Пређи на садржај

Пређи на садржај

Испољавај самоконтролу да би добио награду!

Испољавај самоконтролу да би добио награду!

Испољавај самоконтролу да би добио награду!

„Свако ко учествује у такмичењу испољава самоконтролу у свему“ (1. КОРИНЋАНИМА 9:25).

1. Према Ефешанима 4:22-24, како су милиони рекли Јехови „да“?

 АКО си се крстио као Јеховин сведок, јавно си обзнанио да желиш да учествујеш у такмичењу на којем је награда вечни живот. Рекао си „да“ вршењу Јеховине воље. Многи од нас су, пре него што су се предали Јехови, морали да изврше значајне промене како би то предање имало прави смисао и било прихватљиво Јехови. Следили смо Павлов савет који је упутио хришћанима: ’Скините стару личност која одговара вашем ранијем начину понашања и која се квари по својим преварним жељама. Обуците нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности‘ (Ефешанима 4:22-24). Другим речима, пре него што смо приликом предања Богу рекли „да“, морали смо неприхватљивом начину живота који смо некада водили да кажемо „не“.

2, 3. Како се на основу 1. Коринћанима 6:9-12 види да треба да направимо две врсте промена ако желимо да задобијемо Божју наклоност?

2 Особе које желе да буду Јеховини сведоци морају одбацити стару личност са својим обележјима која Божја Реч отворено осуђује. Павле је набројао нека од њих у својој посланици Коринћанима, рекавши: „Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се држе за неприродне сврхе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима, ни лопови, ни похлепне особе, ни пијанице, ни они који говоре погрдно, ни изнуђивачи неће наследити Божје краљевство.“ Он је затим навео да су хришћани из првог века направили потребне промене, додавши: „Неки од вас били су такви.“ Запази да овде не стоји да они јесу такви, већ да су били такви (1. Коринћанима 6:9-11).

3 Указујући на то да можда треба направити још промена, Павле је наставио: „Све ми је дозвољено; али није све корисно“ (1. Коринћанима 6:12). Стога, многи који данас желе да буду Јеховини сведоци увиђају потребу да кажу „не“ чак и ономе што само по себи није погрешно, али од чега нема користи или што нема трајну вредност. То може бити нешто што одузима много времена или што их може ометати да теже ка ономе што је вредније.

4. У чему се предани хришћани слажу с Павлом?

4 Предање Богу треба да буде драговољно, а не с гунђањем, као да тиме подносимо неку огромну жртву. Предани хришћани се слажу с Павлом, који је након што је постао Христов следбеник рекао: „Ради [Христа] сам изгубио све и сматрам то гомилом отпадака, да добијем Христа“ (Филипљанима 3:8). Павле је драговољно рекао „не“ стварима које су мало вределе да би Богу и надаље могао да каже „да“.

5. Какву је трку Павле успешно истрчао, и како и ми то можемо радити?

5 Павле је испољавао самоконтролу док је трчао у својој духовној трци и на крају је рекао: „Добру сам борбу водио, трку сам до краја истрчао, веру сам одржао. Одсад се за мене чува венац праведности, који ће ми Господ, праведни судија, дати као награду у онај дан, и не само мени него и свима који су волели његово појављење“ (2. Тимотеју 4:7, 8). Да ли ћемо и ми једнога дана моћи да кажемо нешто слично? Моћи ћемо ако с вером испољавамо самоконтролу, док без посустајања и све до краја трчимо у својој хришћанској трци.

Самоконтрола је потребна да бисмо радили оно што је добро

6. Шта је самоконтрола, и на која два начина морамо да је испољавамо?

6 Речи које су у Библији с хебрејског и грчког преведене са „самоконтрола“ дословно указују на то да особа има снагу да се контролише. Те речи често преносе мисао о уздржавању од тога да се чини оно што је лоше. Међутим, јасно је да је потребно да имамо извесну меру самоконтроле над својим телом и како бисмо чинили оно што је добро. Несавршени људи по природи теже ка томе да чине оно што је лоше и зато се морамо борити на два начина (Проповедник 7:29; 8:11). Док се уздржавамо од онога што је лоше, морамо и терати себе да чинимо оно што је добро. Заправо, један од најбољих начина да избегавамо оно што је лоше јесте да имамо самоконтролу над својим телом како бисмо чинили оно што је добро.

7. (а) За шта треба да се молимо као што је то Давид радио? (б) О чему треба дубоко да размишљамо, а што ће нам помоћи да испољавамо више самоконтроле?

7 Јасно је да је самоконтрола један изузетно важан фактор који нам може помоћи да испунимо своје предање Богу. Треба да се молимо попут Давида: „Дај ми, Боже, чисто срце и дух прав понови у мени!“ (Псалам 51:12). Можемо дубоко да размишљамо о користима које имамо када избегавамо оно што је погрешно у моралном погледу и што нам одузима физичку снагу. Размисли о могућим последицама до којих би могло доћи када не бисмо избегавали такве ствари: до озбиљних здравствених проблема, поремећених односа с другима, чак и до преране смрти. С друге стране, размишљај о многим користима које имамо када се држимо пута који је Јехова одредио. Међутим, ако желимо да будемо реални онда не смемо да заборавимо да је наше срце превртљиво (Јеремија 17:9). Морамо се одлучно одупирати његовим покушајима да нас наведе да мислимо како није тако страшно ако се не држимо у потпуности Јеховиних мерила.

8. Шта знамо из искуства? Прикажи.

8 Већина нас из искуства зна да безвољно тело често покушава да угуши ревност спремног духа. Узми за пример проповедање о Краљевству. Јехова се радује када види да људи желе да учествују у овом животодајном делу (Псалам 110:3; Матеј 24:14). Већини од нас није било лако да започне са службом проповедања. За то је било потребно — можда је још увек — да држимо тело под контролом, да га ’бијемо и водимо као роба‘, уместо да му допустимо да нас наведе да идемо линијом мањег отпора (1. Коринћанима 9:16, 27; 1. Солуњанима 2:2).

„У свему“?

9, 10. Шта све обухвата испољавање ’самоконтроле у свему‘?

9 Библијски савет да испољавамо „самоконтролу у свему“ указује на то да није довољно само да контролишемо свој темперамент и да се уздржавамо од неморала. Можда сматрамо да смо на овим пољима постигли самоконтролу. Ако је тако, онда заиста можемо да будемо захвални. Међутим, како стоје ствари с другим подручјима живота на којима потреба за самоконтролом није тако очигледна? Да то прикажемо. Претпоставимо да живимо у релативно богатој земљи с високим животним стандардом. Зар не би било мудро да научимо да кажемо „не“ непотребним трошковима? Родитељи треба да науче своју децу да не купују све што виде само зато што се то може купити, зато што делује привлачно или зато што им материјална ситуација дозвољава да то себи приуште. Наравно, ако родитељи желе да таква поука буде делотворна, они сами морају да поставе добар пример (Лука 10:38-42).

10 Када научимо да живимо без неких ствари које су нам потребне или које бисмо желели да имамо, то може изградити нашу личност. То ће нам такође помоћи да више ценимо материјалне ствари које имамо и да будемо саосећајнији према онима који стицајем околности морају да живе без неких ствари. Истина, скроман живот није у складу с популарним ставовима као што су „буди добар према себи“ или „ти заслужујеш најбоље“. Рекламама се поспешује жеља за тренутним задовољством, али то се ради зарад профита. Оваква ситуација може ометати наш труд да испољавамо самоконтролу. У једном часопису из једне развијене европске земље недавно је запажено следеће: „Ако они који живе у изузетно тешким условима које им намеће крајње сиромаштво морају да савладавају непожељне прохтеве, колико то тек треба да раде они који живе у земљама у којима теку мед и млеко!“

11. Зашто је корисно да научимо да живимо без неких ствари, али зашто је то тешко?

11 Ако нам је тешко да направимо разлику између жеља и стварних потреба, може нам користити ако предузмемо кораке који ће нас спречити да поступимо неодговорно. Рецимо, ако желимо да се супротставимо тежњи ка неконтролисаном трошењу новца, било би добро да будемо одлучни да не купујемо на кредит или да понесемо само одређену своту новца када пођемо у куповину. Присети се да је Павле рекао да је ’оданост Богу заједно с тим да је човек задовољан оним што има, средство великог добитка‘. Он је резоновао: „Ништа нисмо донели на овај свет, па не можемо ништа ни однети. Зато, кад имамо храну, одећу и заклон, будимо задовољни тиме“ (1. Тимотеју 6:6-8). Да ли смо задовољни тиме? Ако желимо да научимо да живимо једноставно, без непотребних терета које нам намеће жеља за угађањем самом себи — у ком год облику да се она јави — потребни су нам снага воље и самоконтрола. Међутим, то је нешто што вреди научити.

12, 13. (а) Како су хришћански састанци повезани са самоконтролом? (б) Која су још нека подручја на којима треба да развијамо самоконтролу?

12 Надаље, присуствовање хришћанским састанцима, већим скуповима и конгресима повезано је с једним нарочитим видом самоконтроле. На пример, та особина нам је потребна како не бисмо дозволили да нам мисли лутају током програма (Пословице 1:5). Самоконтрола нам је потребна да се не бисмо дошаптавали са онима који седе до нас и тиме ометали друге, уместо да пуну пажњу посветимо говорнику. Самоконтрола нам је потребна и да бисмо направили такав распоред времена који ће нам омогућити да стигнемо на време. Надаље, самоконтрола може бити потребна и како би се одвојило време за припрему за састанке и да би се затим учествовало на њима.

13 Испољавање самоконтроле у малим стварима помаже нам да је испољавамо и у већим стварима (Лука 16:10). Зато је стварно добро да дисциплинујемо себе да редовно читамо Божју Реч и на њој темељене публикације, да их проучавамо и да дубоко размишљамо о ономе што смо научили! И те како је мудро дисциплиновати себе када се ради о неприкладном запослењу и пријатељствима, о неприкладним ставовима и навикама. Такође је мудро да дисциплинујемо себе да кажемо „не“ активностима које нам могу одузети драгоцено време које бисмо могли провести у служби за Бога! Када смо богато запослени у служби за Јехову, то представља добру заштиту од ствари које би могле да нас удаље од духовног раја у ком се налази Јеховина светом раширена скупштина.

Постанимо одрасли захваљујући самоконтроли

14. (а) Како деца треба да уче да испољавају самоконтролу? (б) Како људима користи када то науче још у детињству?

14 Самоконтрола није својствена за новорођенче. У једној брошури коју су саставили стручњаци за понашање деце, стајало је: „Самоконтрола није нешто што настаје аутоматски или изненада. Бебама и деци која су тек проходала потребно је родитељско вођство и подршка да би почела да уче да испољавају самоконтролу... Уз родитеље који предводе у томе, током година које проведу у школи деца стичу све већу самоконтролу.“ Једна студија којом су била обухваћена четворогодишња деца, открила је да су деца која су научила да испољавају одређени степен самоконтроле „углавном израсла у тинејџере који се лакше прилагођавају, који су омиљенији у друштву, смелији, сигурнији и поузданији“. Код деце која нису учила да испољавају самоконтролу „постоји већа вероватноћа да ће бити усамљена, склона разочарањима и својеглава. Не успевају да издрже када су под стресом и избегавају изазове“. Дакле, да би дете израсло у особу која може лако да се прилагоди, оно мора да научи да испољава самоконтролу.

15. На шта указује недостатак самоконтроле, и који нам је циљ изложен у Библији?

15 Слично томе, ако желимо да постанемо одрасли хришћани, морамо да научимо да испољавамо самоконтролу. Недостатак самоконтроле показује да смо још увек бебе у духовном смислу. Библија нас подстиче да ’будемо одрасли у способностима разумевања‘ (1. Коринћанима 14:20). Циљ нам је да „дођемо до јединства у вери и у тачном спознању о Сину Божјем, до одраслог човека, до мере раста пунине Христове“. Зашто? „Да више не будемо мала деца, коју као да бацају таласи и коју тамо-амо носи сваки ветар науке помоћу људске преваре, помоћу лукавства у смишљању заблуде“ (Ефешанима 4:13, 14). Из овога јасно произлази да треба да научимо да испољавамо самоконтролу зато што је то од велике важности за нашу духовност.

Развијати самоконтролу

16. Како Јехова пружа помоћ?

16 Да бисмо развијали самоконтролу, потребна нам је Божја помоћ, и она нам стоји на располагању. Божја Реч нам попут неког савршеног огледала показује шта треба да променимо код себе и саветује нас како да то урадимо (Јаков 1:22-25). Сем тога, братство пуно љубави је спремно да нам помогне. Хришћанске старешине су пуне разумевања када нам пружају личну помоћ. Сам Јехова нам великодушно даје свој свети дух ако молимо за њега (Лука 11:13; Римљанима 8:26). Стога, с радошћу користимо све то што нам Јехова пружа. Могу бити од помоћи и предлози који се налазе на 21. страни.

17. Које се охрабрење за нас налази у Пословицама 24:16?

17 Како је утешно знати да Јехова цени то што се трудимо да му угодимо! То треба да нас мотивише да се и даље трудимо да испољавамо више самоконтроле. Без обзира на то колико пута поклекнемо, никада не смемо да одустанемо. „Ако и седам пута падне, праведник ће опет да устане“ (Пословице 24:16). Сваки пут када победимо, имамо разлог да будемо задовољни собом и можемо бити сигурни да је тада и Јехова задовољан нама. Један Сведок каже да је, пре него што је предао свој живот Јехови, сваки пут када је успео да недељу дана не запали цигарету, наградио себе тако што је купио нешто корисно од новца који је уштедео захваљујући самоконтроли.

18. (а) Шта је укључено у нашу борбу за самоконтролу? (б) Какву нам гаранцију Јехова пружа?

18 Надасве, треба да упамтимо да је самоконтрола повезана с мислима и емоцијама. То можемо да видимо из Исусових речи: „Свако ко стално гледа неку жену тако да осећа страст према њој већ [је] учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Матеј 5:28; Јаков 1:14, 15). Ономе ко је научио да контролише своје мисли и осећања биће лакше да контролише читаво тело. Зато будимо одлучни да избегавамо не само да чинимо оно што је лоше већ и да размишљамо о томе. Ако нам се појаве неке лоше мисли, одмах их одбацимо. Можемо бежати од искушења тако што се молимо и усредсређујемо пажњу на Исусове речи и дела (1. Тимотеју 6:11; 2. Тимотеју 2:22; Јеврејима 4:15, 16). Док чинимо све што је у нашој моћи, следићемо савет који се налази у Псалму 55:23: „Судбину своју [„бреме своје“, NW] на Јехову стави, и он ће те подржати, и неће никад дати да праведник посрне.“

Да ли се сећаш?

• На која два начина морамо да испољавамо самоконтролу?

• Шта значи испољавати „самоконтролу у свему“?

• Које си практичне предлоге за развијање самоконтроле посебно запазио док смо проучавали овај материјал?

• Где започиње самоконтрола?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слике на 21. страни]

Како да изградиш самоконтролу

• Развијај је чак и у малим стварима

• Дубоко размишљај о садашњим и будућим користима које она доноси

• Оно што Бог забрањује замени са оним на шта нас охрабрује

• Одмах одбаци неисправне мисли

• Испуни свој ум духовно изграђујућим мислима

• Прихвати помоћ коју ти могу пружити зрели сухришћани

• Избегавај ситуације које могу довести до компромиса

• Моли Бога за помоћ када си у кушњи

[Слике на странама странама 18, 19]

Самоконтрола нас покреће да чинимо оно што је добро