Пређи на садржај

Пређи на садржај

Потпуно се уздај у Јехову у време невоље

Потпуно се уздај у Јехову у време невоље

Потпуно се уздај у Јехову у време невоље

„Бог је нама уточиште и сила, и помоћ што се увек у невољи нађе“ (ПСАЛАМ 46:2).

1, 2. (а) Који пример показује да није довољно само да кажемо да се уздамо у Бога? (б) Зашто морамо урадити више од тога да само кажемо да се уздамо у Јехову?

 ЈЕДНО је рећи да се уздамо у Бога, а нешто сасвим друго показати то делима. На пример, на новчаницама и новчићима валуте Сједињених Држава већ дуго стоји фраза „У Бога се уздамо“. a Конгрес Сједињених Држава је 1956. године донео један закон којим је проглашено да је ова фраза национално гесло Сједињених Држава. Иронично је то што се већина људи — не само у тој земљи већ широм света — много више узда у новац и материјално богатство него у Бога (Лука 12:16-21).

2 С обзиром да смо прави хришћани, морамо урадити више од тога да само кажемо да се уздамо у Јехову. Баш као што је „вера без дела мртва“, тако је бесмислена и свака тврдња да се уздамо у Бога уколико ту тврдњу не поткрепимо делима (Јаков 2:26). У прошлом чланку смо видели да поуздање у Јехову показујемо када му се молимо, када тражимо смернице у његовој Речи и када се за вођство обраћамо његовој организацији. Хајде сада да видимо како та три корака можемо предузети у време невоље.

Када останемо без посла или када мало зарађујемо

3. С којим се економским притисцима суочавају Јеховине слуге у овим ’критичним временима‘, и како знамо да је Бог спреман да нам помогне?

3 У овим ’критичним временима‘ и ми хришћани се суочавамо са истим економским притисцима с којима се суочавају и други људи (2. Тимотеју 3:1). Зато се изненада може десити да останемо без посла. С друге стране, можда нам не преостаје ништа друго него да пуно радимо за малу плату. Можда нам је под тим околностима тешко да се ’бринемо за своје‘ (1. Тимотеју 5:8). Да ли је Свевишњи Бог тада спреман да нам помогне? Још како! Наравно, Јехова нас не штити од свих тешкоћа које са собом носи живот у овом систему ствари. Међутим, ако се уздамо у њега, онда ће се и на нас односити следеће речи из Псалма 46:2: „Бог је нама уточиште и сила, и помоћ што се увек у невољи нађе.“ Међутим, како можемо показати да се потпуно уздамо у Јехову када имамо финансијских проблема?

4. За шта се можемо молити када имамо проблеме финансијске природе, и како Јехова одговара на такве молитве?

4 Један начин на који можемо показати да се уздамо у Јехову јесте молитва. Али за шта се можемо молити? Па, када имамо проблеме финансијске природе, више него икада нам је потребна практична мудрост. Дакле, свим силама се моли за њу! Јеховина Реч нам гарантује: „Ако некоме од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога, јер он великодушно даје свима и без прекоравања; и даће му се“ (Јаков 1:5). Дакле, тражи од Јехове мудрост — способност да добро примениш спознање, разумевање и разборитост — да би доносио мудре одлуке. Наш небески Отац који је пун љубави уверава нас да ће слушати такве молитве. Он је увек спреман да уравни стазе онима који се свим срцем уздају у њега (Псалам 65:3; Пословице 3:5, 6).

5, 6. (а) Зашто се можемо обратити Божјој Речи како би нам помогла да изађемо на крај са економским притисцима? (б) Шта можемо урадити да бисмо се мање бринули када останемо без посла?

5 Тражење вођства у Божјој Речи представља још један начин да покажемо да се уздамо у Јехову. Мудре опомене које се налазе у Библији показале су се као ’врло поуздане‘ (Псалам 93:5NW). Иако је њено писање завршено пре више од 1 900 година, та надахнута књига садржи поуздане савете и дубок увид који нам може помоћи да лакше изађемо на крај са економским притисцима. Осмотри неке примере који показују колику мудрост Библија садржи.

6 Мудри краљ Соломон је давно запазио следеће: „Сладак је раднику сан, имао он мало или много да једе; али ситост не да богаташу да мирно спава“ (Проповедник 5:11). Да би се материјални поседи одржавали и чували потребни су време и новац. Тако, када останемо без посла, можемо искористити ту прилику да поново размислимо о свом начину живота и покушамо да видимо шта су потребе, а шта жеље. Да бисмо се мање бринули, било би добро да направимо неке измене. На пример, постоји ли могућност да поједноставимо живот, можда тако што бисмо се преселили у мању кућу или мањи стан, или тако што бисмо се ослободили непотребних материјалних ствари? (Матеј 6:22).

7, 8. (а) Како је Исус показао да је свестан тога да несавршени људи имају склоност да буду превише забринути око материјалних ствари? (Види и фусноту.) (б) Који је мудар савет Исус пружио у погледу тога како да избегавамо претерану забринутост?

7 Исус је у Проповеди на гори дао следећи савет: „Не брините се за своје душе, шта ћете јести или шта ћете пити, или за своје тело, шта ћете обући“ b (Матеј 6:25). Исус је знао да је брига око основних потреба део несавршене људске природе. Међутим, како можемо успети да се ’не бринемо‘ о таквим стварима? Исус је рекао: „Стално... тражите најпре краљевство.“ Без обзира на проблеме на које можемо наићи, обожавање Јехове морамо задржати на првом месту у животу. Ако тако чинимо, онда ће нам наш небески Отац „додати“ све оно што нам је свакодневно потребно. Он ће се на овај или онај начин постарати да имамо оно што нам треба (Матеј 6:33).

8 Исус је дао још један савет: „Никада немојте да се бринете за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје сопствене бриге“ (Матеј 6:34). Није мудро бити прекомерно забринут за оно што би се сутра можда могло десити. Један библијски изучавалац је запазио: „Будућност најчешће није тако црна како је ми замишљамо.“ Оно што нам може помоћи да не будемо превише забринути јесте да се понизно држимо библијског савета да се усредсредимо на оно што нам је најважније и да се не бринемо превише око тога шта нам доноси сутра (1. Петрова 5:6, 7).

9. Коју помоћ можемо наћи у публикацијама ’верног и разборитог роба‘ када имамо финансијске проблеме?

9 Када имамо финансијских проблема, можемо показати да се уздамо у Јехову и тако што у публикацијама ’верног и разборитог роба‘ тражимо помоћ (Матеј 24:45). У часопису Пробудите се! с времена на време се објављују чланци у којима има корисних савета и предлога за излажење на крај са економским изазовима. У чланку „Незапосленост — каква су решења?“, у издању од 8. новембра 1991, било је наведено осам практичних смерница које су многима помогле да у финансијском и емотивном погледу остану стабилни када изгубе посао. c Наравно, такве смернице се морају уравнотежити са исправним гледиштем о томе колику важност треба придати новцу. О томе се говорило у чланку „Нешто много важније од новца“, који је објављен у истом издању Пробудите се! (Проповедник 7:12).

Када нас погађају здравствени проблеми

10. Како нам пример краља Давида показује да је реално да се уздамо у Јехову када смо озбиљно болесни?

10 Да ли је реално да се уздамо у Јехову када смо озбиљно болесни? Апсолутно! Јехова саосећа са својим слугама који су болесни. И не само што саосећа већ је спреман и да помогне. Узми за пример краља Давида. Можда је он сам био озбиљно болестан када је описао начин на који Бог поступа с верном особом која је болесна. Он је рекао: „Јехова ће га болна на одру крепити; оздравићеш га ти од свих болести његових“ (Псалам 41:2, 4, 8, 9). Давид се све време чврсто уздао у Бога и на крају је оздравио. Међутим, како можемо показати да се уздамо у Бога када нас погађају здравствени проблеми?

11. За шта можемо молити свог небеског Оца ако се разболимо?

11 Један начин на који показујемо да се уздамо у Јехову када се разболимо јесте да га усрдно молимо да нам помогне да истрајемо. Можемо га молити да нам помогне да будемо ’мудри‘ како бисмо имали реалну представу о томе за шта можемо молити када смо суочени с неким здравственим проблемом (Пословице 3:21). Можемо га молити и да будемо стрпљиви и истрајни како бисмо се борили с болешћу. Надасве, било би добро да молимо Јехову да нас подржи, да нас ојача да му останемо верни и да не изгубимо равнотежу, ма шта да се деси (Филипљанима 4:13). Није толико важно да сачувамо садашњи живот, колико је важно да останемо беспрекорни пред Богом. Ако останемо беспрекорни, Јехова ће нас наградити савршеним животом и савршеним здрављем и то у сву вечност (Јеврејима 11:6).

12. Која нам библијска начела могу помоћи да доносимо мудре одлуке када се ради о лечењу?

12 Наше поуздање у Јехову такође нас подстиче да у његовој Речи, Библији, потражимо практично вођство. Начела која се налазе у Писму могу нам помоћи да доносимо мудре одлуке када се ради о лечењу. На пример, захваљујући томе што знамо да Библија осуђује „бављење спиритизмом“, избегаваћемо било какво одређивање дијагнозе или лечење које има везе са спиритизмом (Галатима 5:19-21; Поновљени закони 18:10-12). Ево још једног примера који показује да је библијска мудрост поуздана: „Луд све верује што му се говори, ал’ паметан пази на своје кораке“ (Пословице 14:15). Стога, када размишљамо о некој врсти лечења, било би мудро да потражимо поуздане информације уместо да ’верујемо све што нам се говори‘. Такве ’здраве мисли‘ нам могу помоћи да пажљиво одвагнемо могућности и да донесемо одлуку која се темељи на провереним информацијама (Титу 2:12).

13, 14. (а) Који се информативни чланци о здравственим питањима објављују у Кули стражари и Пробудите се!? (Види оквир на 17. страни.) (б) Који се савет о борби с хроничним болестима налази у Пробудите се! од 22. јануара 2001?

13 Поуздање у Јехову можемо показати и тако што истражујемо публикације верног роба. У Кули стражари и Пробудите се! повремено се објављују информативни чланци који говоре о разним здравственим проблемима и болестима. d У овим часописима се с времена на време објаве и чланци о особама које се успешно боре с разним поремећајима, болестима и сметњама. Сем тога, у неким чланцима су понуђени библијски предлози као и практични савети о томе како живети с хроничним здравственим проблемима.

14 На пример, у издању Пробудите се! од 22. јануара 2001, налази се серија уводних чланака с темом „Утеха за болесне“. У овим чланцима су наведена корисна библијска начела као и информације из прве руке од особа које су добро упућене јер годинама живе с неком исцрпљујућом болешћу. У чланку „Како да успешно живите с болешћу?“, налази се следећи савет: Сазнај колико год можеш о својој болести (Пословице 24:5). Постави практичне циљеве, укључујући и циљ да помажеш другима, али буди свестан да можда нећеш моћи да постигнеш исто што и други (Дела апостолска 20:35; Галатима 6:4). Немој се изоловати од других (Пословице 18:1). Потруди се да се особе осећају угодно кад те посете (Пословице 17:22). Надасве, задржи близак однос с Јеховом и скупштином (Наум 1:7; Римљанима 1:11, 12). Зар нисмо захвални за поуздано вођство које нам Јехова пружа преко своје организације?

Када се боримо с неком телесном слабошћу

15. Како је апостол Павле победио у борби против слабости несавршеног тела, и у шта можемо бити уверени?

15 Апостол Павле је написао: „У мом телу, не пребива ништа добро“ (Римљанима 7:18). Павле је на својој кожи осетио колико тешка може да буде борба са жељама и слабостима несавршеног тела. Међутим, он је био уверен да може да победи у тој борби (1. Коринћанима 9:26, 27). Како? Тако што ће се безусловно уздати у Јехову. Зато је могао да каже следеће: „Јадан сам ти ја човек! Ко ће ме избавити од тела које је подвргнуто овој смрти? Нека је хвала Богу преко Исуса Христа, нашег Господа!“ (Римљанима 7:24, 25). Како је с нама? И ми морамо да се боримо с телесним слабостима. Док се боримо с тим слабостима, лако бисмо могли да изгубимо поуздање и да убедимо себе да никада нећемо успети. Међутим, Јехова ће нам помоћи ако се попут Павла заиста ослањамо на њега, а не само на сопствену снагу.

16. За шта треба да се молимо када се боримо с неком телесном слабошћу, и шта треба да радимо ако нас после неког времена та слабост поново савлада?

16 Када се боримо с неком телесном слабошћу, можемо показати да се уздамо у Јехову тако што му се усрдно молимо. Треба да молимо, чак преклињемо Јехову за помоћ његовог светог духа (Лука 11:9-13). Можемо се нарочито молити за самоконтролу, која је део плода Божјег духа (Галатима 5:22, 23). Шта треба да радимо када нас после неког времена поново савлада нека телесна слабост? Разуме се да не треба да одустајемо. Никада не треба да нам досади да се понизно молимо нашем милосрдном Богу и да од њега тражимо опроштај и помоћ. Јехова никада неће одбацити срце које је ’скрушено и смерно [„скрхано“, NW]‘ због гриже савести (Псалам 51:19). Јехова ће нам помоћи да се боримо против искушења ако га понизно молимо искреног и скрушеног срца (Филипљанима 4:6, 7).

17. (а) Зашто је корисно размишљати о томе какав став Јехова има о некој конкретној слабости с којом се можда боримо? (б) Које стихове можемо запамтити ако се напрежемо да контролишемо наглу нарав? да пазимо на свој језик? да се одупиремо склоности ка нездравој забави?

17 Своје поуздање у Јехову показујемо и када истражујемо његову Реч да бисмо нашли помоћ. Помоћу индекса тема који се сваке године објављује у Кули стражари од 15. децембра и Пробудите се! од 22. децембра можемо потражити одговор на питање: ’Шта Јехова мисли о одређеној слабости с којом се борим?‘ Наша жеља да угодимо Јехови бива јача када размишљамо о томе какав став он има према тој слабости. То ће нам помоћи да његове мисли буду наше мисли и да мрзимо оно што он мрзи (Псалам 97:10). Некима је помогло то што су запамтили библијске стихове који се односе на конкретну слабост с којом се боре. Да ли се напрежемо да контролишемо наглу нарав? У том случају бисмо могли да запамтимо стихове као што су Пословице 14:17 и Ефешанима 4:31. Да ли нам је тешко да контролишемо језик? Ако јесте, могли бисмо запамтити стихове као што су Пословице 12:18 и Ефешанима 4:29. Да ли нас привлачи нездрава забава? Ако да, могли бисмо покушати да запамтимо стихове као што су Ефешанима 5:3 и Колошанима 3:5.

18. Зашто не би требало дозволити осећању непријатности да нас спречи да замолимо старешине за помоћ у савладавању неке своје слабости?

18 Још један начин на који можемо показати да се уздамо у Јехову јесте да тражимо помоћ од духом наименованих старешина у скупштини (Дела апостолска 20:28). На крају крајева, Јехова је преко Христа дао ове ’дарове у облику људи‘ да би штитили његове овце и да би бринули о њима (Ефешанима 4:7, 8, 11-14). Руку на срце, можда нам није лако да тражимо помоћ када се боримо с неком слабошћу. Могло би нам бити непријатно зато што страхујемо да старешине више неће имати тако добро мишљење о нама. Међутим, нема сумње да ће нас ови духовно зрели људи поштовати због тога што смо скупили храброст да их замолимо за помоћ. Осим тога, старешине се труде да одражавају Јеховине особине у опхођењу са стадом. Њихови утешни, практични савети и упутства из Божје Речи могу бити управо оно што нам је потребно да бисмо довољно оснажили решеност да савладамо своју слабост (Јаков 5:14-16).

19. (а) На који начин Сатана настоји да искористи ништавност живота у овом свету? (б) Шта подразумева поуздање, и на шта треба да будемо чврсто решени?

19 Никада немој сметнути са ума да је Сатана свестан да му је остало мало времена (Откривење 12:12). Он жели да нас помоћу ништавности живота у овом свету обесхрабри и наведе да се предамо. Имајмо потпуно поверење у оно што је речено у Римљанима 8:35-39: „Ко ће нас раставити од Христове љубави? Да ли невоља или мука или прогонство или глад или голотиња или опасност или мач?... Ми, напротив, у свему томе излазимо као потпуни победници посредством онога који нас је волео. Јер уверен сам да ни смрт, ни живот, ни анђели, ни владавине, ни оно што је сада, ни оно што ће доћи, ни силе, ни висина, ни дубина, ни било шта друго што је створено, неће моћи да нас растави од Божје љубави која је у Христу Исусу, нашем Господу.“ Какве речи поуздања у Јехову! Међутим, такво поуздање је нешто више од пуког осећања. Уместо тога, то поуздање укључује и промишљене одлуке које свакодневно доносимо. Будимо зато чврсто решени да се у време невоље потпуно уздамо у Јехову.

[Фусноте]

a У једном писму које је министар финансија Салмон П. Чејс 20. новембра 1861. упутио Ковници новца Сједињених Држава стајало је: „Ниједна земља не може бити снажна уколико не црпе снагу од Бога, нити може бити безбедна без Његове заштите. Поверење у Бога које наш народ има треба истаћи на нашим новчићима.“ Захваљујући томе, гесло „У Бога се уздамо“ први пут се појавило на једном америчком новчићу који је пуштен у оптицај 1864. године.

b За забринутост о којој се овде говори каже се да је „душевни немир који гуши сваку радост у животу“. У неким преводима стоји „не брините се“ или „не узнемиравајте се“ што указује на то да не треба да дозволимо чак ни да се у нама зачне осећај забринутости или узнемирености. Међутим, у једном стручном делу се каже: „Овај грчки глагол има облик императива у садашњем времену и садржи мисао о заповести да се престане с нечим што је у току.“

c Тих осам смерница су: (1) не стварајте панику; (2) размишљајте позитивно; (3) будите спремни да прихватите нове врсте послова; (4) живите у оквиру својих средстава — а не туђих; (5) будите опрезни с кредитом; (6) задржите породицу уједињеном; (7) задржите самопоштовање; (8) одредите буџет.

d Ови часописи који се темеље на Библији не заступају нити унапређују било који медицински третман, јер је то питање личне одлуке. Уместо тога, ови чланци у којима се говори о неким специфичним болестима или поремећајима пишу се с намером да се читаоци информишу о тренутно познатим чињеницама.

Да ли се сећаш?

• На које начине можемо показати да се уздамо у Јехову када се суочимо са економским проблемима?

• Како можемо показати да се уздамо у Бога када нас погађају здравствени проблеми?

• Како можемо показати да се заиста ослањамо на Јехову када се боримо с неком телесном слабошћу?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 17. страни]

Да ли се сећаш ових чланака?

Када смо узнемирени због здравствених проблема, охрабрујуће је читати о другима који се успешно боре с неким здравственим тегобама, болестима и томе слично. Овде су наведени неки од чланака који су објављени у Кули стражари и Пробудите се!

Чланак „Сад је само Мија и Јехова“ говори о томе како се може борити с лупусом (Пробудите се!, 8. јун 1995).

Чланак „Имајући ову службу... ми не малаксавамо“, усредсређен је на то како се може изаћи на крај с негативним размишљањем и депресијом (Кула стражара, 1. фебруар 1995).

„Ваша ћерка има дијабетес!“ (Пробудите се!, 22. септембар 1999).

Чланак „Не знате какав ће ваш живот бити сутра“, говорио је о излажењу на крај с биполарним поремећајем (Кула стражара, 1. децембар 2000).

У чланку „Лоидин пут из света тишине“, пажња је усредсређена на хватање у коштац са церебралном парализом (Пробудите се!, 8. мај 2000).

„Моја борба са ендометриозом“ (Пробудите се!, 22. јул 2000).

„Моја борба са склеродермијом“ (Пробудите се!, 8. август 2001).

„Изборила сам се са послепорођајном депресијом“ (Пробудите се!, 22. јул 2002).

[Слика на 15. страни]

Када останемо без посла, мудро би било да преиспитамо свој начин живота

[Слика на 16. страни]

Лоидина прича показује како уздање у Јехову може помоћи особи да истраје. (Види оквир на 17. страни.)

[Слика на 18. страни]

Не треба да нам буде непријатно да замолимо за помоћ како бисмо савладали слабости