Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помозимо другима да прихвате поруку о Краљевству

Помозимо другима да прихвате поруку о Краљевству

Помозимо другима да прихвате поруку о Краљевству

„Агрипа... рече Павлу: ’Још мало па ћеш ме наговорити да постанем хришћанин‘“ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 26:28).

1, 2. Како је дошло до тога да се Павле појави пред намесником Фестом и краљем Иродом Агрипом II?

 ГОДИНЕ 58. н. е., краљ Ирод Агрипа II и његова сестра Верника посетили су у Цезареји римског намесника Порција Феста. Они су на његов позив дошли ’с великом помпом и ушли у пријемну дворану заједно с војним заповедницима и угледним људима тог града‘. На Фестову заповест пред њих је био изведен апостол Павле. Како је дошло до тога да се овај следбеник Исуса Христа појавио пред судском столицом намесника Феста? (Дела апостолска 25:13-23).

2 Оно што је Фест рекао својим гостима пружа одговор на ово питање. Он је изјавио: „Краљу Агрипа и сви ви који сте овде с нама, видите овог човека због кога ми се обратило цело мноштво Јевреја и у Јерусалиму и овде, вичући да он више не сме да живи. Али ја сам установио да није учинио ништа што заслужује смрт. И кад се призвао на Његово Величанство, одлучих да га пошаљем. Али немам ништа одређено о њему да напишем свом Господару. Зато га изведох пред вас, а посебно пред тебе, краљу Агрипа, да бих после судског испитивања имао шта да напишем. Јер ми изгледа неразумно да пошаљем затвореника, а да не наведем оптужбе против њега“ (Дела апостолска 25:24-27).

3. Зашто су религиозне вође оптуживале Павла?

3 Оно што је Фест рекао указује да је Павле био лажно оптужен за подстрекавање на побуну — што је био злочин за који је следила смртна казна (Дела апостолска 25:11). Међутим, Павле је био невин. Оптужбе су потицале од љубоморних религиозних вођа из Јерусалима. Они су се противили томе што је Павле објављивао Краљевство и били су страшно огорчени зато што је помагао другима да постану следбеници Исуса Христа. Павле је под пратњом до зуба наоружане страже из Јерусалима спроведен у приобални град Цезареју, где се призвао на цезара. Одатле ће бити одведен у Рим.

4. Коју је изненађујућу изјаву дао краљ Агрипа?

4 Замисли Павла како стоји у намесниковој палати пред групом људи у којој је био и владар једне важне области Римског царства. Краљ Агрипа се обратио Павлу речима: „Допушта ти се да говориш.“ Док Павле говори, догађа се нешто необично. Његове речи почињу да утичу на краља. Заиста, краљ Агрипа каже: „Још мало па ћеш ме наговорити да постанем хришћанин“ (Дела апостолска 26:1-28).

5. Зашто је оно што је Павле рекао Агрипи било толико делотворно?

5 Замисли то! Захваљујући Павловој вештој одбрани, продорна моћ Божје Речи утицала је на једног владара (Јеврејима 4:12). Зашто је Павлова одбрана била тако ефикасна? Сем тога, шта можемо да научимо од Павла, а што и нама може помоћи у делу стварања ученика? Ако анализирамо његову одбрану, јасно ћемо запазити две главне тачке: (1) Павле је био уверљив у свом излагању. (2) Вешто је користио своје познавање Божје Речи, баш као што неки занатлија вешто користи алат.

Буди уверљив

6, 7. (а) Коју мисао у Библији преноси реч „уверити“? (б) Коју улогу уверавање има у помагању другима да прихвате библијска учења?

6 У књизи Дела апостолских, грчке речи за уверљивост у више наврата се доводе у везу с Павлом. Како је уверљивост повезана с нашим делом стварања ученика?

7 У једном речнику стоји да на изворном језику на којем су написани Хришћански грчки списи, реч „уверити“ значи „придобити“, то јест довести до „промене мишљења помоћу резоновања или поучних разматрања“ (Вајнов Expository Dictionary of New Testament Words). Поближе осматрање основног значења речи „уверити“ пружа дубљи увид. Та реч преноси мисао о поверењу. Стога, ако увериш особу у неко библијско учење, ти си заправо придобио њено поверење и она верује да је то учење истинито. Али ако јој само саопштиш шта Библија каже, јасно је да она неће поверовати и поступати у складу с тим. Твој слушалац, без обзира да ли се ради о детету, комшији, колеги с посла, школском другу или рођаку, мора бити уверен да је оно што кажеш истина (2. Тимотеју 3:14, 15).

8. Шта је све потребно да бисмо уверили особу у неку библијску истину?

8 Како можеш уверити особу да је оно што говориш из Божје Речи истина? Павле је помоћу логичног резоновања, чврстих аргумената и усрдних молби настојао да помогне саговорницима да промене мишљење. a Стога, уместо да само кажеш да је нешто истина, треба да пружиш задовољавајуће доказе који иду у прилог томе што си рекао. Како то можеш учинити? Тако што ћеш се постарати да се то што кажеш чврсто темељи на Божјој Речи, а не на личном мишљењу. Сем тога, да би поткрепио оно о чему говориш из Писма, користи и неке додатне доказе (Пословице 16:23NW). Рецимо, ако кажеш да ће послушни људи живети у рају на земљи, ту изјаву подупри библијским стиховима као што су Лука 23:43 или Исаија 65:21-25. Како можеш поткрепити речи из Писма? Можеш користити примере из искуства твог саговорника. Можеш му указати на једноставна задовољства за која није потребан новац, као што су леп залазак сунца, опојан мирис цвећа, изврстан укус воћа или ужитак док се посматра како птица храни своје младе. Помози особи да увиди да таква задовољства представљају доказ да Створитељ жели да уживамо у животу на земљи (Проповедник 3:11, 12).

9. Како можемо показати разумност у делу проповедања?

9 Када покушаваш да увериш неку особу да прихвати извесно библијско учење, пази да твоје одушевљење не доведе до тога да звучиш догматично, јер ће то затворити ум и срце особе с којом разговараш. Књига Школа службе пружа следећи савет: „Директно навођење истине која разоткрива да је оно у шта неко искрено верује неисправно, чак и када је поткрепљено набрајањем низа цитата из Писма, у принципу није позитивно прихваћено. На пример, ако једноставно људима осуђивачки кажемо да популарни празници имају паганско порекло, то можда неће променити њихово гледиште о тим празницима. Обично ћеш имати више успеха ако будеш разуман.“ Зашто би било добро да се потрудимо да будемо разумни? Наш уџбеник каже: „Када резонујемо с људима, тиме их подстичемо на разговор, дајемо им нешто о чему могу касније размишљати и отварамо пут за будуће разговоре. Резоновање може бити изузетно уверљиво“ (Колошанима 4:6).

Уверљивост која допире до срца

10. Како је Павле започео своју одбрану пред Агрипом?

10 Хајде да сада поближе осмотримо Павлову одбрану која је забележена у 26. поглављу Дела апостолских. Запази како је он започео своје излагање. Иако је краљ Агрипа био у скандалозној вези са својом сестром Верником, Павле је у уводним речима пронашао основан разлог да га похвали. Рекао је: „Што се тиче свега онога за шта ме оптужују Јевреји, Краљу Агрипа, сматрам се срећним што данас могу пред тобом да изнесем своју одбрану, поготово зато што си врстан познавалац свих обичаја и спорних питања међу Јеврејима. Зато те молим да ме стрпљиво саслушаш“ (Дела апостолска 26:2, 3).

11. Како је Павле оним што је рекао показао да поштује Агрипу, и какве резултате је то донело?

11 Да ли си запазио да је Павле признао Агрипин високи положај када га је ословио са „краљу“, што је била његова титула? Тиме је показао поштовање и мудро бираним речима исказао је част Агрипи (1. Петрова 2:17). Павле је признао да је Агрипа врсни познавалац сложених обичаја и закона његових јеврејских поданика и рекао је да је срећан што може да изложи своју одбрану пред тако добро упућеним владарем. Павле је био хришћанин, али својим поступцима није показао да се осећа супериорно у односу на Агрипу који није био хришћанин (Филипљанима 2:3). Уместо тога, замолио је краља да га стрпљиво саслуша. Тако је Павле створио атмосферу у којој ће Агрипи и осталим слушаоцима бити лакше да прихвате оно што ће чути. Павле је поставио темељ на којем ће заснивати своје аргументе.

12. Како можемо допрети до срца слушалаца док објављујемо Краљевство?

12 Као што је Павле урадио када је био пред Агрипом, тако и ми треба да се трудимо од почетка до краја нашег разговора о Краљевству да допремо до срца слушалаца. То можемо постићи ако показујемо да стварно поштујемо особу којој проповедамо и ако показујемо искрену заинтересованост за њен живот и мишљење (1. Коринћанима 9:20-23).

Вешто користимо Божју Реч

13. Како, попут Павла, можеш мотивисати своје слушаоце?

13 Павле је желео да мотивише своје слушаоце да поступају у складу с добром вешћу (1. Солуњанима 1:5-7). Да би то постигао, трудио се да допре до њиховог симболичног срца, то јест до седишта њихових потицаја. Док даље будемо разматрали Павлову одбрану пред Агрипом, запази како је Павле ’исправно управљао Божјом речју‘ тако што се освртао на оно што су рекли Мојсије и пророци (2. Тимотеју 2:15).

14. Објасни како је Павле употребио уверљивост када се нашао пред Агрипом.

14 Павле је знао да се Агрипа изјашњавао као Јеврејин. Осврћући се на Агрипино познавање јудаизма, Павле је указао да у суштини није проповедао „ништа друго осим онога што су Пророци и Мојсије рекли да ће се догодити“ у погледу Месијине смрти и ускрсења (Дела апостолска 26:22, 23). Обративши се директно Агрипи, Павле је упитао: „Верујеш ли, краљу Агрипа Пророцима?“ Агрипа се нашао у недоумици. Ако би рекао да не верује пророцима, његова репутација као јеврејског верника била би уништена. Ако би се јавно сложио с Павловим резоновањем, довео би себе у опасност да буде проглашен за хришћанина. Павле је мудро одговорио на сопствено питање: „Знам да верујеш.“ Шта је Агрипа искрено признао? Рекао је: „Још мало па ћеш ме наговорити да постанем хришћанин“ (Дела апостолска 26:27, 28). Иако Агрипа није постао хришћанин, очигледно је да је Павле својом поруком у извесној мери допро до његовог срца (Јеврејима 4:12).

15. Како је Павле основао скупштину у Солуну?

15 Да ли си запазио да се Павлово излагање о доброј вести састојало од објављивања и уверавања? Захваљујући томе што је Павле користио такав приступ док је ’исправно управљао Божјом речју‘, неки од оних који су га слушали нису више били само слушачи већ су почели и да верују. То се догодило и у Солуну, где је Павле отишао у синагогу како би нашао Јевреје и богобојазне нејевреје. Извештај из Дела апостолских 17:2-4 гласи: „По свом обичају Павле уђе к њима, и три сабата је с њима резоновао на темељу Писма, објашњавајући и доказујући наводима да је требало да Христ пострада и устане из мртвих... Зато неки од њих посташе верници.“ Павле је био уверљив. Резоновао је, објашњавао и помоћу Писма доказивао да је Исус био дуго очекивани Месија. До каквих је резултата то довело? Основана је скупштина.

16. Како можеш пронаћи више радости док објављујеш Краљевство?

16 Да ли можеш бити још уверљивији када објашњаваш Божју Реч? Ако успеш у томе, имаћеш више задовољства и радости у делу проповедања и поучавања људи о Божјем Краљевству. То су искусили објавитељи добре вести који су применили предлоге да чешће користе Библију док проповедају.

17. Испричај своје искуство или препричај суштину искуства из овог одломка да би показао колико је корисно када користимо Библију у служби.

17 Примера ради, један путујући надгледник Јеховиних сведока је написао: „Сада доста браће и сестара носи Библију у руци док сведоче од врата до врата. То им помаже да прочитају неки стих многим људима с којима разговарају. Захваљујући томе, и људи на терену и објавитељи службу доводе у везу с Библијом, а не само с часописима и књигама.“ Наравно, да ли ћемо Библију носити у руци док проповедамо зависи од много чега, између осталог и од локалних обичаја. У сваком случају, док уверавамо друге да прихвате поруку о Краљевству, желимо да запазе да вешто користимо Божју Реч.

Имајмо Божје становиште о служби

18, 19. (а) Како Бог гледа на службу, и зашто треба да развијамо његово гледиште? (б) Шта ће нам помоћи да вршимо успешне накнадне посете? (Види оквир под насловом „Како бити успешан у вршењу накнадних посета“, на 16. страни.)

18 Још један начин како можемо допрети до срца слушалаца јесте да на службу гледамо с Божјег становишта и да будемо стрпљиви. Божја воља је да све врсте људи „дођу до тачног спознања истине“ (1. Тимотеју 2:3, 4). Зар и ми не желимо исто? Надаље, Јехова је стрпљив и његово стрпљење многима пружа прилику да дођу до покајања (2. Петрова 3:9). Стога, када нађемо некога ко жели да саслуша поруку о Краљевству, можда ће бити потребно да навратимо више пута како бисмо неговали његово занимање. Да бисмо посматрали како семе истине расте потребни су време и стрпљење (1. Коринћанима 3:6). У пропратном оквиру под насловом „Како бити успешан у вршењу накнадних посета“ налазе се предлози како неговати такво занимање. Упамти, живот људи — њихови проблеми и околности — непрестано се мења. Понекад треба више пута да навратимо да бисмо их нашли код куће, али то је вредно труда. Желимо да им пружимо прилику да чују Божју поруку спасења. Зато моли Јехову Бога за мудрост како би био уверљивији док помажеш другима да прихвате поруку о Краљевству.

19 Шта још можемо урадити када пронађемо особу која жели да саслуша поруку о Краљевству? Наш следећи чланак пружа помоћ у том погледу.

[Фуснота]

a За више информација о уверљивости, види студије 48 и 49 у књизи Извуци корист из образовања у Теократској школи службе, коју су објавили Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Зашто је била ефикасна Павлова одбрана пред краљем Агрипом?

• Како наша порука може допрети до срца људи?

• Шта ће нам помоћи да делотворно користимо Божју Реч када настојимо да допремо до срца?

• Како можемо гледати на службу с Божјег становишта?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слике на 16. страни]

Како бити успешан у вршењу накнадних посета

• Покажи искрено занимање за људе.

• Изабери неку занимљиву библијску тему за разговор.

• Постави темељ за сваку следећу посету.

• Размишљај о особи и након што завршиш разговор с њом.

• Наврати убрзо, можда за дан или два, да би остао у контакту са заинтересованом особом.

• Задржи на уму да ти је циљ да започнеш кућни библијски студиј.

• Моли Јехову да побуди још веће занимање код особе.

[Слика на 15. страни]

Павле је користио уверљиве аргументе када је био пред намесником Фестом и краљем Агрипом