Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Исправно управљајмо Божјом Речју‘

’Исправно управљајмо Божјом Речју‘

’Исправно управљајмо Божјом Речју‘

„Дај све од себе да се покажеш као признат пред Богом, као радник који нема чега да се стиди, који исправно управља речју истине“ (2. ТИМОТЕЈУ 2:15).

1, 2. (а) Зашто је радницима потребан алат? (б) У ком делу учествују хришћани, и како показују да најпре траже Краљевство?

 ДА БИ радници обавили посао, потребан им је алат. Међутим, само то што имају неки алат није довољно. Једном раднику је потребан одговарајући алат који мора користити на исправан начин. Ако рецимо правиш неку шупу и хоћеш да прикуцаш једну даску за другу, осим чекића и ексера потребно ти је још нешто. Треба да знаш како да укуцаш ексер, а да га при том не искривиш. Може ти бити веома тешко, чак фрустрирајуће, ако покушаваш да укуцаш ексер, а не знаш како се користи чекић. Када знамо исправно да рукујемо неким алатом онда ћемо моћи добро обавити неки посао.

2 Као хришћани, ми треба да обавимо један посао. Ниједан други посао није толико важан. Исус Христ је подстакао своје следбенике да ’најпре траже краљевство‘ (Матеј 6:33). Како то можемо чинити? Један начин јесте да будемо ревни у делу проповедања о Краљевству и стварања ученика. Још један начин јесте да се наша служба чврсто заснива на Божјој Речи. Трећи начин на који то можемо чинити јесте да се добро понашамо (Матеј 24:14; 28:19, 20; Дела апостолска 8:25; 1. Петрова 2:12). Да бисмо са успехом и радошћу обављали то дело, не само да нам је потребан одговарајући алат већ треба да знамо како да исправно рукујемо њиме. У том погледу, апостол Павле је као хришћански радник оставио добар пример и охрабрио је суобожаваоце да се угледају на њега (1. Коринћанима 11:1; 15:10). Стога, шта можемо да научимо од нашег сарадника Павла?

Павле — ревни објавитељ Краљевства

3. Зашто се може рећи да је апостол Павле био реван проповедник Краљевства?

3 Какав је радник био Павле? Сасвим сигурно, био је реван. Давао је све од себе да проповеда добру вест широм Средоземља. Говорећи о томе зашто је тако одушевљено објављивао Краљевство, овај неуморни апостол је рекао: „Ако објављујем добру вест, то за мене није разлог да се хвалим, јер на мени лежи дужност. Заиста, тешко мени ако не објављујем добру вест!“ (1. Коринћанима 9:16). Да ли је Павле желео да сачува сопствени живот? Није. Он није био себичан. Уместо тога, желео је да добра вест користи и другима. Написао је: „Све чиним због добре вести, да бих је делио с другима“ (1. Коринћанима 9:23).

4. Који је алат хришћанима најдрагоценији?

4 Апостол Павле је био скроман радник који је био свестан да се не може ослањати искључиво на своје вештине. Баш као што је једном столару потребан чекић, тако је и Павлу био потребан одговарајући алат да би усадио Божје истине у срца својих слушалаца. Који је био његов основни алат? Божја Реч, то јест Свето писмо. Попут њега, и ми користимо Библију као основни алат у стварању ученика.

5. Да бисмо били делотворне слуге, шта још треба да радимо осим да цитирамо библијске стихове?

5 Павле је знао да исправно управљати Божјом Речју значи више него само цитирати из ње. Он је користио „уверљиве аргументе“ (Дела апостолска 28:23). На који начин? Тако што је успешно користио Божју писану Реч да би многе уверио да прихвате истину о Краљевству. Он је резоновао с њима. У синагоги у Ефесу је три месеца ’држао говоре и износио уверљиве аргументе о Божјем краљевству‘. Док су „неки постајали све окорелији и нису веровали“, други су слушали. Захваљујући Павловој служби у Ефесу, ’Јеховина реч је све више расла и преовладавала‘ (Дела апостолска 19:8, 9, 20).

6, 7. Како је Павле славио своју службу, и како ми то можемо чинити?

6 Павле је био реван објавитељ Краљевства и тиме је ’славио своју службу‘ (Римљанима 11:13). Како је то чинио? Тако што није желео да истиче себе, нити га је било стид да у јавности буде познат као Божји сарадник. Уместо тога, на своју службу је гледао као на највећу могућу част коју неко може имати. Божју Реч је користио вешто и делотворно. Његова служба, која је постигла многе резултате, служила је као подстицај за друге и мотивисала их је да и они сами потпуније извршавају своју службу. Он је и на тај начин славио своју службу.

7 Попут Павла, ми можемо славити своју службу тако што ћемо редовно и делотворно користити Божју Реч. У којој год грани службе да учествујемо, циљ треба да нам буде да што је могуће већем броју људи прочитамо неки стих из Писма. Како то можемо радити уверљиво? Осмотри три важна начина: (1) Скрени пажњу на Божју Реч тако да то изазове поштовање према њој. (2) Тактично објасни и примени оно што Библија каже. (3) Уверљиво резонуј на темељу Писма.

8. Који алат за проповедање о Краљевству имамо данас, и како га користиш?

8 Данашњи објавитељи Краљевства имају алат који Павле није имао док је извршавао своју службу. Ту спадају књиге, часописи, брошуре, позивнице, трактати и аудио и видео касете. У прошлом веку су коришћене и карте сведочанства, фонографи, кола са звучницима и радио-емисије. Наравно, наш најбољи алат је Библија и тај незамењиви алат треба добро и исправно да користимо.

Наша служба се мора темељити на Божјој Речи

9, 10. Коју поуку можемо извући из савета који је Павле упутио Тимотеју што се тиче коришћења Божје Речи?

9 Како можемо да користимо Божју Реч као један ефикасан алат? Тако што примењујемо оно што је Павле рекао свом сараднику Тимотеју: „Дај све од себе да се покажеш као признат пред Богом, као радник који нема чега да се стиди, који исправно управља речју истине“ (2. Тимотеју 2:15). Шта све спада у ’исправно управљање речју истине‘?

10 Грчка реч која је преведена са ’исправно управљати‘ дословно значи „сећи праволинијски“ или „прокрчити пут праволинијски“. У Хришћанским грчким списима ова реч се једино појављује у том савету који је Павле упутио Тимотеју. Исту реч бисмо могли да употребимо и када бисмо желели да опишемо орање правих бразда на њиви. За једног искусног земљорадника сигурно би било срамота ако би изорао криву бразду. Да би био „радник који нема чега да се стиди“, Тимотеј је добио подсетник да не сме нимало да одступи од истинитих учења Божје Речи. Он није смео да дозволи да његова лична гледишта утичу на начин на који је поучавао. Требало је да своје проповедање и поучавање темељи искључиво на Писму (2. Тимотеју 4:2-4). На тај начин би се искреним особама помогло да имају Јеховино гледиште, уместо да прихвате световну филозофију (Колошанима 2:4, 8). То исто важи и данас.

Наше понашање мора бити добро

11, 12. Како је наше понашање повезано са исправним управљањем Божјом Речју?

11 Када се ради о исправном управљању Божјом Речју, није довољно да једноставно тачно објављујемо истине које се налазе у њој. Наше понашање мора бити у складу са оним што стоји у Божјој Речи. „Ми смо Божји сарадници“ и зато не смемо да будемо лицемерни (1. Коринћанима 3:9). Божја Реч каже: „Зар ти који учиш другог, не учиш самог себе? Зар ти који проповедаш ’не укради‘, крадеш? Зар ти који кажеш ’не учини прељубу‘, чиниш прељубу? Зар ти који изражаваш гнушање над идолима, пљачкаш храмове?“ (Римљанима 2:21, 22). Стога, с обзиром да смо ми данашњи Божји сарадници, један начин на који исправно управљамо речју истине јесте тако што следимо подстрек: „Свим се срцем својим уздај у Јехову а на своју мисао немој се ослањати. Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити“ (Пословице 3:5, 6).

12 Које резултате можемо да очекујемо када исправно управљамо Божјом Речју? Осмотри колико писана Божја Реч може имати снажан утицај на искрене особе.

Божја Реч има моћ да преобликује

13. До којих промена може доћи код особе када примењује Божју Реч?

13 Када људи признају Божју Реч као ауторитет, њена порука снажно утиче на њих и то им помаже да изврше велике промене у свом животу. Павле је видео Божју реч на делу и запазио је резултате које је она постигла код древних Солуњана који су постали хришћани. Зато је тим хришћанима рекао: „Непрестано захваљујемо Богу, јер кад сте примили Божју реч, коју сте чули од нас, прихватили сте је, не као реч људску, него, као што она заиста и јесте, као реч Божју, која и делује у вама верницима“ (1. Солуњанима 2:13). Ти хришћани су сматрали — што наравно сматрају и сви прави Христови следбеници — да се обична људска логика не може упоредити са узвишеном Божјом мудрошћу (Исаија 55:9). Солуњани су „под многим невољама прихватили реч с радошћу светог духа“ и постали су пример осталим верницима (1. Солуњанима 1:5-7).

14, 15. Колико је моћна порука из Божје Речи, и зашто?

14 Божја Реч је моћна, као и њен Аутор, Јехова. Она потиче „од живог Бога“, онога чијом су речју ’створена небеса‘ и чија реч увек ’доврши оно за шта је послата‘ (Јеврејима 3:12; Псалам 33:6; Исаија 55:11ДК). Један библијски изучавалац каже: „Бог се не дистанцира од своје Речи. Он је не одбацује као да се ради о нечему што с њим нема никакве везе... Она зато никада не остаје само мртво слово на папиру. Бог је увек заинтересован за то како његова реч делује након што је изговорена. Божја Реч је веза јединства између људи и живог Бога.“

15 Колико је моћна порука из Божје Речи? Она има огромну моћ. Павле је сасвим одговарајуће записао: „Божја реч је жива и има моћ и оштрија је од сваког двосеклог мача и продире чак дотле да раздваја душу и дух, зглобове и њихову мождину, и може разабрати помисли и намере срца“ (Јеврејима 4:12).

16. До које мере Божја Реч може да промени особу?

16 Порука из Божје писане Речи ’оштрија је од сваког двосеклог мача‘. Зато може да продре јако дубоко, много дубље од било ког инструмента или алата који је човек направио. Божја Реч продире до најдубљих сфера личности и може да промени њену бит, може да утиче на њен начин размишљања и на оно што она воли, и да је тако учини прихватљивом за Бога. Какво изузетно моћно средство!

17. Објасни како Божја Реч има моћ да преобликује.

17 Божја Реч разоткрива какав је неко у суштини, за разлику од онога што он мисли о себи и од онога каквим се представља пред другима (1. Самуилова 16:7). Чак и зла особа понекад може да прикрије своје право лице правећи се да је доброхотна и побожна. Зле особе се претварају да би постигле своје зле циљеве. Поносни људи се претварају да су понизни само да би им се други дивили. Међутим, тиме што открива шта је неко стварно у срцу, Божја Реч може на моћан начин подстаћи понизну особу да свуче стару личност и ’обуче нову која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности‘ (Ефешанима 4:22-24). Исто тако, помоћу учења из Божје Речи, стидљива особа може постати храбар Јеховин сведок и реван објавитељ Краљевства (Јеремија 1:6-9).

18, 19. На темељу ових одломака или личног искуства из службе, покажи како библијска истина може променити став људи.

18 Моћ Божје Речи да преобликује позитивно утиче на људе широм света. На пример, објавитељи Краљевства из Пном Пена у Камбоџи проповедали су два пута месечно у провинцији Компонг Шам. Једна жена која је тамо била пастор у цркви чула је друге пасторе како говоре против Јеховиних сведока и решила је да се састане са Сведоцима када следећи пут буду дошли у ту провинцију. Засула их је питањима о држању празника и пажљиво је слушала док су с њом резоновали на темељу Писма. Затим је узбуђено рекла: „Сад знам да оно што други пастори причају о вама није истина! Они тврде да ви не користите Библију, али овог јутра ништа друго нисте ни користили!“

19 Ова жена је наставила да води библијске разговоре са Сведоцима и није дозволила да је застраше претње да ће јој забранити да буде пастор. О тим библијским разговорима причала је једној пријатељици, која је затим почела да проучава Библију са Сведоцима. Та пријатељица је толико била одушевљена оним што је учила да је за време једне службе у цркви коју је посећивала рекла: „Дођите, проучавајте Библију с Јеховиним сведоцима!“ Убрзо су жена која је била пастор и још неки прихватили библијски студиј с Јеховиним сведоцима.

20. Како искуство једне жене из Гане показује да Божја Реч има моћ?

20 Да Божја Реч има моћ, показује и пример Паулине, једне жене из Гане. Једна Јеховина сведокиња, која је и пуновремени објавитељ Краљевства, проучавала је Библију с Паулином помоћу књиге Спознање које води до вечног живота. a Паулинин муж је осим ње имао још неколико жена и она је увидела да мора да изврши неке промене, али муж и сви остали рођаци жестоко су јој се противили. Њен деда, који је судија врховног суда и црквени старешина, покушао је да је одврати од проучавања тако што је на погрешан начин применио Матеја 19:4-6. Звучао је уверљиво, али Паулина је брзо увидела да је то личило на Сатанино извртање Писма када је искушавао Исуса Христа (Матеј 4:5-7). Присетила се Исусове јасне изјаве о браку, где је он заправо рекао да је Бог створио мушкарца и жену, а не мушкарца и жене, и да ће једно тело постати двоје, а не троје. Остала је при својој одлуци и на крају је, у складу с локалним обичајима, добила дозволу да иступи из тог полигамног брака. Убрзо после тога се крстила и постала је радосни објавитељ Краљевства.

Наставимо да исправно управљамо Божјом Речју

21, 22. (а) На шта желимо да будемо одлучни као објавитељи Краљевства? (б) Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

21 Божја писана Реч заиста је моћно средство које можемо користити када помажемо другима да мењају свој начин живота како би могли да се приближе Јехови (Јаков 4:8). Баш као што вешти радници користе алат да би постигли добре резултате, тако и ми одлучно улажимо искрен труд да у нашем од Бога даном делу као објавитељи Краљевства вешто користимо његову Реч, Библију.

22 Како у нашем делу стварања ученика можемо ефикасније користити Писмо? Један од начина јесте да се трудимо да постанемо уверљиви учитељи. Молимо те да обратиш пажњу на следећи чланак, јер садржи предлоге како можемо поучавати друге и помоћи им да прихвате поруку о Краљевству.

[Фуснота]

a Објавили Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Који алат стоји на располагању објавитељима Краљевства?

• У ком је смислу Павле био пример као објавитељ Краљевства?

• Шта подразумева исправно управљање Божјом Речју?

• Колико је моћна Јеховина писана Реч?

[Питања за разматрање]

[Слике на 10. страни]

Нешто од алата који хришћани користе у делу објављивања Краљевства