Пређи на садржај

Пређи на садржај

Волео је доброту

Волео је доброту

Волео је доброту

МИЛТОН Џ. ХЕНШЕЛ, дугогодишњи члан Водећег тела Јеховиних сведока, завршио је свој живот на земљи у суботу, 22. марта 2003. Имао је 82 године.

Милтон Хеншел је дошао у централу Јеховиних сведока као младић и ту је верно служио више од 60 година. Брзо је постао познат по добром расуђивању и искреном занимању за дело проповедања о Краљевству. Године 1939, постао је секретар Н. Х. Нора, који је тада надгледао штампарију Јеховиних сведока у Бруклину. Брат Хеншел је био помоћник брата Нора и када је он 1942. почео да предводи у Јеховиној организацији. Године 1956, брат Хеншел се оженио с Лусил Бенет и заједно су делили радости и изазове које живот носи са собом.

Брат Хеншел је тесно сарађивао с братом Нором све до његове смрти 1977. Заједно с братом Нором, брат Хеншел је био у више од 150 земаља, посећујући и храбрећи Јеховине сведоке широм света, посебно мисионаре и оне који служе у подружницама. Таква путовања су понекад била напорна, чак и опасна. Године 1963, када је присуствовао једном конгресу у Либерији, брат Хеншел је био жртва жестоког прогонства зато што је одбио да учествује у једној патриотској церемонији. a Незастрашен, само неколико месеци после тога вратио се у Либерију да би се састао с председником те земље и да би тражио већу слободу обожавања за Јеховине сведоке у тој земљи.

Брат Хеншел је имао репутацију човека који тешке проблеме и изазове решава на практичан, флексибилан и разуман начин. Оно што су његови сарадници нарочито ценили код њега били су његова уредност, скромност и смисао за хумор. Имао је изузетно памћење и одушевљавао је мисионаре широм света зато што је лако памтио њихова имена, реченицу или две на локалном језику и духовите досетке, које је причао са сјајем у очима.

Михеј 6:8 нас подсећа да Јехова Бог жели да ’волимо милосрђе [„доброту“, NW ]‘. Милтон Хеншел ће бити упамћен по томе што је у овом погледу био изванредан пример. Упркос великим одговорностима које је имао, био је приступачан, благ и љубазан. Волео је да каже: „Када ниси сигуран како да решиш неки проблем, сети се да је љубазан гест увек на месту.“ Иако нам је жао због тога што смо изгубили овог драгог брата, у исто време се и радујемо јер је верно истрајао до краја и уверени смо да је добио награду, „венац живота“ (Откривење 2:10).

[Фуснота]

a Види Годишњак Јеховиних сведока за 1977, стране 171-7 (енгл.).

[Слика на 31. страни]

М. Џ. Хеншел са Н. Х. Нором

[Слика на 31. страни]

Са својом женом Лусил