Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пре и после — пронашла је нешто што јој је дало снагу да се промени

Пре и после — пронашла је нешто што јој је дало снагу да се промени

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“

Пре и после — пронашла је нешто што јој је дало снагу да се промени

САНДРА, једна жена из Мексика, описала је себе као црну овцу у породици. Одбаченост и недостатак љубави упропастили су јој тинејџерске године. Она каже: „Проживела сам младост са сталним осећањем празнине, питајући се да ли живот има смисао и зашто уопште постојим.“

Као средњошколка, Сандра је почела да пије вино које је њен отац држао у кући. С временом је почела сама да купује пиће и постала је алкохоличар. „Нисам имала разлог да живим“, признаје она. Ван себе од очаја, Сандра је почела да се дрогира. „Једино што ми је помагало да заборавим на моје проблеме“, каже она, „било је оно што сам носила у ташни: флаша, пилуле или мало марихуане.“

Након што је завршила медицинску школу, још више се одала пићу. Покушала је да оконча себи живот. Али, преживела је.

Сандра је узалудно тражила духовну помоћ и емоционалну подршку у многим религијама. Пошто је изгубила сваку наду, у очајању је непрестано вапила ка Богу: „Где си? Зашто ми не помогнеш?“ Имала је јако ниско самопоштовање у време када је једна Јеховина сведокиња разговарала с њом. Тај разговор је водио до библијског студија. Сандра је била дубоко дирнута када је сазнала да је ’[Јехова] близу оних који су скрушена срца‘ (Псалам 34:19ДК).

Сведокиња која је проучавала Библију са Сандром помогла јој је да разуме да Јехова Бог зна да смо рањиви због греха и несавршености које смо наследили од Адама. Сандра је разумела да је Бог свестан тога да не можемо савршено удовољити праведним мерилима (Псалам 51:7; Римљанима 3:23; 5:12, 18). Била је срећна што је сазнала да се Јехова не концентрише на наше слабости и да од нас не очекује више него што можемо да учинимо. Псалмиста је питао: „Ако би ти, Јехова, безакоња памтио, Јехова, ко би могао опстојати?“ (Псалам 130:3).

Једна важна библијска истина која је дирнула Сандрино срце била је истина о откупној жртви Исуса Христа. Посредством ње, Јехова послушним људима милосрдно дарује праведан положај упркос њиховој несавршености (1. Јованова 2:2; 4:9, 10). Да, можемо добити „опроштење наших пропуста“, а то нам помаже да савладамо било које осећање безвредности (Ефешанима 1:7).

Сандра је извукла драгоцене поуке из примера апостола Павла. Он је високо ценио Божју доброту јер му је Бог великодушно опростио грешке из прошлости и подржавао га у тешкој борби коју је увек изнова водио са својим слабостима (Римљанима 7:15-25; 1. Коринћанима 15:9, 10). Павле је променио свој живот и ’био је своје тело и водио га као роба‘ да би остао на путу који Бог одобрава (1. Коринћанима 9:27). Он није дозволио да грешне склоности господаре над њим.

Сандра се мучила са својим слабостима, али је наставила да се бори против њих. Усрдно је молила Јехову за помоћ како би их савладала и тражила је његову милост (Псалам 55:23; Јаков 4:8). Када је осетила да се Бог занима лично за њу, то је Сандри дало снагу да потпуно промени свој живот. „Радујем се док пуновремено учествујем у поучавању других“, каже она. Сандра је имала предност да помогне својој старијој и млађој сестри да упознају Јехову. Док ’чини добро‘, она такође добровољно пружа своје медицинске услуге на конгресима Јеховиних сведока (Галатима 6:10).

Шта се десило са Сандриним зависностима? Она с поуздањем каже: „Мој ум је бистар. Више не пијем, не пушим, нити узимам дрогу. То ми није потребно. Пронашла сам оно што сам тражила.“

[Истакнути текст на 9. страни]

„Пронашла сам оно што сам тражила“

[Оквир на 9. страни]

Библијска начела на делу

Следећа библијска начела многима су помогла да се ослободе штетних зависности:

„Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа, усавршујући светост у страху пред Богом“ (2. Коринћанима 7:1). Бог благосиља оне који се очисте од ’прљавштине‘ и избегавају нечисте навике.

„Страх од Јехове мржња је на зло“ (Пословице 8:13). Страхопоштовање према Богу помаже особи да се ослободи лоших навика, укључујући и дрогирање. Осим што се допада Јехови, особа која се променила заштићена је од опаких болести.

„Да буду подложни и послушни владавинама и властима као владарима“ (Титу 3:1). У многим земљама, поседовање или коришћење одређених врста дроге је противзаконито. Прави хришћани не поседују нити користе дрогу.