Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поверење је од пресудне важности за срећан живот

Поверење је од пресудне важности за срећан живот

Поверење је од пресудне важности за срећан живот

ТРОВАЊЕ храном је веома непријатно искуство. Особа која више пута то доживи стално мора да пази шта једе. Међутим, није решење да потпуно престане да једе како би избегла опасност од тровања. Због тога би могла да има само још више проблема. Без хране, нико не може дуго остати жив.

Слично томе, болно је када неко изигра наше поверење. Ако је наше поверење више пута изиграно, онда ћемо сигурно пажљиво размислити о томе кога ћемо изабрати за пријатеља. Па ипак, није решење у томе да се сасвим изолујемо од људи како бисмо избегли опасност од тога да неко изигра наше поверење. Зашто? Зато што не можемо бити срећни ако смо неповерљиви. Да би нам живот био испуњенији, потребно нам је да уживамо у међуљудским односима темељеним на узајамном поверењу.

У књизи Jugend 2002 стоји: „Поверење је један од услова за добре међуљудске односе.“ Новине Neue Zürcher Zeitung кажу: „Сви чезну за поверењем. Оно чини живот бољим“ до тог степена да је „неопходно за преживљавање.“ Штавише, те новине надаље кажу да без поверења „особа не може да живи“.

С обзиром на то да имамо основну потребу да верујемо некоме, поставља се питање у кога можемо имати поверење а да не доведемо себе у опасност да будемо изневерени?

Свим се срцем својим уздај у Јехову

Библија нам каже: „Свим се срцем својим уздај у Јехову“ (Пословице 3:5). Заиста, Божја Реч нас увек изнова подстиче да се уздамо у нашег Створитеља, Јехову Бога.

Зашто можемо да се поуздамо у Бога? Прво, зато што је Јехова Бог свет. Пророк Исаија је записао: „Свет, свет, свет је Јехова“ (Исаија 6:3). Да ли ти мисао о светости делује страно? Заправо, требало би да те привлачи, јер то што је Јехова свет значи да је беспрекоран, да никада не греши и да је потпуно поуздан. Он се никада неће променити, никада никога неће повредити, и немогуће је да изигра наше поверење.

Штавише, можемо имати поверење у Бога због његове способности и жеље да подржи оне који му служе. На пример, његова неограничена моћ омогућава му да делује. Његова савршена правда и мудрост воде га у начину на који делује. А његова неизмерна љубав покреће га да делује. „Бог је љубав“, написао је апостол Јован (1. Јованова 4:8). Његова љубав утиче на све што он ради. Јеховина светост и његова остала изванредна својства чине га идеалним Оцем у кога можемо имати неограничено поверење. Нико није толико достојан поверења као Јехова.

Имај поверења у Јехову и буди срећан

Још један добар разлог због чега можемо имати поверење у Јехову јесте то што нас он разуме боље него ико. Он зна да је основна потреба сваког човека да има стабилан, трајан и поверљив однос са Створитељем. Они који имају такав однос осећају се сигурније. „Срећан је човек коме је Јехова узданица“, закључио је краљ Давид (Псалам 40:4NW). Данас се милиони људи слажу са овим Давидовим речима.

Размотри неке примере. Дорис је живела у Доминиканској Републици, Немачкој, Грчкој и Сједињеним Државама. Она каже: „Веома сам срећна што могу да имам поверење у Јехову. Он добро брине о мени у физичком, духовном и емоционалном погледу. Он је најбољи пријатељ ког неко може имати.“ Волфганг, један правни саветник, објашњава: „Дивно је када можеш да се ослониш на некога ко од срца жели да ти буде добро, ко може — и хоће — да уради оно што је за тебе најбоље!“ Хам, који је рођен у Азији, али сада живи у Европи, каже: „Уверен сам да Јехова све држи под контролом и да не греши, и зато сам срећан што могу да се ослоним на њега.“

Наравно, свако од нас има потребу да има поверење не само у Створитеља, него и у људе. Зато нам Јехова, као мудар и искусан пријатељ, пружа савет у погледу тога каквим особама можемо веровати. Ако пажљиво читамо Библију, можемо запазити чему нас он саветује.

Људи у које можемо имати поверење

„Не уздајте се у кнезове ни у смртника од кога помоћи нема“, написао је псалмиста (Псалам 146:3). Ова надахнута изјава помаже нам да разумемо да многи људи не заслужују наше поверење. Не треба по сваку цену да верујемо чак ни веома угледним људима, као што су ’кнезови‘ овога света, међу којима су и стручњаци на неким посебним пољима сазнања или делатности. Вођство које пружају често је непоуздано и поверење у такве „кнезове“ брзо се може претворити у разочарање.

Наравно, не би требало да смо због тога неповерљиви према свакоме. Међутим, свакако треба да будемо избирљиви у вези с тим коме ћемо веровати. Шта би требало да узмемо у обзир? Може нам помоћи пример древне нације Израел. Када је било неопходно да буду постављени неки људи који ће носити тешке одговорности у Израелу, Мојсије је добио савет да ’изабере из свега народа људе вредне, који се Бога боје, људе поштене [„поуздане“, NW], непријатеље лакомости‘ (Излазак 18:21). Шта можемо научити из тога?

То су били људи који су показали неке Богу допадљиве особине пре него што су били постављени на одговорне положаје. Они су већ доказали да се боје Бога; имали су здраво страхопоштовање према њему као Створитељу и имали су страх да му не угоде. Свима је било јасно да су ти људи дали све од себе како би се држали Божјих мерила. Мрзели су неправедан добитак, што значи да су имали моралну снагу која ће их чувати од тога да их ауторитативан положај који су добили не исквари. Они не би изневерили поверење других заступајући сопствене интересе или интересе својих рођака и пријатеља.

Зар не би било мудро да и ми узмемо у обзир слична мерила када бирамо у кога ћемо имати поверење? Да ли познајемо неке особе које својим понашањем показују да се боје Бога? Да ли су одлучне да се држе његових мерила када је у питању понашање? Да ли ће због жеље да остану беспрекорне избегавати да чине нешто неисправно? Да ли су толико поштене да неће манипулисати ситуацијом како би ишла њима у корист или како би постигле оно што желе? Сигурно је да су мушкарци и жене који показују овакве особине достојни нашег поверења.

Нека те не обесхрабре повремена разочарања

Када одлучујемо коме да верујемо, морамо бити стрпљиви, јер је потребно време да би се развило поверење у некога. Мудро је да своје поверење градимо постепено, корак по корак. Како то? Па, могли бисмо једно време да посматрамо како се та особа понаша и да запажамо како поступа у одређеним ситуацијама. Да ли се у малим стварима показала као особа од поверења? На пример, да ли на време враћа ствари које је позајмила и да ли се тачно држи договора? Ако тако чини, тада слободно можемо имати поверење у њу и у већим стварима. То је у складу са следећим начелом: „Ко је веран у најмањем, веран је и у многоме“ (Лука 16:10). Ако пажљиво бирамо пријатеље и ако смо стрпљиви, то нам може помоћи да избегнемо велика разочарања.

Шта, онда, ако неко изигра наше поверење? Они који проучавају Библију сетиће се да су Исуса Христа, у ноћи када је био ухапшен, изневерили његови апостоли. Јуда Искариотски га је издао, а остали су се у страху разбежали. Петар се чак три пута одрекао Исуса. Међутим, Исус је схватио да је само Јуда то намерно учинио. То што је био изневерен у тако пресудном тренутку, није спречило Исуса да само неколико седмица касније покаже да и даље има поверење у преосталих 11 апостола (Матеј 26:45-47, 56, 69-75; 28:16-20). Слично томе, ако ми осећамо да нас је изневерио неко коме смо веровали, добро је да узмемо у обзир да ли се то десило зато што та особа није достојна поверења или је то само био тренутак њене слабости.

Да ли сам ја достојан поверења?

Онај ко одлучи да буде избирљив у погледу тога коме ће веровати, мора бити поштен и питати се: ’Да ли сам ја достојан поверења? Када је у питању поверење, шта бих у разумној мери могао да очекујем од себе и од других?‘

Особа која је достојна поверења сигурно доследно говори истину (Ефешанима 4:25). Она не прилагођава своје речи тако да се допадну онима који је слушају како би лично извукла корист. Ако да неко обећање, она чини све што може како би одржала своју реч (Матеј 5:37). Ако јој се неко повери, особа достојна поверења ће то чувати за себе и неће ширити даље. Поуздана особа је верна свом брачном другу. Она не гледа порнографију, не препушта се сексуалним фантазијама и не флертује (Матеј 5:27, 28). Особа која је достојна поверења напорно ради како би издржавала себе и своју породицу и не гледа како би могла лако да дође до новца на рачун других људи (1. Тимотеју 5:8). Ако имамо на уму ова разумна библијска мерила, то нам може помоћи да препознамо људе којима можемо веровати. Штавише, ако се ми држимо истих мерила понашања, то ће нам помоћи да будемо достојни поверења других људи.

Било би предивно живети у свету где су сви људи достојни поверења и где су разочарања која су последица изиграног поверења ствар прошлости! Да ли је то само сан? За људе који озбиљно схватају библијска обећања, то није само сан, јер Божја Реч прориче да ће настати прелепа ’нова земља‘ у којој неће бити преваре, лажи и искоришћавања, нити туге, болести, па чак ни смрти! (2. Петрова 3:13; Псалам 37:11, 29; Откривење 21:3-5). Зар не вреди мало више сазнати о тој нади? Јеховиним сведоцима ће бити драго да ти пруже више информација о овој и другим важним темама.

[Слика на 4. страни]

Ако смо неповерљиви, не можемо бити срећни

[Слика на 5. страни]

Јехова је најдостојнији нашег поверења

[Слике на 7. страни]

Сви имамо потребу да уживамо у међуљудским односима темељеним на узајамном поверењу