с обзиром на ситуацију која је постојала у скупштини у Пергаму?

[Питања за разматрање]

[Мапа на 10. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ГРЧКА

МАЛА АЗИЈА

Ефес

Смирна

Пергам

Тијатира

Сард

Филаделфија

Лаодикија

[Слика на 12. страни]

„Велико мноштво“ ће живети у рају на земљи

[Слике на 13. страни]

Прогоњени хришћани побеђују свет