Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можеш да учврстиш свој брак

Како можеш да учврстиш свој брак

Како можеш да учврстиш свој брак

ЗАМИСЛИ једну оронулу кућу. Фарба се љушти, кров је оштећен, чак је и травњак непокошен. Очигледно је да је ова кућа током година преживела неколико снажних олуја и да није била одржавана. Да ли је треба срушити? Не мора да значи. Кућа се вероватно може обновити ако је темељ јак и ако је конструкција стабилна.

Да ли те стање у ком се налази ова кућа подсећа на твој брак? Можда су током година озбиљне олује, да их тако назовемо, оставиле трага у твом браку. Можда је једно од вас двоје или сте можда обоје до неке мере запустили свој брак. Можда се осећаш као Сенди. Она је након 15 година брака рекла: „Нисмо имали ништа заједничко изузев тога што смо били венчани, а то није било довољно.“

Чак и ако је твој брак дошао до те тачке, немој брзо закључити да га треба окончати. Твој брак се вероватно може обновити. Много зависи од тога колико сте ти и твој брачни друг предани једно другом. Преданост може помоћи да брак остане стабилан када наступе тешка времена. Међутим, шта је преданост и како ти Библија може помоћи да продубиш то осећање?

Преданост обухвата осећај обавезе

Преданост указује на обавезу, то јест емотивну везаност. Реч преданост се понекад односи на нешто неживо, као што је неки пословни споразум. На пример, један предузимач је склопио уговор да изгради неку кућу и он се осећа обавезним да испуни захтеве прописане тим уговором. Он можда не познаје лично онога ко је наручио извођење тих радова. Ипак, осећа се обавезним да се држи своје речи.

Иако брак није неки хладни пословни уговор, преданост о којој се овде говори укључује и обавезу. Ти и твој брачни друг сте се и пред Богом и пред људима свечано заветовали да ћете остати заједно шта год да се деси. Исус је рекао: ’Онај који је створио мушкарца и жену од почетка их је начинио као мушко и женско и рекао је: „Зато ће човек оставити свог оца и мајку и прионуће уз своју жену.“‘ Затим је додао: „Што је Бог саставио у јарам, нека ниједан човек не раставља“ (Матеј 19:4-6). Стога, када искрсну проблеми, ти и твој брачни друг треба да будете чврсто решени да испуните оно на шта сте се заветовали. a Једна жена каже: „Ствари су почеле да иду набоље тек када смо престали да размишљамо о разводу.“

Међутим, брачна преданост не обухвата само обавезу. Шта још обухвата?

Тимски рад јача преданост у браку

Преданост браку не подразумева да ће се брачни другови увек слагати. Када дође до неког сукоба, они треба да имају искрену жељу да реше тај проблем и то не само због завета који их обавезује већ и због емоционалне везе. Што се тиче мужа и жене, Исус је рекао: „Нису више двоје, него једно тело.“

Шта значи бити „једно тело“ са својим брачним другом? Апостол Павле је написао да „мужеви треба да воле своје жене као своја тела“ (Ефешанима 5:28, 29). Из овога произлази да бити „једно тело“ између осталог значи да треба да будеш заинтересован за добробит свог брачног друга као што си заинтересован за сопствену добробит. Особе које су у браку треба да промене начин на који размишљају и да више не говоре „моје“ већ „наше“ и да уместо „ја“ говоре „ми“. Једна саветница је написала: „Оба партнера у свом срцу морају престати да буду самци и у свом срцу треба да буду венчани.“

Да ли сте ти и твој брачни друг ’венчани у срцу‘? Могуће је много година бити заједно, али не бити „једно тело“ у том смислу. Да, то се може десити, али у књизи Giving Time a Chance стоји: „Бити у браку значи делити живот и што га двоје људи више дели, то ће њихов брак бити успешнији.“

Неки несрећни парови остају заједно због деце или због материјалне сигурности. Други то раде зато што осећају снажну одбојност према разводу или зато што се плаше шта ће људи мислити ако се разиђу. Премда је похвално то што ови бракови још увек трају, присети се да твој циљ треба да буде да имаш брак у ком постоји љубав, а не само брак који ће трајати.

Несебичност унапређује брачну преданост

Библија је прорекла да ће током ’последњих дана‘ људи бити „самољубиви“ (2. Тимотеју 3:1, 2). То пророчанство се испуњава и изгледа да се данас ставља нагласак на оданост самом себи која се граничи са обожавањем. У многим браковима се давање себе без гаранције да ће такво давање бити узвраћено сматра знаком слабости. Међутим, у здравом браку оба партнера испољавају самопожртвован дух. Како ти можеш да испољаваш такав дух?

Уместо да стално размишљаш о питању: ’Какве ја користи имам од овог брака?‘, запитај се: ’Шта ја радим да бих учврстио свој брак?‘ Библија каже да хришћани треба да ’гледају с личним занимањем не само на своје сопствене интересе него и на интересе других‘ (Филипљанима 2:4). Док размишљаш о овом библијском начелу, анализирај шта си урадио у прошлој седмици. Колико си често урадио нешто лепо што је користило само твом брачном другу? Када је твој брачни друг желео да прича, да ли си га слушао — чак и ако ниси био нарочито расположен за то? Колико си често урадио нешто што твог брачног друга интересује више него тебе?

Док размишљаш о овим питањима, немој мислити да ће твоја добра дела проћи незапажено или да неће бити награђена. „У већини бракова“, стоји у једној књизи, „позитивно понашање бива узвраћено, стога дај све од себе да тиме што си и сам позитивнији охрабриш свог партнера да се понаша позитивно.“ Самопожртвованост јача твој брак зато што тиме показујеш да ти је стало до њега и да желиш да га очуваш.

Важно је имати дугорочан поглед на ствари

Јехова Бог цени лојалност. Заиста, Библија каже: ’Јехова, према лојалноме ћеш бити лојалан‘ (2. Самуилова 22:26NW). Лојалност Богу подразумева лојалност брачном уређењу које је он успоставио (Постање 2:24).

Ти и твој брачни друг ћете осећати да је ваша заједница трајна ако сте лојални једно другом. Када размишљате о месецима, годинама и деценијама које ће уследити, себе видите заједно. Помисао на то да више нисте у браку једно с другим делује тако страно, и то уноси сигурност у ваш брак. Једна супруга каже: „Чак и када сам веома бесна [на свог мужа] и када сам до крајње мере узнемирена због онога што нам се догађа, знам да се наш брак неће распасти, тако да ме то не брине. Оно што ме брине јесте то како ћемо поправити свој однос. Не сумњам да ћемо успети у томе — једино што у том тренутку једноставно не видим како ћемо успети у томе.“

То што на брак гледамо као на дугорочну заједницу представља важан део преданости брачном другу, али нажалост то је нешто што недостаје у многим браковима. Један брачни друг може током жучне расправе непромишљено рећи: „Остављам те!“, или: „Наћи ћу некога ко ће ме стварно ценити!“ Додуше, брачни друг обично не мисли тако. Ипак, Библија запажа да језик може бити ’пун смртоносног отрова‘ (Јаков 3:8). Претње и ултиматуми шаљу следећу поруку: ’На наш брак не гледам као на нешто трајно. Могу да те оставим кад год хоћу.‘ Овакав став може врло лоше да утиче на брак.

Када имаш дугорочан поглед на ствари, очекујеш да заједно са својим брачним другом делиш и зло и добро. Овакав поглед на ствари доноси још једну корист. То ће и теби и твом брачном другу много олакшати да прихватите слабости и грешке, и да и даље подносите једно друго и спремно опраштате једно другом (Колошанима 3:13). „Добар брак“, стоји у једном приручнику, „оставља простора и за ваше грешке и за грешке вашег брачног друга, и такав брак ће се одржати упркос тим грешкама.“

На дан венчања си обећао да ћеш бити предан не институцији брака већ особи — твом брачном другу. Ова чињеница треба дубоко да утиче на твоје размишљање и поступање у браку. Зар се не слажеш да треба да останеш са својим брачним другом не само зато што снажно верујеш у светост брака већ и зато што волиш особу с којом си ступио у брак?

[Фуснота]

a Оправдани разлог да се један брачни пар раздвоји може постојати у екстремним случајевима (1. Коринћанима 7:10, 11; види књигу Тајна породичне среће, стране 160-1, коју су објавили Јеховини сведоци). Сем тога, Библија допушта развод због прељубе, то јест сексуалног неморала (Матеј 19:9).

[Оквир⁄Слика на 5. страни]

Шта већ сада можеш учинити

Како у твом браку стоје ствари у погледу преданости? Можда сматраш да се нешто може побољшати у том правцу. Да би оснажио своју преданост, покушај да примениш следеће:

● Преиспитај се. Запитај се: ’Да ли сам заиста венчан у срцу или још увек размишљам и поступам као неко ко није у браку?‘ Питај свог брачног друга шта он мисли о теби у том погледу.

● Прочитај овај чланак са својим брачним другом. Након тога смирено разговарајте о томе како можете ојачати преданост у свом браку.

● Ради са својим брачним другом оно што ће ојачати вашу преданост. На пример: Гледајте фотографије с вашег венчања и других важних догађаја. Радите оно што сте волели да радите док сте се забављали или у првим годинама брака. Заједно проучавајте на Библији темељене чланке из Куле стражаре и Пробудите се! који се односе на брак.

[Оквир⁄Слика на 6. страни]

Преданост у браку обухвата . . .

Обавезу „Испуни завет што си учинио. Боље ти је не чинити завета, него га чинити и не испунити“ (Проповедник 5:3, 4).

Тимски рад „Двојица [„двоје“, NW] вреде више него један... Јер ако падну [„ако једно од њих падне“, NW], друг ће подигнути друга свога“ (Проповедник 4:9, 10).

Самопожртвованост „Више има среће у давању, него у примању“ (Дела апостолска 20:35).

Дугорочан поглед на ствари „Љубав... све трпи“ (1. Коринћанима 13:4, 7).

[Слике на 7. страни]

Да ли слушаш свог брачног друга када жели да прича?