Пређи на садржај

Пређи на садржај

Верне хришћанке — драгоцени обожаваоци Бога

Верне хришћанке — драгоцени обожаваоци Бога

Верне хришћанке — драгоцени обожаваоци Бога

„Љупкост је замамна, лепота је ташта, али жена која има страха од Јехове, то је она која ће однети хвалу“ (ПОСЛОВИЦЕ 31:30).

1. Како се Јеховино гледиште о лепоти разликује од светског гледишта?

 СВЕТ придаје велику пажњу спољашњем изгледу, посебно када су жене у питању. Међутим, Јехова је првенствено заинтересован за унутрашњу особу која с годинама може бити све лепша (Пословице 16:31NW). Библија зато подстиче жене: „Ваш украс нека не буде споља у плетењу косе и стављању златног накита нити у ношењу горњих хаљина, него нека то буде тајна особа срца у нераспадљивом руху тихог и благог духа, који је од велике вредности у Божјим очима“ (1. Петрова 3:3, 4).

2, 3. Како су жене допринеле ширењу добре вести у првом веку, и како је то било проречено?

2 Такав хвале вредан дух показале су многе жене које су поменуте у Библији. Неке од њих које су живеле у првом веку имале су предност да служе Исусу и његовим апостолима (Лука 8:1-3). Неке хришћанке су касније ревно проповедале; друге су пружале драгоцену подршку хришћанским мушкарцима који су предводили, међу којима је био и апостол Павле; а неке су биле изузетно гостољубиве и чак су дозволиле да се у њиховом дому одржавају скупштински састанци.

3 У Писму је проречено да ће Јехова женама доделити значајну улогу у испуњавању његове намере. На пример, у Јоилу 2:28, 29 проречено је да ће и на мушкарце и на жене, како младе тако и старе, бити изливен свети дух и да ће преносити добру вест о Краљевству. То пророчанство је почело да се испуњава на Пентекост 33. н. е. (Дела апостолска 2:1-4, 16-18). Неке духом помазане жене добиле су чудесне дарове, као што је дар прорицања (Дела апостолска 21:8, 9). Ова велика, духовна војска верних сестара својом ревношћу у служби допринела је брзом ширењу хришћанства у првом веку. Штавише, око 60. н. е., апостол Павле је написао да се добра вест „проповедала у целом стварству које је под небом“ (Колошанима 1:23).

Похваљене због своје храбрости, ревности и гостољубивости

4. Зашто је Павле имао ваљан разлог да похвали бројне жене из хришћанске скупштине из првог века?

4 Примера ради, апостол Павле је нарочито ценио службу коју су обављале неке жене — баш као што и данашњи хришћански надгледници цене службу ревних жена. Међу женама које је Павле споменуо по имену биле су ’Трифена и Трифоса, које су напорно радиле у Господу‘ и ’Персида, вољена, јер се много трудила у Господу‘ (Римљанима 16:12). За Еводију и Синтихију је написао да су се ’с њим раме уз раме бориле у доброј вести‘ (Филипљанима 4:2, 3). С Павлом је уз свог мужа Акилу служила и Прискила. Она и Акила су ради Павла чак и „своје главе ризиковали“, због чега је Павле написао: „Захваљујем [им] не само ја него и све скупштине нација“ (Римљанима 16:3, 4; Дела апостолска 18:2).

5, 6. Како је Прискила оставила добар пример данашњим сестрама?

5 Зашто је Прискила била тако ревна и храбра? Одговор на ово питање налази се у Делима апостолским 18:24-26, где читамо да је са својим мужем помагала Аполу, даровитом говорнику, да стекне још темељније спознање о откривеној истини. Ово јасно показује да је Прискила ревно проучавала Божју Реч и апостолска учења. Захваљујући томе изградила је изврсне особине због којих је била драгоцена Богу и свом мужу, и користан члан ране скупштине. Једнако су драгоцене и многе марљиве хришћанке које данас ревно проучавају Библију и усвајају духовну поуку коју Јехова пружа посредством ’верног настојника‘ (Лука 12:42).

6 Акила и Прискила су били изузетно гостољубиви. Док је боравио у Коринту и с њима израђивао шаторе, Павле је и живео код њих (Дела апостолска 18:1-3). Овај брачни пар је и по одласку у Ефес и касније у Рим и даље показивао хришћанску гостољубивост, и чак су свој дом ставили на располагање за скупштинске састанке (Дела апостолска 18:18, 19; 1. Коринћанима 16:8, 19). И Нимфа и Марија, мајка Јована Марка, дозволиле су да се у њиховим домовима одржавају скупштински састанци (Дела апостолска 12:12; Колошанима 4:15).

Данашње драгоцене предности

7, 8. Шта се похвално може рећи за многе данашње хришћанке због свете службе коју обављају, и у шта оне могу бити сигурне?

7 Као и у првом веку, и данас верне хришћанке играју кључну улогу у испуњавању Божје намере, посебно када се ради о делу проповедања. Те сестре су заиста на добром гласу! Осмотри пример сестре Гвен, која је више од 50 година верно служила Јехови све до своје смрти 2002. године. Њен муж каже: „Гвен је била изузетно ревна у служби и због тога је била позната у целом граду. На сваког човека је гледала као на особу која ће се можда одазвати на Јеховину љубав и обећања. Због њене лојалности Богу, његовој организацији и нашој породици — а да и не помињем то како нас је с пуно љубави храбрила када смо били утучени — представљала је велику подршку како мени тако и нашој деци током нашег испуњеног и срећног заједничког живота. Много нам недостаје.“ Гвен и њен супруг су били у браку 61 годину.

8 Десетине хиљада хришћанки, како оних које су у браку тако и оних које нису, служе као пионири и мисионари, и задовољне су основним стварима које су им неопходне за живот док преносе поруку о Краљевству, како у великим градовима тако и у удаљеним подручјима (Дела апостолска 1:8). Да би у потпунијој мери служиле Јехови, многе од њих су се одрекле могућности да имају свој дом или децу. Ту су и оне које лојално подупиру своје мужеве који служе као путујући надгледници и још на хиљаде сестара које служе у Бетелима широм света. Нема никакве сумње да ове самопожртвоване жене спадају у „благо свих народа“ које испуњава славом Јеховин дом (Агеј 2:7).

9, 10. Како су чланови неких породица изразили цењење за добар пример који хришћанке пружају као супруге и мајке?

9 Наравно, многе хришћанке имају породичне обавезе, али и поред тога оне стављају интересе Краљевства на прво место (Матеј 6:33). Једна неудата сестра која служи као пионир, написала је: „Општи пионир сам постала највише захваљујући непоколебљивој вери и добром примеру моје мајке. Штавише, она је била једна од мојих најбољих партнерки у пионирској служби.“ За своју супругу, мајку пет одраслих ћерки, један муж каже: „Наш дом је увек био чист и уредан. Бони се старала да он буде једноставан како бисмо као породица могли да се усредсредимо на духовне ствари. Њена помоћ у рационалном располагању новцем омогућила ми је да 32 године радим на послу са скраћеним радним временом, због чега сам више времена могао да посветим породици и духовним стварима. Сем тога, научила је децу колико је вредно бити марљив. О њој могу да кажем само све најбоље.“ Бони и њен супруг сада служе у светској централи Јеховиних сведока.

10 О својој супрузи, мајци одрасле деце, један муж је написао: „Особине којима се највише дивим код Сузан јесу њена жарка љубав према Богу и људима, као и разумност, саосећајност и поштење. Одувек је сматрала да Јехова заслужује оно најбоље што можемо да му дамо и то начело следи и као Божји слуга и као мајка.“ Захваљујући њеној подршци, он има много духовних предности. Служи као старешина, пионир, заменик покрајинског надгледника и као члан Одбора за односе с болницама. Овакве жене су и те како драгоцене својим мужевима, сухришћанима и што је најважније, драгоцене су Јехови! (Пословице 31:28, 30).

Драгоцене жене без брачног друга

11. (а) Како Јехова показује да брине о верним женама, посебно о удовицама? (б) У шта могу бити сигурне хришћанке које су удовице и друге верне неудате сестре?

11 Јехова је много пута показао да брине о удовицама (Поновљени закони 27:19; Псалам 68:6; Исаија 10:1, 2). Он се није променио. И даље је искрено заинтересован не само за удовице већ и за самохране мајке, као и за жене које нису у браку зато што тако желе или зато што још увек међу хришћанима нису пронашле одговарајућег брачног друга (Малахија 3:6; Јаков 1:27). Ако спадаш у групу хришћанки које верно служе Јехови без подршке брачног друга који је хришћанин, буди сигурна да си драгоцена у Божјим очима.

12. (а) Како неке хришћанке показују да су лојалне Јехови? (б) С којим се осећањима боре неке сестре?

12 Узми за пример наше сестре које се још увек нису удале зато што се лојално држе Јеховиног савета да ступе у брак „само у Господу“ (1. Коринћанима 7:39; Пословице 3:1). Божја Реч им гарантује да ће Јехова према онима који су ’лојални поступати лојално‘ (2. Самуилова 22:26NW). Међутим, то што су саме за многе од њих представља изазов. Једна сестра каже: „Одлучна сам да се удам само у Господу, али много пута сам плакала док сам посматрала како се моје пријатељице удају за дивне хришћане, а ја сам још увек сама.“ Запази шта каже једна друга сестра: „Јехови служим већ 25 година. Решена сам да му останем лојална, али често се растужим због усамљености.“ Она додаје: „Сестре попут мене чезну за охрабрењем.“ Како можемо помоћи тим лојалним сестрама?

13. (а) Шта учимо из примера који су нам оставили они који су посећивали Јефтајеву ћерку? (б) Како још можемо показати бригу за неудате сестре у нашој скупштини?

13 Један древни пример нам показује како им можемо помоћи. Када се Јефтајева ћерка одрекла могућности да се уда, људи су увидели да се она жртвује. Шта су урадили да би је охрабрили? ’Сваке године Израелове кћери ишле су да похвале кћер Јефтаја из Галада четири дана у години‘ (Судије 11:30-40NW). Слично томе, треба од срца да похвалимо неудате сестре које се лојално држе Божјег закона. a Како још можемо показати бригу? Тако што ћемо молити Јехову да подржи те драге, верне сестре да лојално наставе са службом. Оне треба да буду уверене да их Јехова и цела хришћанска скупштина изузетно воле и дубоко цене (Псалам 37:28).

Како самохране мајке могу успети

14, 15. (а) Зашто хришћанке које су самохране мајке треба да се обрате Јехови за помоћ? (б) Како самохране мајке могу поступати у складу са својим молитвама?

14 Хришћанке које су самохране мајке такође се суочавају с бројним изазовима. Међутим, оне се могу обратити Јехови да им помогне да одгајају децу у складу с библијским начелима. Руку на срце, ако си самохрана мајка, не можеш баш у свему да будеш и отац и мајка. Па ипак, ако се с вером обратиш Јехови, он ће ти помоћи да се добро бринеш о бројним одговорностима које имаш. Да то прикажемо: Замисли да живиш на последњем спрату неке високе зграде и да треба да однесеш торбу пуну намирница до свог стана. Да ли би се мучила да идеш степеницама ако у згради постоји лифт? Наравно да не би! Слично томе, немој да покушаваш да сама носиш тежак емоционални терет кад можеш да замолиш Јехову да ти помогне. Он те чак и позива да му се обратиш. У Псалму 68:19 (NW) стоји: „Нека је благословљен Јехова, који сваки дан носи терет наш.“ Слично томе, у 1. Петровој 5:7 налазимо позив да све своје бриге бацимо на Јехову, ’јер се он брине за нас‘. Стога, када те притисну проблеми и бриге, растерети се тако што ћеш бацити бреме на свог небеског Оца, и то ради „непрестано“ (1. Солуњанима 5:17; Псалам 18:7; 55:22ДК).

15 На пример, ако си мајка, сигурно си забринута због утицаја који вршњаци у школи могу имати на твоју децу или због испита беспрекорности с којима се она могу суочити (1. Коринћанима 15:33). Таква забринутост није неоснована. Међутим, то треба да буде предмет молитве. У ствари, зашто се у вези с тим не би молила заједно с децом пре него што оду у школу, можда након што заједно размотрите дневни цитат? Искрене, конкретне молитве могу снажно утицати на твоју децу. Што је још важније, када се стрпљиво трудиш да помогнеш својој деци да заволе Јеховину Реч, ти тада показујеш да желиш његов благослов (Поновљени закони 6:6, 7; Пословице 22:6). Увек имај на уму да су „очи Јеховине на праведницима, и уши су му управљене на њихово усрдно мољење“ (1. Петрова 3:12; Филипљанима 4:6, 7).

16, 17. (а) Шта је један син рекао о љубави коју је показивала његова мајка? (б) Како је духовност те мајке утицала на њену децу?

16 Погледај пример Оливије која је мајка шесторо деце. Њен муж који није верник напустио је породицу убрзо по рођењу шестог детета, али она је спремно преузела одговорност да поучава децу Божјим путевима. Оливијин син Дарен, који сада има 31 годину и служи као старешина и пионир, у то време имао је око 5 година. Оливији је било још теже када је установљено да Дарен има један озбиљан здравствени проблем, који му још увек ствара тегобе. Размишљајући о свом детињству, Дарен је написао: „Још увек се сећам како седим у болничком кревету и једва чекам да мама дође. Сваки дан би села покрај мене и читала ми Библију. Затим би отпевала песму Краљевства ’О хвала, Јехова!‘. b То је и дан-данас моја омиљена песма Краљевства.“

17 Оливија је била успешна самохрана мајка због поуздања у Јехову и љубави коју је гајила према њему (Пословице 3:5, 6). Да је имала добар став види се по циљевима које је поставила пред своју децу. Дарен каже: „Мама нас је увек храбрила да тежимо ка пуновременој служби. Захваљујући томе, четири од мојих пет сестара и ја посветили смо се пуновременој служби. Међутим, мама се због тога никада није хвалила пред другима. Својски се трудим да одражавам њене предивне особине.“ Истина, неће сва деца када одрасту служити Богу, као што је то случај са Оливијином децом. Међутим, када мајка даје све од себе да живи у складу с библијским начелима може бити сигурна да ће јој Јехова пружати вођство и подршку пуну љубави (Псалам 32:8).

18. Како можемо показати да ценимо оно што нам Јехова даје преко хришћанске скупштине?

18 Бог велику подршку пружа преко хришћанске скупштине, преко редовног програма духовне прехране, хришћанског братства и духовно зрелих ’дарова у облику људи‘ (Ефешанима 4:8). Верне старешине се својски труде да изграде све у скупштини, а посебну пажњу обраћају на потребе ’сирочади и удовица у њиховим невољама‘ (Јаков 1:27). Зато остани близу Божјег народа и никада немој да се изолујеш (Пословице 18:1NW; Римљанима 14:7).

Лепота подложности

19. Зашто то што је жена подложна мужу не значи да се налази у подређеном положају, и који библијски пример то показује?

19 Јехова је створио жену да буде помоћник мушкарцу (Постање 2:18). Зато се може рећи да то што је жена подложна мужу уопште не значи да се налази у подређеном положају. Уместо тога, то је оплемењује и пружа прилику да многе дарове и таленте које има користи у складу с Божјом вољом. У 31. поглављу Пословица описан је широк спектар активности које је обављала способна жена у древном Израелу. Она је помагала сиромашнима, садила винограде и куповала земљу. Заиста, ’срце њеног мужа на њу се ослањало и никада му није недостајало напретка‘ (стихови 11, 16, 20).

20. (а) Како хришћанке треба да гледају на своје од Бога дате способности и дарове? (б) Које је добре особине испољила Јестира, и како је због тога могла да послужи Јехови?

20 Једна скромна, богобојазна жена није амбициозна нити се такмичи са својим мужем (Пословице 16:18). Задовољство не тражи првенствено тежећи да оствари неке световне циљеве, већ се пре свега труди да захваљујући својим од Бога датим даровима служи другима — својој породици, сухришћанима, суседима и надасве, Јехови (Галатима 6:10; Титу 2:3-5). Осмотри библијски пример краљице Јестире. Иако је била лепа, била је скромна и подложна (Јестира 2:13, 15). Када се удала, за разлику од бивше краљеве жене Астине, дубоко је поштовала свог мужа краља Асвира (Јестира 1:10-12; 2:16, 17). Осим тога, Јестира је у извесним стварима с пуно поштовања слушала свог старијег рођака Мардохеја — чак и након што је постала краљица. Али она уопште није била слабић! Храбро је разоткрила Амана, моћног и немилосрдног човека који је сковао заверу да истреби Јевреје. Јехова се на изврстан начин послужио Јестиром да би спасао свој народ (Јестира 3:8–4:17; 7:1-10; 9:13).

21. Како хришћанке могу постати још драгоценије Јехови?

21 Очигледно је да су богобојазне жене, како у прошлости тако и данас, показивале искључиву оданост Јехови и његовом обожавању. Богобојазне жене су због тога драгоцене у Јеховиним очима. Сестре, дозволите Јехови да вас помоћу свог духа обликује у још лепше ’посуде‘ које ће бити ’припремљене за свако добро дело‘ (2. Тимотеју 2:21; Римљанима 12:2). Што се тиче тих сестара које су драгоцени обожаваоци, Божја Реч каже: „Дајте јој награду за плод руку њених, и нек је на вратима хвале дела њена“ (Пословице 31:31). Нека се овај стих примени на сваку од вас.

[Фусноте]

a Ако би волео да знаш како можеш пружити такву похвалу, види Кулу стражару од 15. марта 2002, стране 26-8.

b Песма 212 из публикације Певајмо хвалоспеве Јехови, коју су објавили Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Како су неке хришћанке из првог века показале да су драгоцене у Јеховиним очима?

• Како су многе сестре у данашњем времену показале да су драгоцене Богу?

• На које начине Јехова пружа подршку самохраним мајкама и другим неудатим сестрама?

• Како жена може показати да од срца поштује уређење поглаварства?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 17. страни]

ПРИМЕРИ О КОЈИМА МОЖЕШ РАЗМИШЉАТИ

Да ли би желео да осмотриш још неке примере верних жена које се спомињу у Библији? Ако би желео, прочитај доле наведене стихове. Док дубоко размишљаш о особама које су наведене, покушај да видиш која би начела могао у још већој мери да примењујеш у животу (Римљанима 15:4).

Сара: Постање 12:1, 5; 13:18а; 21:9-12; 1. Петрова 3:5, 6.

Великодушне Израелке: Излазак 35:5, 22, 25, 26; 36:3-7; Лука 21:1-4.

Девора: Судије 4:1–5:31.

Рута: Рута 1:4, 5, 16, 17; 2:2, 3, 11-13; 4:15.

Сунамка: 2. Краљевима 4:8-37.

Феничанка: Матеј 15:22-28.

Марта и Марија: Лука 10:38-42; Јован 11:17-29; 12:1-8; Марко 14:3-9.

Тавита: Дела апостолска 9:36-41.

Филипове четири ћерке: Дела апостолска 21:9.

Фива: Римљанима 16:1, 2.

[Слика на 15. страни]

Да ли похваљујеш неудате сестре које се лојално држе Божјег закона?

[Слика на 16. страни]

Које се конкретне потребе могу поменути у молитви пре него што деца оду у школу?