Пређи на садржај

Пређи на садржај

Жене које су обрадовале Јеховино срце

Жене које су обрадовале Јеховино срце

Жене које су обрадовале Јеховино срце

„Јехова да ти плати за дело твоје и да ти награда твоја буде потпуна од Јехове“ (РУТА 2:12).

1, 2. Како нам може користити осврт на библијске примере жена које су обрадовале Јеховино срце?

 СТРАХ од Бога спречио је две жене да поступе по фараоновом наређењу. Вера је покренула једну блудницу да свој живот стави на коцку да би заштитила двојицу израелских ухода. Разумност и понизност у тешкој ситуацији помогли су једној жени да спасе много живота и да спречи Јеховиног помазаника да на себе навуче кривицу за крв. Вера у Јехову Бога и гостољубивост покренули су једну удовицу и мајку да мало хране која јој је преостала подели с Божјим пророком. Ово су само неки од многих библијских примера жена које су обрадовале Јеховино срце.

2 Јеховин став према тим женама и благослови које је излио на њих показују да га изнад свега радују духовне особине које су далеко важније од тога којег је пола нека особа. У данашњем свету, који је опседнут телесним стварима, није лако на прво место ставити духовност. Међутим, с тим изазовом се може изаћи на крај што показују милиони богобојазних жена које чине велики део данашњег Божјег народа. Те хришћанке показују веру, разумност, гостољубивост и друге добре особине, попут богобојазних жена које се помињу у Библији. Наравно, и хришћани треба да развијају особине које су показивале примерне жене из древних времена. Да бисмо видели како то можемо да чинимо у још потпунијој мери, хајде да мало детаљније осмотримо библијске извештаје о женама које су споменуте на почетку овог чланка (Римљанима 15:4; Јаков 4:8).

Жене које нису послушале фараона

3, 4. (а) Зашто су Сефора и Фува одбиле да послушају фараона када им је наредио да убију свако израелско мушко новорођенче? (б) Како је Јехова наградио ове две бабице због њихове храбрости и страха који су имале пред Њим?

3 На Нирнбершком процесу, који је одржан у Немачкој после Другог светског рата, многи који су били оптужени за масовна убиства покушали су да оправдају своје злочине тврдећи да су само извршавали наређења. Те људе сада упореди с две израелске бабице, Сефором и Фувом, које су живеле у древном Египту током тиранске владавине једног фараона чије нам име није познато. Из страха да ће Јевреји преплавити Египат, фараон је наредио тим бабицама да се постарају да свако јеврејско мушко новорођенче буде убијено. Како су те жене реаговале на ту гнусну заповест? „Не чињаху како им рече краљ египатски, него остављаху децу у животу.“ Зашто те жене нису подлегле страху од човека? Зато што се „бојаху Бога“ (Излазак 1:15, 17; Постање 9:6, курзив наш).

4 Да, ове бабице су се уздале у Јехову који се за узврат показао као „штит“ и сачувао их од фараоновог гнева (2. Самуилова 22:31; Излазак 1:18-20). Међутим, то нису били последњи благослови које су примиле од Јехове. Сефора и Фува су касније награђене тако што су и саме засновале породицу. Јехова им је указао чак и ту част да су њихова имена и поступци забележени у његовој надахнутој Речи тако да и будуће генерације могу читати о томе, док је фараоново име одавно пало у заборав (Излазак 1:21; 1. Самуилова 2:30б; Пословице 10:7).

5. Како многе данашње хришћанке показују став какав су имале Сефора и Фува, и како ће их Јехова наградити?

5 Да ли и данас има жена које су попут Сефоре и Фуве? Да, и те како их има! На хиљаде таквих жена из године у годину неустрашиво проповедају животоспасавајућу библијску поруку у земљама где је ’краљевом наредбом‘ то забрањено и тиме доводе у опасност своју слободу, па чак и свој живот (Јеврејима 11:23; Дела апостолска 5:28, 29). Покренуте љубављу према Богу и ближњима, те храбре жене никоме не дозвољавају да их спречи да проповедају другима добру вест о Божјем Краљевству. Због тога се многе хришћанке суочавају с противљењем и прогонством (Марко 12:30, 31; 13:9-13). Као и у случају Сефоре и Фуве, Јехова добро зна дела тих врсних, храбрих жена и показаће своју љубав према њима тако што ће, ако верно истрају до краја, њихова имена сачувати у „књизи живота“ (Филипљанима 4:3; Матеј 24:13).

Некадашња блудница доноси радост Јеховином срцу

6, 7. (а) Шта је Рава знала о Јехови и његовом народу, и како је то утицало на њу? (б) Како је у Божјој Речи Рави исказана част?

6 У хананском граду Јерихону је 1473. пре н. е. живела једна блудница по имену Рава. Она је очигледно била добро упућена жена. Када су се двојица израелских ухода склонили у њену кућу, испричала им је неке детаље у вези с чудесним изласком Израелаца из Египта, иако се тај догађај збио 40 година раније! Знала је и за недавне победе Израела над аморејским краљевима Сионом и Огом. Запази како је све то што је знала утицало на њу. Уходама је рекла: „Јехова вам је, знам, дао ову земљу... јер је Јехова, Бог ваш, Бог и горе на небу и доле на земљи“ (Исус Навин 2:1, 9-11). Заиста, оно што је Рава сазнала о Јехови и његовим делима у корист Израела, такло је њено срце и због тога је почела да верује у њега (Римљанима 10:10).

7 Вера је Раву подстакла на акцију. „Мирољубиво“ је примила израелске уходе и послушала је њихова упутства која су јој спасла живот када су Израелци напали Јерихон (Јеврејима 11:31; Исус Навин 2:18-21). Нема сумње да су Равина дела на која ју је подстакла вера обрадовала Јеховино срце, јер је он надахнуо хришћанског ученика Јакова да њено име стави поред имена Божјег пријатеља Аврахама, особе чији пример хришћани треба да опонашају. Јаков је написао: „Зар није и Рава блудница на исти начин делима била проглашена праведном, након што је гостољубиво примила гласнике и послала их другим путем?“ (Јаков 2:25).

8. Како је Јехова благословио Раву због њене вере и послушности?

8 Јехова је на много начина наградио Раву. Као прво, чудом је поштедео живот и њој и свима онима који су се склонили у њену кућу — то јест ’дому оца њезина и свима њезиним‘. Затим им је дозволио да ’остану међу Израелцима‘ где се с њима поступало као да нису странци (Исус Навин 2:13; 6:22-25; Левитска 19:33, 34). Али ни то још није било све. Јехова је указао част Рави да постане преткиња Исуса Христа. Какво изванредно испољавање љубави и доброте према жени која је некада упражњавала идолопоклоничко обожавање заступљено у Ханану! a (Псалам 130:3, 4).

9. Како Јеховин став према Рави и извесним хришћанкама из првог века може данас да охрабри неке жене?

9 Попут Раве, неке хришћанке из првог века, као и из данашњег времена, прекинуле су с неморалним животом да би угодиле Богу (1. Коринћанима 6:9-11). Неке од њих су сигурно одрасле у окружењу које је слично оном у древном Ханану где је неморал био уобичајен и где се на њега чак гледало као на нешто сасвим нормално. Међутим, вера темељена на тачном спознању Писма подстакла их је да промене свој начин живота (Римљанима 10:17). Зато се за њих може рећи да их се „Бог не стиди, да га призивају као свог Бога“ (Јеврејима 11:16). Каква част!

Благословљена због своје разумности

10, 11. Које су околности повезане с Навалом и Давидом подстакле Авигеју на акцију?

10 Многе верне жене из старог доба испољиле су једну изванредну особину — разумност — због чега су биле веома вредне у очима Јеховиног народа. Једна таква жена била је Авигеја, супруга богатог израелског земљопоседника Навала. Њена разумност је спасла животе и спречила је будућег израелског краља Давида да на себе навуче кривицу за крв. О Авигеји можемо да прочитамо у извештају који је забележен у 25. поглављу 1. Самуилове.

11 На почетку целог овог догађаја, Давид и његови следбеници су били улогорени близу Навалових стада, која су из љубави према свом израелском брату даноноћно чували без икакве надокнаде. Када су Давидове залихе хране почеле да понестају, послао је десеторицу младића код Навала да замоле за храну. Навалу се указала прилика да покаже Давиду захвалност и да му искаже част као Јеховином помазанику. Међутим, Навал је поступио потпуно другачије. Разјарен од беса, извређао је Давида, и његове младиће послао натраг празних руку. Када је Давид чуо за то, окупио је 400 наоружаних људи и кренуо да се освети. Авигеја је сазнала за груб поступак свог мужа, и предузела је брзу и разумну акцију да би умирила Давида, пославши му обиље хране. Затим је и сама изашла пред њега (стихови 2-20).

12, 13. (а) Како је Авигеја показала да је била разумна и лојална Јехови и његовом помазанику? (б) Шта је Авигеја урадила када се вратила кући, и шта је на крају било с њом?

12 Када се Авигеја сусрела с Давидом, понизно га је молила за милост чиме је показала да га дубоко поштује као Јеховиног помазаника. Рекла је: „Јехова [ће] утврдити дом господару моме, јер господар мој води ратове Јеховине“, и додала да ће га Јехова поставити за вођу Израела (стихови 28-30). Авигеја је у исто време показала и велику храброст када је рекла Давиду да ће, ако не савлада жељу за осветом, бити крив за крв (стихови 26, 31). Њена понизност, дубоко поштовање и разборитост помогли су Давиду да савлада свој гнев. Он је одговорио: „Да је благословен Јехова, Бог Израелов, који те данас посла мени на сусрет! Нек је благословен разум твој и да си ти благословена, која ме одврати данас да идем на крв“ (стихови 32, 33).

13 Када се вратила кући, Авигеја је храбро потражила свог мужа да му саопшти да је дала поклоне Давиду. Међутим, нашла га је ’потпуно пијаног‘. Зато је сачекала да се отрезни и онда му је рекла. Како је Навал реаговао? Био је толико згранут да је добио напад који је код њега изазвао неку врсту парализе. Бог је десет дана касније проузроковао да он умре. Када је Давид чуо за Навалову смрт, запросио је Авигеју којој се очигледно дивио и дубоко је поштовао. Авигеја је пристала да се уда за Давида (стихови 34-42).

Да ли можеш да будеш као Авигеја?

14. Које би Авигејине особине могли да испољавамо у још већој мери?

14 Да ли видиш неке Авигејине особине које би — било да си мушкарац или жена — волео да испољаваш у још већој мери? Можда би волео да поступаш разборитије и разумније када дође до неких потешкоћа. Можда би желео да говориш мирно и разумно када се код особа које су око тебе узбуркају емоције? Ако би то желео, зашто се не би молио Јехови у вези с тим? Он обећава да ће дати мудрост, разборитост и способност просуђивања свима који ’траже с вером‘ (Јаков 1:5, 6; Пословице 2:1-6, 10, 11NW).

15. Под којим је околностима нарочито важно да хришћанке испољавају Авигејине особине?

15 Такве дивне особине за жену су нарочито важне ако има мужа који није верник и који мало обраћа пажњу на библијска начела, или се уопште и не обазире на њих. Можда се и опија. Надамо се да ће се такви људи променити. Многи су то учинили када су видели благу нарав, дубоко поштовање и честито понашање својих жена (1. Петрова 3:1, 2, 4).

16. Како ће једна хришћанка, без обзира на околности у кући, показати да јој је изнад свега стало до свог односа с Јеховом?

16 Не заборави да ће Јехова увек бити уз тебе, с којим год тешкоћама у кући будеш морала да се бориш (1. Петрова 3:12). Зато се труди да будеш још јача у духовном погледу. Моли се за мудрост и мир. Приближи се Јехови путем редовног библијског студија, молитве, дубоког размишљања и дружења са сухришћанима. Недуховно размишљање Авигејиног мужа није утицало на њену љубав према Богу и на њен став према слузи кога је он именовао. Она је поступила у складу с праведним начелима. Чак и у породици у којој је супруг примеран Божји слуга, хришћанка увиђа да она и даље треба да води рачуна о својој духовности. Истина, библијска обавеза да брине за њу у духовном и материјалном погледу лежи на мужу, али она сама мора да ради на „свом спасењу са страхом и дрхтањем“ (Филипљанима 2:12; 1. Тимотеју 5:8).

Добила је „пророчку награду“

17, 18. (а) Који је необичан испит вере имала удовица из Сарепте? (б) Како је та удовица реаговала на Илијину молбу, и како ју је Јехова наградио због тога?

17 Начин на који се Јехова у данима пророка Илије бринуо за једну сиромашну удовицу показује да он изузетно цени особе које подупиру право обожавање тако што дају себе и оно што имају. У Илијином времену су се због дуготрајне суше многи суочили с глађу, укључујући и једну удовицу и њеног сина који су живели у Сарепти. Баш када су се припремали да поједу мало хране која им је преостала, дошао им је један посетилац — пророк Илија. Он је имао врло необичну молбу. Иако је био свестан у каквој се невољи налазила та жена, замолио ју је да му од мало уља и брашна које јој је преостало направи „један колачић“. Још је рекао: „Овако говори Јехова, Бог Израелов: Брашна из лонца неће нестати нити ће уље у крчагу спасти докле не пусти Јехова кишу на земљу“ (1. Краљевима 17:8-14).

18 Како би ти реаговала на ову необичну молбу? Та удовица из Сарепте је очигледно схватила да је Илија био Јеховин пророк и ’учинила је по речи Илијиној‘. Како је Јехова реаговао на овај њен гест гостољубивости? Помоћу чуда се постарао да она, њен син и Илија имају хране током суше (1. Краљевима 17:15, 16). Заиста, Јехова је тој удовици из Сарепте, иако није била Израелка, дао „пророчку награду“ (Матеј 10:41). И Божји Син је исказао част тој удовици када ју је споменуо као пример неверним људима из свог града Назарета (Лука 4:24-26).

19. На које начине многе данашње хришћанке одражавају дух који је имала удовица из Сарепте, и шта Јехова осећа према њима?

19 Многе данашње хришћанке одражавају дух који је имала та удовица из Сарепте. На пример, несебичне хришћанске сестре — од којих су многе сиромашне и имају породицу о којој се треба старати — сваке седмице указују гостопримство путујућим надгледницима и њиховим супругама. Друге позивају на оброк пуновремене слуге из своје скупштине, помажу сиромашнима или на неки други начин дају себе и оно што имају да би пружиле подршку делу Краљевства (Лука 21:4). Да ли Јехова запажа те жртве? Апсолутно! „Бог није неправедан да заборави ваше дело и љубав коју сте показали према његовом имену, тиме што сте служили светима и што и даље служите“ (Јеврејима 6:10).

20. Шта ће бити осмотрено у следећем чланку?

20 Неколико богобојазних жена из првог века имало је предност да служи Исусу и његовим апостолима. У следећем чланку ће бити речи о томе како су ове жене обрадовале Јеховино срце и осмотрићемо примере жена из данашњег времена које целим срцем служе Јехови, чак и у тешким околностима.

[Фуснота]

a У Исусовом родослову који је забележио Матеј, по имену се помињу четири жене — Тамара, Рава, Рута и Марија. О њима се у Божјој Речи говори с много поштовања (Матеј 1:3, 5, 16).

За понављање

• Како су следеће жене обрадовале Јеховино срце?

• Сефора и Фува

• Рава

• Авигеја

• Удовица из Сарепте

• Како нам лично може помоћи ако дубоко размишљамо о примерима које су оставиле ове жене? Прикажи.

[Питања за разматрање]

[Слике на 9. страни]

Многе верне жене служе Богу упркос ’краљевој наредби‘

[Слика на 10. страни]

Зашто је Рава добар пример особе која има веру?

[Слика на 10. страни]

Које Авигејине особине желиш да опонашаш?

[Слика на 12. страни]

Многе данашње хришћанке одражавају дух који је имала удовица из Сарепте