Пређи на садржај

Пређи на садржај

Права помоћ за сиромашне

Права помоћ за сиромашне

Права помоћ за сиромашне

КАДА је Божји Син Исус Христ био на земљи, показао је да стварно жели да помаже сиромашнима. Један очевидац је описао Исусову службу следећим речима: „Слепи опет виде и хроми ходају, губави се чисте и глуви чују, и мртви устају, и сиромашнима се објављује добра вест“ (Матеј 11:5). Међутим, шта је с милионима сиромашних људи који данас живе? Постоји ли нека добра вест за њих? Да, постоји једна порука наде!

Премда људско друштво углавном не мари за сиромашне и заборавља на њих, Божја Реч Библија обећава: „Нису засвагда заборављени убоги [’сиромашни‘, NW], нити нада невољника за навек пропада!“ (Псалам 9:19). Ове утешне речи ће се испунити када Божје Краљевство, стварна небеска владавина, замени све људске владавине (Данило 2:44). Исус, краљ тог небеског Краљевства, „смиловаће се јадницима и убогима, и душе ће сиромаха спасти. Од преваре и насиља искупиће душе њихове, и скупа ће крв њихова бити пред очима његовим“ (Псалам 72:13, 14).

Какав ће бити живот када Христ буде владао над земљом? Они који буду живели под Христовом светском владавином уживаће у плодовима свог рада. У Михеју 4:3, 4, Библија каже: „Сваки ће код своје лозе седети и под својом смоквом, и нико их бунити неће; јер су уста Јехове над војскама проговорила.“ Божје Краљевство ће одстранити болести и смрт (Исаија 25:8). Како ће тај свет бити другачији од данашњег света! Пошто је сам Бог надахнуо ова обећања, која су записана у Библији, можемо бити сигурни да ће се она испунити!

Осим што нам пружа једну поруку наде, Библија нам помаже да се боримо са свакодневним изазовима. На пример, помаже нам да се боримо с недостатком самопоштовања који се може појавити услед сиромаштва. Сиромашни хришћани захваљујући проучавању Библије знају да су у Божјим очима вредни исто колико и хришћани који су богати. Библијска књига о Јову запажа да Бог „не разликује богатог од сиромаха, јер обоје дело руку су његових“ (Јов 34:19). Бог воли подједнако и једне и друге (Дела апостолска 10:34, 35).