Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можемо развијати истинску љубав

Како можемо развијати истинску љубав

Како можемо развијати истинску љубав

„Љубав је еликсир живота; љубав је сам живот“ (Living to Purpose, од Џозефа Џонсона, 1871).

КАКО човек учи да воли? Да ли тако што проучава психологију? Чита књиге о томе? Гледа романтичне филмове? Тешко да ће тако научити. Људи пре свега уче да воле на основу примера и васпитања својих родитеља. Деца ће научити шта значи волети ако одрастају у средини где влада срдачна наклоност, где им родитељи обезбеђују храну и пружају заштиту, разговарају с њима и показују искрено занимање за њих. Она такође уче да воле и када их родитељи поучавају да се држе здравих начела у вези с тим шта је исправно, а шта погрешно.

Истинска љубав не укључује само наклоност и осећања. Она такође подразумева да непрестано чинимо оно што је у најбољем интересу за друге, чак и ако они то у том тренутку не цене у потпуности. То је често случај код деце када се дисциплинују с љубављу. Сам Створитељ је пружио савршен пример у показивању несебичне љубави. Апостол Павле је написао: „Сине мој, не потцењуј дисциплину од Јехове, и немој клонути кад те он исправља; јер кога Јехова воли, њега и дисциплинује“ (Јеврејима 12:5, 6).

Како ви родитељи можете опонашати Јехову у показивању љубави према својој породици? И колико је важан пример који пружате у вашем међусобном односу као муж и жена?

Примером покажи шта значи волети

Ако си супруг, да ли своју супругу цениш, то јест сматраш веома вредном, и опходиш се према њој с поштовањем? Уколико си супруга, да ли волиш и подупиреш свог супруга? Библија каже да муж и жена треба да воле и поштују једно друго (Ефешанима 5:28; Титу 2:4). Када се они тако опходе, деца из прве руке виде хришћанску љубав. То заиста може бити снажна и корисна поука!

Родитељи такође поспешују љубав када подстичу остале у породици да се придржавају високих мерила, на пример, у погледу забаве, морала, циљева и приоритета. Људи широм света су установили да Библија може много да помогне да се поставе таква мерила у породици, и они представљају живи доказ да је та књига ’надахнута од Бога, и корисна за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари, за васпитавање у праведности‘ (2. Тимотеју 3:16). Већ и само она морална мерила и поуке које се могу наћи у Проповеди на гори људи широм света сматрају непревазиђенима (Матеј, поглавља 5-7).

Када цела породица тражи вођство од Бога и када се држи његових мерила, сваки њен члан се осећа сигурније и већа је вероватноћа да ће деца када одрасту волети и поштовати своје родитеље. У супротном, ако одрастају у дому где су мерила двојака, погрешна или пак попустљива, деца могу постати раздражљива, гневна и бунтовна (Римљанима 2:21; Колошанима 3:21).

Али шта ако су у питању самохрани родитељи? Да ли су они у много неповољнијем положају што се тиче поучавања деце да испољавају љубав? Не безусловно. Премда ништа не може заменити добру мајку и оца који заједно одгајају дете, искуство показује да квалитетни односи у породици могу у извесној мери надокнадити недостатак једног родитеља. Уколико си самохрани родитељ, труди се да примењујеш библијска начела у свом дому. Управо нам то каже једна пословица: „Свим се срцем својим уздај у Јехову а на своју мисао немој се ослањати. Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити“ (Пословице 3:5, 6; Јаков 1:5).

Многе фине младе особе су одгајили самохрани родитељи и ти млади сада верно служе Јехови у хиљадама хришћанских скупштина Јеховиних сведока широм света. То доказује да и самохрани родитељи могу успешно да науче своју децу да воле.

Како сви ми можемо да развијамо љубав

Библија је прорекла да ће „последње дане“ обележавати недостатак „природне наклоности“, то јест недостатак природне блискости коју чланови породице обично имају међу собом (2. Тимотеју 3:1, 3). Међутим, чак и они који су одрасли у окружењу у коме је недостајало наклоности могу учити да развијају љубав. Како? Тако што уче од Јехове, који је сам Извор љубави и који показује љубав и наклоност према свима који га целим срцем траже (1. Јованова 4:7, 8). „Јер ме и отац и мати моја оставише, али ће ме Јехова прихватити!“, рекао је псалмиста (Псалам 27:10).

Јехова на много начина показује љубав према нама. То између осталог укључује и очинско вођство које нам пружа путем Библије, помоћ светог духа и срдачну подршку хришћанског братства (Псалам 119:97-105; Лука 11:13; Јеврејима 10:24, 25). Размотри сада како ти ова три израза љубави могу помоћи да развијеш још дубљу љубав према Богу и ближњима.

Надахнуто очинско вођство

Да бисмо развили близак однос с неким, треба да га добро упознамо. Тиме што преко страница Библије објашњава какав је он, Јехова нас заправо позива да му се приближимо. Међутим, није довољно да само читамо Библију. Морамо и да примењујемо њена учења и да искусимо користи које нам то доноси (Псалам 19:8-11). „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи“, каже се у Исаији 48:17. Дакле, Јехова, који је само оличење љубави, поучава нас за наше добро — а не зато што жели да беспотребним правилима и прописима ограничи нашу слободу.

Тачно спознање Библије такође нам помаже да још више волимо друге, зато што нам библијска истина говори како Бог гледа на људе и показује нам којим начелима треба да се водимо у опхођењу једни с другима. Такве информације нам пружају добру основу за развијање љубави према ближњима. Апостол Павле је рекао: „За ово се стално молим, да ваша љубав све више и више обилује тачним спознањем и пуном разборитошћу“ (Филипљанима 1:9).

Да бисмо приказали како љубав може бити вођена „тачним спознањем“, осмотримо једну темељну истину која је наведена у Делима апостолским 10:34, 35: „Бог није пристран, него му је у свакој нацији прихватљив онај који га се боји и чини оно што је праведно.“ Ако Бог процењује људе на основу њихових праведних дела и страхопоштовања према њему, а не по њиховој националности и раси, зар не би требало да и ми тако непристрано гледамо на наше ближње? (Дела апостолска 17:26, 27; 1. Јованова 4:7-11, 20, 21).

Љубав — плод Божјег духа

Баш као што киша која падне на воћњак у право време допринесе томе да буде пуно рода, тако и Божји дух може код особа које су пријемљиве да развије особине које се у Библији описују као „плод духа“ (Галатима 5:22, 23). Најистакнутији плод је љубав (1. Коринћанима 13:13). Али како можемо добити Божји дух? Један веома важан начин је путем молитве. Ако се молимо за Божји дух, Бог ће нам га и дати (Лука 11:9-13). Да ли се „стално“ молиш за свети дух? Ако се молиш, тада његов драгоцени плод, у шта спада и љубав, треба да буде још израженији у твом животу.

Међутим, постоји и једна друга врста духа који делује насупрот Божјем духу. Библија тај дух назива ’духом света‘ (1. Коринћанима 2:12; Ефешанима 2:2). Тај дух у ствари представља зао утицај, а извор тог утицаја није нико други до Сатана Ђаво, „владар овог света“, света којег сачињавају људи отуђени од Бога (Јован 12:31). Попут ветра који подиже прашину и отпатке, „дух света“ буди штетне жеље које нагризају љубав и подстиче на угађање слабостима тела (Галатима 5:19-21).

Такав зао дух људи примају када се препуштају материјалистичком, себичном размишљању, бунтовним ставовима и искривљеном и често изопаченом гледишту о љубави које је толико уобичајено у свету. Уколико желиш да развијеш истинску љубав, мораш снажно да се одупиреш духу света (Јаков 4:7). Међутим, немој се ослањати на своју снагу, већ се обрати Јехови за помоћ. Његов дух, најјача сила у свемиру, може те ојачати и помоћи ти да успеш (Псалам 121:2).

Научи да волиш уз помоћ хришћанског братства

Баш као што деца уче како да показују љубав из онога што виде у свом дому, тако сви ми — и млади и стари — можемо развијати љубав тако што се дружимо с другим хришћанима (Јован 13:34, 35). Заиста, једна од кључних улога које има хришћанска скупштина јесте да пружи атмосферу у којој се сви међусобно могу ’подстицати на љубав и добра дела‘ (Јеврејима 10:24).

Такву љубав нарочито цене они који су били „измучени и расејани“ у овом свету без љубави (Матеј 9:36). Искуство показује да када неко у одраслом добу развије однос пун љубави с другима, то може избрисати многе последице недостатка љубави у детињству. Зато је заиста много важно да сви предани хришћани пруже срдачну добродошлицу новима у њиховој средини!

„Љубав никад не затаји“

Библија каже да „љубав никад не затаји“ (1. Коринћанима 13:8). У ком смислу не затаји? Апостол Павле нам каже: „Љубав је дуготрпљива и добра. Љубав није љубоморна, не хвали се, не надима се, не понаша се непристојно, не тражи сопствене користи, не раздражује се. Не води евиденцију о злу“ (1. Коринћанима 13:4, 5). Очигледно, оваква љубав није плод маште нити неко пролазно осећање. Напротив, они који је испољавају свесни су да у животу има разочарања и боли, али они не дозвољавају да то угуши њихову љубав према ближњима. Таква љубав је заиста „савршена веза јединства“ (Колошанима 3:12-14).

Осмотри пример једне 17-годишње хришћанке из Кореје. Када је почела да служи Јехови Богу, то се није свидело њеној породици и она је морала да оде од куће. Међутим, уместо да буде љута због тога, она се молила и допустила је да њено размишљање обликују Божја Реч и Његов дух. Након што је отишла, често је писала својој породици и путем тих писама изражавала истинску срдачну наклоност коју је осећала према њима. Захваљујући томе, њена два старија брата су почела да проучавају Библију и сада су предани хришћани. Мајка и млађи брат су такође прихватили библијску истину. На крају је и отац, који се оштро противио, променио свој став. Та млада Сведокиња је написала: „Сва моја браћа и ја смо склопили брак с особама које су хришћани и сада су у нашој породици 23 особе уједињене у обожавању.“ Какав тријумф љубави!

Да ли и ти желиш да развијаш истинску љубав и да и другима помогнеш у томе? Онда упознај Јехову који је Извор те драгоцене особине. Да, прими к срцу оно што стоји у његовој Речи, моли се за свети дух и редовно се дружи с хришћанским братством (Исаија 11:9; Матеј 5:5). Сазнање да ће ускоро нестати све зло и да ће живети само они који испољавају истинску хришћанску љубав заиста испуњава наше срце! Љубав је стварно неопходна да би човек био радостан и да би живео (Псалам 37:10, 11; 1. Јованова 3:14).

[Слике на 6. страни]

Молитва и проучавање Божје Речи помоћи ће нам да развијамо истинску љубав