Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли постоји само једна ’права религија‘?

Да ли постоји само једна ’права религија‘?

Да ли постоји само једна ’права религија‘?

„КАО што постоји један Христ, тако постоји и једно Христово тело, једна Христова Невеста: ’једна католичка и апостолска црква‘“ (Dominus Iesus).

Овим речима је римокатолички кардинал Јозеф Рацингер изнео учење своје цркве по коме постоји само једна права религија. Та религија, рекао је он, јесте „једна Христова црква, то јест Католичка црква“.

’Цркве које то нису у правом смислу‘

Иако је папа Јован Павле II упорно тврдио да документ Dominus Iesus не подразумева „ароганцију или непоштовање према другим религијама“, вође Протестантске цркве су бурно реаговале на тај документ. На пример, на Презбитеријанској генералној скупштини у јуну 2001. одржаној у Белфасту (Северна Ирска), један свештеник је изјавио да је тај документ дело „једне моћне фракције у Римокатоличкој цркви... коју је пренеразио либералан став који је дошао до изражаја на Другом ватиканском сабору“.

Робин Ејмс, надбискуп Ирске цркве, рекао је да би био „јако разочаран“ када би овај документ био „повратак на начин размишљања Католичке цркве пре Другог ватиканског сабора“. Коментаришући тврдњу Ватикана да цркве које одбацују извесне католичке доктрине „нису цркве у правом смислу“, Ејмс је рекао: „Могао бих се због тога увредити.“

Какву поруку носи Dominus Iesus? Изгледа да је римокатоличку курију узнемирио такозвани религиозни релативизам. Према листу The Irish Times, „појава плуралистичке теологије — која у основи каже да је свака религија добра... све више је оптерећивала кардинала Рацингера“. Изгледа да га је религиозни релативизам подстакао да говори о једној правој религији.

Да ли је важно којој религији припадаш?

Наравно, за неке особе је „религиозни релативизам“ или „плуралистичка теологија“ много разумнија и прихватљивија од било ког наговештаја да постоји само једна права религија. По њима, религија треба да буде искључиво ствар личног избора. ’На крају крајева‘, такве особе кажу, ’заиста није битно којој религији припадаш.‘

Ово изгледа као толерантније гледиште, иако је једна последица тога подела религије на безброј различитих деноминација. ’Таква расцепканост религије‘, многи кажу, ’јесте само израз слободе појединца.‘ Међутим, према речима писца Стива Бруса, таква „религиозна толеранција“ у стварном животу није ништа више од „религиозне равнодушности“ (A House Divided: Protestantism, Schism, and Secularization).

Које је онда исправно гледиште? Да ли постоји само једна права религија? Да ли је то Римокатоличка црква? Да ли Бог подједнако прихвата и друге религије? Пошто су ова питања повезана с нашим односом са Створитељем, свакако је важно да сазнамо његово гледиште о овом питању. Како то можемо учинити? Тако што ћемо истражити Његову надахнуту Реч, Библију (Дела апостолска 17:11; 2. Тимотеју 3:16, 17). Хајде да видимо шта она има да каже о томе да ли постоји само једна права религија.

[Извор слике на 2. страни]

НАСЛОВНА СТРАНА: Mark Gibson/Index Stock Photography