Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто треба непрестано да се молимо?

Зашто треба непрестано да се молимо?

Зашто треба непрестано да се молимо?

„Непрестано се молите. У свему захваљујте“ (1. СОЛУЊАНИМА 5:17, 18).

1, 2. Како је Данило показао да цени то што је могао да се моли, и како је то утицало на његов однос с Богом?

 ПРОРОК Данило је имао обичај да се три пута дневно моли Богу. Он би у горњој соби у кући у којој је живео клекао код прозора, који је био окренут ка Јерусалиму, и молио се (1. Краљевима 8:46-49; Данило 6:10). Чак и када је једним краљевим декретом било забрањено да се молитве упућују било коме осим Дарију, краљу Медије, Данило се ни у једном тренутку није поколебао. Било да је то представљало претњу његовом животу или не, овај човек који је имао навику да се моли Јехови непрестано је то и чинио.

2 Шта је Јехова мислио о Данилу? Када је анђео Гаврило дошао да одговори на једну од Данилових молитви, он је овог пророка описао као човека који је „мио и љубљен“ (Данило 9:20-23). Јехова је у Језекиљевом пророчанству указао на Данила као на праведног човека (Језекиљ 14:14, 20). Очигледно је да је Данило током година захваљујући молитви стекао близак однос с Богом, што је признао чак и Дарије (Данило 6:16).

3. Како нам молитва може помоћи да останемо беспрекорни, што показује искуство једног мисионара?

3 Редовна молитва може и нама помоћи да се суочимо са озбиљним кушњама. Рецимо, осмотри пример Харолда Кинга, мисионара који је у Кини био осуђен да пет година проведе у самици. Брат Кинг је о свом искуству рекао: „Истина је да сам био изолован од људи, али нико ме није могао изоловати од Бога... Зато сам се, наочиглед свих који су могли проћи поред моје ћелије, три пута дневно на коленима наглас молио и мислио сам на Данила о којем Библија говори... Изгледа да ми је Божји дух у тим приликама помагао да размишљам о корисним стварима и давао ми мир. Молитва ми је пружала изузетну духовну снагу и утеху!“

4. Која ћемо питања у погледу молитве осмотрити у овом чланку?

4 Библија каже: „Непрестано се молите. У свему захваљујте“ (1. Солуњанима 5:17, 18). Са овим саветом на уму, размислимо о следећим питањима: Зашто треба да обратимо пажњу на своје молитве? Зашто треба стално да се молимо Јехови? И шта треба да радимо ако сматрамо да нисмо достојни да се молимо Богу због својих слабости?

Изгради пријатељство путем молитве

5. Које јединствено пријатељство можемо имати захваљујући молитви?

5 Да ли би волео да те Јехова сматра својим пријатељем? Он је тако назвао патријарха Аврахама (Исаија 41:8; Јаков 2:23). Јехова жели да и ми имамо такав однос с њим. Он нас у ствари позива да му се приближимо (Јаков 4:8). Зар тај позив не треба да нас наведе да добро размислимо о томе колико је молитва јединствена предност? Колико је тешко заказати разговор с неким важним владиним званичником, а камоли постати његов пријатељ! Међутим, Створитељ свемира нас охрабрује да му се слободно обраћамо у молитви и то кад год желимо и кад год нам је потребно (Псалам 37:5). То што се непрестано молимо помаже нам да имамо близак однос с њим.

6. Какву поуку извлачимо из Исусовог примера у погледу потребе да се ’непрестано молимо‘?

6 Међутим, како нам се лако може десити да запоставимо молитву! Већ само то што се боримо са свакодневним животним притисцима може нам толико одвући пажњу да нам се може десити да се више не трудимо да разговарамо с Богом. Исус је охрабрио своје ученике да се ’непрестано моле‘, а и сам је то радио (Матеј 26:41). Иако је стално био заузет од јутра до вечери, издвајао је време да разговара са својим небеским Оцем. Понекад је да би се молио устајао ’рано ујутру, док је још био мрак‘ (Марко 1:35). У другим приликама би се на крају дана повукао на неко усамљено место да би разговарао с Јеховом (Матеј 14:23). Исус је увек одвајао време за молитву, што и ми треба да радимо (1. Петрова 2:21).

7. Које околности треба да нас покрену да свакодневно разговарамо с нашим небеским Оцем?

7 Сваки дан, док се суочавамо с проблемима, наилазимо на кушње и доносимо одлуке, искрсавају прилике када се можемо молити (Ефешанима 6:18). Несумњиво је да постајемо све блискији пријатељи с Богом када у свим аспектима живота тражимо његово вођство. Зар једно пријатељство неће бити још веће ако се два пријатеља заједно суочавају с проблемима? (Пословице 17:17). Исто се догађа када се ослањамо на Јехову и када осећамо да нам помаже (2. Летописа 14:11).

8. Шта из Немијиног, Исусовог и Аниног примера учимо о томе колико могу да трају наше личне молитве?

8 Стварно можемо бити срећни због тога што Бог није ограничио ни то колико дуго ни то колико често можемо да му се молимо! Немија се брзо помолио у себи пре него што је упутио једну молбу персијском краљу (Немија 2:4, 5). И Исус је упутио кратку молитву када је замолио Јехову да му да моћ да ускрсне Лазара (Јован 11:41, 42). С друге стране, Ана је ’дуго остала молећи се пред Јеховом‘ када му је излила своје срце (1. Самуилова 1:12, 15, 16). Наше личне молитве могу бити кратке или дугачке у зависности од потреба и околности.

9. Зашто у својим молитвама треба да хвалимо Јехову и да му захваљујемо за све што чини за нас?

9 Многе молитве које су забележене у Библији садрже изразе цењења за Јеховину врховност и захвалности за његова величанствена дела (Излазак 15:1-19; 1. Летописа 16:7-36; Псалам 145). Апостол Јован је у једној визији видео 24 старешине — што представља целокупни број помазаних хришћана на небу — како на следећи начин славе Јехову: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу и част и моћ, јер си ти све створио, и твојом вољом то постаде и створено је“ (Откривење 4:10, 11). И ми имамо разлога да редовно хвалимо Створитеља. Родитељи су веома срећни када им дете од срца захвали за нешто што су учинили за њега! Када с цењењем размишљамо о Јеховиној доброти и изражавамо искрену захвалност за њу, то је одличан начин да побољшамо своје молитве.

„Непрестано се молите“ — зашто?

10. Коју улогу молитва игра у јачању наше вере?

10 Да бисмо имали веру, преко је потребно да се редовно молимо. Након што је приказао колико је потребно да се ’молимо и не одустајемо‘, Исус је упитао: „Кад Син човечји дође, да ли ће заиста наћи веру на земљи?“ (Лука 18:1-8). Усрдне, искрене молитве јачају веру. Пошто је патријарх Аврахам бивао све старији, а још није имао потомство, разговарао је с Богом о томе. У одговору на његову молитву, Јехова га је прво замолио да погледа небо и изброји звезде, ако би уопште могао да их изброји. Затим га је уверио: „Тако [’толики‘, NW] ће бити пород твој.“ До чега је то довело? Аврахам „верова Јехови, који му прими то у правду“ (Постање 15:5, 6). Јехова ће ојачати и нашу веру ако му отворимо своје срце у молитви, прихватимо његова засигурања из Библије и ако му будемо послушни.

11. Како нам молитва може помоћи да се ухватимо у коштац с проблемима?

11 Молитва нам може помоћи и да се ухватимо у коштац с проблемима. Да ли ти је живот тежак и да ли се суочаваш с тешким околностима? Библија нам каже: „Судбину своју [„бреме своје“, ДК] на Јехову стави, и он ће те подржати, и неће никад дати да праведник посрне“ (Псалам 55:23). Када треба да донесемо неке тешке одлуке, можемо опонашати Исусов пример. Пре него што је изабрао 12 апостола, целу ноћ је провео у молитви (Лука 6:12-16). И у ноћи пред своју смрт, Исус се толико интензивно молио да му је ’зној постао као капи крви које су падале на земљу‘ (Лука 22:44). До чега је то довело? „Био је услишен јер је имао страх пред Богом“ (Јеврејима 5:7). Горљиве и непрестане молитве помоћи ће нам да се изборимо са стресним ситуацијама и тешким искушењима.

12. Како нам то што можемо да се молимо показује да се Јехова лично занима за нас?

12 Још један разлог због којег треба да се приближимо Јехови у молитви јесте то што ће се он онда приближити нама (Јаков 4:8). Када у молитви отворимо своје срце Јехови, зар не осећамо да се он занима за наше потребе и да обзирно брине о нама? Божју љубав доживљавамо на врло личан начин. Јехова никоме није поверио одговорност да слуша било коју молитву коју му његове слуге упуте као свом небеском Оцу (Псалам 66:19, 20; Лука 11:2). Он нас чак позива да ’све своје бриге бацимо на њега, јер се он брине за нас‘ (1. Петрова 5:6, 7).

13, 14. Због чега треба непрестано да се молимо?

13 Молитва нас може подстаћи да будемо ревнији у јавној служби и може нас ојачати када због равнодушности и противљења пожелимо да одустанемо (Дела апостолска 4:23-31). Молитва нас може сачувати и од „Ђаволових сплетки“ (Ефешанима 6:11, 17, 18). Када се боримо да изађемо на крај са свакодневним кушњама, можемо се непрестано молити Богу да нас ојача. Исус је у своју узорну молитву укључио и молбу Јехови да „нас избави од злога“, Сатане Ђавола (Матеј 6:13).

14 Јехова ће нам помоћи ако се непрестано молимо за помоћ да контролишемо своја грешна нагињања. Имамо следећу гаранцију: „Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани изнад онога што можете поднети, него ће с кушњом створити и излаз како бисте могли да је поднесете“ (1. Коринћанима 10:13). И сам апостол Павле је у многим ситуацијама осетио Јеховину бригу која улива снагу. Зато је рекао: „За све имам снаге уз помоћ онога који ми даје моћ“ (Филипљанима 4:13; 2. Коринћанима 11:23-29).

Устрај у молитви упркос слабостима

15. Шта се може десити када наше понашање није у складу с Божјим мерилима?

15 Ако желимо да наше молитве буду услишене, не смемо одбацити савете из Божје Речи. „Што год тражимо, добијамо од њега“, написао је апостол Јован, „јер држимо његове заповести и радимо оно што је угодно у његовим очима“ (1. Јованова 3:22). Међутим, шта се може десити ако наше понашање није у складу с Божјим мерилима? Адам и Ева су се сакрили након што су сагрешили у Еденском врту. И нама се може учинити да је боље да се сакријемо „од лица Јехове Бога“ и да престанемо да се молимо (Постање 3:8). Клаус, искусни путујући надгледник, каже: „Запазио сам да је у већини случајева први погрешан корак који су направили они који су се удаљили од Јехове и његове организације било то што су престали да се моле“ (Јеврејима 2:1). Тако је и било и с Хосеом Анхелом. Он каже: „Скоро осам година сам се ретко молио Јехови. Осећао сам да нисам достојан да разговарам с њим, иако сам га и даље сматрао својим небеским Оцем.“

16, 17. Наведи примере који показују како нам редовна молитва може помоћи да савладамо духовне слабости.

16 Неки од нас можда осећају да нису достојни да се моле због неке духовне слабости или због тога што су починили неки грех. Али управо тада треба да у потпуности искористимо то што можемо да се молимо. Јона је побегао од своје доделе. Међутим, он је ’завапио ка Јехови у тескоби својој и он га је услишио; завикао је из утробе Шеола и он је чуо његов глас‘ (Јона 2:2). Јона се помолио, Јехова је одговорио на његову молитву и он се опоравио у духовном смислу.

17 Хосе Анхел се такође горљиво молио за помоћ. Он се присећа: „Отворио сам срце и преклињао Бога да ми опрости, и он ми је заиста помогао. Мислим да се не бих вратио у истину да није било молитве. Сада се редовно молим сваки дан и радујем се тим приликама.“ Увек треба да будемо слободни да отворено разговарамо с Богом о својим грешкама и да га понизно молимо за опроштај. Јехова је опростио грехе Давиду када их је он признао (Псалам 32:3-5). Јехова жели да нам помогне, а не да нас осуди (1. Јованова 3:19, 20). И молитве скупштинских старешина могу нам помоћи у духовном погледу, јер такве молитве имају „велику снагу“ (Јаков 5:13-16).

18. У шта Божје слуге могу бити сигурне без обзира на то колико су застранили?

18 Који би отац одбио сина који га понизно моли за помоћ и савет након неке грешке коју је начинио? Парабола о расипном сину нам показује да се наш небески Отац, без обзира на то колико смо застранили, радује када му се вратимо (Лука 15:21, 22, 32). Јехова позива све оне који греше да га траже, јер он „много прашта“ (Исаија 55:6, 7). Иако је Давид починио неколико озбиљних грехова, обратио се Јехови следећим речима: „Услиши, Боже, молитву моју, и не криј се од мољења мога.“ Још је рекао: „Вечером и јутром и у подне тужим и уздишем! Чуће [Јехова] глас мој“ (Псалам 55:2, 18). Заиста охрабрујуће!

19. Зашто не треба да закључимо да то што изгледа да на неке молитве нема одговора представља доказ Божјег неодобравања?

19 Шта ако на наше молитве не буде одмах одговорено? Тада морамо бити сигурни да су наше молитве у складу с Јеховином вољом и да су упућене у Исусово име (Јован 16:23; 1. Јованова 5:14). Ученик Јаков је говорио о неким хришћанима на чије молитве није било одговорено зато што су нешто ’тражили у погрешне сврхе‘ (Јаков 4:3). С друге стране, не треба одмах да закључимо да то што изгледа да на неке молитве нема одговора представља доказ Божјег неодобравања. Јехова понекад допушта да се верни обожаваоци извесно време моле за нешто пре него што његов одговор постане очигледан. Исус је рекао: „Стално молите, и даће вам се“ (Матеј 7:7). Зато треба да ’устрајемо у молитви‘ (Римљанима 12:12).

Редовно се моли

20, 21. (а) Зашто треба непрестано да се молимо у овим ’последњим данима‘? (б) Шта ћемо добити ако свакодневно приступамо Јеховином престолу незаслужене доброте?

20 Притисака и проблема има све више у овим ’последњим данима‘ на које се указује као на „критична времена с којима се тешко излази на крај“ (2. Тимотеју 3:1). Кушње лако могу заокупити наше мисли. Међутим, непрестане молитве ће нам помоћи да останемо усредсређени на духовне ствари упркос стално присутним проблемима, искушењима и обесхрабрењу. Свакодневне молитве Јехови могу нам пружити преко потребну подршку.

21 Јехова, онај који ’слуша молитве‘, никада није презаузет да би нас саслушао (Псалам 65:3). Ни ми никада немојмо бити презаузети да бисмо разговарали с њим. Пријатељство с Богом је нешто најдрагоценије што имамо. Никада га немојмо узети здраво за готово. „Приступајмо, стога, са слободом говора престолу незаслужене доброте, да бисмо добили милосрђе и незаслужену доброту нашли у помоћи у право време“ (Јеврејима 4:16).

Како би одговорио?

• Шта од пророка Данила учимо о томе колико је вредна молитва?

• Како можемо ојачати своје пријатељство с Јеховом?

• Зашто треба непрестано да се молимо?

• Зашто то што се осећамо недостојно да се молимо Јехови ипак не треба да нас спречи да то чинимо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Немија се у себи кратко помолио пре него што је разговарао с краљем

[Слика на 17. страни]

Ана је ’дуго остала молећи се пред Јеховом‘

[Слике на 18. страни]

Исус се молио целе ноћи пре него што је изабрао 12 апостола

[Слике на 20. страни]

Прилике за молитву нам се указују током читавог дана