Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова, Бог истине

Јехова, Бог истине

Јехова, Бог истине

„Ти си ме избавио, Јехова, Боже истине!“ (ПСАЛАМ 31:6).

1. Какви су услови владали на небу и на земљи док није било лажи?

 ТОКОМ једног периода у прошлости, није било неистине. На невидљивим небесима су живела савршена духовна створења, која су служила свом Створитељу, ’Богу истине‘ (Псалам 31:6). Није било лажи, нити преваре. Јехова је својим духовним синовима говорио само истину. То је радио зато што их је волео и зато што је био дубоко заинтересован за њихову добробит. Иста ситуација је била и на земљи. Јехова је створио првог човека и прву жену и преко канала који је користио увек је јасно и отворено комуницирао с њима, и увек је говорио истину. Нема сумње да је то било стварно величанствено!

2. Ко је измислио лаж, и зашто?

2 Међутим, један духовни Божји син се дрско представио као супарнички бог и супротставио се Јехови. То духовно створење, које је постало познато као Сатана Ђаво, желело је да други обожавају њега. Да би постигао свој циљ, Сатана је измислио лаж како би друге довео под своју контролу. На тај начин је постао и „лажов и отац лажи“ (Јован 8:44).

3. Како су Адам и Ева реаговали на Сатанине лажи, и до чега је то довело?

3 Сатана се послужио змијом и рекао је првој жени Еви да неће умрети ако прекрши Божју заповест и поједе забрањени плод. То је била лаж. Затим јој је рекао да ће, ако поједе тај плод, постати као Бог и да ће знати шта је добро, а шта лоше. И то је била лаж. Иако Еву никада раније нико није слагао, она је сигурно увидела да оно што је чула од те змије није било у складу са оним што је Бог рекао њеном мужу Адаму. И поред тога, одлучила је да верује Сатани, уместо Јехови. У потпуности преварена, она је убрала тај плод и пробала га. Касније је и Адам јео од тог плода (Постање 3:1-6). Адам, као и Ева, никада раније није чуо лаж, али он у овом случају није био преварен (1. Тимотеју 2:14). Он је својим поступцима показао да је одбацио свог Творца. Последице по човечанство биле су катастрофалне. Због Адамове непослушности, грех и смрт — заједно с распадљивошћу и неизрецивом патњом — проширили су се на све његове потомке (Римљанима 5:12).

4. (а) Шта су у суштини представљале лажи изречене у Едену? (б) Шта морамо радити да нас Сатана не би преварио?

4 Проширила се и неистина. Морамо бити свесни да су лажи изречене у Еденском врту представљале напад на истинитост самог Јехове. Сатана је тврдио да је Бог подмукло ускраћивао нешто добро првом људском пару. То свакако није било тачно. Непослушност није донела ништа добро Адаму и Еви. Они су умрли, баш као што је Јехова и рекао. Сатана је и поред тога наставио да клевеће Јехову чак до те мере да је вековима касније апостол Јован под надахнућем записао да Сатана „заводи целу настањену земљу“ (Откривење 12:9). Морамо имати потпуно поверење у Јеховину истинитост и у истинитост његове Речи да не бисмо били заведени од Сатане Ђавола. Како можеш развити и ојачати своје поверење у Јехову и бити заштићен од превара и лажи које унапређује његов Противник?

Јехова зна истину

5, 6. (а) Колико спознање поседује Јехова? (б) Како се људско спознање може упоредити с Јеховиним?

5 Библија увек изнова означава Јехову као онога који је „све створио“ (Ефешанима 3:9). Он је „онај који је створио небо и земљу и море и све што је у њима“ (Дела апостолска 4:24). Јехова је Створитељ и зато зна истину о свему. Да то прикажемо: Размисли о једном човеку који најпре прави скицу, а затим гради своју кућу, полаже сваку греду и укуцава сваки ексер. Он ће познавати сваки ћошак те куће и знаће о њој много више него било који посматрач. Људи добро познају ствари које креирају и праве. Слично томе, Створитељ зна апсолутно све о ономе што је створио.

6 Пророк Исаија је на леп начин описао обим Јеховиног спознања. Он је рекао: „Ко је грстима својим воду измерио и небеса међу премерио? Ко је прах земаљски у варићак покупио? Ко је горе на теразије и брегове на потег мерио? Ко је прозрео дух Јеховин ил’ научио га саветом својим? С ким је он решавао, да упуте прими, ко је њега путу правде научио, ко ли га је мудрости учио и ко му је пут разума показао?“ (Исаија 40:12-14). Заиста, Јехова је „Бог који све зна“ и ’савршен је у сваком знању‘ (1. Самуилова 2:3; Јов 36:4; 37:16ДК). Колико ми мало знамо у поређењу с њим! Иако је човечанство стекло огромно спознање, наше разумевање материјалног стварства не дотиче чак ни ’рубове његових путева‘. Када се упореди с ’моћним громом‘, наше спознање је само „шапат“ (Јов 26:14NW).

7. Шта је Давид разумео у погледу Јеховиног спознања, и шта стога морамо признати?

7 Јехова нас је створио и зато је сасвим логично закључити да нас добро познаје. Краљ Давид је то разумео. Он је написао: „Окушао си ме и знаш ме, Јехова. Знаш кад седим и када устајем, ти знаш мисли моје из далека. Када ходим и кад се одмарам ти ме гледаш и ти видиш све путеве моје. Још не дође реч на језик мој, а ти је, Јехова, већ сву знаш“ (Псалам 139:1-4). Давид је наравно разумео да људи имају слободну вољу — Бог нам је подарио способност да изаберемо да ли ћемо му бити послушни или ћемо бити непослушни (Поновљени закони 30:19, 20; Исус Навин 24:15). И поред тога, Јехова нас познаје много боље него што ми познајемо сами себе. Он нам жели све најбоље и способан је да управља нашим корацима (Јеремија 10:23). Заиста, не постоји способнији педагог, стручњак нити саветник који ће нас поучити истини и помоћи нам да будемо мудри и срећни.

Јехова је истинит

8. Како знамо да је Јехова истинит?

8 Једно је знати шта је истина, али је нешто друго увек говорити истину, бити истинит. На пример, Ђаво је изабрао да не ’стоји чврсто у истини‘ (Јован 8:44). За разлику од њега, Јехова је „обилан... верношћу [„истином“, ДК]“ (Излазак 34:6). Писмо увек изнова говори у прилог Јеховиној истинитости. Апостол Павле је рекао да је „немогуће да Бог лаже“ и да Бог „не може да лаже“ (Јеврејима 6:18; Титу 1:2). Истинитост је један важан део Божје личности. Можемо се ослонити на Јехову и имати поверења у њега зато што је истинит; он никада неће преварити своје лојалне слуге.

9. Како је Јеховино име повезано са истином?

9 Само Јеховино име је доказ његове истинитости. Божје име значи „Он проузрокује да постане“. То име показује да је Јехова особа која у своје време постаје Испунитељ свега што обећа. То нико други не може учинити. Јехова је Свевишњи и зато ништа не може осујетити остварење његових намера. Не само што је истинит већ је и једини који има моћ и мудрост да испуни све што каже.

10. (а) Како је Исус Навин својим очима видео да је Јехова истинит? (б) Која су то Јеховина обећања која ти видиш да се испуњавају?

10 Исус Навин је био један од многих људи који су својим очима видели изванредне догађаје који су доказали Јеховину истинитост. Он је био у Египту када је Јехова тој нацији нанео десет невоља, које је претходно прорекао. Између осталог, видео је испуњење Јеховиних обећања да ће избавити Израелце из Египта и одвести их у Обећану земљу, и покорити моћне хананске војске које су им се противиле. Пред крај свог живота, старешинама израелске нације је рекао: „Признајте свим срцем својим и свом душом својом да није изостало ништа од свега добра што вам је обрекао Јехова, Бог ваш; све вам се испунило, ништа није остало ненавршено“ (Исус Навин 23:14). Премда ниси видео чуда која је видео Исус Навин, да ли си у свом животу видео истинитост Божјих обећања?

Јехова открива истину

11. Шта показује да Јехова жели да свим људима саопшти истину?

11 Замисли једног родитеља који зна много тога, али ретко разговара са својом децом. Зар ниси захвалан за то што Јехова није такав? Јехова с пуно љубави отворено комуницира с људима. Писмо га назива ’Величанственим Учитељем‘ (Исаија 30:20NW). Због своје лојалне љубави, он се обраћа и онима који не желе да га слушају. Примера ради, Језекиљ је био послат да проповеда људима за које је Јехова знао да се неће одазвати. Јехова је рекао: „Сине човечји, иди к дому Израеловом, и говори им моје речи!“ Затим је упозорио: „Неће слушати, јер они неће мене да слушају, јер је сав дом Израелов тврда чела и упорна срца.“ То је био тежак задатак, али Језекиљ га је верно извршио и то је представљало одраз Јеховине самилости. Уколико ти је тешко да проповедаш људима на твом терену, можеш бити уверен да ће те Бог, уколико се ослониш на њега, ојачати баш као што је ојачао свог пророка Језекиља (Језекиљ 3:4, 7-9).

12, 13. На које начине Бог комуницира с људима?

12 Јехова жели да се „све врсте људи спасу и дођу до тачног спознања истине“ (1. Тимотеју 2:4). Он је говорио преко пророка̂, анђела̂ и чак преко свог вољеног Сина, Исуса Христа (Јеврејима 1:1, 2; 2:2). Исус је рекао Пилату: „Ја сам се зато родио и зато сам дошао на свет, да сведочим за истину. Свако ко је на страни истине слуша мој глас.“ Пилат је имао јединствену прилику да директно од Божјег Сина сазна за истину о ономе што Јехова чини како би људима донео спасење. Међутим, Пилат није био на страни истине и није желео да учи од Исуса. Уместо тога, Пилат је цинично одговорио: „Шта је истина?“ (Јован 18:37, 38). Каква штета што је тако поступио! Међутим, многи су слушали истину коју је Исус објављивао. Он је својим ученицима рекао: „Срећне су ваше очи јер виде, и ваше уши јер чују“ (Матеј 13:16).

13 Јехова је истину сачувао у Библији и омогућио је да она буде доступна људима широм света. Библија приказује ствари у правом светлу. Она говори о Божјим особинама, његовим намерама и заповестима и реално описује стање међу људима. Исус је у молитви Јехови рекао: „Твоја реч је истина“ (Јован 17:17). Библија је због тога јединствена књига. Једино је она написана под надахнућем Бога који зна све (2. Тимотеју 3:16). Она је драгоцени дар човечанству, дар који Божје слуге изузетно цене. Било би мудро да је свакодневно читамо.

Чврсто се држи истине

14. Шта Јехова каже да ће урадити, и зашто треба да му верујемо?

14 Оно што нам Јехова каже у својој Речи треба да схватимо озбиљно. Оно што он каже за себе он то и јесте и он ће урадити оно што каже да ће урадити. Имамо сваки разлог да верујемо Богу. Можемо веровати Јехови када каже да ће донети ’освету онима који га не познају и онима који нису послушни доброј вести о нашем Господу Исусу‘ (2. Солуњанима 1:8). Сем тога, можемо му веровати на реч када каже да воли људе који теже за праведношћу, када каже да ће дати вечни живот онима који имају веру и када каже да ће отклонити бол, вику, па чак и смрт. Поузданост овог последњег обећања Јехова је нагласио тиме што је апостолу Јовану дао следеће упутство: „Пиши, јер су ове речи верне и истините“ (Откривење 21:4, 5; Пословице 15:9; Јован 3:36).

15. Које су неке од лажи које Сатана сервира?

15 Сатана јесте сушта супротност Јехови. Он не просветљује људе, него их вара. Његов циљ је да одврати људе од правог обожавања, и да би постигао тај циљ, он сервира мноштво лажи. На пример, Сатана жели да верујемо да се Бог удаљио од људи и да не обраћа пажњу на патњу која постоји на земљи. Међутим, Библија показује да је Јехова истински заинтересован за своја створења, да осуђује зло и да му је жао због патње (Дела апостолска 17:24-30). Сатана исто тако жели да људи верују да бављење духовним стварима представља губљење времена. Насупрот томе, Писмо нас уверава да ’Бог није неправедан да заборави наше дело и љубав коју смо показали према његовом имену‘. Надаље, Писмо јасно каже да он „награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 6:10; 11:6).

16. Зашто хришћани и даље морају бити опрезни и чврсто се држати истине?

16 Што се тиче Сатане, апостол Павле је написао: „Бог овог система ствари заслепио [је] ум неверницима, да до њих не би продрло светло славне добре вести о Христу, који је слика Бога“ (2. Коринћанима 4:4). Сатана Ђаво је у потпуности преварио неке људе, баш као што је преварио и Еву. Други поступају као Адам, који није био преварен већ је намерно хтео да буде непослушан (Јуда 5, 11). Дакле, преко је потребно да хришћани и даље буду опрезни и да се чврсто држе истине.

Јехова тражи ’нелицемерну веру‘

17. Шта морамо радити да бисмо имали Јеховину наклоност?

17 Јехова је истинит у свему што ради и зато очекује од оних који га обожавају да и они буду истинити. Псалмиста је написао: „Јехова, ко може седети у шатору твоме? Ко ли наставати на светој гори твојој? Онај који без мане ходи и који правду твори и истину из срца свог говори“ (Псалам 15:1, 2). Спомињање Јеховине свете горе, Израелцима који су певали ове стихове несумњиво је дозивало у мисли гору Сион, на коју је краљ Давид донео ковчег савеза у шатор који је тамо разапео (2. Самуилова 6:12, 17). Та гора и тај шатор призивали су у мисли место где је Јехова у симболичном смислу боравио. Људи су тамо могли да приступе Богу да би га молили за његову наклоност.

18. (а) Шта је неопходно да би особа била Божји пријатељ? (б) О чему ће бити речи у наредном чланку?

18 Свако ко жели да му Јехова буде пријатељ мора говорити истину ’срцем‘, а не само уснама. Прави Божји пријатељи морају имати чисто срце и доказати да имају ’нелицемерну веру‘ јер дела која одражавају истинитост долазе из срца (1. Тимотеју 1:5; Матеј 12:34, 35). Божји пријатељ није непоштен нити вара друге јер ’Јехова мрзи онога ко превару чини‘ (Псалам 5:6). Јеховини сведоци се труде да буду истинити по угледу на свог Бога. О тој теми ће бити речи у следећем чланку.

Како би одговорио?

• Зашто се може рећи да Јехова зна истину о свему?

• Шта показује да је Јехова истинит?

• Како Јехова открива истину?

• Шта се од нас захтева када је у питању истина?

[Питања за разматрање]

[Слике на 10. страни]

Бог истине зна све о свом стварству

[Слике на странама странама 12, 13]

Јеховина обећања ће се обистинити