Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Не ујармљујте се неједнако“

„Не ујармљујте се неједнако“

„Не ујармљујте се неједнако“

КАО што овде можеш да видиш, изгледа да камили и волу који заједно ору није баш пријатно. Због јарма под којим се налазе — који је направљен за две животиње сличне величине и снаге — и једној и другој животињи је тешко. Брига за добробит оваквих животиња које се користе за рад подстакла је Бога да Израелцима каже: „Не ори на волу и на магарцу заједно“ (Поновљени закони 22:10). Исто би важило за вола и камилу.

Један пољопривредник у нормалним околностима не би наметнуо такав терет својим животињама. Међутим, ако не би имао два вола, могао би да ујарми две животиње које има. Очигледно је да је управо то урадио пољопривредник из 19. века приказан на овој слици. Због разлике у величини и тежини, слабијој животињи би било тешко да држи корак, а јача би вукла већи терет.

Апостол Павле је употребио поређење о неједнаком ујармљивању да би нас поучио нечем врло важном. Он је написао: „Не ујармљујте се неједнако с неверницима. Јер шта имају заједничко праведност и безакоње? Или шта имају заједничко светлост и тама?“ (2. Коринћанима 6:14). Како један хришћанин може постати неједнако ујармљен?

Између осталог, то би се могло десити када би хришћанин одлучио да ступи у брак са особом која не дели његова веровања. Таква заједница би и једној и другој особи стварала тешкоће зато што се не би слагале око основних питања.

Када је Јехова основао брак, жени је доделио улогу „помоћника“, то јест допуне (Постање 2:18). Слично томе, Бог је преко пророка Малахије на жену указао као на ’друга‘ (Малахија 2:14). Наш Створитељ жели да брачни другови у духовном смислу сарађују и да деле како терет тако и благослове.

Тиме што ступа у брак „само у Господу“, хришћанин показује поштовање према савету који нам је дао наш небески Отац (1. Коринћанима 7:39). Тиме се полаже темељ за уједињен брак који може донети славу и част Богу, док му оба брачна друга служе као ’прави другови под истим јармом‘ у једном посебном смислу (Филипљанима 4:3).

[Извор слике на 32. страни]

Камила и во: From the book La Tierra Santa, Volume 1, 1830