Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли високо цениш старије сувернике?

Да ли високо цениш старије сувернике?

Да ли високо цениш старије сувернике?

КАДА су древни Израелци били у савезу с Богом, била им је дата следећа заповест: „Пред седом главом устани и поштуј лице стараца, и бој се Бога свога. Ја сам Јехова“ (Левитска 19:32). Стога је поштовање старијих особа била света дужност, тесно повезана с подложношћу Богу. Иако данашњи хришћани више нису под Мојсијевим законом, он нас подсећа да Јехова на своје старије слуге гледа као на вредне и драгоцене (Пословице 16:31; Јеврејима 7:18). Да ли имамо исто гледиште као Јехова? Да ли високо ценимо нашу старију хришћанску браћу и сестре?

Он је високо ценио свог старијег пријатеља

У књизи 2. Краљевима налази се један библијски извештај који наглашава колико је важно показивати поштовање према старијим особама. У том извештају се описује како је млади пророк Јелисеј наследио пророка Илију. Запази шта се десило последњег дана Илијиног пророковања у десетоплеменском краљевству Израела.

Тог дана је остарели пророк добио упутство од Јехове да иде од Галгала до Ветиља, од Ветиља до Јерихона и од Јерихона до реке Јордан (2. Краљевима 2:1, 2, 4, 6). Током тог пута дугог скоро 50 километара, Илија је три пута покушао да спречи Јелисеја да га прати. Међутим, као што је млада Рута вековима раније одлучно одбила да напусти Нојемину, тако је и Јелисеј одбио да остави старог пророка (Рута 1:16, 17). Јелисеј је трипут поновио: „Жив је Јехова, и жива је душа твоја! Нећу те оставити“ (2. Краљевима 2:2, 4, 6). До тог тренутка, Јелисеј је већ помагао Илији око шест година. И поред тога, желео је да служи са Илијом што је могуће дуже. Заправо, извештај додаје: „Како иђаху даље разговарајући се гле... Илија се... узе [„отиде“, ДК]“ (11. стих). Илија и Јелисеј су разговарали до последњег тренутка Илијине службе у Израелу. Млади пророк је очигледно од овог старијег, искуснијег пророка желео да чује што је могуће више упутстава и охрабрења. Јасно је да је он високо ценио свог старијег пријатеља.

’Као очеве и мајке‘

Није тешко разумети зашто је Јелисеј тог старог пророка волео као пријатеља — чак и као духовног оца (2. Краљевима 2:12). Непосредно пре него што је извршио свој задатак у Израелу, Илија је рекао Јелисеју: „Ишти шта хоћеш да ти учиним, докле се нисам узео од тебе“ (9. стих). Тако је Илија до самог краја бринуо за духовну добробит свог наследника, као и за то да се настави Божје дело.

Данас такође греје срце та иста очинска и мајчинска брига коју показују старија хришћанска браћа и сестре док великодушно преносе своје спознање и мудрост на млађе. На пример, добровољци који већ годинама служе у подружницама Јеховиних сведока радо помажу новим члановима бетелске породице да овладају вештинама које су им потребне како би извршили своју службу. Слично томе, путујући надгледници и њихове жене који годинама посећују скупштине радосно деле своје богато искуство са онима који се обучавају за путујуће слуге. Поред тога, у скупштинама Јеховиних сведока широм света има старије браће и сестара који деценијама верно служе Јехови и који драге воље деле своју практичну мудрост и искуство с новијим члановима скупштине (Пословице 2:7; Филипљанима 3:17; Титу 2:3-5).

Због искрене бриге коју показују ови драги старији хришћани, право је задовољство показивати поштовање према њима. Стога, желимо да опонашамо Јелисејев пример дубоког цењења старијих суверника. Као што нас апостол Павле подсећа, наставимо да сматрамо „старијег човека... као оца“ и „старије жене као мајке“ (1. Тимотеју 5:1, 2). Чинећи то, умногоме доприносимо томе да хришћанске скупштине свуда у свету добро функционишу и напредују.

[Слика на 30. страни]

Јелисеј је желео да служи са Илијом што је могуће дуже

[Слике на 31. страни]

Млади извлаче велике користи из дружења са старијим хришћанима