Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проповедајмо с циљем да стварамо ученике

Проповедајмо с циљем да стварамо ученике

Проповедајмо с циљем да стварамо ученике

„Кад [Апола] чуше Прискила и Акила, примише га и тачније му објаснише Божји пут“ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 18:26).

1. Шта је Аполу било потребно иако је био „горљив духом“?

 ПРИСКИЛА и Акила, хришћански брачни пар из првог века, слушали су Апола док је држао говор у једној синагоги у Ефесу. Аполо је био речит и уверљив говорник, захваљујући чему је заокупио пажњу својих слушалаца. Био је „горљив духом“ и „поучавао [је] о Исусу на тачан начин“. Међутим, било је јасно да је „познавао само Јованово крштење“. Оно што је Аполо проповедао о Христу било је тачно, али не и потпуно. Проблем је био у томе што Аполо није имао потпуно спознање. Требало је да он сазна више о улози Исуса Христа у испуњавању Јеховине намере (Дела апостолска 18:24-26).

2. Који су изазов прихватили Прискила и Акила?

2 Прискила и Акила су се без оклевања понудили Аполу да му помогну да се држи ’свега‘ што је Христ заповедио (Матеј 28:19, 20). У извештају стоји да су га они ’примили и тачније му објаснили Божји пут‘. Међутим, постојале су неке чињенице у вези са Аполом због којих би неки хришћани можда оклевали да га поуче. О чему се ради и шта можемо научити из тога што су се Прискила и Акила потрудили да разговарају са Аполом о Писму? Како нам разматрање овог историјског извештаја може помоћи да се усредсредимо на започињање кућних библијских студија?

Усредсредимо пажњу на људе

3. Зашто се Прискила и Акила нису устручавали да поучавају Апола, упркос његовом пореклу?

3 Аполо је рођен у јеврејској породици и по свему судећи одрастао је у Александрији. Као египатска престоница, Александрија је била центар високог образовања и чувена по великој библиотеци. Тамо је живело много Јевреја и учених људи. Захваљујући томе, у том граду је настао грчки превод Хебрејских списа познат као Септуагинта. Зато не чуди што је Аполо био „добро упућен у Писмо“! Акила и Прискила су били израђивачи шатора. Да ли их је Аполова речитост застрашила? Није. Љубав их је навела да размишљају о њему као особи, о томе шта му је потребно и како би могли да му помогну.

4. Где је и како Аполо добио помоћ која му је била потребна?

4 Аполу је без обзира на његову речитост била потребна поука. Помоћ која му је требала није се могла добити ни на једном универзитету, али су могли да је пруже чланови хришћанске скупштине. Аполу би било корисно да јасније разуме оно што је Бог учинио да би обезбедио спасење. Прискила и Акила су га ’примили и тачније му објаснили Божји пут‘.

5. Шта можеш рећи о духовности Прискиле и Акиле?

5 Прискила и Акила су били духовно јаки и чврсто утемељени у вери. Сигурно су ’увек били спремни на одбрану пред сваким ко је од њих тражио разлог за њихову наду‘, био он богат или сиромашан, школован човек или роб (1. Петрова 3:15). Акила и његова супруга су ’исправно управљали речју истине‘ (2. Тимотеју 2:15). Очигледно је да су озбиљно проучавали Писмо. Поука темељена на ’Божјој речи која је жива и има моћ‘ и допире до срца, снажно је утицала на Апола (Јеврејима 4:12).

6. Како знамо да је Аполо ценио помоћ коју је добио?

6 На Апола је позитивно утицао пример његових учитеља и постао је још вештији у стварању ученика. Делотворно је користио своје спознање док је објављивао добру вест, посебно међу Јеврејима. Аполо је нарочито добро уверавао Јевреје у Христа. С обзиром да је био „добро упућен у Писмо“, успевао је да им докаже да су сви пророци из древних времена најављивали Христов долазак (Дела апостолска 18:24). У извештају се даље каже да је Аполо затим отишао у Ахају где је „много... помогао онима који су веровали по Божјој незаслуженој доброти; јер је са жаром јавно износио исцрпне доказе да Јевреји нису у праву, док је из Писма показивао за Исуса да је Христ“ (Дела апостолска 18:27, 28).

Учи из примера других учитеља

7. Како су Акила и Прискила постали вешти учитељи?

7 Како су Акила и Прискила постали вешти учитељи Божје Речи? Нема сумње да им је поред марљивог личног студија и посећивања састанака много помогло и блиско дружење са апостолом Павлом. Он је 18 месеци становао код њих у Коринту. Заједно су израђивали и поправљали шаторе (Дела апостолска 18:2, 3). Замисли само о каквим су дубоким истинама из Писма могли да разговарају. То дружење с Павлом сигурно је доста убрзало њихов духовни напредак! У Пословицама 13:20 стоји: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар.“ Добро друштво је позитивно утицало на њихове духовне навике (1. Коринћанима 15:33).

8. Шта су Прискила и Акила научили док су посматрали Павла у служби?

8 Када су Прискила и Акила посматрали Павла како објављује Краљевство, могли су да виде доброг учитеља на делу. Извештај из Дела апостолских каже да је Павле ’сваког сабата држао говор у синагоги и уверавао Јевреје и Грке‘. Касније, када су му се придружили Сила и Тимотеј, ’сасвим се заокупио речју, сведочећи Јеврејима да докаже за Исуса да је Христ‘. Када је међу члановима синагоге пронашао мало интересовања, Прискила и Акила су могли да запазе да је Павле преместио центар своје проповедничке активности на повољније место, у кућу до синагоге. Тамо је Павле помогао Криспу, ’старешини синагоге‘, да постане ученик. Прискила и Акила су вероватно приметили да је то што је тај човек постао ученик имало позитивног одјека на њиховом подручју. Извештај каже: „Крисп... поверова у Господа, а тако и цели његов дом. И многи Коринћани који су слушали, почеше да верују и крстише се“ (Дела апостолска 18:4-8).

9. Како су Прискила и Акила опонашали Павлов пример?

9 Поред Прискиле и Акиле, и други објавитељи су опонашали Павлов пример у служби. Тај апостол је подстакао хришћане: „Угледајте се на мене, као ја на Христа“ (1. Коринћанима 11:1). По угледу на Павла, Прискила и Акила су помогли Аполу да боље разуме хришћанска учења. Он је затим помогао другима. Прискила и Акила су несумњиво учествовали у стварању ученика у Риму, Коринту и Ефесу (Дела апостолска 18:1, 2, 18, 19; Римљанима 16:3-5).

10. Шта си научио из 18. поглавља Дела апостолских што ће ти помоћи у делу стварања ученика?

10 Шта можемо да научимо из овог разматрања 18. поглавља Дела апостолских? Па, као што су Акила и Прискила учили од Павла и ми се можемо побољшати у стварању ученика тако што ћемо се угледати на добре учитеље Божје Речи. Можемо се дружити са онима који су ’сасвим заокупљени речју‘ и који „темељно сведоче“ другима (Дела апостолска 18:5; Kingdom Interlinear Translation). Можемо посматрати како допиру до срца људи тако што користе уверљиве методе поучавања. Те методе могу и нама помоћи да стварамо ученике. Када проучавамо Библију с неком особом, могли бисмо да јој предложимо да позове чланове породице или комшије да се прикључе студију. Могли бисмо да је замолимо да нас упозна с другима којима бисмо могли да понудимо библијски студиј (Дела апостолска 18:6-8).

Проналазимо прилике за стварање ученика

11. Где се могу пронаћи нови ученици?

11 Павле и његови сухришћани трудили су се да стварају ученике проповедајући од куће до куће, на трговима и док су путовали — практично свуда. Као реван објавитељ Краљевства, да ли можеш да прошириш своју службу у настојању да ствараш ученике? Да ли можеш да искористиш неке повољне прилике како би пронашао достојне и проповедао им? Како су неки објавитељи добре вести пронашли ученике? Хајде да прво осмотримо давање сведочанства путем телефона.

12-14. Објасни колико је корисно сведочити путем телефона тако што ћеш испричати своје искуство или неко које је наведено у овим одломцима.

12 Док је у Бразилу сведочила од куће до куће, једна хришћанка коју ћемо звати Марија, уручила је трактат једној младој жени која је излазила из зграде. Искористивши наслов трактата као увод, Марија је упитала: „Да ли бисте желели да нешто више сазнате о Библији?“ Жена је одговорила: „Желела бих, али проблем је у томе што сам наставница и све време ми одлази на давање часова.“ Марија је објаснила да би о библијским темама могле да разговарају преко телефона. Жена је дала Марији свој број и Марија је те исте вечери започела с њом студиј путем телефона, користећи брошуру Шта Бог захтева од нас? a

13 Док је сведочила путем телефона, једна сестра из Етиопије која учествује у пуновременој служби, била је неугодно изненађена када је разговарајући с једним човеком у позадини чула неко расправљање. Тај човек ју је замолио да га позове касније. Када је касније телефонирала, човек се извинио и рекао да су, када их је први пут позвала, он и његова жена били усред жестоке свађе. Сестра је тај његов коментар искористила као прилику да укаже на мудро вођство које Библија пружа за решавање породичних проблема. Рекла му је да је многим породицама помогла Тајна породичне среће, књига коју су објавили Јеховини сведоци. Неколико дана након што је тај човек добио књигу, сестра га је поново позвала. Он је узбуђено изјавио: „Ова књига је спасла мој брак!“ У ствари, он је организовао један породични скуп на којем је члановима породице пренео корисне мисли које је пронашао у тој књизи. С тим човеком је започет кућни библијски студиј и он је убрзо почео да редовно долази на хришћанске састанке.

14 Једна сестра из Данске, која је сведочећи путем телефона започела библијски студиј, каже: „Надгледник службе ме је охрабрио да сведочим телефоном. У почетку сам оклевала и рекла сам: ’Не волим баш да сведочим телефоном.‘ Међутим, једног дана сам скупила храброст и позвала првог станара. Јавила се Соња и након кратког разговора пристала је да узме библијску литературу. Једне вечери смо разговарале о стварању и пожелела је да прочита књигу Живот — како је настао? Еволуцијом или стварањем? b Рекла сам да би било лепо да се нађемо и разговарамо о томе. Пристала је. Када сам је посетила, била је спремна за студиј и отада проучавамо сваке седмице.“ Наша сестра на крају каже: „Много година сам се молила за библијски студиј, али нисам очекивала да ћу га успоставити захваљујући сведочењу путем телефона.“

15, 16. Која искуства можеш да испричаш да би показао колико је корисно када се на различите начине трудимо да започнемо библијске студије?

15 Многи имају доста успеха зато што примењују предлоге да сведоче људима где год се они могу наћи. Једна хришћанка из Сједињених Држава паркирала је свој аутомобил поред једног комбија. Када ју је једна жена из тог комбија приметила, сестра је почела да јој објашњава природу нашег библијског образовног дела. Жена је слушала, изашла из комбија и села у сестрин аутомобил. Затим је рекла: „Тако ми је драго што сте поразговарали са мном. Већ дуго не добијам вашу литературу. Сем тога, хоћу да поново проучавам Библију. Да ли бисте хтели да проучавате са мном?“ Наша сестра је на тај начин створила повољну прилику да пренесе добру вест.

16 Једна сестра из Сједињених Држава имала је следеће искуство када је посетила један старачки дом. Прво се обратила управнику који је задужен за организовање одређених активности у тој установи и рекла му је да би желела да понуди помоћ око задовољавања духовних потреба особа које живе у том дому. Додала је да би радо водила седмичне, бесплатне библијске студије са свима који би то желели. Управник јој је дозволио да посети неколико особа. Убрзо је три пута седмично одржавала библијски студиј са укупно 26 особа, од којих једна може редовно да присуствује нашим састанцима.

17. Који приступ је често делотворан за започињање библијских студија?

17 Неки објавитељи Краљевства постижу добре резултате када директно понуде библијски студиј. Једног јутра је једна скупштина од 105 објавитеља уложила посебан труд да се сваком станару понуди библијски студиј. У служби на терену је учествовало 86 објавитеља и за два сата службе започели су најмање 15 нових библијских студија.

Наставимо да тражимо достојне

18, 19. Које важно Исусово упутство треба да задржимо на уму, и на шта треба да будемо одлучни?

18 С обзиром да си објавитељ Краљевства, могао би покушати да примениш предлоге који су поменути у овом чланку. Наравно, када размишљаш о начину на који ћеш сведочити, било би мудро да узмеш у обзир и локалне обичаје. Што је најважније, задржимо на уму Исусово упутство да тражимо достојне и да им помогнемо да постану ученици (Матеј 10:11; 28:19).

19 Да бисмо то остварили ’исправно управљајмо речју истине‘. То можемо постићи када користимо уверљиве аргументе који се темеље искључиво на Писму. На тај начин моћи ћемо да достигнемо срце пријемљивих особа и да их покренемо на акцију. Док се уз молитву ослањамо на Јехову, можемо и ми имати удела у помагању другима како би постали ученици Исуса Христа. Ово дело заиста доноси богате награде! Зато ’дајмо све од себе да се покажемо као признати пред Богом‘ и увек славимо Јехову као ревни објавитељи Краљевства који проповедају с циљем да стварају ученике (2. Тимотеју 2:15).

[Фусноте]

a Објавили Јеховини сведоци.

b Објавили Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Зашто је било потребно да се Аполу тачније објасни Божји пут?

• Како су Прискила и Акила учили од апостола Павла?

• Шта си из 18. поглавља Дела апостолских научио о делу стварања ученика?

• Како можеш проналазити прилике за стварање ученика?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Прискила и Акила су Аполу ’тачније објаснили Божји пут‘

[Слика на 20. страни]

Аполо је постао још вештији у стварању ученика

[Слика на 21. страни]

Павле је проповедао посвуда

[Слике на 23. страни]

Стварајмо прилике да проповедамо