Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли можеш веровати да ће земља постати рај?

Да ли можеш веровати да ће земља постати рај?

Да ли можеш веровати да ће земља постати рај?

МАЛО је људи који верују да ће земља једног дана постати рај. Многи верују да земља у будућности неће ни постојати. Према књизи The Sacred Earth од Брајана Ли Молиноа, земља је настала услед једне ’велике космичке експлозије‘ пре више милиона година. Многи верују да ће се, ако човек не уништи земљу, на крају и земља и цео свемир „вратити у првобитну ужарену масу“.

Џон Милтон, енглески песник из 17. века, није био тако песимистичан. У својој поеми Изгубљени рај, написао је да је Бог створио земљу да буде рајски дом за људску породицу. Тај првобитни рај је био изгубљен. Међутим, Милтон је веровао да ће бити обновљен — да ће Исус Христ као откупитељ једног дана „да награди своје верне, и прими их у блаженство... на Небу ил’ Земљи“. Милтон је с поуздањем тврдио: „Јер тада ће земља сва Рај бити.“

Рај — на небу или на земљи?

Многи религиозни људи имају исто гледиште као Милтон, те се надају да ће на крају примити неку врсту надокнаде за страхоте и патње које су морали да претрпе овде на земљи. Међутим, где ће они уживати у тој награди? Хоће ли то бити „на Небу или Земљи“? Неки не могу да замисле да би то могло бити на земљи. Они кажу да ће људи уживати у ’блаженству‘ једино када буду напустили земљу и када буду живели у духовном подручју, на небу.

У књизи Heaven — A History, аутори К. Макданел и Б. Ланг кажу да је Иринеј, теолог из другог века, веровао да живот у обновљеном рају „неће бити на неком далеком месту на небу, већ на земљи“. Према тој књизи, иако су се религиозне вође попут Жана Калвина и Мартина Лутера надали да ће ићи на небо, они су такође веровали да ће „Бог обновити земљу“. Чланови других религија имали су сличне замисли. Макданел и Ланг такође кажу да су неки Јевреји веровали да ће у време које Бог одреди, све људске патње „бити избрисане и да ће људи на земљи бити потпуно задовољни животом“. Према делу The Encyclopaedia of Middle Eastern Mythology and Religion, древни Персијанци су веровали да ће „земља бити враћена у првобитно стање и да ће људи поново живети у миру“.

Шта се десило с надом да ће земља постати рај? Да ли је наше постојање на земљи само једна пролазна фаза? Треба ли то да буде „кратка, често несрећна епизода“ на путу ка небу, као што је сматрао Филон, јеврејски филозоф из првог века? Или је Бог имао нешто друго на уму када је створио земљу и на њој људе, сместивши их у рај? Могу ли људи пронаћи истинско духовно испуњење и блаженство управо овде на земљи? Зашто не бисмо истражили шта о томе каже Библија? Попут милиона других људи, моћи ћеш да закључиш да је нада у обновљени земаљски рај и те како реална.

[Слика на 3. страни]

Песник Џон Милтон је веровао да ће рај на земљи бити обновљен

[Извор слике на 2. страни]

COVER: Земља: U.S. Fish & Wildlife Service, Washington, D.C./NASA

[Извори слика на 3. страни]

Земља: U.S. Fish & Wildlife Service, Washington, D.C./NASA; Џон Милтон: Leslie’s