Пређи на садржај

Пређи на садржај

Разговори о духовним стварима изграђују

Разговори о духовним стварима изграђују

Разговори о духовним стварима изграђују

„Никаква трула реч да не излази из ваших уста, него само она која је добра за изграђивање према потреби, да би пружила што је корисно онима који слушају“ (ЕФЕШАНИМА 4:29).

1, 2. (а) Колико је вредан људски говор? (б) На који начин Јеховине слуге желе да користе свој говор?

 „ЉУДСКИ говор је тајна; то је Божји дар, чудо.“ Ово је написао лексикограф Лудвиг Келер. Можда овај драгоцени Божји дар узимамо здраво за готово (Јаков 1:17). Међутим, размисли о томе које је благо изгубљено када шлог онемогући неку теби драгу особу да се разговетно изражава. „Увек смо лепо разговарали“, објашњава Џоун, чији се муж недавно шлогирао. „Тако ми недостају наши разговори!“

2 Разговори могу ојачати пријатељства, изгладити неспоразуме, подићи утучене, оснажити веру и обогатити живот — али не било какви разговори. Мудри краљ Соломон је запазио: „Неко који лакомислено говори као мач пробада, ал’ лек даје језик мудрих људи“ (Пословице 12:18). Ми смо Јеховине слуге и као такви желимо да наши разговори крепе и изграђују, а не да повређују и задају бол. Свој говор желимо да користимо и да бисмо славили Јехову, како у јавној служби тако и у свакодневним разговорима. Псалмиста је певао: „Богом се сваки дан хвалимо [„Богу ћемо хвалу давати по цео дан“, NW], име ћемо твоје довека славити“ (Псалам 44:9).

3, 4. (а) На који проблем у вези с говором сви наилазимо? (б) Зашто је важно какав је наш говор?

3 Ученик Јаков упозорава: „Језик нико од људи не може да укроти.“ Јаков нас још подсећа: „Сви [се] спотичемо много пута. Ако се неко не спотиче у речи, он је савршен човек, способан да заузда и цело своје тело“ (Јаков 3:2, 8). Нико од нас није савршен. Зато, иако имамо најбоље намере, наш говор није увек изграђујућ нити увек доноси хвалу нашем Створитељу. Због тога морамо научити да водимо рачуна о томе шта говоримо. Штавише, Исус је рекао: „Људи [ће] за сваку бескорисну реч коју изговоре положити рачун у Судњем дану; јер ћеш по својим речима бити проглашен праведним, и по својим речима бићеш осуђен“ (Матеј 12:36, 37). Заиста, истинити Бог нас сматра одговорнима за оно што кажемо.

4 Један од најбољих начина на који можемо избећи штетан говор јесте да навикнемо да разговарамо о духовним стварима. У овом чланку ће бити осмотрено како то можемо постићи, о чему можемо разговарати и како нам могу користити изграђујући разговори.

Обрати пажњу на срце

5. На који начин срце игра кључну улогу у томе да наши разговори буду изграђујући?

5 Ако желимо да навикнемо да водимо изграђујуће разговоре, пре свега морамо разумети да оно што говоримо представља одраз онога што нам је у срцу. Исус је рекао: „Уста говоре оно чега је срце пуно“ (Матеј 12:34). Једноставно речено, волимо да разговарамо о ономе што нам је важно. Зато морамо да размислимо о следећем: ’Шта моји разговори откривају о мом срцу? Када сам с породицом или суверницима, да ли се моји разговори усредсређују на духовне ствари или се увек врте око спорта, одеће, филмова, хране, око онога што сам недавно купио или око нечег небитног?‘ Можда смо несвесно дозволили да наш живот и наше мисли почну да се окрећу око мање важних ствари. Поновно постављање приоритета побољшаће како наше разговоре, тако и наш живот (Филипљанима 1:10).

6. Коју улогу у нашим разговорима игра медитирање?

6 Још један начин на који можемо да побољшамо садржај разговора које водимо јесте да смисаоно медитирамо. Увидећемо да ће разговори о духовним стварима доћи сами од себе ако се свесно напрежемо да размишљамо о духовним стварима. Краљ Давид је увидео да су те две ствари међусобно повезане. Он је певао: „Нека су ти угодне речи уста мојих, и пред тобом размишљања [„медитирање“, NW] срца мога, Јехова“ (Псалам 19:15). И псалмиста Асаф је рекао: „Медитираћу о свим делима твојим [Боже], размишљаћу о поступцима твојим“ (Псалам 77:12NW). Из срца и ума који су заокупљени истинама из Божје Речи спонтано ће проистећи хвале вредан говор. Јеремија није могао а да не говори о ономе чему га је Јехова поучио (Јеремија 20:9). И с нама може бити исто тако ако редовно размишљамо о духовним стварима (1. Тимотеју 4:15).

7, 8. Које су теме добре за изграђујуће разговоре?

7 Добра духовна рутина нам пружа обиље тема за изграђујуће разговоре (Филипљанима 3:16). Већи скупови, конгреси, скупштински састанци, текуће публикације, дневни цитат с коментаром, све нам то пружа духовне драгуље о којима можемо разговарати с другима (Матеј 13:52). Осим тога, искуства из хришћанске службе заиста могу бити духовно окрепљујућа!

8 Краљ Соломон је био фасциниран великом разноликошћу дрвећа, животиња, птица и риба које је посматрао у Израелу (1. Краљевима 4:33). Он је проналазио велико задовољство у разговорима о Божјим стваралачким делима. Ми можемо учинити исто. Јеховине слуге воле да разговарају о много чему, али разговори духовних људи су увек прожети духовним темама (1. Коринћанима 2:13).

„О томе размишљајте“

9. Који је савет Павле дао Филипљанима?

9 О чему год да причамо, наши разговори ће изградити друге ако се будемо држали савета који је апостол Павле упутио скупштини у Филипима. Он је написао: „Што је год истинито, што год заслужује озбиљну пажњу, што је год праведно, што је год честито, што је год допадљиво, о чему се год добро говори, која год крепост има и што је год вредно хвале, о томе размишљајте“ (Филипљанима 4:8). Оно што Павле овде спомиње толико је важно да он каже да ’о томе размишљамо‘. Ум и срце треба тиме да нам буду испуњени. Зато хајде да видимо како нам то што ћемо обратити пажњу на сваку од осам ствари које је Павле навео може помоћи у погледу наших разговора.

10. Како можемо да разговарамо о ономе што је истинито?

10 Оно што је истинито не односи се само на информације које су тачне и нису погрешне. То се односи на нешто што је исправно и поуздано, као што је истина из Божје Речи. Стога, када говоримо другима о библијским истинама које су на нас оставиле утисак, о говорима или разговорима који су нас изградили, или о библијским саветима који су нам помогли, ми тада осматрамо ствари које су истините. С друге стране, одбацујемо оно што се ’лажно назива „спознање“‘, оно што само изгледа као истина (1. Тимотеју 6:20). Осим тога, избегавамо да оговарамо друге и да препричавамо сумњива искуства која се не могу потврдити.

11. Које ствари које заслужују озбиљну пажњу могу бити укључене у наше разговоре?

11 Оно што заслужује озбиљну пажњу јесте оно што је узвишено и важно, а не тривијално и безначајно. У оно што заслужује пажњу спадају наша хришћанска служба, критична времена у којима живимо и потреба да задржимо добро понашање. Када разговарамо о тим озбиљним стварима, ми јачамо своју решеност да останемо духовно будни, да останемо беспрекорни и да и даље проповедамо добру вест. Заиста, занимљива искуства из службе и текући догађаји који нас подсећају да живимо у последњим данима пружају нам разноврсне теме за подстицајне разговоре (Дела апостолска 14:27; 2. Тимотеју 3:1-5).

12. Шта треба избегавати када се узме у обзир Павлов савет да размишљамо о ономе што је праведно и честито?

12 Реч праведно значи бити праведан у Божјим очима — удовољавати његовим мерилима. Честито носи мисао о чистоћи мисли и понашања. У нашим разговорима нема места за клевете, непристојне шале нити за речи које могу алудирати на секс (Ефешанима 5:3; Колошанима 3:8). Мудро је да се хришћани на послу и у школи склоне када разговор крене у том правцу.

13. Наведи примере разговора који се окрећу око онога што је допадљиво и о чему се добро говори.

13 Када је Павле препоручио да размишљамо о ономе што је допадљиво, он је мислио на оно што је пријатно и угодно, и што подстиче на љубав, а не на оно што изазива мржњу, огорченост и свађе. Међу ствари о којима се добро говори између осталог спадају и животне приче верне браће и сестара које се редовно објављују у Кули стражари и Пробудите се! Зашто не би поделио с другима своје утиске када прочиташ те чланке који јачају веру? Како је лепо слушати о духовним достигнућима других! Такви разговори ће изградити љубав и јединство у скупштини.

14. (а) Шта се од нас захтева да бисмо били крепосни? (б) Како се у наш говор могу укључити ствари које су вредне хвале?

14 Павле говори о ’којој год крепости која постоји‘. Крепост указује на врлине и на моралност. Морамо пазити на то да нашим говором управљају библијска начела и да тај говор не одступа од онога што је праведно, честито и крепосно. Вредно хвале значи „похвално“. Ако чујеш неки добар говор или у скупштини приметиш некога ко представља пример верности, причај о томе — како с дотичном особом тако и с другима. Апостол Павле је често похваљивао своје суобожаваоце због њихових добрих особина (Римљанима 16:12; Филипљанима 2:19-22; Филимону 4-7). Наравно, и дела нашег Створитеља заиста су вредна хвале. Та дела нам пружају обиље тема за изграђујуће разговоре (Пословице 6:6-8; 20:12; 26:2).

Нека твоји разговори буду изграђујући

15. Која библијска заповест обавезује родитеље да воде смисаоне разговоре са својом децом?

15 У Поновљеним законима 6:6, 7 стоји: „Ове заповести које ти ја данас дајем држи у срцу своме. Објаснићеш их синовима својим, и говорићеш о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш.“ Јасно је да се овом заповешћу захтева да родитељи на смисаон начин разговарају о духовним стварима са својом децом.

16, 17. Шта хришћански родитељи могу научити из Јеховиног и Аврахамовог примера?

16 Можемо само да замислимо како је Исус несумњиво дуго разговарао са својим небеским Оцем док су разматрали ствари повезане са задатком који је требало да обави на земљи. Исус је рекао својим ученицима: „Отац који ме је послао дао [ми је] заповест шта да кажем и шта да говорим“ (Јован 12:49; Поновљени закони 18:18). Патријарх Аврахам је сигурно сате и сате провео разговарајући са својим сином Исаком о томе како је Јехова благословио њих и њихове претке. Такви разговори су сигурно помогли и Исусу и Исаку да се понизно подложе Божјој вољи (Постање 22:7-9; Матеј 26:39).

17 И нашој деци су потребни изграђујући разговори. Истина је да родитељи имају много обавеза, али и поред тога морају наћи времена да разговарају са својом децом. Ако је то могуће, зашто се не бисте постарали да као породица заједно једете барем једном дневно? Током тих оброка и после њих, биће прилика за изграђујуће разговоре који могу бити од непроцењиве вредности за духовно здравље породице.

18. Испричај једно искуство које показује колико је корисна добра комуникација између родитеља и деце.

18 Алехандро, који сада има нешто више од 20 година и служи као пионир, присећа се сумњи које је имао као 14-годишњак. Он каже: „Због утицаја школских другова и наставника, нисам био сигуран да ли Бог постоји и да ли је Библија веродостојна. Моји родитељи су сатима стрпљиво разговарали са мном. Ти разговори су ми помогли не само да одагнам своје сумње које сам имао током тог тешког периода већ и да донесем добре одлуке у животу.“ Како сада стоје ствари? Алехандро даље каже: „Још увек живим с родитељима. Међутим, много смо заузети, због чега је мом оцу и мени тешко да насамо разговарамо. Зато нас двојица једном седмично заједно једемо на његовом радном месту. Ти разговори ми заиста много значе.“

19. Зашто су свима нама потребни разговори о духовним стварима?

19 Зар не ценимо и прилике када са суверницима можемо да уживамо у корисним разговорима о духовним стварима? Те прилике нам се пружају на састанцима, када смо у служби, на неком скупу и док путујемо. Павле је једва чекао да разговара с хришћанима из Рима. „Чезнем да вас видим“, написао им је, „да би дошло до размене охрабрења међу вама, да се свако охрабри вером другога, и вашом и мојом“ (Римљанима 1:11, 12). Један хришћански старешина по имену Јоханес запажа: „Када са сухришћанима разговарамо о духовним стварима, тиме се удовољава једној важној потреби. Ти разговори нас охрабрују и олакшавају терет који свакодневно носимо. Често замолим старије да ми причају о свом животу и о томе шта им је омогућило да остану верни. Током година сам разговарао с много браће и сестара, и свако од њих ми је пренео нешто мудрости или неку поуку, што је обогатило мој живот.“

20. Шта можемо урадити ако наиђемо на некога ко је стидљив?

20 Шта можеш да урадиш ако неко изгледа да није заинтересован када поменеш неку духовну тему за разговор? Немој да одустанеш. Можда ће неком другом приликом бити погоднији тренутак. Соломон је записао: „Као златне јабуке у сребрним посудама, таква је реч изговорена у право време“ (Пословице 25:11NW). Покажи разумевање према онима који су стидљиви. „Дубоке су воде намере срца човечјег, ал’ разуман човек уме да их црпи“ a (Пословице 20:5). Надасве, никада немој дозволити да због туђих ставова не говориш о ономе што је такло твоје срце.

Разговори о духовним стварима доносе користи

21, 22. Како нам користи када разговарамо о духовним стварима?

21 „Никаква трула реч да не излази из ваших уста“, посаветовао је Павле, „него само она која је добра за изграђивање према потреби, да би пружила што је корисно онима који слушају“ (Ефешанима 4:29; Римљанима 10:10). Понекад је потребан труд да би се разговори усмерили у исправном правцу, али то доноси многе награде. Разговори о духовним стварима нам омогућавају да причамо с другима о својој вери и да изграђујемо наше братство.

22 Зато користимо дар говора да изграђујемо друге и да хвалимо Бога. Такви разговори ће нама бити извор задовољства, а другима охрабрење. Изнад свега, они ће обрадовати Јеховино срце зато што он обраћа пажњу на наше разговоре и радује се када исправно користимо свој говор (Псалам 139:4; Пословице 27:11). Можемо бити сигурни да нас Јехова неће заборавити ако разговарамо о духовним стварима. Говорећи о онима који данас служе Јехови, Библија каже: „Тада говорише један другоме они који се Бога боје: Јехова их посматра и слуша, и пред њим се књига за спомен-написа, за оне који се Јехове боје и који часте име његово“ (Малахија 3:16; 4:5). Колико је онда важно да наши разговори буду духовно изграђујући!

[Фуснота]

a Неки бунари у Израелу су били врло дубоки. Археолози су у Гаваону пронашли један резервоар који је био дубок око 25 метара. Имао је степениште које је омогућавало људима да сиђу до дна да би захватили воду.

Како би одговорио?

• Шта наши разговори откривају о нама?

• О којим изграђујућим стварима можемо разговарати?

• Коју важну улогу разговори играју у породичном кругу и у хришћанској скупштини?

• Које користи доносе изграђујући разговори?

[Питања за разматрање]

[Слике на 12. страни]

Изграђујући разговори се усредсређују на...

’све што је истинито‘

’све што заслужује озбиљну пажњу‘

’све што је вредно хвале‘

’све о чему се добро говори‘

[Извори]

Видео-касета, Стаљин: U.S. Army photo; књига Створитељ, Маглина Орао: J. Hester and P. Scowen (AZ State Univ.), NASA

[Слика на 13. страни]

Оброци представљају одличне прилике да се разговара о духовним стварима