Пређи на садржај

Пређи на садржај

Само обичај или и мито?

Само обичај или и мито?

Само обичај или и мито?

НА НЕКИМ факултетима у Пољској, студенти имају обичај да сакупљају новац како би својим професорима купили поклоне, надајући се да ће због тога на испитима добити боље оцене. Стога не чуди што се једна млада хришћанка по имену Катарзина суочила с тешком ситуацијом. „Да ли да дам новац или не?“, питала се. Њени вршњаци су је убеђивали: „То је обичај. Ништа не ризикујеш, а можеш добити много. Зашто се онда двоумиш?“

„Морам да признам да сам на првој години студија и ја давала новац“, каже Катарзина. „Тек сам касније увидела да сам на тај начин учествовала у подмићивању, што Библија осуђује.“ Она се присетила стихова који показују да Јехова оштро осуђује мито (Поновљени закони 10:17; 16:19; 2. Летописа 19:7). Катарзина каже: „Разумела сам колико је лако подлећи притиску вршњака. Поново сам размислила и од тада више никада нисам учествовала у томе.“ Током протекле три године, упркос томе што су је други студенти исмејавали, некима од њих је могла да објасни да не учествује у сакупљању новца за такве „поклоне“ због својих на Библији заснованих уверења.

Неки су оптужили Катарзину да је себична и недруштвена. „С некима од њих се још увек не слажем добро“, каже она. „С друге стране, многи поштују моје гледиште, због чега ми је веома драго.“ Катарзина је постала позната као Јеховин сведок. Јеховини сведоци у свом свакодневном животу поступају по библијским начелима.